Kedinizin geceleri miyavlamasının nedenleri? Gece miyavlamalarına son!

10 Mayıs 2021
17360
Kedinizin geceleri miyavlamasının nedenleri? Gece miyavlamalarına son!

Kediler genellikle köpekler kadar gürültülü değildir; ancak bu hiç ses çıkarmadıkları anlamına gelmiyor. Zira kediler miyavlar, çığlık atar, ağlar ve buna benzer başka sesler çıkarır. Bazen bu sesleri gün içinde çeşitli uyaranlara yanıt olarak çıkarırlar; ancak çoğu zaman ne hikmetse siz uyumaya çalışırken gece miyavlamaya başlarlar.

Peki, kediler neden geceleri miyavlar? Bunun pek çok sebebi olabilir. Size düşen kedinizi dikkatli bir şekilde gözlemleyerek bunu neden yaptığını anlamaya çalışmaktır.

Kediniz neden geceleri uyumuyor?

Gün içerisinde vakitlerinin çoğunu uyuyarak ve kendilerini tımar ederek yani temizleyerek geçiren kediler, geceleri, doğal olarak aktif ve uyanıktır. Oynamak, keşfetmek, mama yemek, tırmalamak veya dikkatinizi çekmek isteyebilirler.

Ve bazen dikkatinizi çekmeye çalışırken, fazlasıyla gürültü çıkarabilirler. Kedilerin çoğu özellikle gün içinde tembel olduğu için geceleri harcamak için çok fazla enerjiye sahip olurlar.

Dikkat çekmek için miyavlama

Kediniz meraklı, enerjik ve aktifse, ayrıca oynamayı seviyorsa, geceleri miyavlayarak sizi uyandırıp, dikkatinizi çekmeye çalışması olağandır. Kediniz, dikkat çekmek için yatak odanızın kapısını tırmalamak, yatağınızda gezmek, dokunmak, çarpmak, düşmek ve tabi ki miyavlamak gibi pek çok şey yapacaktır. Siz uyumaya çalışırken dikkatinizi çekmek için ağlıyorsa, yapabileceğiniz en iyi şey onu görmezden gelmektir.

Bu elbette bazı insanlar için zordur, ancak kedinize miyavladığı için dikkatinizi verirseniz, yalnızca, istenmeyen bu davranışı pekiştirmiş olursunuz. Kedinize bağırmak ya da kızmak gibi bir tepki vermeniz de aynı şekilde davranışını pekiştirecek ve bunu sürekli tekrarlamaya başlamasına sebep olacaktır.

Dolayısıyla söz konusu gece miyavlamaları bitene dek kulak tıkacı takmanız ve uyumaya çalışmanız en iyisi… Çünkü kediniz, miyavlamalarına bir karşılık alamayınca bu davranışına zamanla son verecektir. Ertesi gün, kedinize oynaması için oyuncaklar vererek onunla oynayabilir, kendinizi kötü hissediyorsanız, onunla ilgilenerek bir nevi içinizi rahatlatabilirsiniz.

Yapboz oyuncaklar, Legolar, tüy değnekleri, kedi oltaları, lazer ve pille çalışan kovalamaca oyuncakları ile tüm gün kedinizi oyalayabilir, mevcut enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz. Eğer evde olamayacaksanız, birtakım teknolojik aletlerden faydalanabilirsiniz.

Zira bazı evcil hayvan kameralarında, tarafınızdan kontrol edilebilen lazer işaretçiler bulunuyor. Bu sistem sayesinde, evde yokken bile kedinizi oynatıp, oyalanmasını sağlayabiliyorsunuz. Sözün kısası, kedinizi yorarak ve gün içinde ihtiyaç duyduğu tüm ilgiyi göstererek, gece miyavlamalarının önüne geçebilirsiniz.

acıkmış kedi

Mama ve su için miyavlama

Kedinizi beslemeyi unuttunuz mu? Kediler genellikle mama veya ödül maması istedikleri için ağlar gibi miyavlamaya başlarlar. Dolayısıyla aç bir kedi, geceleri asla sessiz bir kedi olmayacak ve gece acıkırsa sizi kesinlikle uyutmayacaktır. Bu yüzden yatmadan önce mama kabına yeteri kadar mama koyduğunuza emin olun.

Aynı şekilde suyunu da yeteri kadar koyun ki gece susayıp sizi uyandırmasının önüne geçebilin. Geceleri kedinizin ağlamalarına karşılık olarak ayağa kalkıp onunla ilgilenmeyin, çünkü bu, kedinize ne zaman isterse miyavlayıp, size istediğini yaptırabileceğini öğretecektir.

Zor bir çalışma programınız varsa veya kedinizi beslemeyi unutmaktan endişeleniyorsanız, otomatik mama kaplarından satın alabilirsiniz. Bu mama kapları, biten mamayı yenileyebilen ve zamanını ayarlayıp, kontrol edebilen bir yapıya sahiptir.

Otomatik mama kapları sayesinde, kedinize düzenli bir beslenme programı da sağlamış olacaksınız. Kedilerin mama ve su kapları ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için okuyun: Kedi mama ve su kabı nasıl olmalıdır? Doğru mama kabı seçimi

Bilişsel işlev bozukluğu sebebiyle miyavlama

Demans hastalarına benzer şekilde, kedilerde de çevrelerinde neler olup bittiğini anlama yeteneklerini etkileyen bilişsel işlev bozukluğu görülebilir. Bunun sebebi ya da ne sıklıkla, hangi yaş aralığında ortaya çıktığı hakkında pek bir bilgi olmasa da kimi kedilerde görülebilen bir hastalıktır.

Mesela herhangi bir sebep yokken miyavlayan ve kafası karışmış gibi görünen yaşlı kediler için özellikle geceleri daha da zor bir hal alabilmektedir. Kedinizin bir tür bilişsel işlev bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız, kesin bir teşhis için onu mutlaka veterinere götürün ve hemen tedavisine başlayın.

Tedavi için kedinizin bilişsel işlevlerinin olabildiğince iyi çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilecek özel yiyecekler ve besin takviyeleri işinize yarayacaktır. Daha fazlası için Kedilerdeki bilişsel bozukluklar ve önleme yolları ve Kedilerde Demans | Belirtileri ve tedavisi

stresli kediler

Stres, anksiyete, rahatsızlık ve ağrı nedeniyle miyavlama

Stres, anksiyete, rahatsızlık veya ağrıya neden olan herhangi bir sağlık durumu, kedinizi, normalden daha fazla huzursuz bir ruh haline sokacaktır. Ve bu da maalesef, kedinizin acı acı miyavlamasına sebep olacaktır. Hipertiroidizm gibi hastalıklar nedeniyle acı çeken kedilerde de gece sık sık miyavlama davranışı görülebilir.

Eğer kedinizde, yukarıda sıralanan durumlardan birinin var olduğunu düşünüyorsanız ya hem gece hem de gündüz ani davranış değişikliklerine şahit oluyorsanız hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Zira böyle durumlarla baş edebilmeniz pek mümkün değildir.

Dolayısıyla kesinlikle bir uzman desteği almalı ve kedinizin sağlığına kavuşması için elinizden gelenin en iyisiniz yaptığınızdan emin olmalısınız. Kedilerde meydana gelen nörolojik bozukluklar başlıklı içeriğimizi okuyarak konuyla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

Görme veya işitme kaybı nedeniyle miyavlama

Bir kedi iyi göremez veya işitemezse kafasının karışması ve buna bağlı olarak korkması gayet olağandır. Geceleri her ev daha karanlık ve daha sessizdir. Eğer kedinizin görme veya işitme bozukluğu varsa, sizi görmekte ve duymakta zorlanacak, bunun akabinde korkup, miyavlamaya başlayacaktır.

Kediniz, kendini iyi duyamadığı için yüksek sesle miyavladığının da farkında olmayabilir. Kedilerde genellikle yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan bu tip sorunların, kedinizde de var olduğunu düşünüyorsanız, en kısa sürede veterinerinize danışmalı ve tedavi sürecine başlamalısınız.

Kediniz daha iyi olana dek, geceleri ortamı daha aydınlık tutmanızda ve mümkünse kedinizin yakınınızda olmasında fayda var. Kedinizde işitme kaybı olduğunu düşünüyorsanız: Kedilerin işitme duyusu hakkında her şey!

Editörün seçimleri:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.