Kedilerde kuyruk hareketleri ve anlamları

8 Ekim 2021
5108
Kedilerde kuyruk hareketleri ve anlamları

Kedilerin dilinden anlamayan insanlar, onların oldukça soğuk olduklarını düşünürler. Ancak gerçek kedi dostları, kedilerin ne kadar etkileyici ve cana yakın olduklarını bilirler. Kediler genel olarak anlaşılmak isterler ancak bizlerden farklı bir dil konuşurlar. Bir kedinin ne hissettiğine dair en büyük iç görüyü sağlayan ise kuyruk pozisyonudur. Kediler kuyruk hareketleri, gözleri, kulakları ve vücut hareketleri ile iletişim kurarlar. Bu nedenle kedi kuyruğu dilini anlamak, onu daha iyi çözmenize büyük ölçüde yardımcı olacak. Belirli etkileşimler hakkında nasıl hissetlerini anlamak ve kedinizi mutlu eden ya da korkuya neden olan durumları veya ortamları belirlemek için, kedinizin beden dilini okumanız gerekmektedir. Üstelik bir kedinin kuyruk dilini okumak, hastalığı ve ağrıyı daha kolay anlamanıza da yardımcı olur. Bu şekilde kedinizle daha sevgi dolu, güvenen ve tatmin edici bir ilişki kurmuş olacaksınız. Öyleyse bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi için okumaya devam edin. İşte kedilerde kuyruk hareketleri ve anlamları!

Kedi Kuyruk Pozisyonları ve Anlamları

Düz Ayakta

Kuyruğu dik olan kedi

Bir kedinin kuyruğu gökyüzüne doğru dik bir şekildeyse, bu onun mutlu olduğu anlamına gelir. Bu kuyruk pozisyonunun insan gülümsemesine benzediğini söyleyebiliriz. Bunun dışında dik duran bir kuyruk, bir kedinin kendine güvendiğini, memnun olduğunu ve diğer kedilerle ya da insanlarla etkileşime girmeye istekli olduğunu gösterir. Bu hareket ile diğer kediler ile çatışmasız olduklarını belli ederler ve çatışma olasılığını azaltırlar. Öte yandan dik duruştayken kuyruğun ucunun hızla titrediğini fark ederseniz, kedinizin özellikle neşeli olduğunu bilmelisiniz.

Vücudun Etrafında Kıvrılmış

Kedinizin kuyruğunun otururken kendi etrafında kıvrılması, uysal ya da biraz gergin olduğuna işarettir. Kedinize kendi isteği ile hareket etmesi için biraz yer verin. Eğer kedinizin kuyruğu uyurken kendi etrafından kıvrılmışsa, kedinizin bir molaya ihtiyacı vardır. Ve yalnız bırakılmayı tercih eder.

Gevşek ve Sallanan Bir Kuyruk

Kedinizin kuyruğu gevşek ve yavaş bir şekilde yandan diğer yana sallanıyorsa, kediniz dikkatle bir şeye odaklanıyor, canı sıkılıyor ya da alıngan hissediyor olabilir. Avını, oyuncağını ya da yiyeceğini takip etmeye veya üzerine atlamaya hazırlanıyor da olabilir. Eğer böyle bir şeyle karşı karşıya kalırsanız, kedinizin dikkatini çeken şeye odaklanmasına izin vermelisiniz. Aynı zamanda kedinizin uyurken kuyruğunu hafifçe salladığını gözlemlerseniz, kedinizin dinlendiği ancak çevrede olup bitenlere karşı tetikte olduğu anlamına gelir. Bazen derin uykudaki bir kedi, rüya görürken kuyruğunu sallayabilir.

Size veya Başka Bir Evcil Hayvana Sarılmış

Dost olan iki kedi

Kediler dostluk ve sevgi işareti olarak kuyruklarını başka bir kedinin vücuduna ya da kuyruğuna kıvırırlar. Kediniz özellikle sizin yanınızda rahatlarsa, kolunuza bir kuyruk sarabileceğini bilmelisiniz. Bu hareket ”seni seviyorum” deme şeklidir.

Hızlı Hareket (Hafifçe Vurmak)

Gevşek bir şekilde sallanan bir kuyruk, odaklanma ya da oyunculuğun bir işareti olurken, bir yandan diğer yana daha güçlü bir şekilde hareket eden kuyruk ise, korkmuş ya da saldırgan hissettiğinin işaretidir. Kuyruğun hızlı bir şekilde hareket etmesi, diğer kedilere ve insanlara geri çekilmeleri için bir uyarı niteliğindedir. Eğer kediniz strese girerse, daha çok agresifleşebileceğini belirtelim. Hareket ne kadar güçlü ise, duygu da o kadar güçlüdür. Bu nedenle hem kendiniz geri çekilmeli hem de kedinizin geri çekilmesine izin vermelisiniz. Sevgiden dolayı saldırgansa, kedinizi sevmekten kaçınmanızı tavsiye ederiz.

Arkaya Doğru Dik Tutulan Kuyruk

Kuyruğunu arkaya doğru tutan bir kedi rahat olabilir, biraz endişeli olabilir ya da başka bir şeye ilgi duyuyor olabilir. Kuyruklarını özellikle 45 derecelik bir açı ile tutan bazı kediler, kasvetli, ciddi ve biraz şüpheci olurlar. Kuyruğunu geride ya da aşağıda tutan bazı kedi yavrularının ise, rahat veya nötr bir halde hissettikleri söylenir. Kedinizin ne hissettiğini anlamak için onun çevresine, vücut duruşuna, gözlerine ve kulak konumuna her zaman dikkatli bir şekilde bakın.

Kıvrılmış Soru İşareti

Bahçedeki kedi

Bir soru işaretine benzeyen çengel ya da kıvrık kuyruğu olan kediler, eğlenceli ve şüpheli hissedebilirler. Stresli bir durum söz konusu ise, kedinize bunu değerlendirmesi için zaman tanıyın. Eğer kediniz rahat görünüyorsa, sarkık tüylü bir oyuncak ile oynamaya teşvik edin.

Sıkışmış Kuyruk

Kediniz korktuğunda ya da uysal olduğunda, kuyruğunu vücudunun etrafına veya bacaklarının arasına sıkıştırır. Kediniz küçülebildiği kadar küçülür, başını indirebilir ve çömelir. Böyle bir durumda kedi sahipleri, kedilerinin stresinin ya da güvensizliğinin kaynağını azaltmalı ve durumun daha kötüye gitmesini engellemeli. Aynı zamanda kıvrılmış kuyruğu olan bir kedinin acı çekme ihtimali de çok yüksektir. Eğer kedinizin acı çektiğini düşünüyorsanız, kedinizin bu davranışa neden olan bir hastalığı ya da yaralanması olup olmadığından emin olmak için veterinere gidebilirsiniz.

Kabarık Kuyruk

Kuyruğu kabaran kedi

Kediler herhangi bir tehlike karşısında bazen boyun eğerken, bazı durumlarda ise kendini savunması gerekir. Bir yırtıcıyı ya da başka bir tehdidi başından atmak için mümkün olduğunca büyük görünmeye çalışan kediler, tüylerini düz kas hareketi ile kabartarak kuyruğunun şişmesine neden olurlar. Kediniz bu kadar gergin ve korkmuş olduğunda, sırtı da kamburlaşabilir ve böylelikle yine daha büyük görünebilir. Kediniz tüylerini diken diken edecek kadar korkarsa, onun rahatsız olduğu durumu dağıtın ve onu daha fazla tetiklemeyin. Ve kedinizin geri çekilmesine izin verin.

Sıkça Sorulan Sorular

Sizi ve karşılaşacağı kişiyi görmek için heyecanlı olduğu anlamına gelir.

Ayaklarınızın dibine oturmuş ve nazikçe size kuyruğu ile vuran bir kedi, size sevgi gösterisinde bulunuyor demektir.

Kedinizin kuyruğunun tabanı, tüm sinirlerin orada yoğunlaşması nedeniyle çok hassastır. Dolayısıyla bu kaşıma gıdıklama gibi hissettirir ve genellikle zevkli olur. Ancak çok fazla kaşımak aşırı uyarıcı olabilir ve ağrıya neden olabilir.

Biz nasıl tokalaşma ve sarılma ile birbirimize selam veriyorsak, kediler de kuyruklarını insanların etrafına kıvırarak ya da kuyruklarını diğer kediler ile iç içe geçirerek selam verirler. Bu hareket, etkileşime girme isteğini gösteren bir davranışın nedenidir.

Bir kedinin kuyruğu dik olduğunda, kendilerini sosyal ve kendinden emin hissederler ve aynı zamanda arkadaşça yaklaşırlar. Kedinizin kuyruğunu yukarı kaldırarak size doğru yaklaştığını fark ederseniz, onu sevmeniz ve onunla oynamanız için iyi bir zaman demektir.

Bir kedi korkmuş ya da endişeli ise, kuyruğunu sırt seviyesinin altına indirir. Ayrıca kedinizin kuyruğu bacaklarının arasına sıkışırsa, bu korktuğu ve acı çektiği anlamına gelir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.