Köpekler, evcil kuşlar ve egzotik evcil hayvanlar gibi kedilerin de bakıma ihtiyaçları vardır. Bu yüzden kedilerin, rutin bir sağlık muayenesi için yılda en az bir kez veterinerleri tarafından görülmeleri gerekir. Bu yıllık kontrolde kedinizin normal fiziksel durumuna bakılarak bir temel oluşturulur ve hastalık ya da acil durumlarda kedinizin durumundaki farklılıkları veterineriniz tarafından rahatlıkla tespit edilmesini sağlar. Ancak buna rağmen ne yazık ki birçok kedi sahibi, kedilerini her yıl veterinere götürmemektedir.
Kedilerin sağlığı için düzenli olarak evde durmaları gerekse de yine de yılllık veteriner muayenesine gitmeleri gerekmektedir. Böylece en yaygın hastalık belirtilerinin bile birlikte üstesinden gelebilir ve veterinerden neler beklediğinizi bilmek sizleri rahatlatabilir. Ancak kedilerin yıllık veteriner muayenesi hakkında herhangi bir şey bilmiyorsanız, o zaman yazımızı okumaya devam edin lütfen. 🙂
İçindekiler
Pek çok kedi sahibi, maddi olarak yetersiz kaldıkları ve rutin veteriner bakımını karşılayamadıkları için genellikle kedilerini veterinere götürmekte tereddüt eder. Eğer sizde veterinere götürmekten bu anlamda çekiniyorsanız, veteriner hekiminizle konuşabilir ve sadece kedinize temel muayene hizmetleri alabilirsiniz. Aynı zamanda sağlık sorunlarını erkenden önlemenin, uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayacağını bilmelisiniz.
Bazen kediler taşıma kabına ya da çantasına girip bir yere gitmekten çekindiği için ya çok korkar ya stresli ya da saldırgan olur. Bu yüzden de çoğu kedi sahibi, veterinere gitmeyi biraz daha geciktirir. Ancak veterinere gideceğiniz zaman kedinizi hazırlamak için farklı bir taşıyıcıya koymayı deneyebilir ve daha yumuşak bir ses tonu ile konuşmaya çalışarak onu ikna edebilirsiniz.
Kedinizin çılgına döneceğini bildiğiniz an, endişelenmek yerine kontrollü bir şekilde kedinize muamele yapmalı ve yatıştırıcı okşamalar ile sakince yaklaşmalısınız. Böylece kediniz daha rahat tavırlarınızı anlayacak ve sizle kavga etmeden gitmek için daha istekli olacaktır. Öte yandan tüm yolculuk süresi boyunca bu sakinliği korumanız gerektiğini de unutmayın!
Kediniz için ihtiyacınız olan her şeyi önceden hazırladığınızdan ve sahip olduğunuzdan emin olmak, hem stresinizi azaltacak hem de kedinizin kaygısını hafifletecek. Veteriner randevunuzdan önceki gece hazırlığınızı yapın ve böylece gideceğiniz zaman panik yapıp acele etmemiş olun. Peki veterinere giderken neye ihtiyacınız olacak? Hemen sıralayalım;
İlk olarak veteriner hekimi ya da asistan genel olarak kedinizi tartar. Bazı veteriner kliniklerinin muayene masasına yerleştirilmiş bir ölçeği ya da küçük hayvanlar için getirdikleri taşınabilir ölçekleri her zaman vardır. Tartma işleminden sonra veteriner hekiminiz kedinizin ateşini ölçer. Kedinizin ateşi ölçülürken, kedinizi tutarak sizde veteriner hekimine yardımcı olabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz işlemden sonra veteriner hekimi daha sonra kedinizin temel vücut kısımlarını manuel olarak incelemeye başlayacak. Gözlerini, burnunu, ağzını ve dişlerini, kulaklarını, kalbini ve akciğerlerini, tüylerini, poposunu, pençelerini ve ayaklarını… Veterineriniz kedinizi bu şekilde fiziksel muayene ederken, siz de o sırada kedinizin herhangi bir sağlık sorununu ya da kediniz ile uğraştığınız davranış sorunlarını dile getirebilirsiniz. Kedilerin genel olarak kendilerini iyi hissetmediklerinde hareket ettiğini ve kıpırdanmaya başladığını unutmayın ve bu yüzden herhangi bir anormal davranış sergilediğinde tıbbi bakımı bırakabileceğinizi belirtelim.
Kedinizin gözleri netlik, iltihaplanma ve yırtılma gibi belirtiler açısından, burun delikleri tıkanıklık belirtileri açısından, ağzı ve dişleri diş eti iltihabı, aşırı tartar belirtileri ve herhangi bir diş anormalliği ya da kırılması açısından incelenir. Kedinizin kulaklarına, akarlar ile birlikte kulak kanalı çevresinde iltihaplanma, kızarıklık ve drenaj belirtileri açısından bakılır. Kedinizin kalbinin ve akciğerleri, bir kalp hırıltısı ya da solunum tıkanıklığı gibi seslerin olup olmadığına bakmak için dinlenir. Bu işlemlerin ardından kedinizin tüyleri bir pire tarağı ile taranır ve pire belirtisi var mı yok mu ona bakılır. Pençeler ve ayaklar, kırılmış ya da hasar görmüş mü diye bakılırken, anüste solucanların olup olmadığına ve anal bezlerin enfeksiyon kapıp kapmadığına bakılır.
Son olarak veteriner hekimi şişlik, yumrular ve çarpmalar gibi belirtileri hissetmek için parmaklarını kedinizin iç organlarına dikkatlice manuel olarak bastıracaktır. Sağlık kontrolünün en önemli bölümlerinden biri olan bu işlem, gelecekteki ziyaretlerde olası sorunları tespit etmek için birebirdir.
Kedinizin, özellikle yetişkin bir kediyse, bu ilk ziyareti ise veteriner hekimi bir sürü laboratuvar testi yapacaktır. Bu testler kedinizin normal sağlığının bir temelini oluşturacak ve bir sonraki randevusunda farklılıkları tespit etmeye yarayacaktır. Peki bu laboratuvar testleri nelerdir?
Kedinizin önerilen tüm aşıları güncel olarak yaptırması gerekmektedir. Veteriner ve yardımcıları, aşıları yaparken kedilerin veya diğer hayvanların dikkatini dağıtmada genellikle iyi oldukları için kediniz iğnenin batıp batmadığını bile anlayamayabilir. Öte yandan aşı yapılırken kedinizi tutmanız istenirse, nazik bir dokunuş ve sakin bir ses tonu ile bu işlemi yapmanızda fayda var.
Ev kedileri potansiyel tehlikelere maruz kalacakları yerlerde bulunabilirler. Özellikle evde başka evcil hayvan varsa, iç ve dış parazitler gibi daha pek çok tehlikeleri birbirlerine aktarabilirler. Bu nedenle aşıların oldukça önemli olduğunu bilmelisiniz. Aşağıda verdiğimiz aşı örnekleri hem kedinizi korur hem de önerilen aşılar arasında yer alır.
Randevu bittikten sonra veteriner hekiminiz fizik muayenede çıkan sonuçları tartışacak ve gerekirse sizlere solucan ilacı gibi bir takım ilaçlar verecek. Aynı zamanda laboratuvar testlerinin sonuçlarını, birkaç gün sonra telefonda ya da gerekli takip randevularına giderek bizzat yüz yüze konuşup değerlendirebilirsiniz.
Kediniz taşıyıcının olduğu yerde saklanırsa, onu veterinere götürmeden önce bu nesneye alışmasını sağlayın. Kedinize vereceğiniz mamayı taşıyıcının içerisine koyabilir ve kapısını açık bırakabilirsiniz. Böylece bir zaman sonra kendisine ait olduğunu anlayacak ve taşıyıcıyı benimseyecektir. Ancak kesinlikle kedinizi içeri girmeye zorlamayın! Öte yandan kedinizin araba yolculuğu yapması da en stresli kısımlardan biridir. Kedinizi araba gitmeye hazırken yerleştirmelisiniz. Ayrıca bolca ikram, bir battaniye ve kedi nanesi yolculuk için rahatlatıcı olabilir.
Aynı zamanda veterinere gittiğinizde ya da telefonla konuştuğunuzda tüm soruları sorduğunuzdan emin olun. Kedinizin veteriner ile iyi bir ilişki kurması, kedinizin sağlığı açısından oldukça iyidir. Üstelik kedinizin tüm hayatı boyunca veteriner hekiminizin, size yardımcı olmak için hep yanınızda olacağını bilmelisiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar