Kediler neden çene ısırır? Yüz ısırması Ne anlama gelir?

29 Mayıs 2021
2133
Kediler neden çene ısırır? Yüz ısırması Ne anlama gelir?

Kedi sahiplerinin diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi kedilerde de bazı zamanlar değişik davranışların ortaya çıkabileceğini bilmesi gerekmektedir. Kedilerde görülen çene ısırma davranışı, bu davranışlara örnek olarak verilebilmektedir. Kedinizi sevmek için kucağınıza aldığınız sırada aniden bu davranışı sergilediğinde endişeye kapılıp, korkabilirsiniz. Korku ile kedinize herhangi bir şey yapmamalı ve kedinizin bu davranışı neden sergilediğini ilk etapta anlamaya çalışmalısınız. Yapacağınız yanlış bir hareket, kedinizde ki bu davranışa neden olan durumu daha da kötüleştirebilir.

Söz konusu bu davranışın size karşı bir sevgi göstergesi olabileceğini ancak bununla birlikte kedinizde bulunan bir hastalığın veya bir stres durumunun da bu davranışı tetikliyor olabileceğinin bilincinde olmanız önem arz etmektedir. Bunun için kedinizi dikkatlice izlemeli ve ısırma davranışının sürekli olarak tekrarlanması durumunda bu davranışın altında yatan durumun ne olabileceğini anlamaya çalışmalısınız.

İlk defa bir kedi sahiplendiyseniz ve minik dostunuzda karşılaştığınız bu davranışın nedenleri hakkında bir bilgiye sahip değilseniz yazımızı okumaya devam edebilir, kedilerde yüz ısırma davranışı hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Kedilerde Çene Isırma Davranışının Nedenleri Nelerdir?

Kediler çoğu zaman sahiplerinin çenelerini sevgisini göstermek için veya oyun amaçlı ısırsa da bazı durumlarda stres veya ihtiyaç duydukları bir şeyin olmaması durumunda da gösterebilmektedirler. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere kedinizin davranışlarını dikkatlice izleyerek, vücut dilinin ne anlatmaya çalıştığı hakkında bilgilere sahip olabilirsiniz. Bunun sonucunda kedinizin davranışlarını analiz ederek onun durumu hakkında fikir sahibi olabilir ve endişelenecek bir durumun olup olmadığına karar verebilirsiniz. Peki, kedilerde çene ısırma davranışının nedenleri nedir?

Bu durumun nedenlerinin ayrıntılı bir şekilde anlatımını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

  • Kedinize gösterdiğiniz sevgi esnasında oluşturduğu saldırganlığı ile kedinizin size sevgi göstermesi durumu bu davranışa neden olabilir.

Bu tarz bir saldırganlıkta kedinizi kucağınıza alıp sevgi göstermeye başladığınızda, bu durumdan son derece memnun gözükür. Ancak ani ve hızlı bir hareketle kucağınızdan kurtulmak istediği zamanlar da olabilir. Ona böyle durumlarda bu fırsatı vermeyip kucağınızda kalmasını isterseniz, saldırgan yüzü ortaya çıkabilir ve yüzünüzü tırmalama ve yüzünüzü ısırma gibi davranışlarda bulunabilir. Kedilerde sevilmenin bir sınırı olduğunu bilmelisiniz ve onun bu davranışları sergilediğinde bu sınırı aştığınızı anlayabilmeli ve daha fazla saldırganlaşmaması için kedinizi rahat bırakıp sakinleşmesini beklemelisiniz.

Kediniz hakkında bilmeniz gereken bir diğer konu ise, bütün kedilerin sevilmekten hoşlanmadığıdır. Yani kediniz diğer kedilere göre daha hassas olabilir. Onun bu durumu, siz sevgi gösterdiğinizde kedinize mutluluktan çok acı ve rahatsızlık verecek olmasıdır. Kedinizde bu şekilde hassas bir durumun olması, onun saldırganlaşmasına neden olabilir. Ancak bazı kedilerde bu durum değişkenlik göstererek tam tersi de olabilmektedir. Yani bu durumun nedeni bir saldırganlık olduğu gibi bir sevgi göstergesi de olabilir.

Kedilerde çene ısırma davranışı elbette mutlu bir kedinin tipik bir davranışı da olabilmektedir. Sizin ona şevkat gösterdiğiniz sırada onun da sizin sevginize karşılık verme biçimi bu şekilde olabilir. Isırma hareketi ile birlikte bu harekete yalamalar da eşlik ediyorsa, kedinizin size sevgi gösterdiğini ve halinden çok memnun olduğunu anlayabilirsiniz. Mutlu kedi davranışı olarak bilinen mırıldanma ve yoğurma davranışı, aslında kedinizin mutlu olduğunda sergileyeceği tek davranışlar arasında değildir. Kediniz bazen farklı olarak çene ısırma davranışı da sergileyebilmektedir.

  • Kedinizde can sıkıntısı ve aşırı uyarılma bu davranışa neden olabilir.

Kediniz ile oyun oynadığınız zamanlarda bu durumu fazla abartırsanız, yüzünüzü ısırma davranışında bulunabilir. Karşılaştığınız bu durum bir saldırganlık belirtisi olmayabilir, yani kediniz kendini savunmak için değil aslında kendisini ifade etmek için bu davranışı sergileyebilir. Sonuç olarak kedinizin bu davranışı, bir iletişim aracı gibi kullandığını söyleyebiliriz. İçinde bulunduğu durumdan sıkılıp, rahatsız olduğunu size bu yolla anlatabilmektedir.

Kedinizde bu davranışa neden olan sebeplerin bir diğeri ise, aşırı uyarılmadır. Aşırı uyarılma, fiziksel temaslarda aşırıya kaçma durumudur. Yani kedinizi aşırı sevmek, mıncıklamak ya da kucağınıza almak gibi davranışlar sergilediğinizde de kedilerde ısırma davranışı görülebilir. Böyle bir durumda onun bu kaba davranışlarına devam etmemesi için sergilediğiniz davranış her ne ise vazgeçerek, kedinizi bu davranıştan uzak tutmayı başarabilirsiniz. Ama bunu yaparken de ani ve hızlı hareketlerden olabildiğince kaçınmalısınız. Zira, kedinizin bu durumu yanlış anlamasına neden olabilirsiniz.

  • Kedinizin stres durumu ve bir hastalığının belirtisi de bu duruma neden olabilir.

Herhangi bir sebepten dolayı ortaya çıkmış olan kedilerde stres ve kendini yorgun hissetme durumu birçok saldırgan harekete neden olabilmektedir. Özellikle bu saldırgan hareketlerin arasında, ısırma davranışları çok sık görülebilir. Eğer kedinizi severken, durumu abartıp onu sıkıştırır ve rahat davranmasını engellerseniz, bu ona acı verebilir. Bunun sonucunda kedinizde stres durumu meydana gelir ve ona daha çok alan vermeniz için çenenizi ısırarak sizi uyarabilir.

Ayrıca kedilerde nadir olarak görülebilen hiperestezi sendromu da onların dokunulmaktan hoşlanmaması nedeniyle saldırganlaşmasına davetiye çıkarabilir. Bu sendroma sahip kediler, sevilmeye ve okşanmaya karşı oldukça hassastırlar. Kedinizde böyle bir durumun varlığını, ona dokunduğunuzda sergilediği davranışlarla fark edebilirsiniz. Kediniz böyle davranışlar sergilediği zaman onu rahat bırakmalısınız. Çünkü bu sendromu taşıyan kediler sevilmeye gelmez ve ısırma gibi saldırgan davranışlar gösterebilme eğiliminde olurlar.

Kedilerde Çene Isırması

Kedinizin Çenenizi Isırması Durumunda Neler Yapabilirsiniz?

Kedinizin çenenizi ısırdığı esnada davranışı sakin ve size zarar vermeyecek bir şekilde ise, bu durum size olan sevgisini gösterdiği anlamına geliyordur. Böyle zamanlarda kedinizin sizi ısırmasına izin vererek hem kendinizin hem de kedinizin daha keyifli anlar yaşamasına olanak sağlayabilirsiniz. Eğer kediniz yüzünüzü ısırdığında sert ve saldırgan davranışlar sergiliyor ise, dikkat etmeli ve bazı konularda ona yardım ederek, bu durumu daha iyi bir hale getirmeye çalışabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bazı hususlar aşağıdaki gibidir.

  • Kedinizi, sergilediği bu davranıştan ötürü cezalandırmamanız gerekir.

Kedinizin bu davranışı sergilediği zaman dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, ona bağırmamak ve ona karşı sert bir davranışta bulunmamaktadır. Öncelikle kedinizin size karşı neden ısırma eyleminde bulunduğunu anlamanız gerekir. Eğer sizin sevginize karşılık ya da stresten kaynaklı böyle bir durum gerçekleşmişse, sizin ona karşı bağırmanız ve onu terslemeniz olası durumu daha da kötüleştirecektir. Ayrıca kediniz sevgisini göstermek için sizin yüzünüzü ısırırsa, karşılaştığı bu saldırgan tavır karşısında ne yapacağını bilemeyebilir ve size karşı o an farklı duygular hissedebilir.

  • Kediniz bu davranışı sergilediğinde ona ihtiyaç duyduğu alanı vermelisiniz.

Kediniz yaptığı bu davranışı ile size sevgisini göstermeye ve sizinle iletişim haline geçmeye çalışabilir. Böyle bir durumda kedinizin beden dilini iyi analiz etmeli ve size verdiği işaretleri doğru bir şekilde anlamaya çalışmalısınız. Kedinizi sevdiğiniz sırada onda görülen bazı davranışlar sizin onu o an için sevmeyi bırakmanız gerektiğini göstermektedir. Bu davranışlar;

  1. Sert ve hızlı hareketlerle kuyruğunu ileri geri hareket ettirmesi, kedinizin sinirlendiği anlamına gelir ve böyle durumlarda onların ihtiyaç duyduğu rahat ortamı sağlayabilmelisiniz. Aksi takdirde saldırgan davranışlar göstererek çenenizi ısırabilir.
  2. Kedinizde görülen hayal kırıklığı, aşırı uyarılma ve sinirlilik hali bu hareketin görülebileceğinin göstergelerindendir. Kedinizin sizin onu sevdiğiniz sırada böyle davranışlar sergilemesi ondan uzak durmanız gerektiğini ve onu sevmeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelir. Böyle bir durumda kedinizin sizi ısırmaması için bu isteğine karşılık vermeli ve ona rahat bir alan sunarak, sakinleşmesini beklemelisiniz.
  • Kedinizin bu davranışı sergilemesinin nedeninin bir sağlık sorunu olmadığından emin olmalısınız.

Kediniz ısırma davranışı sergiliyorsa, bunun altında bir sağlık sorunu olabileceğini unutmamalısınız. Bunu anlamak için onu dikkatli bir şekilde gözlemleyiniz ve eğer bir hastalığının olduğundan şüphelenirseniz, vakit kaybetmeden veteriner hekime götürüp yardım almalısınız.

Kedilerde Çene Isırmasını Önlemek

Kedinizde Yüz Isırma Davranışını Engellemek İçin Onu Nasıl Eğitirsiniz?

“Kedim yüz ısırma davranışında bulunuyor” diye şikâyet eden bir kedi sahibiyseniz, bu davranışlarını engelleyebilmeniz için sizlere birkaç öneride bulunmak isteriz…

Öncelikle kedinizin çok zeki bir canlı olduğunu bilmeli ve vereceğiniz eğitim karşısında ilk başlarda inatçı bir tavır gösterebileceğini anlamanız gerekir. Bu sebepten ötürü yüz ısırma davranışı konusunda kedinizi eğitmeye çalışırken sabır göstermeli ve aranızda negatif bir durumun oluşmasını engellemelisiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli konu, kedinizle olan iletişiminizde onu olduğu gibi kabul etmeli ve ona rahat bir alan sağlamanız olmalıdır. Eğer böyle bir durum mümkünse kedinize eğitim vermeye yavruluk dönemlerinde başlanmalıdır. Onunla bu dönemde ısırma odaklı oyunlar oynamamaya özen göstermeli ve böyle bir davranışı gösterme eğiliminde olursa ona engel olmalısınız. Eğer bu dönemde kedinize ellerinizle oynama imkânı verirseniz, ilerleyen zamanlarda sizin için can yakıcı sonuçlar doğurabilir.

Kedinizi bu konuda eğitirken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, minik dostunuzun hareketlerini gözlemlemek ve onu tanımaya çalışmak olacaktır. Bunun sonucunda eğitmek istediğiniz hareketlere alışması için aranızdaki ilişkiyi kedinizin yönlendirmesine izin vermelisiniz. Örneğin, kediniz sevilmeye ihtiyaç duyduğunda onu sevmeniz için yanınıza gelebilir ve istediği şekilde sevgiyi sizden aldığında, oradan uzaklaşma davranışında bulunabilir. Kedinizin bu davranışına devam etmesi durumunda cezalandırma yöntemi, verilen eğitim esnasında uygulayabileceğiniz doğru bir yöntem olmayacaktır. Çünkü bu durum kedinizin daha çok sinirlenmesine yol açabilir.

Sinirlilik halinin artması da ısırma davranışını doğrudan etkilemektedir. Bu bilgilere bakılarak, cezalandırmak için bağırmak ya da onu bir yere kapatmak da doğru bir davranış olmayacaktır. Ayrıca kediniz ceza ile iletişim kurmakta oldukça zorlanabilir. Kedinizin günlük oyun oynama süresini yeterli bir şekilde yerine getirmesi, ısırma davranışlarını olumlu yönde etkileyecektir. Çünkü kedilerin gün içerisinde enerjilerini atmaları oldukça önemlidir. Kedinize bu konuda eğitim verirken, onun oyun ihtiyacını karşılamasına da fırsat vermelisiniz. Enerjisini atamayan kediniz sürekli olarak oyun oynama isteği içerisinde olur ve dikkatinizi çekebilmek için sizi ısırma gibi davranışlarda bulunabilir.

Daha önce hiç kedinizin size karşı bir çene ısırma davranışıyla karşı karşıya kaldınız mı? Eğer bu davranışı sergileyen bir kediye sahipseniz ona ne gibi eğitimler verdiniz? Tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Cenk Ekşi
Eyl 12, 2021 / 22:28

Benimki bunu çok nadiren sevgi göstergesi olarak yapıyor. Fakat bu durum yaşandığında olumsuz bir hareket olduğunu, olumsuz durumlarda aramızda oluşturduğumuz kelimelerle uyarıyorum ve çok çok azalttı yapmıyor gibi bir şey.


Eyl 13, 2021 / 13:51

Merhaba Cenk bey,

Deneyimlerinizi bizimle ve kullanıcılarımızla paylaştığınız için teşekkür ederiz.