Kedilerin uyku pozisyonları ve anlamları

24 Ekim 2021
3397
Kedilerin uyku pozisyonları ve anlamları

Kediler uyurken büründükleri pozisyonlarda oldukça garip görünebiliyorlar. Hal böyle olunca insan bu pozisyonların anlamlarını merak edebiliyor. “Özel bir anlamı var mı, herhangi bir duruma işaret ediyor mu, ruh halleri değişken iken farklı pozisyonlarda uyuması beklenebilir mi?” gibi pek çok soruyu beraberinde getiriyor. Bu yazımızda kedilerin 13 farklı uyku pozisyonuna ve kedinizin uyu pozisyonları hakkında öğrenebileceklerinize deyindik.

  • Hilal: Kedilerin en yaygın uyku pozisyonlarından bir tanesidir. Sebebi ise uyku halindeyken sıcaklığını en yüksek seviyeye çıkararak, tüm hayati organlarını korumasından kaynaklanmaktadır. Bu bilhassa vahşi doğadaki kediler için oldukça önemlidir. Bazen kendilerini güvensiz hissettikleri zamanda da hilal şeklinde uyuyabilirler.
  • Kutuda: Tam bir kutu hastası olan kediler, kendilerini güvende hissetmek için bunu yaparlar. Ayrıca avlanırken koruma sağlaması ya da diğer hayvanlar tarafından saklanmak için iyi bir seçenektir.
  • Göbek Yukarı: Uyurken en eğlenceli göründükleri uyku pozisyonu demek yanlış olmaz. Patileri ve göbeğinin yukarı doğru oluşu hayli sevimlilik katıyor. Bu genellikle kedilerin sahipleri ile harika ilişki kurdukları anlamına gelmektedir. Zira bu onların en savunmasız oldukları pozisyondur. Ancak tamamiyle güvendikleri ortamlarda ve insanların yanında bu şekilde uyurlar.

göbek yukarı pozisyonunda uyuyan kedi

  • Gözler Yarı Kapalı: Kedilerin hızlı şekilde uykuya daldıklarına tanık olmuşsunuzdur. Zaten uyku onların en iyi yaptıkları şeydir. Eğer gözleri yarı açık yarı kapalı ise olası bir riske karşı tetikte olmak istedikleri içindir. Kediniz bunu yaptığı sırada evde bir misafir olup olmadığına veya son dönemlerde değişen şeylere dikkat edin.
  • Klasik Somun Ekmek: Somun pozisyonu olarak adlandırılan bu uyku şeklini, kedinin patilerini vücudunun altına doğru soktuğu zaman alırlar. Uyanıkkende uyurkende bu pozisyonda olabilirler. Ancak uyurken çok uzun süre bu şekilde kalamazlar. Buradan onların derin uykudan ziyade şekerleme yaptıklarını düşünebilirsiniz.
  • Yana Doğru Yatış: Göbek yukarı pozisyonu ile benzerlikler gösteriyor olup genellikle iyi bir uykudan uyandıkları zaman şekerleme yaptıkları pozisyondur. Kediniz bulunduğu ortama ve etrafındaki kişilere güveniyor demektir.
  • Yüzdeki Patiler: En sevimli hallerinden biridir ve onu bu şekildeyken rahatsız etmemeniz gerekir. Bu hareketi yüksek ihtimalle bilinçsizce yapıyor. Bu durumda onun derin bir uykuda olduğunu anlayabilirsiniz.

koltuk kenarında uyuyan kedi

  • Kenarlarda: Kedilerin kanepe kenarları, balkon korkuluğu gibi uzun ve ince yüzeylerde yatmayı sevdikleri bilinen bir bilgidir. Böylelikle tırmanma ve denge sahibi olduklarına dair bir göstergedir. Ek olarak çevresinde olup biten her şeye hakim olmak istedikleri zaman bunu yaparlar.
  • Oturarak: Kuyruklarını patilerinin çevresine sarıp oturarak, uyuklarlar. Kediniz yüksek ihtimalle 15 ila 20 dakika kadar bu şekilde kalacaktır. Zira daha fazla uyumaları için uygun bir pozisyon değildir.
  • Sahibinin Üzerinde Uyuması: Tek başına uyuyan kediler, oldukça olumlu karektere sahiptir. Size yakın olmak istedikleri için üzerinizde uyurlar. Bu şekilde uyumak çevreye karşı olan gardlarını indirmelerini sağlar. Bacak ya da göğüs gibi hareket ettirme oranının az olduğu noktalarınızı seçerler. Tamamen kendi rahatlarını düşündüklerinden! Eğer kediniz üzerinizde uyuyorsa onunla oldukça olumlu bir ilişkiniz olduğunu düşünebilirsiniz.
  • Süpermen: Karınları üzerine yattıklarında patilerini ön ve arkaya doğru esnetirler. Kediniz bu pozisyonda oldukça rahattır ve hayli derin bir uykuda olması yüksek olasılıktır.

battaniyenin altında yatan kedi

  • Sıkışmış Şekilde: Battaniye, kanepe, yatak, çekmece ve örtülerin altlarında uyumayı seven kediler için bu pozisyonlar sıcaklık ve rahatlık sağlar. En savunmasız oldukları zaman olduğundan iyi bir uykuya dalacakları vakit kendileri için en güvenli yeri ararlar.
  • Başka Bir Kediyle: Yavru kediler anne ve kardeşleri ile beraber uyurlar. Bu onları sıcak ve güvende tutar. Ayrıca annelerinin nerede olduğunu bilmeleri içinde harikadır. Aynı evin içerisinde yaşayan kediler genellikle beraber uyurlar. Dolayısıyla aralarının oldukça iyi olduğu söylenebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Güvenleri için bir top gibi kıvrılarak uyurlar. Hayvan davranışı uzmanları, bu pozisyonun oldukça yaygın olduğunu ve savunmasız hissettikleri zaman yaptıklarını açıklarlar.

Patilerini vücutlarının altına sıkıştırarak uyurlar. Fakat gerektiği takdirde harekete geçmek için hazırdırlar.

Kediniz uyuduğu zaman yan yatıyorsa, bu kendilerini güvende hissettikleri anlamına gelir. Bu şekilde uykuya dalan bir kedi çevresindekilere ve bulunduğu ortama karşı güven duyuyor demektir. Oldukça uzun süre uyurlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.