Kedilerde anal bezler: Belirtileri ve tedavisi

17 Mayıs 2021
2681
Kedilerde anal bezler: Belirtileri ve tedavisi

Kediler de dahil olmak üzere pek çok memelinin rektumlarının çevresinde anal bezler veya bir diğer adıyla anal keseler bulunur. Anal bezler, kedi sahibinin salgı bezlerinden gelen salgıları koklayana ya da anal bezlerle ilgili bir sorun keşfedene kadar fark edilmez. Bu yüzden kedinizdeki anal bezlerin amacını ve meydana gelebilecek olası sorunları öğrenmek gerekmektedir. Böylelikle kedinizin mutlu ve sağlıklı olmasını sağlayacaksınız. Peki kedilerde anal bezler nedir? Kedilerde anal bezi sorunlarının belirtileri nelerdir? ve Kedilerde anal bezi sorunlarının tedavisi nasıl olmalıdır? İşte detaylar burada…

Anal Bezler Nelerdir?

Anal bezler, 04.00 – 08.00 saatleri pozisyonunda anüsün iki tarafında yer alan iki küçük keselerdir. Kesenin duvarları, kötü kokulu bir sıvı üreten pek çok sayıda yağ yani ter beziyle kaplıdır. Anal keselerde depolanan sıvı, anüsün hemen içerisine açılan küçük bir kanal ya da kanaldan salınır. Anal keseler ya da anal bezler, hem dişi hem de erkek kedilerde bulunur.

Kedi Anal Bezi Anatomisi

Hem erkek hem de dişi kedilerin, rektal açıklıklarının çevresinde bezelye büyüklüğünde iki anal bezi vardır. Dışarıdan bakıldığında anal açıklığın her iki tarafıda iki küçük delik olarak görülür. Gözlü görülebilen bu küçük açıklıklar, kedinin derisinin altındaki küçük balona benzeyen anal bezlere yol açar. Anal bezler, kedinin dışkısındaki kötü kokulu bir sıvı ile dolar. Bezlerdeki bu sıvı çok uzun süre kalırsa veya bezlerle alakalı herhangi bir sorun oluşursa, kalınlaşabilir ve pütürlü hatta tıknaz hale gelebilir.

Kedilerde Anal Bezler Neden Vardır?

Anal kese salgısının, bölgesel belirteçler ya da kedi arama kartları görevi gören kimyasallar içerdiğini söylemeden geçmeyelim. Bu salgılar, düşmanları püskürtmek ya da diğer hayvanları bölgesini korumak adına uyarmak için kullanılır. Bu yüzden anal bezlerin, kedilerin bölgesini işaretlemesine yardımcı olduğu için belli bir amaca hizmet ettiğini söyleyebiliriz. Vahşi doğada kediler, topraklarını pek çok farklı şekilde işaretleyerek kendisine ait olduğunu ispatlamaya çalışır ve anal bezi sıvısını salgılayan diğer hayvanlara da varlıklıklarını bu iletişim yoluyla kurar.

Kediler anal bezlerini aynı amaç için kullansa da bazı ev kedilerinin yırtıcıları bu şekilde püskürtmesine çokta gerek yoktur. Küçük bir miktar anal sıvı, kedinin bağırsak hareketinden geçtiği zaman kas kasılmaları ile sıkılır ve dışkı yoluyla belirgin bir kokuyu etrafa yayar.

Kedilerde Anal Bezi Sorunlarının Belirtileri

Halının Üzerinde Kedi

  • Poposunu yere sürtmek
  • Rektal açıklıkta takıntılı yalama
  • Dışkılama sırasında ağlamak
  • Dışkıda kan
  • Kötü kokulu sıvı

Anal bez sorunları nedeniyle rahatsız edici bir popoya sahip olan kediler, popolarını yere kaydırır ve sürükler. Bu sayede kediler, anal bezleri bünyesinde barındırmasından dolayı kaynaklanan baskı ve rahatsızlığı gidermeye çalışırlar. Kediniz bu işlemi yaptıktan sonra etrafta kokulu bir sıvı görebilmeniz ya da koklayabilmeniz mümkün. Rektal açıklıkta takıntılı yalama ve dışkılama sırasında ağlama da anal bezlerde bir sorun olduğunun belirtileridir. Aynı zamanda kedinizin poposunu yere sürtmesinden sonra dışkısında ya da halının üzerinde kan görürseniz, bunun da anal bez sorununun bir işareti olduğunu söyleyelim.

Kedi Anal Bezleri ile İlgili Sorunlar

Çoğu kedinin anal bezlerini ifade etmede yardıma ihtiyacı olmaz ancak bazı durumlarda kediniz bunu tek başına yapamadığı için sizlerin yardımı gerekmektedir. Bu bezler doğal ya da manuel olarak ifade edilmediği sürece, kedinizde enfeksiyon, rahatsızlık ve ağrılı anal bez kopulması gibi sorunlar meydana gelebilir. Şimdi de kedinizin anal bezlerini neden kendi başlarına ifade edemediğine dair çeşitli sebeplere değinelim..

  • Anal Bez İltihabı: Sıvının anal bezlerden dışarı çıkmasına izin veren iç anal bez dokuları, anal bez kanalının iltihaplanmasında salgıların vücuttan çıkmasını zorlaştırabilir ve imkansız hale getirebilir.
  • Anal Bezi Tümörleri: Anal bezin içerisinde ya da çevresinde bir tümör veya büyüme fark ederseniz, bu tümörün anal bez kanalını tıkadığını ve sıvının çıkmasını engellediğini bilmelisiniz.
  • Anal Bezi Enfeksiyonu: Anal bezlerdeki sıvıların düzenli olarak boşaltılması gerekir. Eğer anal bezlerdeki bu sıvılar boşaltılmazsa, bakterilerin oluşmasına neden olabilir. Daha da ilerisinde meydana gelecek sorunlardan biri de bakterilerin çoğalması ve anal bez salgılarının kalınlaşmasıdır. Hatta bir zaman sonra bakteriler sıvıyı kanlı hale getirebilir ve kanaldan çıkamayacak bir enfeksiyona neden olabilir.
  • Düşük Lifli Diyet: Bir kedi anal bezlerini düzenli olarak kendi başına boşaltamıyorsa, diyetinde daha fazla life ihtiyaç duyabilir. Bu sayede dışkıya hacim ve sertlik kazandırmaya yardımcı olunur ve böylece dışkı vücuttan çıktıkça anal bezlere daha fazla basınç uygulanabilir.
  • Obezite: Bazı kediler çok kilolu (obez) olduğu için, yağ dokusu ve anatomisi anal bezleri doğal olarak ifade etmesini sağlayamaz. Kilo kaybı, anal bezlerinde problem yaşayan şişman kediler için en iyi hareket şeklidir.

Kedilerde Anal Bezi Sorunlarının Tedavisi

Veterinerde Yavru Kedi

Genel olarak anal bez sorunlarının, enfeksiyona neden olan iltihaplanma ile başladığını belirtmeliyiz. Eğer kediniz enfekte bir anal bez geliştirirse, antibiyotik alması ve bezlerin yıkanıp temizlenmesi gerekir. Ancak sıvının kalınlaşmasından dolayı anal bezler etkilenmişse ve manuel basınç ile sıvılar boşaltılamıyorsa, anal bezlerin içeriğini çıkarmak gerekir. Bu esnada da veterinerinizin kedinizi sakinleştirmesi ve uyuşturması şarttır.

Eğer bu hastalık tedavi edilmezse, bezler yırtılır ve ağrı ve enfeksiyon içerisinde anestezi altında temizlenmesi gerekir. Bunun dışında anal bezlerde bir tümör bulunursa, tümörü çıkarmak için ameliyat yapılır. Aynı zamanda kedinizde tümör ya da enflamasyon, enfeksiyon, darbe ve yırtılma gibi sorunlar yoksa anal bez sorunlarının nedenini öğrenmek ve tedavi etmek için, kedinizin kilosunun ve diyetinin de ele alınması gerekir.

Kedi Anal Bezlerini Manuel Olarak İfade Etme

Manuel olarak anal bezlerin nasıl ifade edileceğini öğrenmek oldukça kolaydır ancak kedilerin çok hoşuna giden bir durum değildir. Veteriner hekiminize -eğer kedinizin ihtiyacı varsa ve evde denemek istiyorsanız- kısıtlama yöntemlerini, dikkat dağıtma tekniklerini ve kedilerin anal bezlerini tam olarak nasıl güvenli bir şekilde ifade edeceğini sorun. Bunun dışında nasıl manuel olarak bakıldığını anlatalım; kedilerin rektumuna bir parmak sokulur ve rektal açıklığın kenarındaki küçük bezler nazik bir şekilde sıkılır ve manuel olarak basınç uygulanır. Bu işlem ile anal bez salgıları dışarı çıkar.

Kedilerde Anal Bezi Sorunlarının Önlenmesi

Kedinizin anal bez sorunlarını önlemek için, onu yüksek kaliteli bir kedi maması ile beslemelisiniz ve fazla kilo almasına izin vermemelisiniz. Eğer kedinizde anal bez sorunlarından endişe duyuyorsanız, veterinerinize kedinizin poposunu yere sürtüp sürtmediğini ve rektal bölgede herhangi bir iltihap olup olmadığını anlattığınızdan emin olun.

Kedinizin dışkısını takip edin ve gereksiz yere kedinize işlem uygulamayın çalışmayın. Eğer gereksiz yere anal bezleri elle anlamaya çalışırsanız, kedinizi tahriş edebileceğinizi söyleyelim. Bu yüzden herhangi bir sorun ortaya çıkmadıkça, kedinizi ve anal bezlerini yalnız bırakmanız daha iyi olacaktır. 🙂

Bu Makaleler Sizi İlgilendiriyor Olabilir! 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.