Kedilerde toksoplazma, parazit kaynaklı bir şekilde ortaya çıkan ve oldukça yaygın görülen bir hastalık türüdür. Nadir de olsa ölümcül olabilen hastalıktan korunabilmek için kedi sahiplerinin belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olması çok önemlidir.
İçindekiler
Toksoplazma gondii isimli çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük, tek hücreli bir protozoon olan bu parazit insan ve diğer bütün memelilerde parazit olarak yaşayabilmektedir. Bu parazit genellikle toprakta, suda, çiğ ette, birçok sıcakkanlı hayvanın vücudunda hayatta kalır, ancak en uzun süre canlı kalabildikleri yer kedilerin vücududur. Bu nedenle de kediler canlılar arasında en fazla riskli olan gruptur. Enfeksiyonlar çoğunlukla birkaç hafta içinde ortadan kaybolur ve canlı bu hastalığa karşı bağışıklık kazanarak risk grubundan çıkar.
Toksoplazma gondii, kedilerin yaşam döngüleri için de bir şekilde karşılaştıkları bir parazittir ve zaman zaman onların enfekte olmasına neden olabilmektedir. Kedilerde toksoplazmoz, sağlıklı yetişkinlerde nadiren belirgin semptomlara neden olurken, Hastalık Önleme Merkezleri tarafından ihmal edilen en yaygın beş paraziter enfeksiyondan biri olarak kabul edilmiştir.
Toksoplazma gondii paraziti kedi dışkılarıyla etrafa yayılmaktadır. Bu parazitler toprakta uzun süre canlı kalabilmekte ve sular vasıtasıyla çok uzak noktalara ulaşabilmektedir. Bu nedenle başta kediler olmak üzere doğadaki birçok hayvana kolay bir şekilde bulaşabilir. Kedilerde toksoplazmanın başlıca nedenleri şu şekildedir:
Toksoplazma, kedilerde olduğu kadar insanlarda sıklıkla görülen enfeksiyöz bir hastalıktır. İnsanlarda toksoplazmozis görülmesinin bazı nedenleri ise şu şekildedir:
Toksoplazmozis, genellikle hayvanlarda ve insanlarda hiçbir belirti göstermez. Bunun sebebi ise bağışıklık sistemi Toksoplazma gondii’nin çoğunlukla hastalığa neden olmasına müsaade etmez. Buna karşın hamile olan ya da bağışıklık sistemi zayıflamış olan insan veya hayvanlar daha ciddi semptomlar ve uzun süreli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Hamile kadınlarda, hamileliğin hangi döneminde enfeksiyonun gerçekleşmiş olduğuna göre çocukta çeşitli problemler ortaya çıkabilmektedir. İşitme ve görme kaybı, bazı çocuklarda öğrenme güçlüğü, gelişim bozuklukları gibi sonuçlar ortaya çıkabileceği gibi toxoplazmozis abortusa ve bebeğin ölümüne de sebep olabilmektedir.
Kedi ve kedi ailelerinde vücuda giren toksoplazma dışkıyla dışarı atılabildiği için her zaman semptom göstermeyebilirler. Toksoplazmanın dışkıyla dışarı atılma süresi 7-21 gün arası sürebilir. Dışkıyla atılan yumurtaların başka bireylerde enfeksiyona yol açabilmesi için sporlanma denen bir durumun gerçekleşmesi gerekir. Bu durum sadece kediler ilk kez toksoplazma etkeniyle karşılaştıklarında olur ve dışkıyla saçılan ilk yumurtalar enfeksiyona neden olmaktadır. Kedilerde enfeksiyon kaynaklı basit semptomlar görülebileceği gibi, immün yetmezlik ya da farklı bağışıklık sorunlarına neden olan kedilerde daha şiddetli belirtiler görülebilir. Bu semptomlar şunlar olabilir:
Kedilerde olduğu gibi insanların da çoğu durumda herhangi bir hastalık belirtisi gözlenmez, ancak bebekler, küçük yaştaki çocuklar, yaşlılar, hamile insanlar, HIV ya da AIDS gibi bağışıklığı zayıflatan hastalıklara yakalan kişilerde semptom görülme olasılığı daha yüksektir. İnsanların yaklaşık %50’si serolojik yönden (kandan antikor bakılması) Toksoplazma gondii pozitiftir. En sık görülebilen semptomlar aşağıdaki gibidir:
Veteriner hekiminiz, kedilerde toksoplazmozis teşhisi için öncelikle kedinin tıbbi geçmişini inceleyecektir. Sonrasında ise kediyi fiziksel olarak muayene ederek belirtileri toplayacaktır. Yapılan hemogram, biyokimya ve idrar tahlilleri analizlerinde spesifik bulgular görülmemektedir. Net bir teşhis ise çoğunlukla kan testlerine başvuracaktır. Bu testler ile veteriner hekim kedinin kanında iki farklı toksoplazmoz antikoru arar. Eğer bu antikorlardan birinin varlığına dair sonuç varsa, kedinin bir ara enfekte olduğunu ancak şu anda toksoplazmaya karşı bağışıklık kazandığını gösterir. Bunu doğrulamak için 2-3 hafta arayla testin 2 kez tekrarlanması gerekebilir. Bu durumda kedinin diğer kedilere ya da insanlara buluşma riski ortadan kalkmış demektir. Diğer antikorun yükselmiş olması ise kedinin şu anda enfekte durumda olduğunu göstermektedir ve diğer bireyler için risk teşkil etmektedir. Teşhis için antikor testlerinin yanında diğer nedenlerin dışlanması ve toksoplazmaya karşı kullanılan ilaçlara olumlu yanıt alınması da önemlidir.
Kedilerde toksoplamoz için öncelikli olarak antibiyotik içeren bir tedavi süreci uygulanır. Normal şartlarda enfeksiyonun birkaç gün içinde ortadan kalkması için bu ilaçlar yeterli olacaktır. Eğer birkaç gün geçmesine karşın enfeksiyonda iyileşme görülmüyorsa prognoz kötüdür. Kediler mutlaka veteriner hekim kontrolüne götürülmelidirler.
Toksoplazmanın insanlara bulaşması durumunda sağlıklı insanlar çoğunlukla herhangi bir tedavi sürecine ihtiyaç duymadan toksoplazmozdan kurtulurlar. Çeşitli sebeplerden dolayı semptom gösteren kişiler ise anti-parazit ve antibiyotik ilaçların da dahil olduğu bir ilaç kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Bu ilaçlar hamile kadınlarda normal insanlara göre daha az etkili olmaktadır.
Hamilelik sürecinde toksoplazmoz olan kişilerde birkaç farklı tedavi seçeneği bulunmaktadır. İlk defa toksoplazmadan şüphelenen kişinin bebeğinin içinde bulunduğu amniyotik sıvısı test edilir. Enfeksiyonun bebeğe bulaşıp bulaşmadığına göre doktor ilaç tedavisini şekillendirecektir.
İlaç tedavisi neticesinde bebeğin ölümü ya da ciddi nörolojik sorunlar önlenebilir ancak görme ve işitmede yaşanabilecek sorunlar için doktorlar net bir şey söyleyemez. Yazılan ilaçların bebeğin durumuna göre doğumdan sonra bir yıla kadar kullanılabilir. Hamileliğin hangi ayında enfeksiyonun oluştuğuna göre çok nadir olsa da hamileliğin sonlandırılması düşünülebilir ancak birçok bebek iyi bir prognoza sahip olduğu için hastalığı yenebilmektedir ve bu seçenek çok fazla değerlendirilmez.
Toksoplazma için henüz geliştirilmiş bir aşı bulunmuyor ve bu hastalığı önlemek için hayvanların veya insanların alabileceği bir ilaç bulunmuyor. Ancak kedilerin toksoplazmaya yakalanmasını önlemek için alınabilecek bazı tedbirleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Bir kediye sahip olmak sizi her zaman toksoplazma konusunda daha riskli konuma sokmaz. Pozitif bir antikor titresine sahip bir kediyle birlikte yaşamak herhangi bir risk teşkil etmez. Ancak toksoplazmanın bulaşması için kedilerden daha önemli yollar vardır ve kediler bu bulaşmanın sadece ufak bir parçasını oluşturmaktadır. Bunu önlemek için bazı tedbirler almanız faydalı olacaktır:
Görüldüğü gibi toksoplazma kedilerden insanlara bulaşabildiği gibi gıdalardan, sudan ve topraktan da sıklıkla bulaşabilmektedir ve çoğu insana aslında bu yollarla bulaştığı bilinmektedir.
Parazitler nedeniyle ortaya çıktığı için bulaşıcıdır. Hastalık kediden diğer hayvanlara bulaştığı gibi insanlara da bulaşabilmektedir. Hatta şimdiye kadar ABD’de 40 milyondan fazla insanın enfekte olduğu biliniyor. Bu nedenle kedi sahiplerinin çok dikkatli olması gerekiyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, hijyen koşullarına dikkat edilmesi en az kedilerden bulaşmaya dikkat edilmesi kadar önemli.
Toksoplazma olan kedilerin kemirgen ya da diğer yabanı hayvanlarla beslenmesinin önüne geçilmelidir. Aynı zamanda iyi pişmiş ve kaliteli kedi mamaları ile beslemek de çok önemlidir. Musluk suyundan ziyade sterilize edilmiş su içmesi sağlanmalıdır.
İlginizi çekebilecek diğer makaleler:
Toksoplazma tedaisi yavaş işleyen bir süreçtir ancak genellikler tedavi 2-3 gün içinde olumlu sonuçlar vermeye başlayacaktır.
Her kedinin toksoplazmosise yakalanma ihtimali bulunuyor ancak özellikle dışarıda gezen, avlanan veya çiğ etle beslenen evcil hayvanlarda görülme riski daha fazladır.
Kedilerin en az %20-40 oranında bir kısmı bu rahatsızlığa yakalanmaktadır.
Toksoplazmoz kirlenmiş gıdalardan, paraziti taşıyan kedi kumundan, çiğ gıdalardan veya enfekte olmuş bir kişiden yayılabilir.
Kedilerde toksoplazmoz genellikle birkaç hafta sürer ve bu süreden sonra insanlar ve hayvanlar bağışıklık kazanır.
Kedinizde ishal, iştahsızlık, ateş, davranışlarında değişiklik, nöbet, görmesinde bozukluk, hareketlerinde dengesizlik gibi belirtiler gözlemliyorsanız kedinize tıbbi müdahale gerekebilir. Bu nedenle bu belirtilerde mutlaka veterinerinize başvurmalısınız.
Kedilerle temas etmenin toksoplazma riskini arttırdığına dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmuyor. Hatta toksoplazmaya yakalanan kedilerle ilgilenen veterinerlerin, toksoplazmaya yakalanma riski diğer insanlardan fazla değildir.
Aylin Hanım merhabalar,
Toksoplazmada, zayıflama yani kilo kaybı görülür. Kilo kaybıyla birlikte iştah kaybı, kusma ve ishal de görülmektedir. Bunlar olmamasına rağmen kilo kaybı varsa altta yatan başka bir hastalık olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. En kısa sürede veteriner tarafından kedinizin kontrolünün yapılması faydalı olacaktır.
merhaba 6 aylık kedimde 1 aydır arka bacaklarda dengesizlik yürürken devrilme, ateş, zayıflzma(az ama sık yediği halde) büyüyememe, halsizlik var. vet. kuru fib dedi ama kedi hiç ishal olmadı yada kusmadı. sadece ateş ve denge kaybı. başka birşey olabilirmi.sadece hemogram yaptı sonuçlar normal ama virüs yükü fazla dedi. başka bir vet. e götürmelimiyim acaba.
Ferda hanım öncelikle çok geçmiş olsun.
Kedinizdeki problem veterinerin tavsiyelerine rağmen devam ederse farklı bir veterinerin görüşüne başvurmak faydalı olabilir.
merhaba 6 aylık kedimde 1 aydır arka bacaklarda dengesizlik yürürken devrilme, ateş, zayıflzma(az ama sık yediği halde) büyüyememe, halsizlik var. vet. kuru fib dedi ama kedi hiç ishal olmadı yada kusmadı. sadece ateş ve denge kaybı. başka birşey olabilirmi.sadece hemogram yaptı sonuçlar normal ama virüs yükü fazla dedi. başka bir vet. e götürmelimiyim acaba.
Merhabalar, ilk olarak çok geçmiş olsun. Kedilerde kuru FIP çok yaygın olarak görülen teşhis edilmesi oldukça zor bir hastalıktır. Teşhis için fiziksel muayene, nörolojik muayene, hemogram, kan biyokimyası (özellikle alb/glob oranı) ve bazı testlerden yararlanılır. Kedilerde teşhisinin ve tedavisinin zorluğundan FIP teşhisi koyabilmek için toxoplasma ve bazı metabolik ve viral hastalıkları elimine etmek gerekir. FIP tedavisinin meşakkati ve maaliyeti sebebiyle tedaviye başlamadan önce size tanıyı güçlendirmek için bu testleri yaptırmanızı tavsiye ederim. Tekrardan geçmiş olsun..
Merhaba benim kedim Ankara kedisi 5 aylık. Aşıları olup ve parazit tedavisi de olup. 1 aydı köyde sokak kedisiyle iletişimde olup.Fare yakalayıp ama bırakıp.sadece yakalayıp . enfeksiyon riski ne kadar?
Dışarıda yaşayan her kedinin bu hastalığa karşı riski vardır. Yaptığımız aşılar ve parazit ilaçları maalesef bu hastalıktan korumuyor. Eğer kedinizde belirti görürseniz veteriner hekiminize danışmalısınız.
Bır kedımde iştahsızlık kılo kaybı garıp yırume sekli aşırı gergın yemek yeme istegı var ama yıyememesı gözlerde gorme kaybının baslaması biyokımya vede hemogramın temız cıktı 3 lü kitte yınede bu hastalıktan suphe etmelımıyız
Merhaba hızlı testlerle bu hastalık genellikle teşhis edilebilir ancak nadir de olsa yanlış negatif verme olasılığı söz konusudur. Ancak kedilerde bu semptomlara sebep olabilecek başka hastalıklar da vardır.
Ani şekilde şiddetli denge kaybına uğrayıp başı da tamamen yana dönüp 8 aydır o şekilde yaşayan kör bir kedim var, sadece azitromisin tedavisi gördü iştahı kilosu yerinde,bazan kendi etrafında dönüyor, darbe almadığından eminim, bu saatten sonra toksoplazma tedavisi ile denge kaybı ve dönmenin azalma şansı var mıdır?
Evet eğer kedinizde gerçekten toxoplasma var ve bu semptomları ona bağlı geliştiyse uygun tedaviyle bu semptomlarının geçme olasılığı söz konusudur. Körlük gibi bazı semptomlar bazı durumlarda kalıcı olabilse de toxoplasmanın tedavisi oldukça basittir. Bu sebeple denemeye değer. Tabi kedinizdeki semptomlar toxoplasmaya bağlı geliştiyse. Bunun için veteriner hekiminizden randevu almanız ve kan testlerinin (tercihen IFA) laboratuvara gönderilerek değerlendirilmesi gerekecektir.
Merhabalar hocam yaklaşık 1 hafta önce scottish cinsi dişi kedimiz (6 aylık)
Sarı safra şekilde kusma ile rahatsızlandı akşam üzeriydi ve 8defa yakın aynı şekilde kustu sonrasında veteriner hekimize yazdık ve sabah erkenden götürdük serum antibiyotik gibi tedaviler uyguladılar ama düzelme olmadı sonrasında kanlı ishal ve kusma devam etti bir kaç gün daha serum ve ilaç tedavisi yapıldı biraz daha iyiydi fakat tam oalrqk değil sonrasında gençlik hastalığından şüphelendi hekimimiz test yaptık negatif çıktı. Hastalığı bu süre zarfında devam etti ama azalarak şuan çok şükür kusma ishal felan yok ama mama yiyemiyor ve arka bacaklarında tutunamama dengesizlik var bugun tekrar götürüp toksoplazma olabilir diye test yapıldı ve yine negatif çıktı sorun ne bilmiyoruz maddi manevi çok yorulduk ve çok üzülüyoruz sebep ne olabilir bilmiyoruz bu konuda yardımınızı istiyoruz
Merhaba kedilerde corona virüsün neden olduğu fip isimli bir hastalık var. Bu hastalık yönünden değerlendirilmesini tavsiye ederiz. Bu hastalık anlattığınız belirtilere sebep olabilir ancak klinik ortamında teşhisi biraz zordur. İç hastalıkları alanında uzman bir veteriner hekimden randevu almanızı tavsiye ederiz.
Merhaba bu hastalikta istah varken zayiflamaya ve halsizlesmeye sebep olabilir mi?