Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

4 Şubat 2024
6942
Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde mantar hastalığı ve tedavisi… Kedilerdeki mantarlar, spor üreten parazit organizmalardır. Beslenmek için kedilerin bedenlerine parazit gibi yapışabilirler. Lakin mantar türlerinin hepsi, enfeksiyona neden olmaz; sadece bazıları hastalık gibi sorunlara yol açar.

Toprak, çoğu mantarın birincil kaynağıdır ve kediler bu enfeksiyonları, yutarak, soluyarak veya deri yoluyla (örneğin bir yara veya kesik yoluyla) alabilirler. Buna ek olarak, mevcut bir mantar enfeksiyonuna sahip olan bir hayvanla temas eden kediler, yüksek risk altında olabilirler.

Kedinizin cildini etkileyebilecek çeşitli mantar enfeksiyonları vardır. Bazıları ciddi sorunlara neden olmadan kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte, kedinizin cildine zarar verebilecek ve sağlığını riske atabilecek bazı mantar türleri de mevcuttur.

Kedilerde mantar enfeksiyonları, genellikle çevrede bulunan mantarlar solunduğunda veya ciltlerindeki bir çatlaktan vücutlarına girdiğinde ortaya çıkar. Mantarlar genellikle, toprakta ve enfekte hayvanların dışkısında bulunur.

Bu enfeksiyonlar ırk, tür veya cins fark etmeksizin tüm yaştan ve tüm ırktan kedileri etkileyebilir. Özellikle de hasta olan veya bağışıklığı düşük olan kedileri daha da etkileyebilir.

Bazı mantar enfeksiyonları sağlıklı hayvanlarda hastalığa neden olabilse de, diğerleri enfeksiyon oluşturulabilmesi için bağışıklık sistemi zayıf hayvanları ararlar. Uzun süre antibiyotik  kullanmış kediler, mantar enfeksiyonlarına karşı daha duyarlıdır. Yani bu hastalığa yakalanma oranları daha yüksektir.

Mantar hastalığı nedir?

Mantarlar herhangi bir vücut yüzeyinde türeyip (örneğin, saçkıran bir mantardan kaynaklanır) vücut sistemleri yoluyla yayılırlar. Sistemik mikoz olarak da bilinen sistemik mantar hastalığı, bir mantar organizmasının bir hayvana girmesi ve ardından vücudun çeşitli organlarına yayılmasıyla karakterizedir.

Mantarlar (çoğul mantar) vücudun herhangi bir yerine gidebilir, ancak her mantar türünün akciğerler, gözler veya lenf düğümleri gibi özel olarak yayıldığı noktalar vardır. Evcil hayvanlarımızı en çok etkileyen mantar türleri toprakta bol miktarda bulunur ve belirli coğrafi bölgelerde yoğun olarak bulunma eğilimindelerdir.

kedilerde mantar

Kedilerde yaygın olan mantar enfeksiyonları nelerdir?

Kedinizin sağlığı, ortamdaki birçok farklı mantar türünden etkilenebilse de, kediler bazı mantar türlerine daha açıktır. İşte kedilerde en sık görülen mantar enfeksiyonlarından bazıları:

  • Aspergilloz
  • Kandidiyaz
  • Koksidiyoidomikoz
  • Kriptokokoz
  • Histoplazmoz
  • Misetoma
  • Rinosporidiosis
  • Sporotrikoz
  • Feohipomikoz

Bu enfeksiyonlardan bazıları tüm vücudu enfekte edebileceği gibi yalnızca bir alana da odaklanabilir. Kedilerde en sık karşılaşılan deride türeyen mantar enfeksiyonudur. Ayrıca nasal aspergillosiz hastalığına yatkın bazı ırklar bulunmaktadır, bunlar; himalayan, iran kedileri gibi yüzü basık kedi ırklarıdır.

Kedilerde mantar hastalığının belirtileri nelerdir?

Kedinizin hangi mantar enfeksiyonunu kapmış olduğu, gösterdiği belirtiler doğrusunda belirlenecektir. Bu tür enfeksiyonlara sahip kedi yavrularında sıklıkla gördüğümüz bazı yaygın belirtiler şunlardır:

  • Burundan kanlı akıntı
  • Hapşırma
  • Burun köprüsünün altında şişlik
  • Yağlı cilt
  • Ciltte kızarıklık
  • Kötü koku yayan cilt lezyonları
  • Öksürük
  • Derinin altındaki kistler
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Ciltte kızarıklık
  • İlerleyen durumlarda körlük (görme kaybı)
  • İshal
  • Depresyon
  • Nefes almada zorluk (nefes darlığı)
  • Göz problemleri
  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Fiziksel aktiviteye karşı hoşgörüsüzlük ve isteksizlik
  • Kilo kaybı
  • Cilt lezyonları
  • Çeşitli nöbetler

kedilerde mantar belirtileri

Kedilerde mantar hastalığının teşhisi ve tedavisi

Bazı mantar enfeksiyonları çok nadir görüldüğü için her zaman kolayca teşhis edilemeyebilirler. Dolayısıyla veteriner hekiminizin, kedinizin tıbbi geçmişini ve enfeksiyon belirtilerinin ne zaman ortaya çıkmaya başladığını bilmesi faydalı olacaktır. Veteriner hekim büyük olasılıkla tam bir fiziki muayene yapacak ve laboratuvar testleri için kan alacaktır.

Tam kan sayımı veya tam kan tahlili, idrar tahlili ve kimyasal kan profili ve röntgen kedinizin semptomlarının nedenini ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda, veteriner tanıya yardımcı olması için bir doku örneği de alabilir. Ya da kedinizin endoskopiye alınması gerekebilir.

Genellikle bunun için kedinize anestezi uygulanır, doku örneği alımı ve endoskopi anestezi sırasında yapılır. Ardından kedinizden alınan doku örneği laboratuvarda analiz edilir. Tedaviye gelince, soruna neden olan mantarın türüne bağlı olarak, veterineriniz size ve ailenize enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için veya kediniz ihtiyaç duyduğu için yoğun bakıma alma gibi farklı önlemler alabilir.

Kedinizin hastanede kalmasını istemeyip, evde kalmasını tercih edecek olursanız, ev içerisinde kedinizi tutarken veya kum kabını temizleyip, değiştirirken mutlaka eldiven ve maske takmalısınız. Buna ek olarak enfeksiyonların nasıl önleneceğine ilişkin talimatları veterinerinizden alabilirsiniz.

Kedilerde mantar cilt enfeksiyonunu tedavi etmek için genellikle Topikal merhemler kullanılır. İlerlemiş durumlar için ağızdan antifungal ilaçlar da kullanılabilir. Herhangi bir ikincil enfeksiyon oluşma ihtimaline karşı, gerekirse IV sıvılar ve/veya ilaçlarla da tedavi desteklenebilir. İyileşme süreci başlamadan önce birkaç hafta tedavi gerekebilir.

Kedilerde mantar hastalığının iyileşme süreci

Mantar hastalığının türü kedinizin prognozunu (iyileşme süreci) belirleyecektir. Bazıları ilaçla kolayca tedavi edilebilirken, bir kısmı uzun vadeli sağlık etkilerine sahip olabilir ve hatta ciddi nörolojik semptomlara neden olabilirler (özellikle de Kuzey Amerika Blastomikozu gibi ciddi enfeksiyonlar durumunda).

Veteriner hekimin kedinizin iyileşmesini değerlendirebilmesi ve tekrarlama olasılığından emin olabilmesi için tüm takip randevularına katılmanız zorunludur. Zira bazı durumlarda gerek görülürse doktorunuz ilaç değişikliği yapabilir. Dolayısıyla kedinizin davranışındaki veya görünümündeki herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bunu hemen veterinerinize bildirmelisiniz.

Bu bağlamda kedinizin iyileşme süresinin uzayıp uzamayacağı, semptomların ne kadar şiddetli olduğuna ve vücutta bulunan mantar enfeksiyonunun türüne bağlıdır. Bazı mantar önleyici ilaç türleriyle, semptomlarda bir iyileşme görmeniz haftalar alabilir. Bu noktada kedinize ilacını tam olarak reçete edildiği şekilde vermeniz önemlidir.

kedi mantarının tedavisi

Kedilerin derisinde meydana gelen mantar enfeksiyonunun nedenleri

Kedilerin derisinde mantar enfeksiyonunun oluşmasının nedeni, enfeksiyondan sorumlu mantar türüne bağlıdır. Doktorların bu cilt enfeksiyonlarının başlıca nedenleri olarak tanımladıkları bazı sorunlar şunlardır:

  • Pire alerjileri
  • Pankreas veya karaciğer kanseri
  • Yüksek nem ve ısıya maruz kalma
  • Enfekte dışkı ile temas
  • Enfekte toprağa maruz kalma
  • Açık havada mantar sporlarının solunması
  • Yaraların kontaminasyonu

 

Mantar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde mantar ateş yapar mı?

Kedilerde mantar hastalığının belirtilerinden biri ateştir. Ancak çok sık ve şiddetli bir şekilde görülmez. Dolayısıyla Kedilerin mantar enfeksiyonundan dolayı ateşlenmesi çok sık görülen bir durum değildir.

Kedilerde görülen bazı mantar enfeksiyonları, insanlara da bulaşabilir.

Kedilerde görülen mantar hastalığı neyse ki tedavi edilebilir bir enfeksiyondur. Tedavi için veteriner hekimler çeşitli ilaç ve merhemler önerecektir.

Kedilerde mantar tedavisinin ne kadar süreceği, mantarın türüne ve kedinizde neden olduğu semptomlara bağlı olarak değişir. Bazı mantar enfeksiyonları kısa sürede iyileşebilirken, bazıları en az 6 – 12 hafta sürebilir.

Kedilerde mantar oluşmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Örneğin mantar bulaşmış olan bir tarak, fırça, mama kabı veya kum kabı gibi eşyalarla temas etmek, mantar enfeksiyonu taşıyan insan veya hayvanlarla temas etmek, zayıf ve güçsüz bağışıklık sistemi, geçmişte geçirilmiş bir deri hastalığı olması, hormon tedavisi görüyor olmak ve stres gibi daha bir dizi etken kedilerde mantara neden olabilir.

Kedilerde mantar belirtileri baş göstermiş ise yapılması gereken ilk iş deri üzerindeki değişim üzerine sirke ya da baticon sürülmesidir. Bu sürme işlemi ile birlikte bölge kuruduktan sonra aynı bölge üzerine çok etkili olan trivazol krem sürülebilir.

Kedilerden insanlara bulaşan tek hastalık mantar hastalığıdır.

Kedilerde mantar tedavisinde sirke çok kullanılan bir yöntem olduğu için sonuç çoğu zaman olumlu oluyor.

Şişe açıldıktan ve ürün su ile karıştırıldığında, karışım 24 saat içinde kullanılmalıdır. Ürünün kullanılmadan önce uygulanacak alanın mümkün olduğunca temizlenmesi etkinliği artıracaktır.

Kedilerde mantar hastalığı pomadları ve/veya ağız yolu ile alınacak ilaçlarla hem kedi hem de insan tam olarak tedavi olur. Kedilerde kullanılan aşısı vardır. Ama esas önemli olan korumadır.

Kedilerden insanlara bulaşan ve insanlarda vücut mantarı olarak ortaya çıkan bu mantar türü genellikle genç ve orta yaş gruplarında görülebiliyor. Tedavisi konusunda endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Hafif bir tıbbi müdahale ile hastalıktan kurtulmak mümkün

Miconazole Sprey: Miconazole, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olan bir antifungal ajandır. Veteriner hekiminiz, kediniz için uygun bir miconazole sprey veya losyonu önerebilir. Clotrimazole Sprey: Clotrimazole, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan başka bir etkili antifungal ajandır

Tedavi edilmezse, zayıf bağışıklık sistemine sahip kedilerde ölümcül olabilen komplikasyonlara neden olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Seda
Eyl 16, 2021 / 04:31

Kedimin derisinde dokulme oldu. Dokulmus alanda beyaz kabuk baglamis bölgelerde vardi. Hemen veterinerimize gittik. Mantar oldugunu “göz” ile teshis ettikten sonra hemen ignesini vurdu. Arastirmalarim sonucunda ignenin son care olmasi gerektigini savunan pek cok veteriner hekim var. Ayrica mantarin cinsini ogrenmek icin hicbir test yapilmadi. Temizlik, evde bakim hakkinda birsey soylemedi. Gerekli gormedi belki. Ama şimdi kedim oksurmeye ve hapsurmaya basldi. Deride dokulmeye yol acan mantar cinsi ile oksurmeye sebep olan cins ayni olabilir mi? Hapsurugunu takip edecegim. Belkide evhamlı davraniyorum.


irfan Akmehmet
Eyl 17, 2021 / 22:24

Merhaba biraz evhamlı davranıyor gibisiniz 🙂

Yalnız içinize sinmediyse başka bir veterine gitmenizde fayda var.


Pınar
Ara 11, 2021 / 21:03

Merhaba kedim yaklaşık 8 haftadır mantar tedavisi görüyor. 2 defa 14 gün arayla biocan m plus aşı vuruldu. Ancak hala devam ediyor mantarı. Haftaya 3.doz olacak. Farklı bir aşı önerir misiniz yoksa bu aşı yeterli mi? Bu kadar uzun sürmesi normal mi? Ek olarak hastalandıktan sonra benimle uyumamaya başladı. Yalnız kalmaya çalışıyor mümkün oldukça.


irfan Akmehmet
Ara 12, 2021 / 17:04

Merhaba Pinar hanım. Veteriner kontrolünde tedavinizi sürdürmenizde fayda var.
Bu tür hastalıklarda kontrol altında olan hastalar için veteriner hekimlerin önermesi daha sağlıklı olacaktir.


Naz
Şub 28, 2022 / 23:51

Merhaba 15 günlük yavru kedimin kulaklarindan boynuna doğru kıl dökülmesi var annesi ve diğer kardeşleri gayet iyiler veteriner imiz mantar dedi fakat 15 günlük yavruda mantar ne arar ve neden diğer kardeşlerinde yok üstelik mantar lezyonu da yok bir fikri olan varmı


Nuray yemişçi
Kas 21, 2022 / 15:07

Verilen bilgiler o kadar güzelki sayenizde çok şey öğreniyorum. Rehberim oluyorsunuz.


memed
Oca 23, 2023 / 16:55

Merhaba,
Sokakta çok severek beslediğim kedilerden birisinin başında gün geçtikçe genişleyerek büyüdüğünü düşündüğüm bir Türk lirası kadar büyüklükte dökülme var. O bölgede tüyler tamamen döküldü ve kıl diplerinde kırmızı kırmızı noktalar var. Kedinin başındaki tüylerine dokunmamla birlikte ardından ellerimi yıkasam da bana bulaşmış mı oluyor bu mantar -eğer mantarsa-. Kaşınma uyuz pire vb. olabileceğini düşündürecek bir gözlemde bulunmadaım. Bir de ben kendim tedavi edebilir miyim ne önerirsiniz?
Teşekkürler


Veteriner Hekim
Oca 27, 2023 / 11:15

Merhaba anlattığınız tablo mantarla uyuşuyor olsa da mutlaka veteriner hekiminize gidip mantar ekimi yaptırmalı ve mantarın tipini öğrenmelisiniz. Veteriner hekiminiz çıkan kültür sonucuna göre size lokal ve sistemik mantar ilaçları reçete edecektir. Kedi mantarı insanlara ve özellikle küçük çocuklara çok rahat bulaşabilir. Bu süreçti hijyeninize özen göstermelisiniz. Evde kedniniz tedavi etmemelisiniz çünkü mantar ilaçları karaciğeri çok yoran ilaçlardır. Kedinizin kilosuna ve hastalığın şiddetine göre uygun doza veteriner hekiminiz karar vermelidir. Geçmiş olsun..


Muammer Çolakoğlu
Oca 28, 2023 / 10:54

İyi günler,kedimiz 4 aylık,sokaktan aldık,bütün kontrolları yapıldı aşıları tamamlandı ve şu anda çok mutlu..Mantar hastalığı tespit edşldi gereken tedavisini veteriner kliniğinde yaptırdık ve şu anda tamamen iyileştiğini söylüyor tedaviyi yapan veterr
nemiz.Endişem hastalık tedavi edimesine rağmen insana bulaşır mı,Amerikadan torunlarım gelecek onlar hayvanları çok seviyor evede bulunana kediden onlara mantar bulaşma olasılığı varmı…Eğer cevap verirsenız beni çok rahatlatmış olacaksınız,şimdiden çok teşekkürlerühoşcakalın,sağlıkla kalın..


Veteriner Hekim
Oca 28, 2023 / 21:51

Merhabalar çok geçmiş olsun. Kedilerde mantar enfeksiyonları özellikle kedinizden izole edilen m.canis türünden ise insanlara özellikle küçük çocuklara bulaşabilir. Ancak bulaşması için mantar lezyonlarının aktif olması lazım eğer dökülme olan yerlerde yeni tüyler çıktıysa ve veteriner hekiminiz iyileştiğini söylüyorsa endişe etmenize gerek yok. Sizler ve kediniz de sağlıkla kalın..


Sevnur Mumcu
Haz 5, 2023 / 14:02

Merhaba sokaktan bulduğum iki aylık kedim mantar oldu evde bir tane daha var. Mümkün olduğunca ayrı tutmaya çalışıyorum. Tedavi görüyor ama vücuda yayılmış durumda. Mantar aşısı, vücut direnci iğnesi ve parazit aşısı yapıldı . 10 gün oldu dökülen tüylerinin orada siyaha yakın deri değişimi var . Lütfen bana yardım edin ne yapmam gerekiyor. Orjinal tekir teşekkür ederim 🙏


Veteriner Hekim
Haz 10, 2023 / 18:57

Merhaba zaten kedinize tedavi başlamışsınız mantar tedavisi 1-2 ay kadar sürebilir. Kedinizin derisindeki deri yeilenmesi tedavinin iyiye gittiğini gösterir. Geçmiş olsun umarım kediniz bir an önce iyileşir.


Demet
Tem 17, 2023 / 21:58

Benim kedim tekir bir yıl önce veteriner tarafından mantar tesisi konuldu.iki doz aşı yapıldı. On gün öncesi vücudunda bazı bölgelerde kaşınma sonucu tekrar mantar olduğunu veteriner söyledi, tevazu başladık. Bu arada Ekosin ile başka bir veterinere yıkama yaptırdık. Geçmedi. Tekrar çenesinin altında kazıyarak tüy dökülmesine neden oldu. Veyetinerimize götürdük. Trivazole devam etmemizi söyledi. Kafalık taktık ama çok mutsuz. Önceki dökülen tüylerde gelmedi ne yapmamız gerekir.


Veteriner Hekim
Tem 29, 2023 / 01:58

Kedilerde mantar tedavisi hem sistemik hem de lokal ilaç uygulamalarını gerektirir. Bu ilaçlar karaciğer için yorucu olabileceğinden mantar teşhisinden emin olmadan bu ilaçlara başvurmamak gerekir. Veteriner hekiminiz kedinizin durumuna göre onun için en iyi tedaviyi önerecektir. Geçmiş olsun.


hülya
Eyl 7, 2023 / 10:48

Merhaba,
benimde kedim yaklaşık 1 yıldır belki daha fazla bu sorunla yaşıyor. Eve geldiğinde hiç bir şey yoktu (4 aylık). Sonra bizlerde bazı lezyonlar göründü. Doktor hepimize tedavi verdi. Kediyi de doktora götürdük, birşey çıkmadı, göya.
Derken bizim kız büyüdü gebe kaldı, doğurdu, derisi pul pul oldu, tüğler döküldü, yavrular dünyaya geldi, ama sırayla tüm yavrular öldü. Anne çok hastalandı, mantar tespit edildi (nihayet). Bir yıkama yaptık Ecosin ile, ile yaramadı. Ardından Veteriner hekimimiz iki doz da aşı yaptı, işe yarıyor gibi göründü, derken bizim kız yine hapşurmaya başladı. Ve bizler de de yine lezyon gözüküyor. Aynı zamanda da ishalinin önüne geçemedik. (kuru da, yaşda yese hep ishal) PRebiyotık aldık.
yanlız okuduğuma göre, belirtilerde ishalde varmış.
Ne tavsiye edersiniz. (kedim/iran)

şimdiden teşekkürler


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 17:55

Merhaba ishal sistemik mantar enfeksiyonları kedilerde ishale neden olabilir. Ancak bu durum deri mantarından daha nadir olarak görülür. Kedilerde iyileşmeyen mantar lezyonları genellikle bağışıklığı düşük hayvanlarda görüldüğü için bağışıklığının düşük olması eşzamanlı başka hastalıklar için yatkınlık oluşturmaktadır. Geçmiş olsun umarım kediniz bir an önce sağlığına kavuşur.


Sevil
Kas 2, 2023 / 12:56

Kedimi araba çarptı ama hicbiryerinde kanama olmadı hareketsizdi çişini yapmış olmuş mudur acaba 😭😭


Veteriner Hekim
Kas 8, 2023 / 22:46

Merhaba çok geçmiş olsun umarım kediniz iyidir.