Kedilerde yüksek sesli miyavlama nedenleri ve çözüm önerileri

18 Ağustos 2021
2403
Kedilerde yüksek sesli miyavlama nedenleri ve çözüm önerileri

Kedilerde yüksek sesli miyavlama sıklıkla görülen bir durumdur. Yavru kedilerin büyüdükçe davranışlarının belirginleşmesi bu durumun tipik bir nedenidir. Örneğin, yavru kediler üşüdüklerinde, acıktıklarında veya korktuklarında annelerine karşı miyavlarlar. Ancak normal yetişkin kediler ise her geçen gün yaşlandıkça birbirleriyle iletişim kurmak için tıslamalar ve mırlamalar gibi farklı ses tonlarını içeren davranışlarda bulunurlar.

Kedilerde miyavlama genel itibariyle birbirleriyle olan iletişimlerine ek olarak insanlarla da olan iletişimlerine yöneliktir. Bu durum elbette bir kedinin cinsine ve kedinin takındığı tavra da bağlıdır. Örneğin doğu ırkına sahip olan kediler, özellikle de Siyam kedileri, sürekli olarak konuşan kediler olarak bilinirler. Bu nedenle aşırı miyavlama sesinden hoşlanmayanların muhtemelen bu kedilerden uzak durması gerekir. Öte yandan bazı kediler seslerini duymak isterken bazıları da sahipleri ile sohbet etmek ister. Kediniz beklediğinizden biraz daha fazla miyavlıyorsa, öncelikli olarak bunun nedenini anlamaya çalışmalısınız. Nedenini biliyorsanız, kedinizin miyavlamasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Peki ya bilmiyorsanız?

Kediler neden yüksek sesle miyavlar?

Kediler Neden Yüksek Sesle Miyavlar?

Kedilerin yüksek sesle miyavlamasının nedenleri arasında birden fazla etken olabilir. Kediler, sadece dikkat çekmek için miyavladığı gibi pek çok farklı nedenden dolayı da miyavlama davranışında bulunurlar. Bunun ilk nedenlerinden biri ve en önemlisi hastalıktır. Böyle bir durum karşısında ilk adım elbette kapsamlı bir veteriner muayenesi olacaktır. Zira çeşitli hastalıklar kedilerin aç, susuz veya ağrılı olmasına ve dolayısıyla aşırı miyavlamasına neden olabilir. Her yaştan kedi, aşırı ses çıkarmaya neden olabilen hipertiroidizm ve böbrek hastalığına sahip olabilir.

Kedilerin yüksek sesle miyavlamasının bir diğer nedeni de dikkat çekmek istemesidir. Sanılanın aksine kediler yalnızlıktan hoşlanmazlar. Kediler genellikle onunla oynamanız, onu beslemeniz ve onunla konuşmanız için miyavlar. Miyavlamayı azaltmak istiyorsanız, bu davranış esnasında kedinize tepki vermeyi bırakmanız gerekir. Onunla yalnızca miyavlamayı sonlandırdığında ilgilenebilirsiniz. Tekrar miyavlamaya başladığında ise onu izleyip ardından yanından uzaklaşabilirsiniz. Ancak hiçbir şekilde evcil hayvanınızı görmezden gelmeyin. Her gün onunla oyunlar oynayarak ve konuşarak vakit geçirmeniz önemlidir. Onu sürekli oyalamanız, kendini yorgun hissedeceği için hiç olmadığı kadar sessiz olacaktır. Bknz: Kedilerde dikkat çekme davranış nedenleri

Kedilerde yüksek sesle miyavlama nedenlerinden bir diğeri de yemek istemesidir. Bazı kediler mutfağa her girdiklerinde yemek yemek umuduyla miyavlarlar. Aynı zamanda yemek zamanı yaklaştıkça birçok kedi çok gürültülü olur. Eğer kedinizin aşırı miyavlamasının nedeni buysa, minik dostunuz miyavlarken onu beslememeniz gerekir. Yiyecekleri vermeden önce kedinizin sakinleşmesini bekleyin ve miyavladığı esnada onu beslemeyin. Bu işe yaramazsa, belirli bir zamanda otomatik olarak açılan bir besleyici de edinebilirsiniz.

Kedilerin yüksek seslerde miyavlamaları selam vermek amaçlı da olabilir. Birçok kedi, sahibi eve geldiği zamanı miyavlar. Bu durum kırılması zor bir alışkanlıktır. Fakat kedinizin, siz eve geldiğinde miyavlaması tamamıyla sizi gördüğüne sevinmesiyle alakalıdır.

Stres Nedeniyle Miyavlayan Kedi

Kedilerin Stresten Miyavlaması

Kedilerin yüksek sesle miyavlamasını engellemek için onları stresli ortamlardan uzak tutmak gerekir. Stresli kediler genellikle çok fazla miyavlar. Yeni evcil hayvanlar, yeni çocuklar, taşınma veya ev değiştirme, hastalık veya ilerleyen yaş kedinizi konuşkan bir yapıya sokabilir. Evcil hayvanınızın stresine neyin neden olduğunu öğrenerek bu değişime uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu mümkün değilse, kediye daha fazla dikkat etmeli ve sakinleşmesi için ona zaman tanımalısınız. Bknz: Kedilerde stres nasıl anlaşılır?

Aynı zamanda yaşlanan kediler de sıklıkla miyavlar. İnsanlar gibi kediler de yaşla birlikte bir tür akıl hastalığı veya bilişsel gerileme geliştirebilir. Kafaları karışır ve özellikle geceleri görünürde bir sebep olmaksızın yüksek sesle miyavlarlar. Kediniz geceleri miyavlarsa, bir gece lambası size yardımcı olabilir. Veteriner hekimler genellikle bu semptomları hafifletmek için ilaçlar reçete eder.

Son olarak kediler üremek istediği için de yüksek sesle miyavlar. Kediler kısırlaşmadığı takdirde daha fazla miyavlama davranışında bulunurlar. Bu davranış, çiftleşme isteğiyle alakalı bir durumdur. Kedilerde kısırlaştırma işlemi göreceli bir kavramdır. Bu süreci daha detaylı araştırmak, okumak ve öyle karar vermek gerekir.

Ayrıca Okuyunuz:

Kedilerde yüksek sesli miyavlama nasıl önlenir?

Kedilerin Yüksek Sesle Miyavlamasını Önleme

Yüksek sesle miyavlayan kediyi durdurmak için pek çok farklı yöntem vardır. İşe koyulmadan önce kedinizin aşırı miyavlamasına neden olan bir hastalık mı değil mi iyi bir gözlem yapmak gerekir. Bu açıdan kedinizde hastalık belirtisi taşıyan bir sorun olmadığından emin olana kadar durumu görmezden gelmemelisiniz.

Kedinizin aşırı miyavlamasının altında yatan herhangi bir hastalık belirtisi yoksa o halde işler daha kolay olacaktır. Miyavlama davranışında bulunan kediler kimi zaman aç olduklarında, kimi zaman oyun oynamak için dikkat çekerler. Bununla birlikte tuvalet kabına ulaşamadıklarında, odaya kapatıldıklarında veya su kabı boş olduğu zamanlarda yüksek sesle miyavlamaları olasıdır. Küçük bir güvenlik sorunu mu yoksa hemen ilgilenilmesi gereken bir sorun mu olduğunu belirlemek için ne zaman miyavladıklarını kontrol etmek önemlidir.

Bu açıdan miyavlayan kedileri cezalandırmamanız gerekir. Bir kediye vurmak, bağırmak veya su fışkırtmak uzun vadede bir kediyi nadiren susturur. Ancak tüm bu eylemler onun size güvenmemesine veya sizden nefret etmesine bile neden olabilir. Kediniz miyavlamaya alıştıysa, bu durum günden güne daha yüksek sesle miyavlayamaya dönüşecektir. Eğer ortada bir sağlık sorunu yoksa bu durumu görmezden gelmeniz gerekir. Sakin davranışı ödüllendirmeye ve miyavlamayı görmezden gelmeye devam ederseniz, sonunda sizi anlayacaktır.

Yüksek Sesle Miyavlayan Kediyi Sakinleştirme

Kedilerin Gece Miyavlamasını Durdurma

Kedilerin yüksek sesle miyavlamasını durdurma konusu esasında basit bir şekilde kontrol altına alınabilecek bir davranış türüdür. Kediniz doğal ortamlarındaki gibi geceleri uyumuyor ve daha aktif oluyorsa aşağıdaki bazı önerileri dikkate alabilirsiniz;

  • İlk olarak minik dostunuza sıcak ve rahat bir yatak sağlayabilirsiniz.
  • Geceleri, kedinizin uyanıp oyun oynamasını önlemek için yatak odanızın kapısını da kapatabilirsiniz.
  • Gün içerisinde çok fazla uyumasına izin vermeyerek ve günlük aktivitelerinizi artırarak kedinizin gece miyavlamasını önleyebilirsiniz.
  • Ona bir tırmanma tahtası hazırlayabilirsiniz.
  • Bunun yanı sıra enerjilerini tüketmek için ona alternatif oyuncaklar da satın alabilirsiniz. Bunun için oyuncakları gruplara ayırabilirsiniz. Bu sayede her gün farklı bir oyuncakla oynayan kedi, oyuncaklarından sıkılmayıp sürekli olarak oyun oynamaktan keyif alarak geceleri de miyavlamayı sonlandıracaktır.

Ayrıca Okuyunuz:

Kedi besleme

Kedilerin Gece Miyavlamasını Önlemek için Ne Yapılmalı?

Kedilerin yüksek sesle miyavlamasını önlemek için ilk olarak yatmadan önce onları biraz oyalamak gerekir. Bu sayede kedicikler yorulmuş olur ve sonrasında sakin ve deliksiz bir uyku uyurlar. Bununla birlikte kedileri sabah uyandıktan bir süre sonra beslemeliyiz. Kediniz sabah kalkıp yemek yemeye alışmışsa, onu gün içerisinde küçük bir öğünle besleyebilir ve geceleri yatmadan önceki öğünlerini de en büyük olacak şekilde verebilirsiniz. Eğer gün içerisinde evde bulunmuyorsanız, bir zamanlayıcı kâse kullanabilir veya mama kaplarını evin farklı köşelerinde saklayabiliriz.

Kediniz gece sizi yüksek bir miyavlama sesiyle uyandırıyorsa, onu susturmak için bazı pratik yollara başvurabilirsiniz. Örneğin, içerisinde taş veya madeni paralar bulunan bir teneke kutu, çamaşır kurutma makinesi veya elektrikli süpürge gibi bir alet kullanabilirsiniz. Söz konusu bunlarla çıkaracağınız ses karşısında kedi susar ve bir süre sonra miyavlamaya son verir. Burada akılda tutulması gereken şey, kedilerin, onlardan daha yüksek sesli herhangi bir şeyin kaynağının siz olduğunu anlamamasıdır. Bu nedenle kedinize bağırmak yerine, ses çıkaran bir eşya kullanabilirsiniz.

Eğer sabırlıysanız başka bir çözüm de kedinizin davranışını görmezden gelmek olacaktır. Bu yeterince zor bir durum olsa da kediniz bir süre sonra miyavlamayı bırakacaktır. Eğer kedinizin bu alışkanlığı düzeltilemeyecek kadar şiddetliyse, bir veterinere danışmanız gerekir.

Daha önce hiç gece miyavlayan bir kediniz olmuş muydu? Eğer öyleyse, bu durum karşısındaki tutumunuz nasıldı? Kedinizin gece miyavlamasını sonlandırmak için ne gibi yöntemler uyguladınız? Tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Okumanızı öneriyoruz:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.