Kedilerde yüksek ateş belirtileri

25 Ekim 2021
4947
Kedilerde yüksek ateş belirtileri

Kedinizin ateşi varken bunu size “ateşim var” şeklinde sözlü olarak ifade edemez ve buz torbası ya da ağrı kesici isteyemez. Bu nedenle kedilerde ateş belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili sahibinin bilgili olması çok önemlidir.

Ateş nedir?

Ateş çoğunlukla bir hastalığın sebebinden ziyade, hastalığın sonucu olduğundan, başarılı bir şekilde tedavi için nedeninin iyi belirlenmesi gereklidir. Tıbbi olarak pireksi olarak tanımlanır. Vücut ısısının normalin üstüne çıkmasına hipertermi denir ve dikkat edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Ateş de bir hipertermi türüdür ve vücudun termostatı olarak görev yapan hipotalamusun aldığı sinyaller neticesinde ortaya çıkar.

Ateş özellikle enfeksiyonların, bazı kanser türlerinin ve çeşitli hastalıkların belirtisidir. Vücut sıcaklığı 39,3 derecenin üstünde olan kedilerin ateşi olduğu kabul edilir. Eğer kedinin vücut sıcaklığı 40 derecenin üstüne çıkmışsa artık acil tıbbi müdahale edilmesi gereken bir durum olduğu anlaşılmalıdır.

Kedilerde ateşin nedenleri nelerdir?

Kedilerde yüksek hipertermi yada düzensiz hipertermi kedinin çok sıcak ortamda bulunmasından ya da yüksek bedensel aktivitelere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda kedilerdeki ateşin nedeni belirlenemeyebilir. Kedilerde ateş görülmesinin nedenleri genellikle aşağıdaki sebeplerdir ve bu durumlar ortaya çıktığında bağışıklık sistemi devreye girer:

Özellikle açık havada yaşayan kedilerde ateş, şu hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir:

  • Cytauxzoonosis: Daha çok vaşak ateşi olarak bilinen bu durum kene kaynaklı olarak ortaya çıkar.
  • Haemobartonellosis: Kedilerde görülen parazitik bir bakteriyel kan enfeksiyonudur.
  • Babesiozis: Kedilerde de görülebilen keneden kaynaklı bir enfeksiyöz hastalık.
  • Mycoplasma Haemofelis: Kene, pire aracılığıyla bulaşan zorunlu hücre içi bakterilerdir.
  • Toksoplazmoz: Parazitler nedeniyle görülen bir durum.

Ateşin belirgin bir nedeni bulunmuyorsa ve birkaç günden fazla sürüyorsa bu ateş türüne nedeni bilinmeyen ateş (FUO) deniyor.

Kedilerde ateş belirtileri nelerdir?

kedilerde ateş belirtileri

Kedilerde ateşe neden altta yatan soruna bağlı olarak farklı işaretler gösterebilir. Kedilerde ateş olduğuna dair en belirgin işaret vücut sıcaklıklarının 39,3 derecenin üstüne çıkmış olmasıdır. Kedi sahiplerinin en kolay ve sık bir şekilde gözlediği belirtiler çoğunlukla kızarma ve uyuşukluktur. Ateşin derecesi arttıkça daha ciddi belirtiler de gözlenebilir. Kedide ateş olduğunu anlama noktasında aranması gereken en yaygın belirtiler şu şekildedir:

Kedilerde şiddetli ateş belirtileri ise şunları içerir:

Kedilerin ateşi olduğu nasıl anlaşılır?

Kedilerde ateşin teşhisi, ateşin ölçümü ile yapılabilir. Bu teşhis çoğunlukla termometre kullanılarak kedinin makatından gerçekleştirilen ölçümler gerçekleşir. Bu ölçüm için pediatrik rektal termometre en uygun yöntemdir. Dijital termometreler cam termometrelere göre daha güvenilirdir çünkü cam termometrenin düşüp kırılma ve kediye ya da size zarar verme ihtimali bulunmaktadır.

Kedinin ateş teşhisi gerçekleştikten sonra ateşin nedeninin belirlenmesi için daha fazla teşhis yöntemleri kullanılacaktır. Bunun için veteriner kedi sahibinden gözlemlediği ateş belirtilerin öğrenecek ve kedinin tıbbi geçmişini inceleyecektir. Veteriner fiziki muayeneyle birlikte kan ve idrar testleri de yapacaktır. Bulaşıcı iltihaplı hastalık şüphesi nedeniyle başka testler de gerekebilir. Ayrıca enfeksiyon, yaralanma ve tümör belirtileri aramak üzere çeşitli görüntüleme yöntemlerine de başvurulabilir.

Kedilerin ateşi nasıl ölçülür?

kedilerde ateş ölçümü

Ateş ölçümü, kedilerde ateş teşhisi için kullanılabilecek en sağlıklı yöntemdir. Bunun için kullanılacak en güvenilir yöntem pediatrik rektal termometredir. Kedinin ateş ölçümü için şu aşamaları uygulamalısınız:

  1. Öncelikle ihtiyacınız olacak malzemeleri hazırlayın: Termometre, termometre için bir yağlayıcı, termometreyi temizlemek için alkol ve kağıt havlu, kedinizi oyalayacak yiyecek ya da oyuncak gibi bir şeyler.
  2. Cam, cıvalı termometre kullanımı önerilmemektedir. Kullanacağınız dijital termometreyi açın.
  3. Termometrenin ucuna bir yağlayıcı sürün.
  4. Bir yardımcı varsa kedinin arka kısmının size bakacak şekilde tutmasını isteyin. Yalnızsanız kedinin göğsüne elinizi dayayarak vücudunu kendinize doğru sıkıca tutun.
  5. Termometreyi kedinizin anüsüne 1-2 cm derine gidecek şekilde hafifçe sokun. Termometrenin ucunu hafif sağa sola veya yukarı-aşağıya doğru eğerek bekleyin.
  6. Dijital termometreler “bip” sesi gelene kadar, cam termometrelerde ise yaklaşık 2 dakika geçene kadar termometreyi oynatmayın.
  7. Ölçümü yaptıktan sonra termometreyi çıkararak alkolle temizleyin.
  8. Dijital termometrenin ekranında kedinizin ateşini görebilirsiniz. Cam termometreyi ise ışığa tutarak ya da döndürerek sıcaklığı okuyabilirsiniz.

Kedilerde ateş nasıl düşürülür?

Nedeni tam olarak belirlenene kadar kedilerde ateş tedavisi için çok az şey yapılabilir. Ateş seviyesi düşük olan durumlarda veteriner hekim genellikle vücudun bağışıklık sisteminin daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olduğu için ateşi düşürmek için müdahalede bulunmayabilir.

Kedilerde ateş tedavisi gerçekleştirilirken birincil amaç hidrasyonun sağlanması ve vücut sıcaklığının azaltılması olacaktır. Ek tedavilerle de ateşin altında yatan diğer sebeplerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Tedavi sürecinde evcil hayvanınızı iyi izlemeniz ve olumsuz bir durumda veteriner hekiminize bilgi vermeniz çok önemlidir çünkü olumsuz bir durumda kedinizin tedavisinin yatarak yapılması gerekebilir. Ateşin düşürülmesinde en yaygın olarak kullanılan bazı yöntemler şunları içerebilir:

Sıvı tedavisi

Kedide dehidrasyon belirtileri gözleniyorsa öncelikli uygulanacak yöntem sıvı tedavisi olacaktır. İntravenöz ve subkutan verilen sıvılar kedinin dehidrasyonla mücadele etmesini sağlar ve vücut ısısının yavaşça düşmesine yardımcı olur. Yan etki riski oldukça düşük olması nedeniyle en yaygın olarak uygulanan yöntemlerin başında gelmektedir.

Ateş düşürücü ilaçlar

Kedilerin kullanmasında sakınca olmayan nonsteroid antiinflamatuarlar da dahil olmak üzere bazı ağrı kesici ve yangı giderici ilaçlar ateş düşürmek için de kullanılabiliyor. Tabi kullanılacak herhangi bir yanlış ilaç kedinizde çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için bu ilaçların mutlaka veteriner hekim tarafından reçete edilmesi gerekiyor.

Antibiyotikler

Yaygın ateş nedenleri arasında enfeksiyonlar ilk sıralarda yer alıyor ve bu durumun iyileşmesi için enfeksiyon türüne göre veterinerin uygun göreceği antibiyotiklerin kullanılması ateşin düşmesini sağlayacaktır. Bu tür ilaçların reçete edilmesinden önce veteriner tarafından enfeksiyonun ateşin nedeni olduğunun netleştirilmesi gerekmektedir.

Kortikosteroidler

İltihabın neden olduğu ateşli durumlarda ateşin düşürülmesi için bu ilaç kategorisindeki ilaçlar tercih edilmektedir. Kedilerde ateşin tedavisi için yaygın olarak kullanılan bu ilaçlar çoğunlukla nedeni tam olarak bilinmeyen ateş durumlarında kullanılmaktadır.

Ameliyat

Çeşitli tümör ya da ağır parazit durumlarında, ateşin nedenini ortadan kaldırmak için ameliyata başvurmak gerekebilir.

Evde uygulanabilecek yöntemler

Kedinizin ateşi riskli sınırı geçmemişse ya da henüz ateşli olduğu süre 24 saati geçmemişse evde uygulayacağınız bazı yöntemler de işinize yarayabilir. Kedinizi fayans zeminli, serin ve loş bir odaya almanız kedinizin ateşinin düşmesine yardımcı olabilir. Nemli bir bez ya da sprey ile kedinizi hafifçe ıslatmak da yüksek ateşin dışarı atılmasında faydalı olacaktır. Bol sıvı tüketmesini sağlamanız da etkili olacaktır ancak sıvı olarak süt gibi midesini rahatsız edebilecek gıdalar yerine suyu tercih etmeniz iyi olacaktır.

Kedilerde ateş nasıl önlenir?

Kedilerde ateşin nedenleri çok farklılık gösterebildiği için düzenli sağlık kontrolünden geçirilmesi olası hastalıklara bağlı olarak ateşin önlenmesinde etkili olacaktır. Kedinizin dişlerini fırçalama, tırnaklarını kesme gibi düzenli bakımlarını gerçekleştirmek kulaklarını kontrol etmek, yeme içme düzenini kontrol etmek gibi önleyici tedbirler de kedinizin ateşinin çıkmasını önlemek için uygulayabileceğiniz şeylerdir.

Ateşi olan kediye nasıl davranmalısınız?

kedilerde ateş nasıl düşürülür?

24 saatten uzun bir süre ateş belirtileri gösteren veya herhangi bir zaman aralığında ateşi 40 derecenin üstüne çıkan kedilerin mutlaka veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekir. Veteriner önerisi olmadığı müddetçe kedinize asla ilaç vermemelisiniz. Bu, durumu çok daha ciddi boyutlara taşıyabilir.

Ateşin şiddeti düşükse genellikle özel bir müdahaleye gerek duyulmaz ancak altta daha önemli bir durum yatıyorsa kedinin iyileşmesi daha uzun zaman alabilir ve bu durumda daha dikkatli davranmak gerekebilir. Kediniz eve geldiğinde onu çok dikkatli incelemeli ve olumsuz bir durumda mutlaka veterinere başvurmalısınız.

Semptomlar düzelmiş olsa ve ateş seviyesi normale dönmüş olsa bile bütün ilaç kürünü bitirmek de dahil olmak üzere veterinerinizin bütün talimatlarını uyguladığınızdan emin olmalısınız. Kedinizin beslenmesine de çok dikkat etmelisiniz.

Kedinizin susuz kalmadığından emin olun ve su kabını kolay ulaşabileceği bir noktaya koyun. Dinlenmek için rahat bir yere sahip olduğundan emin olun.

Kedilerde ateş bulaşıcı mıdır?

Kedilerde ateşe neden olan duruma bağlı olarak bulaşıcı olma durumu ortaya çıkabilir. Bu nedenle ateşin bulaşıcı olup olmadığını anlamak için ateşe neyin neden olduğu iyi anlaşılmalıdır.

Ateşi olan kedilerin beslenmesi nasıl olmalıdır?

Öncelikle kedinizin aldığı ilaçları tam saatinde vermeye özen göstermelisiniz. Midesini yormayacak hafif gıdalar tüketmesine özen göstermelisiniz. Kedinizin susuz kalmaması için bol miktarda sıvıya ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle kedinizin yeterli miktarda su tükettiğinden de emin olmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir veya iki günden fazla süren ateş durumlarında tedirgin olunmalıdır.

Kedilerde normal ateş 39,5 derecenin altında olmalıdır. Bu sınırın üstündeki ateş durumları riskli kabul edilmektedir.

Veterinere gitmeden herhangi bir ilaç vermek kedinizin daha kötü bir duruma düşmesine neden olabilir. Bu nedenle hangi ilaçları vereceğiniz veterineriniz tarafından belirlenmelidir.

37,5 ile 39,5 derece arasındaki vücut sıcaklığı normal sayılmaktadır. 39,5 derecenin üstünde ölçülen vücut sıcaklıklarında kedinizin ateşi olduğu kabul edilir ve dikkatli olmak gerekir.

Kedilerin ateşi çıplak elle de kolayca ölçülebiliyor. Özellikle kulak ve koltuk altı bölümü, çıplak elle ateş kontrolü yapılacak olan bölümlerdir.

Kedilerde normal vücut ısısı 38.1 ila 39.2 derece arasında olur. Yavru kedilerde vücut ısısı biraz daha yüksek olabilir. Yetişkin bir kedinin ya da yavru bir kedinin vücut ısısının 40 dereceye ulaşması yüksek ateş anlamına geliyor.

Patilerde doğal sensörler vardır ve bu sayede kendi vücut ısılarını ayarlayabilirler. Kediler çok sıcak havalarda patilerini yalayarak kendilerini serinletebilir; soğuk havalarda ise sadece patilerini sıcak tutarak ısınabilirler.

Virusu alan kedilerde 3-5 gün sonra iştahsızlıkla birlikte bir kaç gün devam eden yüksek ateş, durgunluk ve gözyaşı ve burun akıntısı görülür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.