Kedilerde en sık görülen hastalıklar ve belirtiler

23 Mayıs 2021
2017
Kedilerde en sık görülen hastalıklar ve belirtiler

Kedi sahipleri için kedilerdeki küçük değişikleri fark etmek biraz zordur. Üstelik bu değişikliklerin bir sağlık sorununa işaret edip etmediğini anlamak da gerekir. Hastalıklarını gizlemede uzman olan kediler, rahatsızlıkları ile duygusal bir bağ kurmazlar. Bu yüzden de acıyı veya ağrıyı kabul eder ve yollarına devam ederler. Kediler hastalık konusunda bu kadar iyiyken, sizin bu konuda endişe duymanız ise çok normal. Kediniz hasta mı yoksa değil mi, bu konuda bir endişeniz veya merakınız varsa bu endişeleri ortadan kaldırmaya geldik. Merak etmeyin. 🙂

Kedilerde Hastalık Belirtileri

Eğer kedinizde bir sorun olduğunu fark ederseniz, bunu yeni keşfettiğinizi düşünmeyin. Sandığınızdan daha uzun bir süredir kedinizde bu belirtilerin ya da hastalığın olduğunu bilmelisiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, kedinizin davranışlarını ve vücut dilini gözlemleyin. Ayrıca ufak değişiklikleri bir yere not edin. Bir şeylerin yanlış göründüğünden eminseniz ve kedinizde hastalık belirtilerinden şüphe duyuyorsanız, kesinlikle veteriner hekime başvurmalısınız. Peki kedilerde hastalık belirtileri nelerdir? Ne gibi durumlarda tedirgin olmalısınız? Bir bakalım…

Kusma

Dışarda Kusan Kedi

Kusma eyleminin normal karşılanıp karşılanmayacağı, sıklığına göre değişmektedir. Çoğu insan, kedilerin birkaç günde bir kusmasını normal olarak karşılar. Ancak bu her zaman normal değildir! Özellikle uzun tüylü kedilerin kendilerini yalarken yuttukları tüy yumakları midelerinde birikerek ara sıra kusmalarına sebep olmaktadır. Bu, normal kabul edilen bir durumdur ancak bu durumun sıklaşması da normal kabul edilmemeli ve önlem alınmalıdır. Bunun dışında ara sıra gerçekleşen tek seferlik kusmalar her zaman ciddi bir problemin olduğuna işaret etmese de, birkaç gün içinde birkaç defa veya belli periyotlarla, az az ve sürekli kusma olması durumunda mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

İshal 

Diyet değişikliği, bağırsak parazitleri, iç organların hastalıkları ve çeşitli başka sorunların sonucunda gelişebilen ishal, tedavi edilmediği sürece dehidrasyon (vücuttaki sıvının azalması) ve bağırsaklarda yangıya neden olur. Aynı zamanda ishal, kediniz için çok rahatsız edici olabilmektedir. Tedavi edilmeyen ve önlem alınmayan ishal hızlı bir şekilde kedinizin sağlığını bozabilir. Bu nedenle bir dışkı örneğini yanınızda götürerek bir an önce veteriner hekime gitmelisiniz.

İştahsızlık

İştah durumu sağlığın en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilir. Bazı kediler tüm hayatı boyunca diğer kedilere göre daha az yemek yiyebilir. Az yemek tüketiyor olmak ile iştahsız olmak arasında önemli bir fark vardır. İştahsızlıktan bahsedebilmek için, rutinde tüketilen yemeğin azalması gerekmektedir. Kedinizin ara sıra öğünleri atlamasında bir sorun yoktur ancak yine de kedinizi mama yerken gözlemlemelisiniz. Eğer kediniz tamamen yemeyi bırakırsa ya da az miktarda yemek yiyorsa, derhal veteriner hekime gitmelisiniz. Kediniz yemek yemediği takdirde, bu pek çok hastalığın bir belirtisi olabilir.

İştah Artışı

İştahla Mama Yiyen Kedi

Yaşlı kedilerde iştah artışı ortaya çıkarsa, bunun endişe verici bir hastalık belirtisi olabileceğini bilmelisiniz. Kedilerde iştah artışı olmasına rağmen kilo artışının olmaması, özellikle hipertiroidizm veya diabetes mellitus gibi endokrin hastalıklar sonucu meydana gelebilir ve bundan emin olmak için veteriner hekiminizin testler yapması gerekir. Öte yandan daha genç kedilerde iştah artması kesinlikle ihmal edilmemeli. Ayrıca iştahı artan kedilerin, aşırı yemeden dolayı obeziteye kadar gidebileceğini söyleyelim.

Kilo Değişiklikleri

Kediniz ister kilo alsın ister kilo versin. Her iki durumun da bir sağlık sorunundan kaynaklandığı bir gerçektir. Ancak kedilerde kilo kaybı daha acil durum gerektiren ve müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Eğer kedinizin kilosundan emin değilseniz, veteriner kliniğine giderek muayene ve kilo kontrolü yaptırmalısınız.

Uyuşukluk

Kediniz etrafta çok yatıyorsa, normalden daha fazla uyuyorsa ve genellikle enerjisi düşük ise veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir. Çünkü kediniz herhangi bir sağlık sorunu ile mücadele ediyor olabilir.

Su İçmede Artış

Musluktan Su İçen Kedi

Kedilerde su içmede artış pek çok anlama gelebilir. Birkaç örnek verecek olursak; son zamanlarda kullanılan ilaçlar, karaciğer hastalıkları, hipotalamik hastalıklar, infeksiyöz hastalıklar, metabolik problemler, tümörler, böbrek hastalıkları ve elektrolit değişimleri gibi nedenler sayılabilir. Çoğu kedi sahibi kedilerin çok sık su içtiğini görmezken, bazıları da kedilerini eskisinden daha fazla su kabının yanında görmeye başlarlar. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda, sizleri bilgilendirmesi adına veteriner hekiminiz ile konuşmanız gerekmektedir.

İdrarda Değişiklik

İdrara çıkmada değişiklikler yaşayan bir kediniz varsa, bu konuda oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. İdrarda değişiklikler, kedinizde idrar yolu ya da böbrek sorunu olduğuna dair bir belirtidir. İdrar yapma sıklığında ya da miktarında değişiklik, idrarda kan, kum kabından başka yerlere idrar yapma, idrar yaparken ağrı duyma, idrar yaparken bağırma, idrar yapma pozisyonu alıp yapamama ve genital bölgenin sık sık yalanması gibi durumları fark ederseniz, veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir. Özellikle erkek kediler, idrar yapmada zorlanıyor ve herhangi bir şey yapamıyorsa kedinizi derhal veteriner hekime götürmelisiniz. Acil bir durum söz konusu olabilir!

Nefes Almada Değişiklik 

Kedilerde, hırıltılı (gürültülü) solunum, hızlı nefes alma, ağız açık nefes alma, nefes darlığı ve az nefes alma gibi değişiklikler kesinlikle hafife alınmamalı. Eğer kediniz normal nefes alamıyorsa, acilen veteriner kliniğine gitmeniz gerekebilir. Öte yandan belirtiler daha hafifse, mümkün olan en kısa sürede veteriner hekime gitmeli ve kedinizin düzenli kontrolünü sağlamalısınız.

Gözlerde veya Burunda Akıntı

Burnu Silinen Kedi

Kedilerde gözlerde veya burundu akıntı, solunum yoluyla alakalı bir problem olduğunu ve özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu olabileceğine dair bir işarettir. Bu hastalığın bulaşma riski fazla olduğu için evinizde birden fazla kediniz varsa erken müdahale yapmanız gerektiğini belirtelim. Bunun için vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz. Veteriner hekimi, kedinizin daha erken iyileşmesi adına ilaç takviyesi yapabilir.

Kulaklarda Akıntı

Kedinizin kulaklarında akıntı, kulak enfeksiyonu veya kulak akarları gibi parazitlerin olduğuna dair bir işarettir. Bu hastalığı önlemek için bekleyip zaman kaybederseniz, enfeksiyonun iç kulağa doğru ilerleyebileceğini ve kedinizin kulak zarının etkilenmesine neden olabileceğinizi söylemeden geçmeyelim. Ayrıca kedinizin bu akıntılardan ve pisliklerden nasıl koruyacağınızı ve temizleyeceğinizi bilmiyorsanız, ”Kedilerin kulakları nasıl temizlenir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cilt Tahrişi veya Tüy Dökülmesi

Kedilerde alerji veya dış parazit deri hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca bu hastalıklar ağrıya ve kaşıntıya neden olurlar. Kedinizin acı çekmesini istemiyorsanız, bir an önce veteriner hekime gitmelisiniz.

Artan Ses

Kediniz sesini çok fazla yükseltiyorsa ya da çıkarıyorsa, bu hasta olduğuna, acı çektiğine, stresli ya da sıkılmış olduğuna dair bir işaret olabilir. Özellikle kızgınlık döneminde ve üriner sistem problemlerinde bu şikayetle sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Aşırı Bakım

Temizlenen Yavru Kedi

Kedilerde aşırı bakım, davranışsal olabileceği gibi kedinizin cilt sorununa ya da ağrı içinde olabileceğine dair bir işarettir. Eğer kedinizin gerektiğinden fazla bakım yaptığını görürseniz, veteriner hekime gitmeli ve kaynağını burada öğrenmelisiniz.

Kişilikte Değişiklik

Kediniz yaşlandıkça, kişiliklerinin değişmesi çok normaldir. Ancak kediniz genel olarak arkadaş canlısı iken birden saldırganlık göstermeye başladıysa, özgüvenli iken korkmuş gibi davranıyorsa, veteriner hekime gitmeli ve bu konuyu tartışmalısınız. Son olarak kedinizin kafası karışmış ve oldukça şaşkın görünüyorsa, bu durumun daha ciddi ve acil olduğunu bilmelisiniz.

Topallama ve Atlama / Zıplama Sorunu

Kedinizde topallama ve atlama/zıplama gibi hareketlerden imtina etme gibi belirtiler varsa, bir yaralanma ya da artrit gibi nedenler söz konusu olabilir. Kediniz bu belirtilere rağmen yemeğini yiyebilir ve normal şekilde davranabilir. Bu yüzden onun acı çekmediğini ve bir şeyi olmadığını düşünmeyin! Kedinizin uygun şekilde tedavi edilmesi için veteriner hekime gitmesi gerekmektedir.

Şişlik

Kedinizin vücudunun herhangi bir bölgesinde şişlik fark ederseniz, bunu göz ardı etmemelisiniz. Çünkü bu şişlik, kedilerde apseye dönüşmüş bir yara veya bir tümör olabilir. Bu nedenle şişmiş bölgeye manipülasyonda bulunmadan derhal veteriner hekime gidin!

Ağız Kokusu

Diş Fırçasını Isıran Kedi

Kedinizin ağzı kokuyorsa, büyük bir ihtimalle diş problemleri yaşadığını göstermektedir. Hafif ağız kokusu çok acil bir durum olmasa da, yine de kedinizin dişlerini yakından kontrol etmeniz gerektiğinin habercisidir. Şiddetli ağız kokusu ise hemen müdahale edilmeli ve aşırı salya ya da kanama var mı diye bakılmalıdır. Eğer kedinizin ağzında enfeksiyon varsa, bu enfeksiyon etkenleri yutularak tüm vücudun ağızdaki bakterilere maruz kalmasına neden olur. Hatta bu durum kalp ve diğer organlarda da soruna yol açar. Eğer kedinizin dişlerini nasıl kontrol edeceğinizi ve temizleyeceğinizi bilmiyorsanız, bu yazımızı okuyabilirsiniz: Kedi diş bakımı rehberi! Bunun yanında ağız kokusunun tek sebebi ağızdaki enfeksiyonlar değildir ve bu yüzden detaylı bir fiziksel muayene ile birlikte kan değerlerinin incelenmesi gerekmektedir.

Kedilerde Acil Durum Belirtileri

Yukarıda saydığımız belirtilerin bazen aciliyeti olmadığı için veteriner hekimden randevu alarak beklenmesi gerekebilir. Ancak bazı durumlarda veteriner hekimden randevu almaya gerek yoktur ve beklemeden bir an önce acile gidilmesi gerekir. Peki kedilerde görülen bu acil durumlar nelerdir?

  • Travma (yüksekten düşme ya da araba çarpması gibi)
  • Nefes almada zorluk
  • Bilinç kaybı ve tepkisizlik
  • Nöbet
  • Baş dönmesi ve dengesizlik
  • Yürüyememe
  • Kanama
  • Zehirlenme
  • Şiddetli ağrı (yüksek sesle ve aşırı derecede ağlamak ya da dokunulduğunda agresif hareketler sergilemek)
  • Yüksek ateş
  • 24 saattir iştahsızlık
  • Gün içinde 3-4 defa kusmak
  • Yan yatış pozisyonuna geçmek ve uyarılara cevap vermemek
  • 24 saatten daha uzun süre idrara çıkmamak

Bunlar ve daha başka semptomları fark ettiğinizde, bir an önce acile gitmelisiniz. Unutmayın ki bu belirtiler her kedi için aynı derecede şiddetli görülmeyebilir. Bir kedi için hafif atlatılan bir sorun diğer bir kedi için ölümcül olabilir. Şüphelendiğiniz durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekiminize ulaşmanız oldukça önemlidir.

Kedilerde Hastalıklar Nasıl Önlenir?

Yatakta Hasta Kedi

Pek çok kedi sahibi, kedilerin rutin olarak yapılması gereken veteriner hekim kontrolünü hafife alır ve bunu erteleyebildiği kadar erteler. Hatta bazen kediler hasta olana kadar beklenir ve sonra kontrole gidilir. Kedi sahipleri, kedilerin veteriner hekime gidecekleri zaman strese girdiğini ve korktuğunu, endişeli ve agresif hale geldiklerini düşündükleri için genellikle bu şekilde beklemeye koyulurlar. Ancak beklemek yerine işe koyulmak her zaman daha yararlıdır. Çünkü kedilerin yıllık veteriner hekim muayenelerinin yapılması şarttır!

Yaşlı kedilerin yılda 2 kez yapılan kontrollerden ve rutin laboratuvar testlerinden yararlanabileceğini bilmelisiniz. Bu kontroller sırasında veteriner hekimi, kedinizin hastalığından önce küçük anormallikleri fark eder ve erken teşhis koyarak hastalığın ciddileşmesini engeller. Öte yandan sağlıklı bir diyet ile kedinizin zinde ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Sağlıklı diyet, kedinizin obeziteden ve diğer pek çok hastalıktan kaçınmasına yardımcı olur.

Bu önlemlerin dışında, kedinizi pire, bağırsak parazitleri ve diğer parazitlerden uzak tutmak için rutin önlemleri almalı ve bu parazitlere yakalanmamasını sağlamalısınız. Ayrıca her zaman kedinizin eşyalarını ve bulunduğu ortamları temiz tutmalı, yanında taze ve temiz su bulundurmalısınız!

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

ramis bedir
Eki 10, 2022 / 09:03

mrb lar kolay gelsin dükkanımın önünde bir kedi var bakıyorım tekir 1 hafta önce agzından darbe aldı ve veteriner gitti tedavi oldu getirdiler ama aradan 3 gün gecti hoplayıp zıplayan kedi şimdide kendini sürekli kutunun içine girip saklıyor neden dir agrısı olabilirmi ne ilaç kullanmam gerekir 2 gündür saklanıp uyuyor gibi duruyor ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Eki 14, 2022 / 14:48

Merhaba evet ağrısı olduğu için böyle davranıyor olabilir. Veteriner hekiminize kedinizi tekrar götürüp ağrısını değerlendirmesini isteyebilirsiniz. Hekiminz önermediği taktirde kendiniz ona ağrı kesici vermemelisiniz. Bazı insan ilaçları kediler için ölümcül olabilir.


sena
May 21, 2023 / 22:16

merhaba, kedim balkonda yatarken perdeyi cekiyordum ve perde dustu birden ve yuksek bir ses cikti, cok korktu inanilmaz bir hizla kacti ve olaydan sonra yatarken surekli balkonun o tarafi gozluyordu gozunu bile ayirmadan. simdi uzerinden yarim saat kadar gecti daha sakin ve normal rahat bir pozisyonda uyuyor ama seslere normal haline gore daha duyarli. ne yapmam gerekir? ya da bu kalici bir travma yaratir mi sizce? cok korkuyorum yanitlarsaniz cok sevinirim.


Veteriner Hekim
May 23, 2023 / 15:20

Merhaba endişelenmeyin stresi gittikçe azalacaktır. Bu süreçte onun hoşuna gidecek oyunlar oynamanız sevdiği ödüllerden vermeniz süreci daha hızlı atlatmasına yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun.


Kadriye Dursun
Tem 2, 2023 / 04:45

Merhaba. Kedimin 3-4 gündür dışkısında kan var. Dünden beri de saklanıyor sanki bir şeylerden korkuyor ve çok tedirgin. 2-3 aydırda su içmesinde artış oldu ve tüy dökmeside aşırı çoğaldı. Kedim 12 yaşında ve çok korkuyorum ayrılık vakti geldi sanıyorum. Acaba nesi var


Veteriner Hekim
Tem 2, 2023 / 23:49

Merhaba kedilerde çok su içip çok idrar yapma böbrek hastalığı, şeker hastalığı ve endokrin bozukluklar gibi bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Dışkısından kan gelmesi bu hastalıklarla ilişkili olabileceği gibi bunlardan bağımsız eş zamanlı başka bir hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeplerden en iyisi kedinizi bir veteriner hekime muayene ettirmeniz olacaktır. Geçmiş olsun.