Kedilerdeki olağandışı gece davranışları ve çözüm önerileri

6 Kasım 2021
2760
Kedilerdeki olağandışı gece davranışları ve çözüm önerileri

Kedilerin tuhaf davranışlarının sahiplerinin hayatlarına çok fazla kahkaha, neşe ve mutluluk getirdiği kesin ancak bu davranışlar gecenin 3’ünde gerçekleştiğinde değil. Ne yazık ki kedi seven bir bünyeniz varsa birçok defa kedilerdeki olağandışı gece davranışları nedeniyle kesintili uykuya alışmanız gerekebilir.

Kedilerdeki olağandışı gece davranışları

Kedileri eşsiz yapan özelliklerinden biri de müthiş uyuklama kabiliyetleridir. Özellikle gün içinde sessiz ve sakin bir ortamda bulunan kediler, günün en hareketli olmaları gereken zamanlarını miskin bir şekilde, uyuklayarak geçirebilmektedir. Bu nedenle de birçok kedi geceleri uyanık kalmayı ve garip davranışlar sergilemeyi tercih edebilmektedir.

Genç kediler “krepüsküler” yapıda oldukları için avlanma dürtüsü açısından oldukça aktif bir dönemdedir ve şafakla alacakaranlık onlar için en iyi avlanma zamanıdır. Bu nedenle köklerinde bu amaç için bu saatlerde uyanık olabilir. Yaşlı kedilerde ise çoğunlukla sağlık problemlerinden ötürü uyku döngülerinde değişmeler yaşanabilir.

Kedilerin geceleri çıldırması birçok kedide görülebilen ve bazı önlemler alınmazsa sahibinin gecelerini kabusa çevirebilecek davranışları içerir. Bunu önlemek için öncelikle kedinizi cezalandırmamanız gerektiğini belirtmemiz gerekiyor ve genellikle kedinizin bu davranışını görmezden gelmek olumlu sonuçlar doğurabiliyor. Kediniz acıktığı için sabah sizi uyandırıyorsa ona istediği saatte mama yiyemeyeceğini istikrarlı bir şekilde davranarak öğretmelisiniz. Eğer o saatte kahvaltısını yaparsa bunu hep isteyecektir.

Bunların yanı sıra alınacak bazı tedbirler kedilerdeki gece davranışları ile mücadeleyi kolaylaştırabilir. İşte kedilerdeki olağandışı gece davranışları ve çözüm önerileri;

Uykudan hemen önce oyun isteği

uykudan önce oyun isteyen kedi

Artık vaktin geç olduğu bir andasınız ve uzun, yorucu bir günün ardından yatağınıza geçip dinlenmek istiyorsunuz. Ancak kedinizin geceyle ilgili farklı planları var ve yatağınıza girmenize izin vermeye hiç niyeti yok. Sizinle hareketli ve enerjik bir oyun oynamanın zamanı geldiğini düşünüyor olabilir.

Özellikle gündüz evde kimsenin yoksa ve gün içinde bolca tembellik edip yatmışsa, kediler geceyi oyun oynayarak geçirmek isteyebilir. Bu nedenle çalışan kişilerin sahibi olduğu kediler sahipleri tarafından gececi olarak nitelendirilebilmektedir.

Gece yarısı oyun isteğini nasıl durdurabilirsiniz? Gece rutininize güzel ve uzun bir oyun seansını ekleyebilirsiniz. Böylece hem siz günün stresini atmış olursunuz hem de kediniz oyun ihtiyacını gidermiş olur. Evcil hayvanınızın hoşuna gideceği oyuncaklar, onun gün boyu hem fiziksel hem de zihinsel olarak uyarılmasını ve böylece daha iyi bir gece uykusu almasına yardımcı olacaktır. Örneğin basit bir kutu kediniz için muhteşem bir oyun arkadaşı olabilir. Karton kutulardan yapacağınız bir labirent ile kedinizin gün boyu eğlenmesini ve enerjisini dışa vurmasını sağlayabilirsiniz.

Gece yarısı çılgınlığı

kedilerde gece yarısı çılgınlığı

Kedilerde gece çılgınlığı sahibi tarafından hoşa gitmeyen bir durum olabilse de bazı kedilerde görülebilmektedir. Kediler oldukça enerjik canlılardır ve gün boyu enerjilerini yeteri kadar harcamamışlarsa gecenin bir vakti kedinizin sağa sola koşturmaya başladığını görebilirsiniz. Bunda kedilerdeki avlanma içgüdüsünün de etkisi büyüktür. Kedigiller avlandıkları esnada kilometrelerce yol alırlar ve enerjik bir kedi bu nedenle evde son sürat uzun süre koşturabilir.

Burada bilmeniz gereken, bunun onlar için en iyi enerji yakma yolu olduğudur. Koşmanın dışında kedinizin tuhaf yerlerde saklandığını, yatağınızın üzerine atladığını, ayak bileklerinize saldırdığını, perdeleri tırmaladığını ve hatta kulaklarınızı ve ayak parmaklarınızı dişlediğini gözlemleyebilirsiniz.

Gece yarısı çılgınlığını durdurmak için ne yapabilirsiniz? Evcil hayvanınızla gün içinde daha fazla egzersiz yapmak ve oyunlar oynamak kedinizin yorulmasına ve hareket etme içgüdüsünün sönmesine katkı sağlayacaktır. Yatma öncesindeki güzel bir öğün yemek de kedinizin avlanma dürtülerinin azalması noktasında işinizi kolaylaştırabilir. Bulmaca ve labirent şeklindeki yiyecek bulma oyunları da kedinizin hem av dürtüleri hem de fiziksel ve zihinsel enerjisini ortaya çıkarması için faydalı olabilecek yöntemlerden biridir.

Gece yarısı miyavlaması

gece yarısı miyavlaması

Güzel bir uyku için huzurlu ve sessiz bir ortam gibisi yoktur. Ancak kediniz, sesinin güzelliğini ortaya çıkarmak için gece yarısını seçerse, sizin için uyku haram olabilir.

Kedilerde gece miyavlaması altta yatan birçok nedenden dolayı olabilir: Kediniz biraz ilgi istiyor olabilir, canı bir şeyler yemek istiyor olabilir veya kediniz dişiyse ve kızgınlık dönemi içindeyse erkek kedilere mesaj vermek için miyavlıyor olabilir.

Gece yarısı miyavlamaları için çözüm önerileri: Kedilerde gece çığlıkları altta yatan nedene bağlı olarak çözüme kavuşturulabilir. Örneğin kedinizin gün boyunca yeterli düzeyde beslendiğinden emin olmak onun açlıktan dolayı meydana gelen çığlıklarını önleyecektir. Dişi kedinizi kısırlaştırmak da kızgınlıktan dolayı ortaya çıkan miyavlamaların önüne geçecektir.

Özellikle yaşlı kedilerde görülebilen bilişsel bozukluk sendromu ya da bunama olarak isimlendirilen durum da bir belirti olarak miyavlamanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Kedinizde bu veya buna benzer herhangi bir sağlık sorunundan şüpheleniyorsanız kedinizin bir veteriner hekimi tarafından muayene edilmesi faydalı olacaktır.

Sabahın 3’ünde oynamak istemek

Gece Oynayan Kedi

Tıpkı gece yarısı çılgınlıklarında olduğu gibi, kediler gecenin her saatinde sahiplerini uyandırma gibi maharetlere sahiptir. Bu nedenle uykunuzun tam ortasında kedinizin yanınıza gelip sizi uyandırarak oyun oynamak istemesine şaşırmamalısınız.

Gecenin bir vakti kedinizin oyun oynama isteği, kedilerin yapıları gereği gece aktif olma dürtülerinden kaynaklanıyor olsa da, kediniz gündüz saatlerinde yeterince egzersiz yapmaktan uzak kalıyorsa ve yeteri kadar oyun oynamıyorsa bu ihtiyacını gece karşılamak istiyor olabilir.

Çözüm nedir? Eğer kediniz gündüz enerjisini atamadığı için gecenin bir saatinde sizi uykunuzdan ediyorsa gün içinde kedinizi çeşitli yollarla yorabilir ve oyun ihtiyacını giderebilirsiniz. Bunun için kedilere özel tırmanma ekipmanlarını, yap boz oyuncakları ve sizinle birlikte belirleyeceğiniz oyun saatleri yardımcı olabilir. İkinci bir kedi almak da kedinizin gün boyu arkadaşlık kurmasını ve oyun ihtiyacını bu şekilde gidermesini sağlayabilir.

Gece boyunca hiç uyumamak

gece uyumayan kedi

Kediniz size geceleri hiç uyumuyormuş gibi gelebilir. Bunun altında yatan sebeplerin başında çoğunlukla kedilerin gündüzleri genellikle uyuklaması yatabilir. Tabi durum her zaman böyle olmaz ve davranışın altında tıbbi bir neden yatabilir. Böyle bir şüphe oluştuğunda veteriner kontrolü önemlidir. Eğer tıbbi bir sorun yoksa ve kedinizin geceleri uyumamasından şikayetçiyseniz şu çözüm önerilerini değerlendirebilirsiniz:

Çözüm önerileri: Kedinizin davranışını bir anda değiştirmeniz çok olası olmayacağı için bunu zamana yaymalı ve sizin uyku programınıza uyumlu olacak şekilde yavaş yavaş değişmesini sağlamalısınız. Bunu sağlamak için yapmanız gereken şeyler arasında kedinizi gece beslemek ve onların gün boyunca hareketli olmalarını sağlayacak oyunlar ve egzersizler yapmalarını sağlamak gibi makalemizde paylaştığımız çözüm önerilerini değerlendirebilirsiniz. Tırmalama direkleri ve dış mekanı korunaklı hale getirerek balkonda da zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bütün bu hamleler, kedinizin gün boyu uyuklamak yerine yorulmalarını sağlayarak gece daha fazla uyumalarını sağlayabilir.

Olmadık yerlerde uyumak

farklı yerlerde uyuyan kedi

Kedilerdeki olağandışı gece davranışları arasında garip yerlerde uyumak da sıklıkla görülen bir durumdur. Bu garip davranış aslında sadece gece saatleriyle sınırlı değildir ve kedinizi gündüz saatlerinde de sıra dışı yerlerde uyuklarken bulabilirsiniz. Görünen o ki kediniz, onun için hazırladığınız o rahat ve pahalı evcil hayvan yatağını değil de çekmece, dolap, kutu ve bunun gibi birçok farklı ve özellikle dar alanlarda uyumayı tercih ediyor.

Ne yapılabilir? Kediniz dar, loş ve tenha bir yer bulduğunda kendini burada güvende hissedip orasını yatağa dönüştürebilir ve bu durum kabul edilebilir. Eğer bu yerlerde yatması sizin için sorun teşkil ediyorsa mevcut yatağını onun istediği gibi loş, dar ve sessiz bir ortama çevirebilirsiniz. Böylece kediniz hayalindeki yatağa kavuşabilir! Kimi zamanlarda kedinin yatağı bozulabilir ve kedi sahibi bunu fark etmeyebilir. Bu durumda düzeni bozulan kedi mecburen alternatif bir yatak aramak durumunda olabilir. Bu nedenle kedinizin yatağını düzenli olarak kontrol edin ve onu rahatsız eden bir değişiklik varsa bunu eski haline getirin.

Okumanız faydalı olabilir: Kediler nerede uyur? Kedilerin favori uyku alanları

Uyurken sizi izleyebilir

gece sahibini uyurken izleyen kedi

Kedi sahiplerinin zaman zaman karşılaştığı kedilerdeki garip gece davranışları arasında kedilerinin uykudayken kendilerini izlemesi de bulunuyor. Şöyle hayal edin: Derin bir uykudasınız ve uyku esnasında bir şeylerin yolunda gitmediğini hissederek uyandığınızda kedinizin dikkatli bir şekilde size baktığını görüyorsunuz.

Kedinizin sizi uyurken izlemesi ile ilgili en yaygın açıklama, sizinle güçlü bir bağ kurmuş olmaları ve her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için size göz kulak olmalarıdır. Tabi ki bunun dışında başka olası sebepler de bulunuyor: Siz uyurken yaptığınız davranışlar kedinizin hoşuna gidiyor olabilir, acıkmış olabilir ya da sadece sıkıldıkları için sizi izliyor olabilir. Durum ne olursa olsun, kedinizin sizi izlediğini fark ederseniz korkmanıza gerek yok, kediniz siz uyurken sizi öldürmeyi planlamıyor!

Çözüm önerileri: Kediler genellikle loş ışıklı ortamlarda uyanık kalmayı tercih ederler. Bu nedenle eğer yatak odanız alacakaranlık bir ortama sahipse ışıklandırmasını ve perde sistemini değiştirerek bunu tersine döndürebilir ve kedinizin başınızda nöbet tutmasının önüne geçebilirsiniz. Yatak odanızın kapısını kapatarak kedinizin odanıza girmesini önleyebilirsiniz. Bu durumda kediniz bir süre kapınızı tırmalayabilir. İnatçı bir kediniz varsa bu durum sizi çileden çıkarabilir 🙂

Eğer hiçbir yöntem işe yaramadıysa, kediniz hala sesleriyle ve tırmalama gibi davranışlarla sizi uyandırmaya çalışıyorsa kulak tıkacı alarak seslere karşı vücudunuzu etkili bir şekilde kapatabilirsiniz. Zaten kediniz bir süre tepki görmediği için gece delirmesi davranışlarının da sona erme ihtimali vardır.

İlginizi çekebilecek içerikler:

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler özellikle alacakaranlıkta ve şafak vaktinde daha aktif olur. Bunun nedeni ise avcılık içgüdüleri ile o saatlerde avlanmaları gerektiğini düşünmeleridir.

Kediler stresi azalttığı, kendini güvende hissettiği ve sıcaklık duyduğu için yatağınızda yatmak isteyebilir. Bu masum bir istek gibi görünse de sizi rahatsız edebileceği için ona, kendini rahat hissedebileceği bir uyku alanı yaratmanız doğru olacaktır.

Kedilerde genellikle doğası gereği gece zaman zaman uyanık olabilirler ancak bazı sağlık sorunları da kedinizin gece uyumasına engel olabilir. Bir sağlık sorunundan şüpheleniyorsanız kedinizi veterinere götürmeniz faydalı olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.