Kedilerin işitme duyusu hakkında her şey!

6 Mayıs 2021
1434
Kedilerin işitme duyusu hakkında her şey!

Kedilerin duyu olarak insanlara oranla çok daha iyi olan duyu yalnızca koku değildir. Bir kedinin işitme duyusu da insanlarınkinden oldukça üstündür. İnsanlar kısıtlı bir işitme aralığına sahipken, kediler çok daha yüksek perdeli sesleri duyabilir.

LSU‘nun (Louisiana State University) Sağırlık ve İşitme Aralığı hakkındaki makalesine göre, bir kedinin işitme aralığı (Hz cinsinden) 45 ila 64.000 olurken; insanlarda 64 ila 23.000’dir. Kediler sadece bir insanın değil, aynı zamanda en az bir oktav kadar köpeklerin menzilinin de ötesinde duyma kapasitesine sahiptir.

Dolayısıyla keskin kulaklara sahip bir canlı türünden bahsediyoruz! Kedilerin işitme duyusu ile ilgili her şeyi öğrenmeye hazırsanız ve kedinizde bu tür bir sorun olduğunu düşünüyorsanız hemen açıklamaya başlıyoruz;

Kedilerin işitme yeteneği!

Kedilerin kulakları, çevredeki sesleri kulak kanalına çekmek için benzersiz bir şekilde tasarlanmıştır. Bu da, 30 fit (uzaklık birimi) ötedeki herhangi bir çalıda bir fare hışırtısı gibi duyulması zor sesleri işitmelerini sağlar. Aynı şekilde, kulakları sesin yüksek genliğine daha duyarlıdır. İnsanların işitme duyusunda, sürekli yüksek sesli müziğe maruz kaldığında birtakım sorunlar oluşabileceği herkesçe bilinen yaygın bir bilgidir.

Kedilerin de aynı nedenden kaynaklanan potansiyel bir sağırlığa daha duyarlı olması ihtimal dahilindedir. Üstelik kedilerle ilgili yapılmış olan neredeyse bir ordu deney bu teoriyi desteklemektedir. İnsanlar için İşitsel Tehlike Değerlendirme Algoritmasına (AHAAH) göre, araştırmalar, kedilerin kulaklarına giren yoğun seslerin, birkaç işitsel tehlikenin ortaya çıkabileceğini göstermiştir.

Kedilerde işitme kaybının belirtileri

Kedilerde işitme kaygı

Kedilerde işitme kaybı belirtileri arasında; seslendiğinizde yanıt vermemesinden, yüksek sese duyarsızlığa ve uyandırmada güçlük çekmeye kadar pek çok durum gösterilebilir. Yavru kedilerde sağırlık varsa, daha sesli ve hareketleri oldukları gözlemlenebilir. Ayrıca diğer yavru kedilerde oynarken, çığlıklarını duyamadıkları için daha sert davranışlar sergileyebilir.

Dolayısıyla duymadıkları için bir kontrolsüzlük söz konusu olur. Kedilerde sağırlığa yol açabilecek birtakım  enfeksiyonlar da görülebilir. Bu enfeksiyonların işitme duyusuna etkisi, kulak kanallarının kızarması, her ses karşı bir şaşkınlık tepkisi gibi birçok belirti ile kendini gösterir.

Eğer kedinizde bu tip belirtiler varsa, onu mümkün olan en kısa sürede veterinere götürmeniz gerekmektedir. Kedinizin kulaklarında bir problem olduğunu anlamak için kulaklarda siyah veya sarı renginde bir akıntı olup olmadığına ve sesinize tepki verip vermediğine dikkat edin.

Kedilerde işitme kaybının önüne geçmek

Kedinizin yüksek sesli müziğe ya da aşırı gürültüye verdiği tepki, genellikle içgüdüsel olarak ortaya çıkan bir kendini koruma eylemidir. Dolayısıyla kedinizin yanında çok fazla gürültü çıkarmamaya ve aşırı yüksek sesle müzik dinlememeye dikkat edin ve mümkünse o yanınızdayken müziğin sesini bir miktar kısın.

Bunların yanı sıra tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de; hastalık, enfeksiyon, travma, hasar ve yaşlılık gibi nedenlerden ötürü zamanla birtakım işitme sorunları gelişebilir. Evcil hayvanınızın işitme duyusunu, çok yüksek seslere karşı; köpük veya pamuk toplardan yapılmış basit kulak tıkaçlarıyla koruyabilirsiniz.

Kedinizin işitme duyusunda daha ileri düzeyde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede veterinerinize danışın. Bunu kesinlikle aksatmayın.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.