Kediler neden ısırır? kedim çok ısırıyor nasıl önleyebilirim?

30 Nisan 2021
8302
Kediler neden ısırır? kedim çok ısırıyor nasıl önleyebilirim?

Kedim durup dururken ısırıyor?  Yavru kedilerin ağzını açması ve ısırması çok normal bir davranıştır. Kedilerin, onlar için yeni olan dünyayı keşfetmek için çevresindeki nesneleri pençelerinin ve ağızlarının arasına almaları kadar doğal bir şey olamaz. Kedim çok ısırıyor ne yapamlıyım diyorsanız söylemeliyizki  sevimli dostlarımız, zamanla ısırmaktan ve pençelerini sert kullanmaktan vazgeçebilir. zaman gerektirir.

Birçok kedi, bir sevgi göstergesi olarak bir kişiyi nazikçe ısırır. Bu tür sevecen ısırma tipik olarak çok nazik olacaktır ve kedinizin rahatladığı bir zamanda olur çoğunlukla. Bununla birlikte, eğer yüz ısırıkları acı veriyorsa, kedinizin sizi bir şeyler yapmaktan vazgeçirmeye çalıştığının bir işareti olabilir.

Kediler neden ısırır? Isırması nasıl önlenir?

Kendinizi kedinize karşı güvende tutabilmek için, kedinizin hangi durumlarda tedirgin olabileceğine dair ince ipuçlarını yakalamanız gerekebilir. Çoğu kedi sahibi, kedilerinin ısırma eylemini gerçekleştirmeden önce birkaç uyarı verdiğinin farkında değildir. Kedilerin ısırmasını önlemek için öncelikle onların neden ısırdıklarını iyi anlamak gerekiyor:

Kediler ve yavru kediler çok çeşitli sebeplerle ısırma eğiliminde olabilirler ve ısırmayı azaltmak için bu ayrımı yapmak çok önemlidir. Yavru kediler çoğunlukla sosyal sebeplerle ısırırken, yetişkin kediler daha farklı nedenlerle ısırabilir.

Yavru kediler, kardeşleri ve anneleriyle girdiği etkileşim neticesinde iyi bir davranış geliştirirler. Yavru kediler çoğunlukla ailesinden bu dersleri almadan sahiplendirildiğinden bu görev sahiplerine düşer. Yavru kedilere onun anlayacağı şekilde izah etmediğiniz sürece pençelerinin ve dişlerinin acıttığını bilmezler.

Yavru veya yetişkin kedinizi sahiplendikten hemen sonra eğitimine başlamalısınız. Eğer kedi olmanın kurallarını öğrenmiş yetişkin bir kedi varsa, yavru kedinin kuralları öğrenmesi daha hızlı ve kolay olacaktır.

Kediler yavruyken görevlerinden biri de avlanma becerilerini geliştirmektir. Bu becerilerde kedi “atla ve ısır” şeklinde ısırmayı da içeren bir dizi hareketi gerçekleştirir ve bunu yaparken ısırdığı sizin eliniz ya da vücudunuzun bir başka yeri olmamalıdır. Bir kedi insanı ısırmanın uygunsuz olduğunu öğrenmezse ısırma davranışına devam etmesi çok normal olacaktır.

Yetişkin kedilerde ısırma alışkanlığı çeşitli nedenlerden dolayı olabilir:

  • Hakimiyet ve güç gösterisi için ya da bir tehlike hissettiklerinde yanıt vermek için ısırabilir. Eğer bir kedi ısırdıktan sonra geri çekilmiyorsa sebep bu olabilir.
  • Bazı kediler, özellikle geçmişte istemedikleri bir davranış karşısında ısırmışlarsa ve istemedikleri davranış son bulmuşsa, ileride de istemedikleri eylem ve davranışları durdurmak amacıyla ısırırlar. Örneğin, daha önce tırnakları kesilirken ısırdıysa ve tırnak kesme eylemi son bulduysa, bundan sonra da tırnağı kesilirken ısırmaya devam edecektir.
  • Bazı kedilerse ısırmayı bir iletişim biçimi olarak kullanır ve ilgi görmek amacıyla ısırır. Bir kedi sizi ısırıp oyuncakla oynama gibi bir etkinlik için zorluyorsa sebebi bu olabilir.
  • Kediler doğası gereği yırtıcı hayvanlardır ve bazı davranış bilimciler bir kedinin kendini mutlu hissetmesi için her gün bir şeyleri öldürdüğünü düşünmesi gerekebilir. İşte bu nedenle hareketli bir kişi kedinin bu yönünü tetikleyerek kedinin patilerini ve çene kaslarını harekete geçirir.
  • Kediler her ne kadar muhteşem canlılar olsa da size bir diş ağrısı olduğunu söyleyemezler, bu nedenle kedilerin ısırması tıbbi bir sorunun habercisi olabilir. Dişlerinde veya ağızlarının herhangi bir yerinde ağrı hissederlerse böyle bir davranışta bulunabilirler. Kediler acı çektiklerinde ısırıkları daha da acı verici olacaktır, bu nedenle ani bir şekilde ısırma davranışı göstermeye başlayan bir kediniz varsa, onu en kısa sürede bir veteriner hekime götürün.
  • Kediler de tıpkı insanlar gibi bazen başka bir şeyin hıncını yansıtarak hiç alakası olmayan bir şeyden ya da birinden çıkarabilir. Başka bir şeye karşı tedirgin olmuş veya agresifleşmiş bir kedinin karşısına yanlış zamanda çıkarsanız, o anki duygu durumundan dolayı size karşı bir saldırı gerçekleştirebilir.

Kedi Isırması Nasıl Tedavi Edilir?

kedi isiriği

Kediniz sizi ısırırsa bunu mutlaka ciddiye alın. Kedilerin ağızlarında köpeklere nazaran çok daha fazla bakteri bulunur ve bu tedavisi çok zor olabilecek enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle kedi ısırıklarını ciddiye alın ve yaralanma durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Kedi ısırıklarının %75’inde insan vücuduna Staphylococcus, Streptococcus ve Pasteurella isimli vücuda zararlı bakteriler bulaşmaktadır. Aynı zamanda Bartonella henselae (bartonellozis : kedi tırmığı hastalığı) isimli tırmalama ile gelen bakteri, ısırma yoluyla da bulaşabilmektedir.

Enfeksiyon belirtileri birkaç saat içinde kendini gösterecektir ve özellikle eller, tendonlar ve eklemlerdeki ağrılarla kendini göstermektedir. Eğer bir kedi sizi ısırdıysa vakit kaybetmeden harekete geçmelisiniz:

  • Yaralı bölgeye tampon yaparak bakterilerin ısırılan bölgeden uzaklaşmasını sağlayın. Bu daha fazla kanamaya neden olsa da bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Yarayı su ve sabunla 10 dakika boyunca iyice yıkayın. Yarayı silmek için kullanacağınız bez mutlaka temiz olmalıdır, aksi halde temiz olmayan bir bez yaralı bölgenin daha kolay bir şekilde enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
  • İlk müdahalenin ardından mutlaka yarayı inceleyecek bir doktora götürün. Doktor gerekli tedaviyi gerçekleştirdikten sonra duruma göre antibiyotik tedavisine başlayabilir, yaralı yeri dikebilir, pansuman yapabilir ve gerekli ise tetanos aşısı yapabilir.
  • Doktor muayenesinden sonra doktorun tavsiyelerine harfiyen uyun ve yaralı bölgenin düzenli olarak temizliğini ve bakımını gerçekleştirin. Kızarıklık, sızlama, şişme, ateş ya da ağrı gibi belirtilerin olup olmadığını gözlemleyin. Eğer bu belirtilerden birini fark ederseniz mutlaka hemen doktorunuza başvurun.

Kedi Isırması Nasıl Önlenir?

Kedinizin ısırma davranışı ile ilgili veteriner hekiminiz herhangi bir tıbbi problem olmadığını belirtmişse, kedinizin ısırma davranışı ile ilgili eğitime ihtiyacı var demektir.

  • Kedilerin hakimiyet kurma ya da tehdit hissettiklerinde ortaya çıkardıkları zamanlarda kedi ısırması tehlikeli bir hal alabileceği için yapılacak en güzel şey kediye tehdit altında olmadığını hissettirmek olacaktır.
  • Kedilere karşı dış dünyadan verilen mesajların tutarlı olduğundan emin olun. Evdeki bütün aile üyelerinin ve gelen misafirlerin aynı kurallara tam olarak uymasını sağlayın. Eğer kedi farklı mesajlar alırsa kafası karışacak ve eğitim süreci daha zorlu olacaktır.
  • Yavru ya da yetişkin kedinizin çıplak el ve ayaklarınızla oynamasına müsaade etmeyin. Kediniz ellerinizin ve ayaklarınızın oyuncak olmadığını öğrenmesi gerek. Ellerinizi bir oyuncak seçeneği olarak sunarsanız, ısırma davranışını alışkanlık haline getirmesini teşvik etmiş olursunuz.
  • Kedinin ısırma güdüsünü tatmin etmesi için ona ısırabileceği oyuncaklar alın. Genellikle oyuncak hayvanlar en iyi seçenekler oluyor. En az birkaç tane farklı oyuncak olması kedinizin sıkılmaması için önemlidir. Bu oyuncakları ona ödül olarak verebilir ve olumlu davranışlarını pekiştirebilirsiniz. Özellikle diş değiştirme döneminde kedinizin dişleri kaşınmaya başlayacağından dolayı ısırma davranışlarında artış olur. Bu dönemde oyuncak ihtiyacı daha da artacaktır.
  • Kedinizi istenen yumuşak ve diş geçirmeden gerçekleştirdiği hafif ağız hareketlerinde güzel kelimelerle övün. Böylece onu teşvik etmiş olursunuz.
  • Kediniz ısırır ve bırakmazsa, dişlerinizi gıcırdatarak elinizi yavaşça ısırığa doğru uzatarak kedinizi hafifçe ittirin. Eğer hızlı bir şekilde ısırıktan uzaklaşmaya çalışırsanız bu, kedinizi ısırmaya teşvik etmiş olacaktır. Kedinin dikkatini oyuncak hayvanlarına ve tüylü oyuncaklarına çekmeye çalışın ve ısırma davranışını görmezden gelin.
  • Kedinizin koşullanma ile öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin odaya girdiğinizde aşırı heyecanlanarak sizi ısırması yerine ona oturmasını söyleyerek bunu yiyecek bir ödülle pekiştirebilirsiniz. Daha sonra ödülü bir butona basma ile eşleştirerek ödülle butonu ilişkilendirmesini sağlayabilirsiniz. Böylece yiyecek ödülüne gerek kalmayacaktır. Kedilerde bu yöntemin her zaman istenen sonucu vermeyebileceğini aklınızda bulundurun.
  • Kedileri fazla uyaran, onların mücadele etme ve kendilerini korumaya alma içgüdülerini harekete geçiren fiziksel cezalardan kaçının.
  • Yavru ya da yetişkin kediler ısırma güdüsünü tamamen hayatlarından çıkaramaz ve zaman zaman ısırma davranışında bulunabilirler. Bu durumda “mola” tekniği kullanabilirsiniz. Bu teknikte kediniz sizi ısırdığında odadan çıkarak, bir süre sonra (bu süre tahammül edilebilir uzunlukta olmalı) odaya geri gelebilirsiniz. Böylece kediniz ısırdığında en sevdiği kişinin ortadan kaybolacağını düşünecek ve ısırmamak için daha fazla gayret gösterecektir.

Yavru Kediye Isırma Eğitimi Verebilir Miyim? 

Kediler doğaları gereği yırtıcı canlılardır. Bu sebeple yavru kedilerin saldırmak, çiğnemek ve kemirmek gibi doğal içgüdülerini dışarı vurmaları gayet doğal karşılanmalıdır. 4 haftalık olduktan sora av gibi görünen her şeyi görsel olarak takip etmeye ve zıplamaya başlarlar. Bir yavru kedinin ısırması oldukça kabul edilebilir bir eylem olarak görülürken bu elinizi, ayağınızı veya herhangi bir yerinizi ısırabileceği demek değildir. Bu davranışlarını uygulayabilecekleri daha uygun hedeflere yönlendirmek en doğrusu olacaktır.

Bunun için yavru kediler adeta biçilmiş kaftandır. Ufak bir eğitim ile öğrenmeleri kolaydır. Bir yavru kedi hareket eden nesneye saldırmak üzere yapılandırıldığından onları parmak veya ayaklar ile değil oyuncaklar ile oynamayı öğretmek gerekiyor. Beslenme saatinden önce gün içerisinde birkaç kez oyun oynamak onların motor becerilerini geliştirmelerine, alışkanlıklar edinmelerine ve enerjilerini dışarı atmalarına yarar sağlar.

  • Uyarıcı Nesneler: Yavru kedinizin oynaması için peluş oyuncaklar, toplar vb. oyuncaklar ile çeşitlendirdiğinizden emin olun. Farklı av türlerini taklit eden oyuncaklar olmasına özen gösterin.
  • Oyun Oynayın: Onunla gün içerisinde birkaç defa aktif şekilde oyun oynayın. Tek başına oyun oynamalarını beklemeyin. Eğer oyuncakları hareket ettirerek, onların avlanmaya karşı ilgisini çekmezseniz, istemsiz olarak pratiği sizin el ve ayaklarınızda yapmasına yol açmış olursunuz.
  • İyi Davranışı Ödüllendirin: Kedinizle oynarken oyuncakları yakalamalarına izin verin. Akabinde ısırmaları için fırsat tanıyın. Oyun saatinden sonra bir ödül maması verebilir ya da yemek ile ödüllendirebilirsiniz. Böylelikle yavru kedi kendini muhteşem bir avcı olduğunu düşünecektir.
  • Yönlendirmeyi İhmal Etmeyin: Eğer kediniz ısırma eyleminde bulunuyorsa, ona sadece hayır komutu vermeniz yeterli değildir. Odak noktanız bu olmamalıdır. Eşit miktarda evet demekte önemlidir. Kedinizin bir uyarıcı aradığını unutmayın ve o an ısırabileceği bir seçenek sunun. Böylelikle doğal dürtülerini tatmin edeceği için sizi ısırmasını engellemiş olacaksınız.

Şunu unutmamalısınız ki kediniz de bir birey ve bazı davranışlarını içgüdüsel olarak gösterme ihtiyacı duyuyor. Oyun oynamak, özellikle yavruluk döneminde, çok önemli olduğundan dolayı bu dönemde eğer kardeşleri ve annesi yok ise kedinizle ilgilenmeniz yetişkinlik dönemi için çok önemli bir faktör. Aynı zamanda bazı kedilerde ısırma davranışının bir davranış bozukluğu olarak hayatı boyunca devam edebilecek olduğunu da unutmamalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediniz yaş aldıkça ısırmaları da azalır. 12 aylık olan bir kedide bu davranış artık görülmez. Özellikle diş çıkarırken ısıran yavru kediler 2 aylıkken ve 4 ayllıkan ısırırlar.

Oyuncaklar ile dikkatini dağıtabilirsiniz.

Bazı kediler ısırma çubuklarını ısırırken bazıları ise ısırmazlar.. Oluşabilecek herhangi bir tehlikeye karşı oyun oynarken kedinizi gözlemlemeniz öneriliyor.

Eğer kedi bu durumdan şikayetçi gözükmüyorsa, ilk neden beraber oyun oynamalarıdır.

Isırılan bölge soğuk su ve sabun ile yıkanmalı ve kesik için kullanılan bir krem kullanılmalıdır.

Yavru kedilerin ısırma ve tırmalama nedenleri arasında sinir, korku, stres, korku ve oyun oynama amacı yatar.

Eğer kediniz elinizi ısıyorsa, bu çoğu zaman o anda sizin gösterdiğiniz temas ilgisinden hoşlanmadığı anlamına gelir. Kedinizi severken ölçüyü ayarlamak önemlidir. Kedinizin keyfini bozabilecek kadar fazla ise ısırma eylemi çokta şaşılacak bir durum değildir.

Bölgelerini işaretlerler. Kediniz kokusu ile sizi işaretlemek için çenenizi ısırıyor olabilir. Onun gibi kokmanızı istiyordur. Diğer kedilere karşı sizin onun olduğunu bilsinler diye bu davranışı gerçekleştirirler. Bu durum fazla ilgi gösterdiğiniz ve bir müddet ara vermeniz gerektiğine işaret eder.

Kediler için ısırma oyuncağı mevcuttur. Bilhassa ışıklı ve sesli silikon toplar onlar için daha dikkat çekicidir.

Kedi ısırığı hem diğer hayvanlar hem de insanlar için tehlikeli olabilir. Tüm kediler ağızlarında, ısırık sonucu oluşturdukları yaralarda doku enfeksiyonlarına neden olabilen çok sayıda bakteri taşır.

Kuduz; köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur.

  1. Yarayı sabun ve suyla nazikçe yıkayın.
  2. Kanamayı durdurmak için yaralı bölgeye temiz bir havluyla baskı uygulayın.
  3. Yaraya steril bir bandaj uygulayın.
  4. Şişmeyi ve enfeksiyonu önlemek için yarayı kalbinizin üzerinde tutun.

Çoğu yara 10 gün içinde iyileşir . Ancak uygun tedavi ile bile bir enfeksiyon oluşabilir. Bu nedenle, enfeksiyon belirtileri için yarayı günlük olarak kontrol ettiğinizden emin olun Antibiyotikler reçete ihtiyaç duyulabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.