Kediler nelerden korkar? Kedilerin korktuğu 18 şey

28 Haziran 2021
4636
Kediler nelerden korkar? Kedilerin korktuğu 18 şey

Kediler, pek çok nedene bağlı olarak kolaylıkla korkabilirler. Ancak kedileri en çok korkutan şeylerin çoğu tahmin ettiğiniz şeyler değildir. Bu yüzden korktuklarında gergin, stresli ve sinirli olan kedilerin, daha iyi ve daha güvende hissetmesi için nelerden korktuklarını ve bu korkularıyla nasıl başa çıkacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Peki kediler nelerden korkar? Kedilerin korktuğu nasıl anlaşılır? ve Korkan kedi nasıl sakileştirilir? gibi daha pek çok sorunun cevabını öğrenmek için okumaya devam edin.

Kediniz Korkuyor mu?

Her kedinin korktuğu şey değişmekte olup, korku hissine vereceği tepkiler de farklıdır. Kedilerde en yaygın olan korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi sorunların yer aldığını söylemeliyiz. Kedilerin korkmasından dolayı komik görüntüler ortaya çıksa da -özellikle komik bulunduğu için bilerek korkutulursa- bu durum kedilerde çeşitli sorunlara yol açabilir. Kedileri korkutmak orta ve uzun vadede fiziksel sağlıklarını tehlikeye sokabilir, korkutan kişiye karşı güven duygusunu zedeleyebilir ve özgüvenini yıkabilir. Bu nedenle kedilerin fiziksel ve psikolojik sağlıklarını dengede tutmak için onları sırf komik bulduğunuz için korkutmamalı ve korktuğu şeylerden uzak tutmalısınız.

Kediler Neden Korkar?

Korkan yavru kedi

Kedilerin korkması için çoğu zaman özel bir çabaya gerek yoktur. Bazı kediler karşılaştıkları olaylarlardan veya insanlardan bir neden yokken bile korkabilirler. Yaşadıkları korku ile içlerine kapanık biri olabilirler veya rahatsız oldukları için davranışlarında değişiklikler yaşayabilirler. Kediler erken yaşta sosyalleşmezse, farklı kişilerle ya da mekanlarla karşılaşmazsa, ileriki zamanlarda yaşadıkları farklılıklara tepki gösterebilirler. Aşırı hareketli çocuklardan korkan kediler, yavruluk dönemlerinde çocuklarla bir arada yaşamadığı için çocukların sevgi yaklaşımlarına karşı ters tepki verebilirler. Bazı kediler karakterlerinden dolayı da korkmaya müsaittirler. Çekingen bir yapıya sahip olan kediler, birlikte yaşadıkları diğer kedilerin vermediği tepkileri verebilir ya da korkmadıkları durumlarda korkarak farklı reaksiyonlar gösterebilirler.

Ayrıca yüksek seslerden de korkan kediler, bir anda gülmekten, yüksek sesle konuşmaktan ve eşyaların yerini değiştirmekten korkabilirler. Hatta elektrik süpürgesini çalıştırmak bile onlar için travmatik bir etki olabilir. Yeni bir çevreye girdiğinde de korkan kedilerin çoğunlukla bu sürece alışmaları beklenir. Aynı zamanda ani hareketlere çoğunlukla korku tepkisiyle yanıt veren kediler, sakin sakin uyurken bir anda kucağa alındıklarında ve iyi niyetli okşanma hamleleri yapıldığında da korkabilirler. Kendilerine bakılmasından da hoşlanmayan kediler, tehdit altında hissettikleri için, özellikle tanımadıkları insanlara karşı, saldırgan olabilirler.

Kedilerin Korkma Nedenleri Nelerdir? 

Kedilerin sadece bir nedenden dolayı korkmadığını ve hepsinin korkma nedeninin farklı olduğundan yukarıda bahsettik. Kedilerin korkma nedenlerini anlamak için ise olaylara empati yaparak farklı bir bakış açısı ile bakmak gerekmektedir. Mesela; annesi tarafından terk edilmiş bir yavru kedi, özellikle insanlar tarafından şiddet görmüşse, her canlının kendisine zarar verebileceğini düşünebilir ve bu nedenle korkabilir.

Başka bir örnek verecek olursak, yine annesi tarafından terk edilmiş bir yavru kedi, sahiplenilirse ve aynı evin içerisinde başka bir evcil hayvan varsa bu duruma da sinirlenebilir. Çünkü sahibinin diğer evcil hayvanları daha çok seveceğini ve kendisini terk edebileceğini düşünür. Bu ve bunun gibi örnekler baz alındığında, kedilerin korkma nedenlerinin altında şiddet korkusu, sevgi eksikliği ya da terk edilme korkusu yatar. Bu nedenle kedinizi severken çekinmemeli, sevginizi hissettirmeli ve bolca zaman geçirmelisiniz.

Kedilerin Korktuğu Nasıl Anlaşılır?

Korkmuş kediler, alışkanlıklarını yerine getirmez ve garip hareketlerde bulunurlar. Aynı zamanda korkak kedilerin sindirim sistemlerinde ya da ciltlerinde sorunlar meydana gelebilir ve aşırı tüy dökülmesi yaşayabilirler. Korktukları için saldırgan davranışlarda bulunan kedilerde, hırıltılı sesler çıkarabilir ve ısırabilirler.

Kediler Nelerden Korkar?

Su

Sudan kaçmaya çalışan kedi

Çoğu kedinin nefret ettiği şeylerden ilki sudur. Hatta vücutlarına birkaç damla su düşse dahi, bu büyük bir çıldırmaya neden olabilir. Çoğu kedi, temiz olmayı sevse ve yüzebilme yeteneğine sahip olsa da, buna alışık olmadığı için yüzmemeyi tercih eder. Üstelik bu durum paniğe ve boğulmaya kadar gidebilir. Öte yandan hepimiz kedilerin temiz hayvanlar olduklarını biliyoruz.

Özellikle kediler, elementler tarafından kirlendiyse, kürklerine zehirli bir şey düştüyse ya da yaralandıysa banyoya ihtiyaç duyabilirler. Böyle zamanlarda mümkün olduğunca onu rahatlatmak sizin elinizde. En az iki kişiyle kedinizi yıkamalı ve sakin kalmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca bazı kedi ırkları, korkmadan suyun tadını çıkarmayı bilirler. Maine Coon, Siamese ve Bengal kedileri, genel olarak suyla etkileşime girmeyi severler.

Güçlü Kokular

En az köpekler kadar kedilerin de koku alma tepkileri oldukça iyidir. Çevrelerindeki kokulara dikkat eden kediler, çeşitli karışımlara yoğun tepki verirler. Üstelik kedi nanesi ve limon gibi bazı kokuları da severler ancak sevdikleri kokulardan aldıkları zevkin miktarı ile nefret ettikleri kokular nedeniyle yaşadıkları korku miktarı karşılaştırılabilir. Sirke, soğan, benzin, bazı alkollü içecekler, turunçgiller ve bunun gibi bazı güçlü kokular, kedileri rahatsız eder. Hatta bazı kediler o kadar hassastır ki havada kalan koku bile onları rahatsız edip korkutabilir.

Kısıtlanmış Hissetmek

Bağımsız hayvanlar olan kediler, tabii ki sahiplerinden sevgi, ilgi ve oyun beklerler. Ancak bazı zamanlarda ilgi istemezler. Çünkü kedilerin en çok korktukları şeylerden biri de onlara sarılmaya çalışmanızdır. Yatarken yumuşak bir kucaklama tolere edilirken, onları yakalamaya ve sıkıca sarılmaya çalışmak ise onlar için hoş olmayacaktır. Kısıtlandıklarını düşünecekleri için onları incitmek istediğinizden korkacaklar.

Yabancılar

Sinirli saldırgan kedi

Bazen bizleri bile korkutan şey, kedileri de korkutabilir. Kediler insanlardan çok daha küçük bir hayvandır ve ürkek olmak için geçerli nedenleri vardır. Aileleri ile bağ kuran kediler, yiyecek, su, barınak ve bakım gibi ihtiyaçların karşılandıklarını bildiği için onlardan zarar gelmeyeceğini bilir. Pek çok kedi, yabancılarla karşılaştığında aynı güveni hissetmeyecektir. Böyle zamanlarda hemen kaçmayabilirler ancak çoğu korku veya endişeden dolayı oldukları yerde kalacaktır. Aynı zamanda bazı kişiler, vücut duruşundan, kokudan veya başka herhangi bir nedenden dolayı korkutucu görünebilir.

Rutin Değişiklikler

Alışkanlıklarına oldukça önem veren kediler, bir şeyi rutine bağlamayı severler. Yemek yerler, uyurlar, oynarlar ve tekrar ederler. Ancak bu rutini bozmak onları korkutabilir. Örneğin, yemeğini alışık olduğu saat yerine günün farklı bir saatinde verirseniz, beslenemeyeceklerinden endişe duyabilirler. Bunun yanı sıra aileye yeni biri katılınca, yeni bir eve taşınınca ya da yeni bir işe başlayınca gibi sebeplerden korkarlar.

Yüksek Sesler

Elektrik süpürgesinden korkan kedi

Çevrelerindeki genel gürültülere duyarlı olan kediler, insan yaşamının modern kolaylıklarını tam olarak anlamadığı için, onları yüksek sesle korkutabilecek pek çok şey vardır. Havai fişekler, elektrikli süpürgeler, saç kurutma makinesi, fırtınalar, kornalar ve beklenmedik bir anda çıkan yüksek sesler… Bu ve bunun gibi seslerle beklemedik bir anda bizlerde karşılaşsak korkmamız çok normal. Bu nedenle kedinizin korktuğu seslerden kaçınmalı ve ekstra dikkat etmelisiniz.

Salatalık

İster yabancı, ister koku, ister gürültü olsun, kediler sürprizlerden hoşlanmaz ve bunlardan korkarlar. Örneğin; kediler, korkutucu görünmeyen gündelik bir nesne olarak düşündüğümüz salatalıktan bile korkarlar ve onlarla karşılaşmaktan hoşlanmazlar. Boyutları, dokusu, rengi ve şekli, yılan veya diğer sürüngenler gibi doğal bir yırtıcıya benzediği için, kediler bir salatalık gördüğünde saldırıya uğradıklarını düşünebilirler.

Muz

Kediler salatalık gibi muzla karşılaştıkları zaman kafa karışıklığı yaşarlar ve yine korkarlar. Yine salatalık gibi benzer sebeplerden dolayı muzu, potansiyel yırtıcı olarak düşünebilirler.

Elma

Kediler, diğer meyve ve sebzeler gibi elmaların da doğaları gereği şüpheli olduklarını varsayar ve korkabilirler.

Köpekler

Kavga eden kedi ve köpek

Çoğu kedi ve köpek çok iyi anlaşsa da, bunun hemen gerçekleşmesi çok nadirdir. Erken yaşta sosyalleşen kedi ve köpekler, en iyi arkadaş olarak büyüyebilirler. Ancak bir kedi bilmediği bir köpeği görürse ve oyuncu köpeğin niyetini yanlış anlarsa, bu onda korkuya neden olabilir.

Kaplumbağalar

Kaplumbağalar her ne kadar zararsız ve kendi hallerinde bir hayvanlar olsa da, kedilerin onlardan korkmasına engel değildir.

Balonlar

Balonlar, kediler için havadaki korkunç kauçuk canavarlar olarak tanımlanabilir. Bir balon şişirildiğinde ve bir odadaki hava akımlarına maruz kaldığında hareket eder. Bu nedenden dolayı bir kediye canlı bir yaratık gibi görünebilir. Üstelik uçan bir canlı! Ayrıca balonların üzerlerine doğru uçtuğunu gördüklerinde, kendisine saldırmak üzere bir hayvan olduğunu düşünürler. Bazı korkutucu nesnelerde de olduğu gibi kediler, korktukları zaman pençe atmaya başlayabilir ve bunu balona yaptıkları zaman onlar için bu durum daha da kötüye gidebilir. Çünkü balon patlayacaktır ve büyük bir korkuya neden olacaktır.

Onlara Baktığınızda

Vahşi doğada, yırtıcılar saldırmak üzere olduklarını belli eden bakışlar atarlar. Bu nedenle kedinize bakarsanız, bu onları korkutabilir. Onu takip ettiğiniz ya da kavga etmeye çalıştığınızı düşünebilirler. Eğer sadece gözlerinin içine bakarsanız, vücut duruşunuz ve yüz ifadeniz ile ilgili her şeyi rahatça çözecekleri için korkmayacaklardır. Aynı zamanda sevgi dolu, yalvaran ve nazik bir şekilde bakıyorsanız, kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaksınız. Ancak korkutucu bakarsanız, doğal olarak kediniz korkacaktır.

Çoraplar

Kedilerin korktukları eşyalar arasında çoraplar da yer alıyor. Kediler çorapları kendileri için tehlikeli olacağını düşündükleri bir nesneye benzettikleri için korkarlar.

Kendileri

Kediler, kendi yansımalarından genellikle korkabilirler. Çoğu videoda kedilere bir ayna tutulduğunda, gerçekten kendilerinden komik bir şekilde korktuklarına şahit olmuşuzdur.

Cezalandırılmak

Kedi sahipleri, istemedikleri ya da onaylamadıkları bir hareket karşısında kedilerini cezalandırmayı seçerler. Eğer kedinizi sık sık cezalandırırsanız, bu onlarda hem stres ve endişeye hem de yaptığı şeyden ve sizden korkmasına neden olur. Öte yandan cezadan kaynaklı oluşan stres, istenmeyen davranışlarda bulunmasına da yol açar. Kediniz sizden korkmaya başladıysa, davranışlarında değişiklikler gözlemleyebilirsiniz. Artık kucağınıza oturmuyorsa ya da alışkanlık edindiği hareketleri yapmıyorsa, muhtemelen bu bir şeylerin değiştiğine işarettir.

Veteriner Ziyaretleri

Veterinerden korkan kedi

Bazı kediler, veteriner ziyaretlerini bir ceza olarak görürler ve veterinere gitmekten çekinip korkabilirler. Kedinizi daha önce bu ziyarete alıştırmadıysanız, bir anda taşıma kabının içerisine koyup arabaya bindirirseniz doğal olarak bu kedinizde tepkiye neden olacaktır. Veterinere götürmeden önce kedinizi hazırlamalı ve bu olaya alıştırmalısınız.

Ani Hareketler

İnsanlarda da olduğu gibi kedilerde ani hareketlerden korkabilir. Eğer kediniz korkudan sıçrarsa onu tutmaya çalışmayın. Ev ortamında kendilerini güvende hissettikleri bir bölgeye gitmeye çalışacaklardır. Korkuları geçince de size yanaşması için ona biraz zaman verin.

Korkan Kedi Nasıl Sakinleştirilir? 

Korkan kedileri sakinleştirmek biraz zor olabilir. Öncelikli olarak kedilerin neden korktuğunu tespit etmek gerekmektedir. Eğer yavru bir kediniz, farklı kişilerle, mekanlarla ya da diğer evcil hayvanlarla daha önce karşılaşmadığı için korkuyorsa, onu yavaş yavaş bu farklılıklara alıştırmalı ve sonrasında ödül vermelisiniz. Kedinizin korktuğunu fark ederseniz, onu sakinleşmesi ve rahatlaması adına sakin ve güvenli bir alan seçmelisiniz. Kendilerini güvende hissettikleri bölgeye de yemek – su kaplarını ve kum kabını koymalısınız. Böylece eve yabancı biri geldiğinde özel, sakin ve güvenli bir alan yaratmış olacağınız için endişenlemeniz gereken bir durumda kalmamış olacak. Ayrıca evinize gelen kişilere de bu durumdan bahsederek onların da kedinize saygı göstermesini ve dikkat etmesini isteyebilirsiniz.

Öte yandan kedilerin korktukları anda farklı davranışlarda bulunacağından bahsettik. Bazıları saldırganlık gösterirken, bazıları da evin en ücra köşelerine saklanırlar. Eğer saklanan bir kediniz varsa, onu zorlamamalı ve kendi haline bırakmalısınız. Sabırlı olmanız ve üzerlerine gitmemeniz en doğru seçimdir. Tüm bunların dışında özellikle her şeyden korkan bir kediniz varsa, onu düzenli olarak veterinere götürmelisiniz. Üstelik veteriner hekiminiz kedinizin korkularını yenmesi adına ona psikolojik destekte verebilir. Kedinizin bakımının düzenli yapılması da stresi azaltacağı için, kedinizin korkmamasını, utangaç olmamasını ve saldırgan olmamasını sağlar. Aşılarının tam yaptırılması da iyi sonuçlar verecektir.

Genel olarak kedilerin korkma nedenleri öğrenilmeli ve bir çözüm bulunmalıdır. Eğer kendiniz bir çözüm bulamıyorsanız, veterinerden yardım istemelisiniz. Aşılarının ve bakımının ihmal edilmemesi gerektiği gibi, onlarla zaman geçirilmeli ve sevgi gösterilmelidir. Özellikle onlarla birlikte oyun oynamak, en güzel aktivitelerden biridir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.