Yavru ve Yetişkin Kediler Neden Sürekli Uyur?

2 Temmuz 2021
8581
Yavru ve Yetişkin Kediler Neden Sürekli Uyur?

Kanepede, mutfak tezgahında, yatakta, perde arkasında, bilgisayarda, yazıcıda veya sahiplerinin üzerinde uyuyabilen kedilerin, en doğal dinlenme biçiminin uyku olduğunu hepimiz biliyoruz. Günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uykuya ihtiyaç duyan kediler, yaş ve aktiviteye bağlı olarak günün 15 – 20 saatini dinlenerek ve uyuyarak geçirirler. İnsanlarla karşılaştırıldığında kedilerin yaklaşık 2 kat daha fazla uyuduğunu ancak bu uykuların kısa aralıklarla tekrarlanan hafif uykular olduğunu belirtmeliyiz. Toplam uykularının üçte birinde derin uykuya girerler ve uyku esnasında dış uyarılara açık olup, yarı uyanık şekildedirler. Bu anlamda genel olarak kedilerin uyuması endişe kaynağı değildir. Ancak hala kediler neden çok uyur bilmek istiyor ve normal bir uyku düzenine sahip olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin lütfen.

Yavru & Yetişkin Kediler Ne Kadar Uyur?

Kediler günde ortalama 15 saat uyurlar ancak 24 saatlik bir süre içinde 20 saate kadar da uyuyabilirler. Gece boyunca daha aktif oldukları için gün içerisinde daha çok uyurlar. Kediler doğal yırtıcı hayvanlar oldukları için, avlarını gece yakalamak konusunda ustadırlar ve kedilerin beyinleri ve vücutları bu şekilde gelişmiştir. Evcilleştirilmiş olmalarına rağmen kediler, hala aslan veya kaplan gibi vahşi kedilerde bulunan pek çok davranışı sergileyebilir. Avlandıklarında fazla enerji sarfettikleri için mümkün olduğunca çok uyurlar.

Kedilerin Gerçekten Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?

Uyuyan yavru kedi

Kediler biyolojik olarak bunu yapmak zorunda oldukları için günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Kediniz günde 15 saat uyuyorsa, günde 15 saate ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Ancak normalden daha fazla uyuyorsa ya da uyanıkken hala uyuşuk bi şekilde görünüyorsa endişelenmekte haklısınız. Böyle durumla karşılaşırsanız derhal veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Öte yandan yavru kediler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler ve ergenlik yıllarındayken aniden günün her saatinde evin içinde zıplamalarına neden olan tuhaf uyku alışkanlıkları geliştirebilirler. Aynı zamanda ergen kediler, yoğun oyun oynama dönemleri ile birlikte düzensiz uykulara da sahiptirler. Yetişkin kediler, her gün ortalama 12 – 20 saat uykuya denk gelen daha fazla uyku programına sahip olurlar. Yaşlı kediler ise daha az enerjiye ve daha az hareketliliğe sahip olduğu için genç kedilere nazaran daha fazla uyurlar.

Kediler Neden Bu Kadar Uykuya İhtiyaç Duyar?

Kedilerin neden bu kadar çok uykuya ihtiyacı oldukları tam olarak açıklanamaz ancak sergiledikleri müthiş çevik ve inanılmaz hareketleri yapabilmeleri adına, gerekli enerjiyi depolamaları şart olduğu için uyudukları bilinir. Özellikle genç ve yaramaz kediler, çok aktif oldukları için bu hareketlerinden sonra yorulur ve direkt uykuya geçerler. Hatta bu yavru kediler, yer ve mekan ayrımı yapmadan kısa bir süre içerisinde uykuya dalabilirler. Çoğu yavru kedi sahibi, kedilerinin bu kadar uzun süre uyumasından endişe ederler ancak bu kedinin bedensel ve ruhsal gelişimi için oldukça önemli ve gerekli bir adımdır.

Aynı zamanda kedilerin uyku saatleri ile insanların uyku saatleri arasında derin farklılıklar olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Kediler doğaları gereği gündüzleri uyurken, geceleri uyanık ve daha aktif bir haldedirler. Güneşin battığı ve doğduğu saatler, kedilerin doğada avlanmak için en aktif oldukları bir zaman dilimidir. Eğer yavru bir kediniz varsa ve bu uykusuz gecelere müdahale etmek isterseniz, aşırıya kaçmadan gündüz saatlerinde kediniz ile oyunlar oynayarak buna alıştırabilir ve daha çok uyanık kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kedilerin Uyuma Nedenleri

Gececi Olabilir!

Kedinizin gün içerisinde çok uyumasının sebeplerinden biri, geceleri hayali fareleri avlaması olabilir. Çoğu evcil kedi, insanlar gibi geceleri uyur ve gün boyu sahipleriyle takılır. Ancak kediniz eski köklerine bağlı kalabilir, geceleri yırtıcı gibi davranabilir ve gündüzleri uyuyor olabilir.

Enerji Tasarrufu Sağlıyor Olabilir!

Koltukta uyuyan kedi

Kediler avcı ve yırtıcı hayvanlar oldukları için, günün belli saatlerinde uyuyarak ya da dinlenerek enerji tasarrufu sağlarlar. Bu sayede avlanacakları zaman için büyük bir enerji depolamış olurlar.

Uyuduğunu Düşündüğünüzde Uyumuyor Olabilir!

Her uykunun derin bir uyku olmadığını söylemeliyiz. Kedinizin gözleri kısmen veya tamamen kapalı olabilir ancak kulakları ya da kuyruğu hala ara sıra hareket edebilir. Eğer kedinizi bu şekilde fark ederseniz, büyük bir olasılıkla çevreyi dinlediğini ve harekete geçmeye hazır olduğunu bilmelisiniz. Kesinlikle böyle anlarda derin bir uykuda değildir.

Sıkılmış Olabilir!

Dili dışarda uyuyan kedi

Bazen hayvanlar, yapacak bir şey bulamadıkları için daha fazla uyurlar. Bu anlamda kedinizin ya da diğer evcil hayvanlarınızın can sıkıntısını azaltmak ve kedinizin hayatını zenginleştirmek için birçok yol vardır. Kediniz için güvenli bir açık alan ve bazı tırmanma rafları yapabilir, günde üç farklı türde oyuncaklar verebilirsiniz. Ayrıca neyle oynadığını ve neyi daha çok sevdiğini gözlemledikten sonra bu tür oyuncakların farklı stil veya renklerini de satın alabilirsiniz.

Stresli Olabilir!

Saklanmak ve daha az aktif olmak, kedilerin korktuklarında ya da stresli olduklarında takındığı bir tavırdır. Kediniz aileden saklanıyorsa ve sadece bir aile üyesi ile iletişim kuruyorsa, fırtına gibi yüksek seslerden korkup saklanıyorsa ve evde yalnızken endişeleniyorsa, çok stresli olabilir. Ve bu streslerden başa çıkmanın yolunu uyuyarak çözüyor olabilir. Bunların yanında eve yeni gelen bir hayvan, insan veya herhangi bir eşya da kedinizin streslenip saklanmasına sebep olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, veteriner hekiminize danışarak sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz.

Hasta veya Rahatsız Olabilir!

Hasta yatan kedi

Kediniz hasta olduğunda ya da kendini iyi hissetmediğinde, aynı stresli zamanlarında olduğu gibi, daha az aktif olur ve saklanır. Bu zamanın çoğunu yatağın altında ya da sabit bir noktada durarak geçiriyorsa, acı çekiyor veya rahatsız olabilir. Bu uykulu ve halsiz duruma iştahsızlık, kusma, ishal, ateş gibi belirtiler eşlik ediyorsa kedinizin mutlaka bir veteriner hekim muayenesinden geçirmeniz gerekmektedir. Özellikle sinsi ilerleyen bazı hastalıkların ilk belirtisi sadece halsizlik ve hareketsizlik olabilir. Ayrıca kediniz kilolu ise çok fazla hareket etmesi mümkün olmadığı için genellikle yatmayı tercih eder. Kedilerde obezite ise, hareket halindeyken ağrıya ve yaşam boyunca tedavi gerektiren belli başlı hastalıklara yol açabilir.

Kedinizin Uyku Düzeni Normal, Sizinki Yetersiz Olabilir!

Düzenli uyku, bağışıklık sistemi ve genel sağlık için önemli olduğu için hem sizin hem de kediniz için oldukça gereklidir. Kediler bizden farklı olarak, uykunun gerekli olduğunu biliyor ve yeniden şarj olmak için buna zaman harcıyorlar. Bu nedenle kediniz aslında çok fazla uyumuyor olabilir ancak kedinize göre siz daha az uyuyor olabilirsiniz. Böylece kedinizin bu saatlerini doğru bir şekilde takip edemiyor olabilirsiniz. Çünkü kedilerin günde 20 saate kadar uyuması ve dinlenmesi normaldir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler her zaman çok derin bir uykuda olmazlar. Araştırmacılara göre, bir kedinin uykusunun sadece %25’i aslında derin uyku olurken, diğer %75’i hafif uyku olur. Kediler dinlenirken, uyanmak için her zaman hazırdırlar. Kedinizin uyuduğunu anlamak için, gözlerinin hafif bir şekilde açık olup olmadığına bakın ve kulaklarını izleyin. Eğer kulakları seğiriyor ve seslere doğru yöneliyorsa, kediniz her an uyanabilir.

Bir sağlık sorununu ya da sağlıkla ilgili acil durumu belirtmek için belirli bir uyku miktarı yoktur ancak kedinizin normal uyku düzenini bilmek ve bu düzenin ne zaman önemli ölçüde değiştiğini farketmek daha çok önemlidir. Kediniz normale göre daha az ya da daha fazla uyuyorsa, bir sağlık sorunu olabileceği için veterinere danışmanızda fayda var. Normalden daha fazla uyuyan kediler hasta olabilir ya da acı çekebilirler. Aynı zamanda normalden daha az uyuyan kediler ise hipertiroidizm ya da başka hastalıklara maruz kalmış olabilirler.

Evet, kediler de bizler gibi rüya görebilir. Özellikle derin uykularında mırıldanmaları, ayaklarını hareket ettirmeleri, kuyruklarını sallamalarını, nefes alıp vermelerinin artması ve bıyıklarını oynatmaları gibi pek çok davranış rüya gördüklerinin kanıtıdır. Öte yandan kedilerin solunum yolları yumuşak damağa yakın deriden tıkandığından dolayı horlamaya neden olur. Tüm kediler ara sıra horlamaya eğilimli olsalar da, İran ve Himalaya kedileri dahil olmak üzere kısa burunlu kediler daha çok horlama eğilimindedir.

Kediler uyumlu hayvanlar oldukları için, daha az uykuyla geçinmek için programlarını ayarlama konusunda da yeterince uzmandırlar. Bir kedi daha fazla doğal ya da yapay ışıya maruz kalırsa, diğer kedilere göre daha az uyur. Sahipleri ile daha çok oyun oynayan kediler de, genel olarak daha az uyuma eğilimindedirler. Ayrıca kedinize eskisine göre daha az mama veriyorsanız, daha sık uyanmalarına hazır olmalısınız.

Kedinizin uyku alışkanlıkları çok ani bir şekilde değişirse, veteriner hekiminize kontrol ettirmenizde fayda var. Eskisinden daha az ya da daha fazla uyumaya başlarsa, acı içinde olabileceğini, depresyonda olabileceğini ya da herhangi bir hastalığa yakalanmış olabileceğini bilmelisiniz.

Kedi ile uyumak, insanların kan basıncını düşürür ve rahatlatır. Aynı zamanda kedi ile uyuyan insanlar daha kolay bir şekilde uykuya dalarlar ve deliksiz bir uyku çekerler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Mahmut kemal yücel
Oca 6, 2023 / 02:28

Kedim son zamanlarda kalkmadan uyuyor


Veteriner Hekim
Oca 11, 2023 / 10:09

Kediler normalde de günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler ancak normalden daha fazla bir uyuma aralığına sahipse hasta olmadığından emin olabilmek için onu veteriner hekiminze göstermelisiniz.