Kedilerin birbirinden hoşlandığı nasıl anlaşılır?

25 Ağustos 2021
2358
Kedilerin birbirinden hoşlandığı nasıl anlaşılır?

Kedilerinizin birbirine bağlı olup olmadığını birkaç şekilde anlayabilirsiniz. Birbirlerine tıslamıyorlarsa, birbirlerine sürtünüyorlarsa, kuyruklarını birbirine kenetliyorlarsa, birbirlerini temizliyor, yalıyor ve tımar ediyorlarsa, birlikte uyuyor ve sarılıyorlarsa ve saldırgan işaretler olmadan ölçülü bir şekilde oynuyorlarsa kedilerinizin birbirine bağlı olduğunu anlayabilirsiniz. Peki kedilerin birbirinden hoşlandığı nasıl anlaşılır merak ediyor ve daha detaylı öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Kedilerin Bağlanması Ne Kadar Sürer?

Kedilerin birbirine bağlanmasının ne kadar sürdüğü aslında tam olarak belli değildir. Yani kesin bir zaman çizelgesi yoktur. Bu süreç genellikle kişiliklerine, doğru eşleşme olup olmadıklarına ve tanıtılma biçimlerine bağlı olacak şekilde değişmektedir. Bazı kedilerin birbirlerini sevmeleri günler alırken, bazılarının haftalar, aylar ve hatta yıllar alabilir. Bazı kediler birbirlerine tahammül etmeyi öğrense de, her zaman kavga etmeye meyillidirler. Ve bazı kediler çok zaman geçmesine rağmen birbirleri ile asla arkadaş olmak istemeyeceklerdir. Ancak genel olarak çoğu kedinin yeni bir kedi ile arkadaşlık kurmasının 8 – 12 ay sürebileceğini belirtelim.

Başka Bir Kediye Sahip Olmanın Artı ve Eksileri

Artıları;

  • Can sıkıntısını ve kaygıyı azaltır
  • Kediler birbirleri ile eğlenir ve sosyalleşir
  • Eğlence ve sevgi iki katına çıkar

Eksileri;

  • Daha fazla masraf gerektirir (oyuncak, yemek ve veteriner ziyaretleri gibi)
  • Daha fazla sorumluluk
  • Kedilerin kişiliklerinin uyuşmaması

Kedinizi Yeni Bir Kedi ile Nasıl Tanıştırırsınız?

Çift kediler

Eve yeni bir kedi getirmek tahmin edersiniz ki pek çok değişikliği de beraberinde getirir. Ancak burada önemli olan şey, kedileri tanıtmak için çok fazla planlama ve mükemmel bir zamanlama gerektiğidir. Bu noktada sabırlı olmanız ve kedilerin farklı ve benzersiz kişilikleri olduğunu unutmayarak işleri ağırdan almanız gerekmektedir. Evinize başka bir kedi getirdiğinizde, sakinleştirici spreyleri kullanabileceğinizi belirtelim. Bunun dışında birbirlerine karşı dirençten ya da saldırganlıktan kaçınmak için onları kısırlaştırmakta bir o kadar önemlidir.

Tanıştırmadan Önce

Kediler için ilk izlenimler çok önemlidir. Bu yüzden ilk görüşmenin saldırganlık ile başlamamasını sağlamalı ve bu konuda çok dikkat etmelisiniz. Bu durumu önlemek için de iki kedinin ilk etapta yüz yüze görüşmesine izin vermemelisiniz. Yeni bir kediyi başka bir odaya koymalı ve böylece evcil hayvanınızdan ayırmalısınız. Bu şekilde her ikisinin de birbirlerini görmeden ya da fiziksel temas kurmadan duymalarını ve koklamalarını sağlamış olacaksınız. Yeni kediniz için bir oda ya da bir bölge belirlemeniz gerektiğinden bahsettik. Belirlediğiniz zaman o bölgeye mama ve su kabı, kum kabı, yatak ve tırmalama direği gibi kedi temel ihtiyaçlarını koymalısınız.

Beslenme süresini her iki kedi ile aynı olacak şekilde ayarlayın ancak bir kapı ya da bölme ile ayrılacak şekilde konumlandırın. Bu onlara bir alışkanlık kazandıracak ve birbirlerini görmeseler bile yemeklerini yemek gibi aktiviteleri birlikte yapmaya tepki göstermeyecekler. Birkaç gün içerisinde de birbirlerinin kokusuna alışmaları ve yan yana olmaları için yer değiştirmelerine izin verin. Bu şekilde yeni kediye yeni evini keşfetme fırsatı vermiş olacaksınız.

Kokulandırma

Yukarıda bahsettiklerimizden sonra kedilerinizin birbirlerinin kokuları ile tanışması gerekmektedir. Kediler insanları ve nesneleri tanımlamak için koku alma duyularını kullandıkları için bu durum onlar için çok önemlidir. Kedilerinize kokularını alıştırmak için ilk olarak bir kedinizi sevin ve sonra ellerinizi yıkamadan kokularının birbirine geçmesi için yeni kediyi sevin. Eğer kediler arasında büyük bir saldırganlık yoksa farklı odalarda birlikte yemek yeme ve koku alma rutinlerine en az bir hafta daha devam edin. Daha önce de söylediğimiz gibi bu gibi durumlarda sabırlı olmalısınız ve kedilerinizi buluşturmadan önce birbirine alışması için yeterli zamanı tanımalısınız.

Peki kedilerin koku alma duyusu ile ilgili bu ilginç bilgileri biliyor muydunuz?

  • Kedilerin burunlarında 200 milyondan fazla koku sensörü vardır.
  • Kedilerin koku alma duyuları, insanların koku alma duyularından 14 kat daha iyidir.
  • İnsan arkadaşlarının üzerindeki yabancı kokular kedileri üzebilir.
Ayrıca bakınız; 

İlk Buluşma

Her iki kedinizin de uzaktan birbirine alıştığını hissettiğinizde, kedinizi yeni arkadaşı ile tanıştırma vakti gelmiş demektir. Ancak yine ilk etapta aralarında geçici bir çit ya da paravan kapı olduğundan emin olun. Bu durum kedilerin birbirlerini görmelerini ve anlamalarını sağlayacağı gibi herhangi bir fiziksel temas olmadan tanışmalarını da sağlayacaktır. İlk görüşmede kedilerinizi iyice gözlemleyin. Birbirlerine karşı saldırganlık ya da kötü bir davranış göstermezlerse bunun iyiye işaret olduğunu bilmelisiniz.

Birbirleri ile Sosyalleşmek ve Etkileşimde Bulunmak

Kediler birbirleri ile rahat ve sakin bir şekilde vakit geçiriyorsa, onlara engel olmadan sosyalleşmelerine ve etkileşime girmelerine izin vermelisiniz. Ancak bu esnada onlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Etkileşim için iyi bir zaman kollamalısınız. Genelde bu zaman saldırganlık seviyelerinin düşük olduğu yemekten ya da oyun zamanından sonra olmalıdır. Yeni kedinizin daha genç ve daha küçük aynı zamanda karşı cinsten olması gerekmektedir. İki dişi kedi birbirlerine karşı oldukça saldırgan olma eğilimindedir ancak yine de iki erkeğe göre daha uyumlu bir çifttir. Öte yandan kedilerinizin enerji seviyeleri aynı olmalı ve mizaçları da uyumlu olmalıdır. Eğer kediniz evde tek evcil hayvan olmaya alışmışsa, yeni kediyi, özellikle de zıplayan ve aşırı aktif bir kediyi, bir tür tehdit haline getirebilir ve daha yavaş adapte olabilir. Bu yüzden bir kediyi eve götürmeden ve kediniz ile tanıştırmadan önce yaşını ve cinsiyetini göz önünde bulundurmalısınız.

Kediler Birbirleri ile Nasıl İletişim Kurar?

Birbirini seven kediler

Sesli İletişim

Kediler karşılık anlamına gelen bir takım farklı sesler çıkarırlar. Eğer kediniz hırlıyor, tıslıyor veya tükürüyorsa bu saldırganlık gösterdiğine işarettir. Çığlık atmak genel olarak artan saldırgan davranış anlamına gelirken, miyavlama ise dikkatinizi çekmek istedikleri anlamına gelir. Mırıldanma ile de merhaba demek isterler ve şefkatli bir rahatlama ya da kendini rahat hissettiği anlamına gelir.

Görsel İletişim

Kediler gözlerini kullanarak da bir takım iletişim kurabilirler. Yoğun bir bakış saldırganlık ve düşmanlık anlamına gelirken, ciddi bir izleme bakışı ise bir avlanma ve yırtıcı davranış anlamına gelir. Kedileriniz rahat bir şekilde göz kırparak birbirlerine bakıyorsa, bu bir güven ya da sevgi işareti demektir. Gözlerinin yarı kapalı olması rahat hissettikleri içindir ve geniş gözlü bir bakış ise farkındalık taşır.

Fiziksel Dokunma İletişimi

Kedilerin temas yolu ile birbirleri ve hatta insanlar ile iletişim kurmanın benzersiz bir yolu vardır. Birbirlerini yalama, ovma ve tımarlama gibi eylemler bunlara işarettir. Bu gibi davranışlar onların stresini azaltır ve birbirleri ile bir bağ kurmanın sevgi dolu yoludur.

Koku İletişimi

Kediler nesnelere kokularını bırakarak bölgelerini işaretleme konusunda oldukça titizdirler. Agresif ve kısırlaştırılmamış kediler, aralarındaki etkileşimi azaltmak için idrar püskürtme yolu ile genellikle kendi bölgelerini belirlerler. Aynı zamanda kokularını yaymak için çenelerini, patilerini ve yanaklarını evin etrafındaki nesnelere sürterler ve o bölgelerin veya eşyaların da kendisine ait olduğunu kanıtlamaya çalışırlar.

Beden Dili ve Hareket

Kedilerin vücut hareketleri birçok şey ifade eder ve kedinizin hareket etme şeklinin ona bağlı bir anlamı muhakkak vardır. Bir kedi etkileşime hazırsa, direkt olarak diğer kediye doğru hareket eder ve rahat bir duruş ile bir selamlama gönderir. Huzursuz ve rahatsız olan bir kedi vücudunu ve kuyruğunu sertleştirir, tüyleri dikleşir ve bacaklarını düzeltir. Saldırgan ve öfkeli bir kedinin ise gözbebekleri genişler ve kulakları başa yaslanır.

Kedilerin Birbirlerini Sevmesi Nasıl Sağlanır?

Bazen her şey istediğiniz gibi gitmeyebilir. Bazı kedilerin birbirlerinden hoşlanmama olasılığı her zaman vardır. Bunu düzeltmek ve onları kabul edilebilir bir bakış açısıyla yeniden bir araya getirmek için yapacağınız birkaç şey vardır.

  • Her iki kediye de fazlasıyla dikkat ettiğinizden emin olun.
  • Saldırganlığı azaltmak için kedilerinizi kısırlaştırın ya da bunu bir düşünün.
  • Kedi nanesi bazı kedilerde saldırganlığı daha da artırabileceği için bunu kedilerinize vermekten kaçının.
  • Kedileriniz arasında stresi ve kavgayı önlemek için her zaman evde bir sakinleştirici sprey bulundurun.
  • Kedileriniz oyun oynamakla meşgul olacak ve kavga etmeye engel olacak şekilde en sevdikleri oyuncakları etrafa yerleştirin.
  • Her kedinizin yeterince ayrı bir alana sahip olduğundan ve her daim kum kaplarını, mama ve su kaplarını ve yataklarını ayrı bölgelere koyduğunuzdan emin olun.
  • Oynama ve bağlanma zamanlarını mümkün olduğunca keyifli hale getirmeye özen gösterin ve kavga etmeyeceklerinden emin olmadıkça onları bir araya getirmeyin.

İki Kedi Arasındaki Saldırganlık Nasıl Yönetilir?

Kedileriniz birbirini hırpalar ve bir kavgaya tutuşursa, yüksek sesle alkışlayarak ya da su püskürterek onları ayırabilirsiniz. Erkek bir kediniz varsa, saldırgan olma eğilimlerini azaltmak için onları kısırlaştırmak çok daha iyi bir fikirdir. Yemeklerini ayrı ayrı ve birbirinden güvenli bir mesafede verebilirsiniz. Aynı zamanda onları meşgul etmek adına daha çok tünek ve tırmalama direklerini evinize yerleştirebilirsiniz. Böylece aralarındaki kavgaya engel olabilirsiniz.

Kediler Diğer Kedilerin Ruh Hallerinden Etkilenir mi?

Kediler, genel olarak diğer kedilerin ruh hallerinden etkilenirler. Kedilerinizden biri ruh hali değişiklikleri veya ağrı ya da stres yaşıyorsa, bu durum savunma saldırganlığının gerçekleşmesinin yanı sıra diğer kediyi de etkileyeceği anlamına gelir. Örnek verecek olursak, kedinize ilaç verdiğinizde bunun tadını sevmediği için üzgün sesler çıkarabilir ve sürekli olarak hırlayabilir. Diğer kedi ise bu sesleri duyduğunda ve kedinin üzgün olduğunu gördüğünde, o da hırlamaya ve tıslamaya başlayabilir. Kediler arasında yönlendirilen saldırganlık, onları rahatsız eden şeyin kaynağına ulaşamadıkları içindir. Ve bu yüzden kedilerin herhangi birine ya da herhangi bir şeye saldırmasına neden olduğu söylenir.

Birbirine Bağlı Kediler Ayrılırsa Ne Olur?

Birlikte uyuyan kediler

Birbirine bağlı kediler ayrılmaz arkadaştırlar. Neredeyse her şeyi birlikte yaparlar ve birbirlerinin bölgelerinde kendilerini çok rahat hissederler. Eğer kedilerinizin ayrılması gerekiyorsa, bu gerçekten üzücü bir durum olabilir. Bağlı kediler birbirlerinden ayrıldığında ise aşağıdaki belirtileri görebilirsiniz;

  • Yapışkan olurlar
  • Depresyona girerler
  • Yemek yemeyi reddederler
  • Güvenlerini kaybederler
  • Sıkılmış ve endişeli bir hale bürünürler
  • Yüksek sesle miyavlarlar
  • Kendilerini aşırı derecede tımar ederler
  • Sağlıksız ve hareketsiz hale gelirler
  • Bir şeyleri aşırı derecede çizer ve çiğnerler

Evinize yeni bir evcil hayvan gelmesi, sadece kediniz için değil aynı zamanda sizin için de çok fazla uyum ve sabır anlamına gelmektedir. Kedilerinizin birbirlerini iyi tanımalarını, birbirlerinin bölgelerinde rahat olmaları ve bağ kurmalarını sağlamak bu anlamda oldukça önemlidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

dilek
Eyl 2, 2022 / 20:41

Kedilerim baba ve oğul, aslında iyi anlaşıyorlar ama bugün baba kedimizi traş ettirdik ve oğlu ona anlayamadığımız şekilde tırmalıyor tıslıyor ve saldırıyor, birbirlerini tanımlarını için dikkatli bir şekilde yakınlaştırdık ama hala kavga ediyorlar sebebi nedir?


Veteriner Hekim
Eyl 7, 2022 / 18:49

Merhaba bunun sebebi baba kedinin traştan sonra kendini güvende hissetmemesi ve baba kedinin traş stresinin diğer kedinize yansıması olabilir.


Burak
Şub 25, 2023 / 21:52

Merhabalar, evimizdeki kedi 1 yaşında tekir kısır erkek bugün evimize yeni bir kedi getirdik 1.5 yaşında british shorthair kısır değil o da erkek. Birbirleriyle oynuyorlar mı kavga mı ediyorlar anlamadık. Bizim kedimiz yeni kediyle sürekli oynamak istiyor. Bi bizim kedimiz üstte oluyor bir de yeni gelen kedi ama hiç bir şekilde tıslama olmuyor. Sizce oyun mu oynuyorlar?


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 13:47

Evet anlattığınız tablo oyun gibi görünüyor. 🙂


Masal
Mar 5, 2023 / 10:33

Merhaba lütfen “Kısırlaştırılmış kediler bir araya gelebilir mi?” Soruma cevap verebilir misiniz?


Veteriner Hekim
Mar 6, 2023 / 13:39

Merhaba kediler kendi alanlarından ayrılmaktan hoşlanmazlar. Yeni bir ortam onlar için her zman bir stres kaynağı iken alışana kadar yeni bir kedi de stres faktörüdür. Eğer evinize yeni bir kedi sahiplenecekseniz doğru sosyalizasyon ile birbirlerine alışabilirler. Ancak sadece sosyalleşmeleri açısından iki kediyi bir araya getirmeniz iyi bir fikir değildir. Umarım sorunuza cevap olmuştur. Olmadıysa daha fazla detay vererek tekrar sormanızı rica ederiz. Örneğin kedilerin cinsiyetleri, yaşları neden bir araya gelmeleri gerektiği vb.


Tuğçe
Mar 21, 2023 / 22:11

Merhaba,
11 aylık dişi kedim var Bristish kızanq girdiği için ve ev ortamı 2.kediye uygun olmadığı için ben kedimi götürdüm ve biraz bekledim biraz bakıştıktan sonra saldırmaya başladı ikiside ve çok zor ayırdık uysal kedimin içinden bir canavar çıktı şimdi yanıma gelmiyor kendini sevdirmiyor ve sürekli tıslıyor en önemli sorunumuzda yemek yemiyor ne yapmam gerekir gönlünü ve güvenini tekrar nasıl kazanabilirim bana yardımıcı olursanız çok sevinirim.


Veteriner Hekim
Mar 22, 2023 / 11:56

Merhaba kedilerde kızgınlık döneminde böyle bir travma yaşaması büyük bir stres kaynağıdır. Kedinizin üstüne gitmemenizi ve biraz kedni haline bırakmanızı öneririz. İştahsızlık devam ederse mutlaka veteriner hekiminize göstermelisiniz.


Esra
Ağu 21, 2023 / 07:40

Mrhb iki yasindaki kisir erkek kedim eve gelen bristh kisir olmayan disi kediyi surekli isirip saldırıyor bir turlu anlasma sağlayamadım disi kediyi göndermek zorunda kaldim bristh olan gayet evdekini takmıyor ama tekir olan surekli onun peşinde neden istemedi anlamıyorum


Veteriner Hekim
Ağu 22, 2023 / 13:34

Merhaba aynı insanlarda olduğu gibi kedilerde de anlaşmamazlık olabilir. Karakterleri birbirine uymamış veya baskınlık sağlanamamış olabilir. Genellikle bu durumlarda kademeli olarak tanıştırma gibi yöntemler uygulayarak 1-2 ay yavaş yavaş bir araya gelmelerini tavsiye ederiz. Ama bazı durumlarda ne yaparsak yapalım anlaşmalarını sağlayamayabilir. Evdeki kedinizin stres olmaması için doğru bir karar vermişsiniz.