Kedi Dışkısında Kan Olmasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

9 Ekim 2021
6588
Kedi Dışkısında Kan Olmasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde dizanteri tanımlaması zor durumlardan biri olduğundan kedi sahiplerinin bu konuda çok dikkatli olması gerekmektedir. Dizanteri, kedilerin yaşam kalitesini düşüren çok önemli bir hastalıktır. Bugünkü yazımızda dizanteri ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktalara değineceğiz.

Kedilerde dizanteri nedir?

Genellikle halk arasında “kanlı ishal” olarak bilinen dizanteri, su, besin ve elektrolitlerin emiliminin azalmasına bağlı olarak bağırsak hareketlerinin hızlanmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Pek çok farklı sebepten ötürü ortaya çıkabilecek bu rahatsızlık kedinizin büyük ağrılar çekmesine neden olabilir.

Kedilerde dizanterinin nedenleri nelerdir?

Kedilerde dizanteriye neden olabilecek şeyler hayli fazladır. Kediler pek çok neden ötürü dizanteriye yakalanabilir. En sık karşılaşılan dizanteri sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Parazitler (Özellikle coccidia, giardia ve bağırsak solucanı gibi bağırsaklardaki parazitler)
  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

Kötü hijyen koşullarından dolayı örneğin kedinizin beklemiş suları içmesi, duş giderlerindeki suları koklaması veya yalaması, aynı şekilde tuvalet suyuyla yakından olan ilişkisi dizanteriye yakalanmasına sebebiyet verebilir.

Kedilerde dizanteri belirtileri nelerdir?

kedilerde dizanteri belirtileri

Kedilerde dizanterinin en sık ve net olarak görülen sebeplerinin başında, beklemiş sularla olan temas gelmektedir. Hastalığın hafif olduğu durumlarda genellikle dışkısının biraz yumuşak olması dışında kedinizin rutininde herhangi bir değişim gözlenmeyebilir. Bu durumda veterinere gitmeden önce bir sonraki dışkısını beklemeniz doğru olacaktır.

Aşağıda, dizanteri konusunda uyanık olmanız gereken bazı semptomları sıraladık:

  • İştah kaybı
  • Letarji veya depresyon
  • Ağrı veya rahatsızlık
  • Kedinin dışkısında kan: Rengi ne olursa olsun dışkıda kan görmek çok ciddi bir durumun habercisi olabileceğinden vakit kaybetmeden veterinere başvurmak gerekmektedir. Kakada kan kimi zaman tespiti zor olan bir durumdur. Bu durumda kum kabının kenarında ya da dışkının üst ucunda pembe veya kırmızı noktalar tespit edebilirsiniz.
  • Çoğu kedi günde bir kere dışkı yapar ve dışkısı rahat bir şekilde çöp kutusuna atılacak sertlikte olur. Eğer kedinizin dışkısı yumuşaksa ve kediniz günde birden fazla dışkı yapmaya başladıysa dizanteriden şüphelenmelisiniz.
  • Anal bölgede tahriş
  • Saklanma ve kaçma gibi davranışlar sergileme
  • Tuvalete çıktığında acıdan dolayı miyavlama
  • Karın yalama ve miyavlama davranışında artış

Kedilerde dizanteri nasıl tedavi edilir?

kedilerde dizanteri tedavisi

Kedilerde dizanteri tedavisi geç kalınmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde kedinizde çok ciddi ve kalıcı problemler ortaya çıkabilir. Veteriner ile iletişime geçildiğinde ilk olarak 24 saat boyunca yiyecekleri kesmenizi ve az miktarda hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerle, suyu kesmeden beslemenizi tavsiye edebilir. Bu durumlarda genellikle bağırsaklardaki lif dengesini sağlayacak haşlanmış pirinç, haşlanmış yağsız tavuk, patates gibi besinler önerilmektedir.

Veteriner tarafından dizanteri teşhisi yapıldıktan sonra çoğunlukla ishal önleyici ilaçlarla ve antibiyotiklerle tedavi süreci ilerlemektedir. Bu ilaçlar tehlikeli olabileceği için veteriner kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bağırsak florasının doğal haline kavuşmasını sağlamak amacıyla kedilerin kullanımına uygun probiyotikler de tedavi sürecinde kullanılabilmektedir.

Tedavi boyunca en belirleyici şey dışkının normale dönmesidir. Bu durumda kedinin normal diyetine çok hızlı bir geçiş yerine, veterinerin önerdiği diyetle karıştırılarak kademeli olarak geçilmelidir. İki veya üç gün içinde kedinizin durumunda olumlu bir değişim gözlenmediği taktirde ise hemen veterinerinize başvurmanız faydalı olacaktır.

Kedilerde dizanteri nasıl önlenir?

  • Herhangi bir olumsuz durum hissettiğinizde uygun bir şekilde davranabilmek için kedinizin kum kabını düzenli bir şekilde gözlemlemelisiniz.
  • Düzenli veteriner kontrolünü ihmal etmemelisiniz.
  • Kedinizin ve tuvaletinin temizliğine dikkat edin. Tuvalet temizliğini günlük olarak yapın.
  • Kedinizin mama su kaplarını günlük olarak temizleyin.
  • Beklemiş mamalardan ve sulardan uzak durmasını sağlayın.

Dizanteri olan kediye nasıl davranmalısınız?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dizanteriye neden olabilecek şeylerin listesi oldukça uzundur ve her bir sebebe bağlı olarak farklı bir tedavi yöntemi gerekebilir. Bu nedenle herhangi bir şüpheli durumda veterinere başvurmanız çok önemlidir.

Veteriner tedavisiyle birlikte kedilerde dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerini düzenlemek gerekiyor.

Ayrıca ishal olan kedinize anlayışlı davranmanız ve ona kızmamanız gerektiğini de hatırlatalım. Kedilerin ne kadar temiz canlılar olduğunu hepimiz biliyoruz fakat ne yazık ki ishal olduklarında tuvalet kaplarına bazen yetişemeyip en yakın uygun buldukları yere tuvaletlerini yapabiliyorlar. Böyle bir durumda da ona kızmayıp temizlemekten başka çare kalmıyor 🙂

Kedilerde dizanteri bulaşıcı mıdır?

Kedilerde dizanteri belirtileri arasında virüsler ve parazitler gibi hem kediden kediye hem de kediden insana geçebilecek etkenler bulunmaktadır. Bu nedenle dizanteri kediler arasında ve bazı paraziter etkenlerin sebep olduğu dizanteri türleri kedilerden insanlara bulaşıcı olabilmektedir. Bu durumdan kendinizi korumak için kişisel hijyeninize dikkat etmeniz  yeterli olacaktır. Kedinize veya tuvaletine dokunduktan sonra ellerinizi güzelce yıkayıp tuvaletini, kap dışında bir yere yaptıysa o bölgeyi iyice dezenfekte etmenizi öneririz.

Dizanteri olan kedilerin beslenmesi nasıl olmalıdır?

Son kullanma tarihi geçmiş ve besleyici özelliği olmayan, kalitesiz mamaların kedilere yedirilmemesi gerekmektedir. Kedinin beslenme düzeninde ani değişikliklerden kaçınılmalı ve ilaç tedavisi veteriner kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Sindirimi kolay olduğu için düşük lifli gıdaları tercih etmek de faydalı olacaktır. Kedinizin bol su içmesini teşvik ederek sindirimin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz. Bol su tüketimi aynı zamanda ishal durumunda kedinizin kaybettiği ve yaşam için gerekli olan sıvıyı geri kazanmasını sağlayacaktır.

İlgili diğer içerikler:

Sıkça Sorulan Sorular

İki üç haftadan uzun süren kronik ishalin teşhisi ve tedavisi zor olsa da düzenli ve kapsamlı bir süreçle tedavisi mümkün olabilmektedir.

Kedinizdeki ishal durumu birkaç gün içinde geçmediyse endişelenmeli ve derhal veterinere başvurmalısınız.

Basit ishal vakaları çok hafif düzeyde seyreder ve genellikle birkaç gün içinde geçer. Ciddi durumlarda ise mutlaka veteriner tarafından dizanteri tedavisi uygulanmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Işık
Eki 30, 2022 / 16:24

Çok teşekkürler