Kedinizin sizi sevdiğini gösteren 15 işaret

5 Şubat 2022
6503
Kedinizin sizi sevdiğini gösteren 15 işaret

Kedinizin sizden hoşlandığını nasıl anlarsınız? Esrarengiz yüzleri ve sahiplerine olan kayıtsızlıklarıyla ün yapmış kedileri anlamak bazen zor olabilir. Kedinizin sizi sevdiğini gösteren işaretler hakkında fikir sahibi olmak, kedi sahiplerinin en azından kedisinin kendinden hoşlandığını bilmesine yardımcı olacaktır.

Adım 1: Kedinizin sosyalleştiğinden emin olun

Kediler insanları sevebilir ancak her kedi istenen düzeyde sevgisini gösteremez. Kedinizin size olan sevgisini en iyi şekilde göstermesini istiyorsanız, kedinin genç yaştan itibaren sosyalleşmesi sevgi davranışlarına alışmasına yardımcı olacaktır.

Yavru kediler yaşamlarının ilk iki ile dokuz haftasında, insanlarla bir arada yaşama ve onlara güvenme konusunda daha rahat oldukları “hassas dönem”den geçerler. O zamanlar insanlar tarafından bakılan kediler, daha sonraki yaşamlarında insanlara güvenme konusunda daha açık olurlar ve sevgilerini daha rahat gösterme eğilimindedirler. Bu nedenle uzmanlar en hızlı bağlanma için ilk dokuz haftalık dönemde kedi sahiplenmeyi önermektedir.

Kediler dokuz haftalık hassas dönemden sonra da güvenmeyi öğrenebilir ve sosyalleşebilir, ancak bu süreç biraz daha yavaştır ve kedi sahibinin daha sabırlı olmasını gerektirir. Bunda her ne kadar kediler evcilleştirilmiş bir tür olsa da insan bakımı olmadan bağımsız bir şekilde yaşayabilmeleri önemli bir etkendir.

Bir sokak kedisini sahiplenmek, onun sosyalleşmesini sağlamak açısından size avantaj sağlayabilir. Dışarıda yaşayan bazı kediler insanlara çok fazla maruz kaldıkları için onların sosyalleşmesi çok kolay olabilir ve kısa bir eğitimin ardından insanlarla geçinmeyi çok kolay bir şekilde öğrenebilir ve insanlarla güvenli bir ilişki kurabilirler.

Kedinizin sizden hoşlandığını nasıl anlarsınız?

Kediler elbette sahiplerine olan aşklarını ve sevgilerini köpekler gibi kuyruk sallayarak ya da salyalı öpücüklerle göstermeyebilir. Ancak bunun nedeni, kedilerin sevgilerini göstermek için farklı yollara sahip olmalarıdır.

İşte bir kedinin sizden hoşlandığını gösteren birkaç davranış örneği:

1. Kafa atar

Kafa atan kedi

Bir insan kafasını size çarpsa muhtemelen çok sinirlenir ve onunla tartışmaya başlarsınız. Bu davranışın art niyetli bir davranış olduğunu ve sevgiyle alakalı olmadığını düşünürsünüz. Ancak kediler için kafa atmak sevgilerini göstermenin bir yoludur.

Bir kedi, sahip olduğu bölgeyi işaretlemek için de kafasını kullanır. Çünkü kedilerin yanaklarında, çenelerinde, alınlarında ve dudaklarında bulunan koku bezleri sürtündüğü yere eşsiz bir koku yayarak o bölgenin kendisine ait olduğunu ifade eder. Kediniz size kafa sürtüyorsa sizi arkadaş olarak işaretliyor demektir.

2. Bacağınızın etrafında kıvrılır

bacağa sürtünen kedi

Eğer kediniz kuyruğunu havaya kaldırıp bacaklarınızın etrafında dolanıp size sürtünüyorsa bu, kedinizin sizin yanınızda çok mutlu olduğunu anlamına gelmektedir. Kuyruğun ve sırtın dik olması genellikle kedilerin kendilerini tehdit altında hissettiği anlamına gelse de, eğer bunu size sürtünerek ve size bakarak yapıyorsa kendini mutlu hissettiği anlamı çıkarılabilir.

3. Size karnını gösterir

Karnını gösteren kedi

Bir canlının karın bölgesi onun kendini güvende hissedebilmesi çok önemlidir ve eğer kediniz size karnını gösteriyorsa bu, size güvendiği anlamına gelir. Yani kedinizin kabarık sevimli göbeğini görüyorsanız, kedinizin size sevgi beslediğinden ve kendini sizin yanınızda mutlu hissettiğinden emin olabilirsiniz.

Bununla birlikte bazı kediler köşeye sıkıştıklarında veya savunmacı bir hareket olarak da göbeklerini gösterebilirler. Bu nedenle özellikle iyi tanımadığınız kedilerin karnını okşamaya çalışırken çok dikkatli olmalısınız, aksi halde kedinin size tokat atmasına neden olabilirsiniz.

4. Mırıldar

Mırıldayan Kedi

Kedinizin yumuşak bir ses tonuyla mırıldaması, sizin yanınızda olmasından dolayı mutlu olduklarının önemli bir göstergesidir. Kendi yavru kedileri dışında mırıldamayan kediler için bu davranış, sadece çok sevdikleri insanlar için ortaya çıkar.

5. Size hediyeler getirir

Ağzında hediye olan kedi

Kediniz size en sevdiği oyuncakları ve buldukları diğer nesneleri getiriyorsa bunun nedeni size olan sevgisini göstermek istemesi olabilir. Her ne kadar her zaman hediye olarak isteyeceğiniz şeyler olmasa da, kediniz size ölü fare, kurbağa, böcek gibi şeyler getirebilir çünkü sizinle birlikte olmaktan kendini güvende hisseder.

6. Sizi kemirir

Sahibini kemiren kedi

Isırık agresif bir davranış olabileceği gibi bir sevgi göstergesi de olabilir. Bir kedinin sahibine olan düşkünlüğünün daha az yaygın bir şekilde görülebilen işaretlerinden biri de sizi ısırmasıdır. Bu kemirme saldırgan bir ısırmanın aksine daha yumuşaktır ve çoğunlukla kişide herhangi bir yaralanmaya neden olmaz. Isırık genellikle naziktir ve gıdıklayıcı bir hissiyatı vardır. Bu da sevgi dolu bir ısırığın saldırgan bir ısırıktan kolaylıkla ayırt edilebileceği anlamına gelmektedir. Kediler vücudun pek çok noktasını kemirebilse de kedilerin sahibinin çenesini ısırması en yaygın görülen şeklidir.

7. Sizi sürekli takip eder

Sahibini Takip Eden Kedi

Kediniz sizinle uyumak istiyorsa, duş alırken yanınıza geliyorsa ya da yemek yerken sizi izliyorsa, muhtemelen kedinizin büyük ilgisini çekiyorsunuzdur. Yani kediniz sizi görmediği zaman sizi çok özlüyor ve devamlı sizinle birlikte olmak istiyor. Hatta siz masanızda önemli bir proje üzerinde çalışıyorken bile yanınıza gelerek adeta sizin yardımcınızmış gibi davranabilir. Bu da demek oluyor ki kediniz için oldukça popüler birisisiniz.

8. Sizi yalar

Sahibini Yalayan Kedi

Muhtemelen bazı hayvanların temizlik amacının yanı sıra sevgisini göstermek için de birbirlerini yaladığını görmüşsünüzdür. Kediler de yalama davranışını sevgi gösterisi olarak gerçekleştirebilir. Özellikle saçınızı veya kulaklarınızı yalıyorsa, bu davranış kediniz için güven verici birisi olduğunuz anlamına gelir ve kediniz bunu bir dostluk işareti olarak yapar.

9. Patileriyle sizi okşar

patileriyle okşayan kedi

Bir insan için eller ne anlama geliyorsa kediler için de patileri aynı anlama gelir. İnsanlar sevdikleri kişileri nasıl elleriyle okşuyorsa kediler de patileriyle sizi yoğurur. İkisi de aynı amaca hizmet eden davranışlardır ve bir kedinin patileriyle sahibine sürtünmesi kedilerin sahibini sevdiğini gösteren belirtiler arasında kabul edilmektedir.

10. Göz kırpar

Göz Kırpan Kedi

Kediniz bazen “kedi öpücüğü” de denen bir bakışla size sevgisini gösterebilir. Kedilerde göz kırpma davranışı sahibine olan bağlılığını ve güvenini göstermek için yapabileceği şeylerden biridir. Kediniz bunu etrafında başka kediler varken de yapıyorsa, bu diğer kedilerle de her şeyin yolunda olduğu anlamına gelir.

11. Dizlerinizi yoğurur

Yoğuran Kedi

Kedilerin sahibinin dizlerini neden yoğurduğuna dair pek çok teori ortaya atılmaktadır. Bu teorilerden en yaygın olanı ise yavru kedilerin annelerinin süt akışını uyarmak için bu davranışı öğrendiği yönündedir. Daha sonra alışkanlık haline gelen bu davranışı, kedilerin sahiplerine yapması, sahibini kendine yakın gördüğü ve onu aileden biri olarak kabul ettiği anlamına gelmektedir. Evcil hayvanınızın yaptığı bu davranıştan rahatsız olursanız patisiyle aranıza kalın bir battaniye koymayı deneyebilirsiniz.

12. Yuvarlanır

yuvarlanan kedi

Çocukların öfke nöbeti geçirdiği esnada kendilerini yere atıp yuvarlandıklarına şahit olmuşsunuzdur. Eğer kedinizin bunu yaptığına şahit olursanız, sizi gördüğü için mutlu olduğu ve heyecanlandığı anlamına gelir. Bu sırada kediniz size doğru yürüyebilir, koşabilir, karnını gösterecek şekilde yerde yuvarlanabilir. Bu size karşı sevgi dolu bir selamlama ve “hoş geldin” anlamına gelen bir davranıştır.

13. Kucağınızda olmak ister

Kucakta olmayı seven kedi

Bir kedinin sahibine olan sevgisini gösterme yolları arasında sahibinin kucağına usulca girmesi de bulunur. Yani bir kedi size sarılıp kucağınızda yerini alıyorsa yeterince şanslı bir kedi sahibisiniz demektir. Kediniz bu davranışı gerçekleştiriyorsa size olan yakınlığın tadını çıkarıyor ve kendini güvende hissediyor anlamına gelir. Yine de her kedi kucak kedisi olmadığından bu davranışı kedinizin kesinlikle yapacağını beklemek sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

14. Sizi gördüğünde esner ve gerinir

Esneyen Kedi

Kediler uykudan uyandıklarında esner ve gerinirler. Kedileri uykularından uyandırmak oldukça güçtür ve siz odaya girdiğinizde bu hareketleri yapıyorsa, genellikle sizi karşılamak için uyandıkları anlamına gelir. Kedinizin bu davranışı yapması ise sizi sevdiklerinin önemli bir göstergesidir.

15. Dışarı çıkacakken kapının önünde durur

kapıda bekleyen kedi

Çoğu kedi için evin ana kapısı çok önemlidir çünkü sevdikleri kişilerin bu kapıdan dışarı çıkarak yok olduklarını bilirler. Bu nedenle de sevdiği sahibinin dışarı çıkmasını engellemek için kapı eşiğinde bulunmasına şaşmamak gerekiyor.

Kediniz bu işaretlerin hepsini göstermiyorsa endişelenmeyin çünkü hepsini yapmayacaktır. Kediniz de tıpkı insanlar gibi farklı karakterlere sahiptir ve bu işaretlerden kendi kişilik yapılarına uygun olanları yapacaktır. Siz de bu belirtilerden bir kısmını kedinizde gözlemliyorsanız kedinizle aranızdaki özel bağın tadını çıkarın ve kedi dostunuza iyi bakarak ona ne kadar sevdiğinizi gösterin.

Kedinizin sizi sevdiğini nasıl gösterdiğini bize bildirmek isterseniz yorum bırakın!

Sıkça Sorulan Sorular

Genel olarak kedi davranışlarının ırklar arasında tutarlı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı kedi ırkları kendine has davranışlara sahip olsa da vücut dili ve insanlarla olan etkileşimleri bütün kedi ırklarında aynıdır.

Kediler onlara konan isimleri ve takma adları bilir ancak her seslendiğinizde bakmalarını veya tepki vermelerini beklemeyin.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Murat kökcü
Şub 7, 2022 / 20:26

Kedimiz evde oğlum ve beni yalayarak uyuyor, yanıma gelip yuvarlanıp karnını açarak Tan yatıyor hirliyor popo bölgesine elimle sevip yaklaştığımda ısırmaya başlıyor çok eğlenceli dışarı çıkacağım zaman kapıya geliyor yazdıklarınızın hemen hemen hepsini yapıyor. Fakat birtek bi açıklama yok yanıma geldiginde sandalyenin arkasına patilerini atıp tirmaliyor bunu çoğu kez yapıyor bunun nedeni de mi sevgi gösterisi acaba


Özkan
Şub 8, 2022 / 06:57

Merhaba Murat Bey,

Bahsettiğimiz bu işaretlerin bir kısmının kedinizde gözlenmesi kedinizin sizi sevdiği ve sizden hoşlandığı anlamına gelebilir. Kedilerin sahibinin kullandığı eşyaları tırmalaması da sahibine olan sevgisini gösterme şekli olabileceği gibi bir davranış sorunu da olabilir. Bunun tespiti için aşağıdaki yazılarımızı da inceleyebilirsiniz. Eğer sorunuzun cevabını yazılarımızda bulamazsanız bir veterinere danışmanızı öneriyoruz.

https://blog.petibom.com/kedilerde-tirmalama-kasinma-davranisi/
https://blog.petibom.com/kediler-halilari-neden-tirmalar-nedenleri-cozum-onerileri/
https://blog.petibom.com/kedilerin-mobilya-tirmalamasi/


Fatma
Kas 17, 2022 / 08:07

Merhaba bizim kedimiz. İki elinin arasına alıp alnımızı burnumuzu öpüyor.yani asadece ısırır gibi yapiyor,birakiyor bu normalmidir ,ayrıca da biz onu öpüyoruz .zararlı mıdır bizim acımız dan


Veteriner Hekim
Kas 18, 2022 / 16:35

merhaba kedinizin size gösterdiği bir sevgi işareti olabilir. Eğer iç parazit ilaçlarını 2 ayda bir düzenli yaptırıyor ve çiğ mama ile beslemiyorsanız kedinizi istediğiniz gibi öpebilirsiniz 🙂