Sokak kedisi sahiplenme – İyi ve kötü yanları

29 Ocak 2022
3135
Sokak kedisi sahiplenme – İyi ve kötü yanları

Sokak kedisi sahiplenme konusunda kafa karışıklığına neden olacak pek çok faktör bulunmaktadır. Bazen olumlu ve bazen de olumsuzluklarını düşünürken hangi tarafın ağır geldiğini çözmek kolay değildir. Çünkü sokak kedileri özgürdür. Onları küçük bir evde bakma fikri kulağa tuhaf gelebilir. Yabani oldukları için insanlara alışmasının kolay olup olmadığı da büyük bir merak unsurudur. Elbette bunların yanı sıra eğlenceli ve temiz olmaları, iç rahatlatıcı olumlu nedenler arasındadır. Ancak bir kediyi eve alıp bakmak için yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle sokak kedisi sahiplenme konusunda fikrinizin netleşmesine destek verecek bir rehber hazırladık. İşte aradığınız soruların yanıtları…

Sokak kedisi sahiplenmenin iyi yanları

Kediler insanlar gibi çeşitli karakterlere sahiplerdir. Bu nedenle sokaktan sahiplenmek istediğiniz kedi belli ise, onun özelliklerine hâl ve hareketlerine dikkat ederek az da olsa bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer hangi kediyi sahipleneceğiniz konusunda karar vermediyseniz, bir barınağa gitmenizi tavsiye ederiz. Çünkü orada bir size ve evinize uyum sağlayacak bir kedi bulma şansınız oldukça yüksektir. Özellikle engelli kediler sahiplenildiklerinde çok iyi bir dost olurlar. Bununla birlikte kediyi siz seçmezsiniz. Çünkü o sizi seçer. Size yaklaşır ve yanınızdan ayrılmak istemez. Bu yaşlı ya da yavru bir kedi olabilir. Sonuç itibari ile her birinin farklı özellikleri var olduğu gibi farklı olumlu ve olumsuzlukları da bulunmaktadır. Sokak kedisi sahiplenme konusunu çok ciddi olarak düşünen sevgili kedi sever okurlarımız için öncelikle olumlu yönleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Eğlenceliler

Sokak kedileri eğlenme konusunda oldukça iyidir. Onlar için pahalı oyuncaklar, yumuşacık yataklar gerekmez. Rüzgar nedeni ile kıpırdayan bir yaprağın peşinde saatlerce koşturup oyunlar oynarlar. Bu yüzden bir sokak kedisi sahiplendiğinizde kedinin önüne bir oyuncak koyduğunuzda onu geri çevirmez.

İş yoğunluğu ve günün stresi ile eve döndüğünüzde kediniz eğlenceli hâl ve hareketleri ile sizi karşılayıp üzerinizdeki olumsuz enerjiyi alıp götürür adeta. Bolca gülümseme ve kahkaha için iyi bir komedi filmi aramak zorunda kalmazsınız. Çünkü ne zaman ne yapacakları hiç belli olmaz ve onların enerjileri kolay kolay bitmez. Elbette bu, biraz da kedinize sunduğunuz kaliteli mama ve bakımlarına dikkat etmeniz ile de bağlantılıdır.

Sağlığımıza faydalılar

sokak kedisi sahiplenme avantajları

Kedilerin insanların sağlığına çok iyi geldikleri apaçık ortadadır. Özellikle stres azaltır ve psikolojik sorunları ortadan kaldırırlar. Bir kediyi okşamak sadece onun hoşuna gitmez bir yandan bizler de mutlu oluruz. Çünkü bunu yapmamıza izin verirken bizi sevdiğini de hissederiz. Ayrıca kediler de sevildiğini anlar.

Yapılan araştırmalar sonucunda kedi sahiplerinin daha az doktora gittiği belirtilmiştir. Ayrıca kedi bakmanın kolestrol düşürdüğü, kanserden koruduğu ve stres azalttığı ortaya çıkmıştır.

Alzheimer hastaları için kedi sahiplenme önerildiğini biliyor muydunuz? Kediler, dışarı çıkmaya bahane üretir, sosyalleşme fırsatlarını destekler, duyusal uyarım sağlar ve kaygıyı azaltır. Koşulsuz sevgi sunar ve özellikle kendilerine hobi arayan kişilerin hayatlarını daha anlamlı kılarlar.

Avcılık konusunda yetenekliler

Sokak kedilerinin avcılık yetenekleri çok iyidir. Çünkü gün içerisinde avlayabilecekleri pek çok küçük canlı ile karşılaşabilirler. Böcek, kertenkele ve fare gibi canlıların peşinde koştururlar. Bu yüzden evde bakıldıklarında ev içerisinde herhangi bir böceğin var olmasına izin vermezler. Bu da haşerelerden kurtulmanızı sağlar. Kedi olan bir evde kertenkele ya da böcek barınamaz. Kısa süre içerisinde ya başka bir yere kaçar ya da kedi tarafından yakalanırlar.

Dayanıklılar

Sokak kedileri hava şartlarının olumlu ve olumsuzluklarına karşı kazandıkları bağışıklık ile hastalıklarına karşı dayanıklıdırlar. Ayrıca ne yazık ki çöp kenarlarında ya da bunun gibi alanlarda yemek ararken kendilerine bulaşan bakteriler ve virüslerle savaştıkları için kolay kolay hasta olmazlar. Evcil kediler gibi hassas değillerdir. Ancak sokak kedisi sahiplenmeye karar verdiğinizde ilk yağacağınız şey veteriner kontrolü olmalıdır. Çünkü kısırlaştırma, parazit varsa arındırma ve sağlık bilgisi alma gibi pek çok konuda kafanızdaki soruların yanıtlarını hemen alabilirsiniz. Kedinin yaşını öğrenip hangi mama ile besleyeceğiniz hakkında öneriler alabilirsiniz.

Sadıklar

Sokak kedilerinin birçoğu dışarıda yemek ararken, soğuk havalarda barınacak bir yer ararken sıkıntı çekerler. Sıcacık bir yuva içerisinde önlerinde düzenli olarak bir kap mama ve su bulunması onları sadık bir dost yapmak için yeterli olabilir. Bu bazı sokak kedileri için çok hızlı gelişirken bazıları sahiplerini bu konuda zorlayabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi kedinin karakteri ve daha önce yaşamış olduğu sıkıntılar ile alakalıdır. Bu sıkıntılar size çabucak bağlanmasını sağlayabileceği gibi size hiç yaklaşamayacağını da zamanla gösterecektir.

Temizler

Pek çok sokak kedisi sahibi onların çok temiz olduğunu onaylamıştır. Sokakta olsalar da kendilerini temizlemekten asla vazgeçmezler. Üstelik ev kedilerden daha fazla temizlik yaparlar vücutlarına. Çünkü bulundukları ortamda kolayca kirlenebilirler. Her biri toprağa tuvaletini yapar ve asla üzerini açık bırakmaz. Bu yüzden tuvalet eğitimi verirken çok fazla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Kuma dışkısını bırakarak nereye yapması gerektiğini öğretmek mümkündür.

Sokak kedisi sahiplenmenin kötü yanları

sokak kedisi sahiplenmenin iyi ve kötü yanları

Sokak kedisi sahiplenmenin iyi yanları olduğu gibi kötü yanları da vardır. Aslına bakarsanız evcil kedi sahibi olduğunuzda da birçok şey ile baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle alınan sorumluluk büyüktür. Çünkü onları oldukları gibi sevmemiz gerekir. Sevgi ile pek çok olumsuzluğun yerini iyilikler alır. Zaman geçtikçe aradaki bağın gücü ile birlikte kedinin davranışları da değişecektir. Ancak kalıcı olan ve değişmeyen davranışları görmezden gelmek gerekir. Sokak kedisi sahiplenmeden önce iyi düşünmeniz gerektiğini unutmayın.

Soğukkanlı ve agresifler

Sokak kedileri yabani oldukları için evcilleşmeleri çabuk gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle insanlara karşı soğukkanlı ve agresif davranırlar. Bazıları çabucak ısınır ve sevecen tavırlar sergiler iken bazılarının agresif yönleri ağır basar. Bu yüzden sahipleri deneyim sahibi değilse, kediye nasıl yaklaşacağını bilemezler. Bununla birlikte bazı kediler uzman kişileri bile zorlayabiliyor. Geçirdiği travmalar, hastalıklar ya da sokak canlıları tarafından yaşadığı kavgalar onları vahşi yapabiliyor.

Vahşiler

Sokak kedilerinin ne kadar vahşi olduğunu çok iyi biliyoruz. Özellikle aralarında yemek, barınma ve bunun gibi şeyler için yaptıkları güç gösterileri bazen ciddi yaralanmalar ile sona eriyor. Kuyruk kopması, kulak yırtılması ve daha pek çok yara alabiliyorlar. Bu yaralanmalar ve kavgalar sonucunda vahşi yönleri elbette ağır basıyor. Çünkü onlar zor koşullar altında yaşam savaşı veriyorlar. Bu savaş eve alındıklarında bitse de davranışsal sorunları onları terk etmeyebiliyor.

Diğer canlılarla ile anlaşamazlar

Evcil kedilerin diğer canlılara olan yaklaşımları genelde sakin ve sevecendir. Hatta ilk zamanlar birbirleri ile sürekli kavga ederler. Daha sonraları arkadaş olurlar. Ancak sokak kedileri ile anlaşmak hiç de kolay değildir. Onlar sokaklarda zorlu koşullarda savaş verirken güçlerini, inatçılıklarını arttırır ve kısacası kendilerini koruma ve kavga etme konusunda eğitirler. Bu da onları, diğer canlılara karşı boyun eğmeme, bencillik yapma ve saldırgan olma gibi olumsuzluklara doğru iter.

Kedi, köpek dışında anlaşamadıkları canlılardan biri çocuklar olabiliyor. Eğer kedi sokaktayken çocuklar tarafından kötü muameleler gördüyse, başka bir çocuk gördüğünde ilişkisel hafızası harekete geçer ve çocuğa saldırabilir.

sokak kedilerini sahiplenme

 Evcilleşmeleri kolay değildir

Sokak kedileri genellikle insanlardan kaçar. Çok az sayıda kedi insanlara yaklaşır. Bunu yapanlar daha önce evde bakılmış ya da birileri tarafından sokakta bakılıyordur. Ancak size sokakta yaklaşan kedi eve aldığınızda çok farklı davranabilir. Çünkü sokakta iken size yaklaşma nedenleri yüzde doksan karınları aç olduğu içindir. Ona yemek vereceğinizi anlarlar. Bu nedenle size yaklaşırlar. Karınları doyduklarında özgür yaşamlarına geri dönerler.

Bazı sokak kedileri evcilleşme konusunda size zorluk yaşatabilir. Ev yaşamına uyum sağlama konusunda kendisi de sıkıntı çeker çünkü. Bunun için ona özgürlük tanıma, oyuncaklar alma ve buna benzer yaklaşımlarda bulunmanız gerekir. Elbette yapabileceğiniz pek çok şey bulunuyor. En önemlisi de sabretmek. Ancak herkes sabırlı olamayabiliyor.

Kapalı bir ortama alışamazlar

Daha önce belirttiğimiz gibi bazı kediler için sıcak bir yuva, düzenli olarak dolu olan mama ve tertemiz su kabı büyük bir mutluluktur. Bu yüzden evcil kedilerden daha çok bağlanırlar sahiplerine. Onlar asla nankör değildir. Ancak bazı kediler ne yaparsanız yapın, kapalı ortama alışamaz. Ev içerisinde uyuyamaz, çok fazla miyavlar, sürekli bir şeye takılıp yaralanır, daima eşyaları dağıtır ya da onlara zarar verir. Bir bakarsınız tüle çıkmış bir bakarsınız balkon mermerinde yatıyor. Üstelik birçoğu balkondan aşağıya atlıyor. Bazıları da istemeden yere düşüyor. Bu yüzden cam ve kapıların sürekli kapalı olması gerekiyor.

Eve parazit taşıyabilirler

Sokak kedilerinde pire sık görülmektedir. Bulundukları yerlerin pis olması, diğer canlılar ile temasları gibi nedenlerle pirelenirler. Bu yüzden bir sokak kedisi sahiplenme kararı verdiyseniz, onu ilk önce veterinere götürmelisiniz. Parazit varsa kedi pire damlası kullanmalısınız. Bunun için bahçede önce küçük bir kedi kulübesi yapabilirsiniz. Parazitlerden arınan, tırnaklarını kesilmiş törpülenmiş ve en önemlisi herhangi bir hastalığı bulunmadığından emin olduğunuz kediyi eve almalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Sokak kedisi ev kedisi olabilir. Hatta bazıları evcil kedilerden çok daha uysal, sevecen ve temizdir. Bu durum kedinin eve uyum sağlaması ile alakalıdır. Kimi kediler dışarıda yaşamalıdır. Çünkü onlar hiçbir şekilde özgürlüklerini kısıtlayamazlar. Bu yüzden kediyi eve aldıktan sonra hareketlerini gözlemlemek önemlidir. Dışarıya kaçmaya meyilli ise ve mutsuzsa onu kapı önünde beslemek çok daha yararlı olacaktır. Soğuk kış aylarında balkonunuzda kısa bir süre kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kedi beslemek sünnettir. Sokaktan kedi alıp onunla ilgilenmek ve bakmak elbette sevaptır. Ancak kedi evde durmaktan mutlu değilse, onu bahçe ya da kapı önünde beslemek çok daha sağlıklı olacaktır. Bazı kediler ev ortamına alışamayabilir.

Sokak kedisi sahiplenince ilk olarak veterinere gidilmelidir. Sağlık ve parazit kontrolü hem sizin hem de kedinizin yaşantısını olumlu yönde etkileyecektir. Daha sonra kedinin ihtiyaçları giderilmelidir. Mama, kum ve su kabı alınmalıdır. Kaliteli bir mama elbette çok önemlidir.

Sokak kedisi sahiplenme bazen zor bazen de kolay olabilir. Bu bir şans işi de diyebiliriz. Aslında, evcil bir kedi sahiplenmek de neredeyse aynıdır. kedinin eve alışması bazen uzun bazen kısa sürer. Ancak sokak kedilerinin bazıları eve alışmakta zorluk çekebilir. Bu yüzden kedi bakımında deneyimli olmak önemlidir. Diğer yandan sahiplenilecek kedinin daha önce kapı ya da bahçede önünde bakılması, sahibine ve eve daha çabuk alışmasını sağlayabilir.

Sokaktan kedi sahiplenmek bazen doğru bazen de yanlış olabilir. Kedilerin birçoğu sıcak bir yuva, lezzetli mamalar ve sevgi dolu bir ortam içerisinde olunca yabani yanlarını zamanla bırakır ve evcilleşir. Ancak evcil kedilerde bile bazı zamanlarda saldırgan tavırlar görülebilir. Bu nedenle her kedi için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Bazıları sevgi yumağı iken bazıları çılgın ve huysuz olabiliyor.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Filiz
Tem 30, 2023 / 11:44

Merhabalar,bebekliginden beri baktigimiz sokak kedim 4 yasini doldurdu.simdi isten ayriliyorum bana bagli bi kedim.eve almak istiyorum fakat evde 6yasinda cins kedim var.ikiside disi bu arada ve tek yasamayi seven kediler.ayni evde mutlu olurlar mi ,sokak kedim ozgurlugune duskun .zor durumdayim ne yapmaliyim


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:29

Merhabalar sokaktan alacağınız ve evdeki kedinizin sağlık kontrollerini yapıp aşılarını tamamlayana kadar evde tutmalısınız. Özellikle evinizdeki kediye corona testi yaptırmanız önemli çünkü eğer corona negatif ise sokaktan alacağınız kedinizden bu virüsü almasını istemeyiz. Eğer pozitif ise zaten bu virüsü taşıyor olacağından bir araya getirebilirsiniz. Aşıları ve sağlık durumları kontrol edildikten sonra bir araya getirebilirsiniz.