Kedilerde veteriner ziyareti öncesi yaşanan stres ve önleyici çözümler

24 Mayıs 2021
1522
Kedilerde veteriner ziyareti öncesi yaşanan stres ve önleyici çözümler

Kedi sahipleri için veteriner ziyaretleri oldukça zordur. Genelde veterinere gitmek istemeyen kediler böyle bir yolculukta oldukça stresli olabilmektedirler. Bu nedenle kedi sahipleri özellikle veteriner ziyaretlerinin zamanı geldiğinde daha önce hiç olmadığı kadar dikkatli olmalı ve minik dostuyla yapacakları bu yolculuğu olabildiğince keyifli hale dönüştürmelidir.

Veterinerin yolunu tutan kedilerde, yolculuk sırasında stres oluşabilirken bu durum bazen yolculuk öncesinde de ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, taşıma çantasını gören kediniz korkup saklanabilmekte ya da ısrarcı bir şekilde taşıma kabına girmek istememektedirler. Ayrıca kediler, yolculuk sırasında korkunun tetiklediği tıslama, miyavlama ve tırmalama gibi davranışlarda da bulunabilirler. Kedinizin bu dönemde oluşan stres ve korku hali saldırganlığı onu henüz veterinere gitmeden etkilemektedir. Öyle ki, birçok kedi sahibi kişilerin elleri ve kolları, minik dostlarının yaptığı ciddi çiziklerle doludur.

Veteriner ziyaretlerinde saldırgan olmayan, sessiz ve sakin kediniz varsa kendinizi çok şanslı hissetmelisiniz. Ancak burada şunu da belirtmeliyiz ki, bazı durumlarda sakin kedilerde bile stres durumu gözlemlenebilmektedir. Çünkü farklı bir veteriner deneyimi ya da gittiği yerden aldığı değişik kokular, onlar da veterinerlere karşı dirençli bir durum oluşturabilmektedir. Kedinizi stresli bir durumun içine sokmak, sizin için ve kediniz için her ne kadar kötü bir durum olsa da, bu ziyaretlerin onun için zorunlu olduğunun da bilincinde olmalısınız.

Kedinizde stres durumunu, veteriner ziyaretlerine giderken azaltabilmeniz için yapmanız gereken ve bu durum için etkili olabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. Bu önlemler sayesinde kedinize veteriner ziyaretlerinin korkunç olmadığını anlamasını sağlayabilirsiniz. Kedinizle birlikte sizin de stresli geçirdiğiniz bu dönemi, uygulayacağınız yöntemlerle daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Kedilerde Veteriner Ziyareti Öncesi Stres Durumunu Azaltmak

Minik dostunuzla birçok veteriner ziyareti deneyimi yaşamış olabilirsiniz. Ancak bu ziyaretlere alışık olmayan kedi sahipleri, veteriner ziyareti öncesi stres durumu konusunda pek de bir bilgiye sahip değillerdir. Kedilerini bu ziyaret sürecinde, öncesinde ve sonrasında rahatlatmanın yollarını bilmemektedirler. Bu yazımızda kedinizin stresini azaltmanız için sizlere faydalı olabilecek bazı bilgileri paylaşacağız. Minik dostunuzun psikolojik sağlığı için yapmanız gerekenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

  • Kediler bir yerlere götürülmek amacıyla taşıma çantasında gitmekten hiç hoşlanmazlar. Onların taşıma çantasına duyduğu bu olumsuz düşünceyi, olumlu bir hale dönüştürebilmek için bir şeyler yapmanız gerekmektedir. Kedilerin birçoğu taşıma çantası ile karşılaşınca, korkarak bir yerlere saklanma eğilimi göstermektedirler. Bu onlara yaşayacağı stresi hatırlatmaktadır. Kedinizi böyle korkutmakta ve yalnızca veteriner ziyareti olacağı sırada taşıma çantasını ortaya çıkarmak yerine, onların taşıma çantasına alışabilmesi için sürekli göz önünde bir yerde bulundurmanız daha iyi olacaktır. Bu sayede, kedi taşıma çantasını da tıpkı evlerinizde bulunan koltuklarınız, mobilyalarınız vb. devamlı eşyalardan birisi haline getirmiş olur ve kedinizin de bunu normal karşılar. Yani kedi taşıma çantaları, onlar için sadece veteriner ziyareti öncesinde ortaya çıkan bir eşya olmamalıdır. Kedinizi, bu yöntem dışında çantayla zaman geçirmesini sağlayarak, onu bu eşyaya alıştırabilir, gördüğü zaman kokmamasını sağlayabilirsiniz. Hatta bu sayede kediniz taşıma çantasına öyle alışır ki, en sevdiği eşyası haline bile gelebilir. Kedi taşıma çantalarından kedilerin korkmasının nedeni, geçmişte yaşadığı travmalar olarak da gösterilmektedir. Sizin yapmanız gereken yaşadığı bu kötü anıların yerine, güzel anılar koymaktır. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Kedi taşıma çantasına kedinizin sevdiği oyuncakları koyarak ve orada kediniz ile oynayarak bunu başarabilirsiniz. Diğer bir yol, taşıma çantasına kedinizin yatması için bir yatak alanı oluşturmanızdır. Orada kedinizin değer verdiği eşyaları bulundurmanız da, onun bu kötü anıları değiştirmesinde oldukça büyük bir rol oynayacaktır. Kedinizin veteriner ziyareti öncesi stresini, onları çantasına alıştırarak, azaltılmasını büyük ölçüde sağlayabilirsiniz.
  • Birçok kedi, araba yolculuklarında stressiz olabilir ancak yüksek sesle miyavlamalarını genelde duyarsınız. Kedinizdeki bu endişeli tavırları engellemek için, araba yolculuklarını stressiz bir yolculuğa dönüştürmemiz gerekmektedir. Yolculuk esnasında kediniz, arabalarınızda oluşan titreşimden hoşlanmayacaktır. Çünkü bu durum onlarda endişe yaratmaktadır. Bu sebepten ötürü eğer kedinizi kucağınızda taşıyorsanız, onun bu titreşimlerden rahatsız olmayacağı bir şekilde kucağınızda tutmuş olduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer yolculuk esnasında kedinizi taşıma çantası ile taşıyorsanız, çantanın içini onun titreşimden fazla etkilenmemesi için rahat bir şekilde ayarlamaya özen göstermelisiniz. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Genelde havlu ve battaniye tarzı yumuşak bir dokuya sahip eşyalar, bu noktada sizlere faydalı olacağından kedinizin rahat etmesi için önerilmektedir. Araba yolculuklarını daha stressiz bir hâle dönüştürebilmek için bir diğer yol ise, yolculuk esnasında kedi ile oyunlar oynamaktır. Kedinizin en çok sevdiği ya da ilgi duyacağını düşündüğünüz bir eşyayı yanınıza alarak, arabadayken onunla oyunlar oynamalısınız. Ayrıca kedinizin stresini üzerinden atabilmesi için, ona yavaş ve yumuşak bir ses tonu ile konuşmanız gerekebilir. Eğer yolculuğunuzu kedinizle beraber kalabalık bir ortamda yapıyorsanız, taşıma çantanızın kapağını çok az açıp, onu severek rahatlatabilirsiniz. Bu sayede arabadaki titreşimden kaynaklı kedinizde oluşan bulantı hissini ve stresini azaltmanız mümkün olacaktır.
  • Kedi sahipleri ve stresli kediler için, veteriner kliniklerinde bekleme salonları kâbusa dönüşebilmektedir. Hatta bu bekleyişe salonda olan, sizin kediniz gibi diğer stresli kedilerin de katılması ile oldukça sıkıntılı bir durumun içinde, kendinizi ve kedinizi bulabilirsiniz. Oldukça rahat bir araba yolculuğu geçirip kedinizle veterinere geldiğiniz zaman, kedinizin stresi olmasa bile çevresinde olan endişeli kedilerin ruh halinden etkilenebilmek pekâlâ mümkündür. Bu sebepten veteriner ziyareti öncesinde, kliniğe gitmeden randevu saatine uygun bir şekilde kendinizi ayarlayıp, bekleme salonunda kedinizle bekleyeceğiniz süreyi en aza indirmeniz oldukça önemlidir. Eğer bekleme salonunda uzun bir süre durmak zorunda kalırsanız, stresi olan kedinizin daha fazla etkilenmemesi için, onu diğer kedileri göremeyeceği şekilde tutmalısınız. Bu süre zarfında onunla oyunlar oynayarak, beklediğiniz süreyi kediniz için eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Kedilerde Veteriner Ziyareti Öncesi Stres

  • Kedinize veterinerler tarafından tedavi yapılmadan önce, ona belirgin özelliklerini anlatmanız oldukça önemlidir. Bu sayede veteriner hekimin kedinize, her kediye davrandığı gibi değil de daha özenli yaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle hem veterinerler açısından hem de kediniz açısından yapılan tedaviler daha az stresli gerçekleşebilmektedir. Burada şunu da belirtmeliyiz ki, bazı veterinerler işlerinin çabuk bitmesi için kedilere özenli davranmayarak, daha stresli bir halin içine sokabilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak, taşıma çantasından kedinizi sert hareketlerle veya silkeleyerek çıkarmaya çalışması onlarda stres durumunu artıracağı için yanlış bir davranış olacaktır. Fakat bu durumu bazı veterinerler önemsemeyerek yapmaktadırlar. Aslında yapılması gereken, taşıma çantasının kapağını hafifçe açarak, kedinizin oradan çıkmasını beklemektir. Burada veterinerinizin zamanını çalma durumu oluşabilir ancak bunu önleminiz için de bazı yollar mevcuttur. Kedinizi kısa sürede taşıma çantasından çıkarmak için yaş mama ya da kedinizin hoşuna gidebileceği şeyleri önüne koyduğunuzda, kendi isteği ile dışarı çıkabildiğini görebilirsiniz. Bu durum ayrıca stresli olan kedinizin, stresini azaltmasına da olanak sağlayacaktır. Veterinerlerden bazıları bu yolu denemektedirler. Kediler, orada yemek yerken onlara sevgi göstererek, aralarında bir bağ oluşmasını sağlayabiliyorlar. Veterinerlerin uyguladığı bu yöntemler, kedinizin yabancılarla geçireceği zamanı stressiz bir şekilde atlatabilmelerini sağlayabiliyor. Tedavi öncesinde kedinizin stresini azaltabileceğiniz bir diğer yöntem ise, eğer üstü açılabilen bir taşıma çantası kullanıyorsanız, çantanın üzerini çıkararak, kedinizin üzerine kokusunu bildiği bir örtü veya havlu vb. eşyalar koyabilirsiniz. Böylelikle kediniz, kendini güvende hissedecektir. Başka bir yöntem ise, tedavinin yapılacağı, kedinizi oldukça korkutabilen soğuk ve sert muayene masaları üzerine, onların tanıdığı ya da sürekli kullandığı yumuşak yapıdaki bir örtü veya havluyu sermeniz olacaktır. Bu sayede kediniz, kendini bulunduğu ortamda daha az yabancı hissedecektir. Bknz: Kedilerde flehmen tepkisi nedir?
  • Veteriner ziyaretlerini kedinizin gözünden anlamaya çalışmalısınız. Bir anda bir çantanın içinde buluyorsunuz kendinizi ve sahibiniz sizi oraya hapsetmeye çalışıyor. Oradan çıkmak isteseniz de bunu başaramıyorsunuz. Çantanın içerisinde dolanıp duruyorsunuz. Daha sonra titreşimler yaşıyorsunuz ve mideniz bulanıyor ancak oradan çıkmanızı sağlayacak herhangi bir kimse de olmuyor. Yolculuğun sona ermesi ile bir sevinç yaşıyorsunuz fakat bu durum da kısa sürerek, gittiğiniz yerde tanımadığınız birçok hayvanın değişik kokuları ile karşılaşıyorsunuz. Haliyle bu durumdan çok korkuyorsunuz. Çünkü kendinizi savunabilecek bir durumda değilsiniz. Tanımadığınız, değişik kokulu insanlar, size dokunuyor ve canınızın yanmasına sebep oluyor. Hal böyle olunca bu durumun oldukça stresli olduğunu anlayabilmek çok da zor olmuyor. Bu nedenle, veteriner öncesinde size güvenen kedinizin tedavi sonrasında da bu güvenini kaybetmemesi için, onunla eve döndüğünüz zaman eğlenceli vakitler geçirmelisiniz. Kedinize ödül maması ikram ederek bu stresini azaltmasına yardımcı olabilirsiniz. Böylelikle oldukça zor geçen bir güne daha iyi anlamlar yüklemiş olursunuz.
  • Eğer kediniz veteriner ziyareti öncesinde fazla stresli ise, onun bu stresini azaltmak için, imkânınız veya maddi durumunuz elveriyorsa, mobil veteriner çağırarak evinizin bulunduğu yerde ya da yakınında bir yerlerde kedinizi araçta muayene ettirmeniz önerilmektedir.

Veterinerde Muayene Olan Kedi

Kediler İçin Veteriner Hekim Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Kediniz için ilk defa bir veteriner hekim seçecekseniz, onu sürekli olarak aynı veteriner hekime götürmeniz minik dostunuz için doğru bir tercih olacaktır. Böyle bir durum pek mümkün görünmüyorsa, evcil hayvanınız için en doğru ve en iyi veteriner kliniği seçmeniz gerekmektedir. Kediniz için bir veteriner hekim seçerken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Bunlar;

  • Muayenehanenin çevrede bilinen yerel itibarı nasıldır?
  • Evinizin muayenehaneye yakınlık durumu nedir?
  • Muayenehaneye gidilecek yol nasıl, hemen ulaşılabilir mi?
  • Muayenehanenin özel park yeri var mı, yakın bir yerde kolay bir şekilde park yeri bulunabilir mi?
  • Kliniğin yeteri kadar temiz ve bakımlı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Kliniğin dosyalarındaki evcil hayvanlara ait bilgilerin güncel olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Sağlık muayenelerinde, aşı hatırlatmalarının yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır.
  • Önleyici ilaç programları uygulanıyor mu, uygulanmıyor mu?
  • Veteriner hekimlerin davranış şekilleri, evcil hayvanlara karşı uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Evcil dostunuz için yararlı beslenme önerileri verilip verilmediğine bakılmalıdır.
  • Acil durumlar ve iş saati haricinde, klinik hizmetlerini nasıl düzenledikleri kontrol edilmelidir.

Bu konulara özenle dikkat etmeniz, kedinizin veteriner korkusunu yenmesine biraz daha yardımcı olabilir. Kediler veteriner kliniğine yapılan ziyaretler sırasında çok fazla korkarak, saldırganlık gösterebilir. Kediniz veteriner hekimi bir tehdit olarak algılarsa ve bu tehditle başa çıkamazsa daha agresif ve stresli bir hale dönüşebilir.

Kediyle Gidilen Veteriner Ziyaretlerinde Neler Yapılabilir?

Veteriner hekiminize, kedinizin velisi olarak, hangi aşıların yapılacağı ve kediniz hakkında detaylı bilgiler vermeniz işe yarayacaktır. Bu sayede kediniz hakkında yeterli bilgiye sahip olan veteriner hekim, kedinize hangi aşı ve nasıl bir tedavi uygulayacağına da daha doğru karar verecektir.

Veteriner hekime gitmeden önce mutlaka kedinizin sağlık karnesini kontrol etmelisiniz. Kediniz ile ilgili bilgileri örneğin, kedinizin ne miktarda su içtiğini, beslenme alışkanlıklarını, kedinizde yeme, içme ve sindirim davranışı konusunda bir değişiklik olup olmadığını sağlık karnesi yardımıyla kayıt altına almanız, kedinizin tedavi sürecinde oldukça yararlı olacaktır. Daha önce bir hastalık geçirdiyse, tedavi edilip edilmediği, tedavi uygulanırken nasıl bir tedavi uygulandığını da karneye yazmanız ve veteriner hekime bu konu hakkında detaylı bilgiler vermeniz önerilmektedir.

Taşıma Çantasıyla Veterinere Giden Kedi

Kedinizi Veteriner Ziyareti Sırasında Nasıl Rahatlatabilir Ve Kontrol Edebilirsiniz

Veteriner hekime gitmek, kediniz için her zaman stresli olacaktır. Ama bazı öneriler, bu ziyaretin olası etkilerini azaltmak için yararlı olacaktır. Siz de bu önerileri dikkate alarak kedinizi veteriner ziyareti sırasında rahatlatabilirsiniz.

  • Muayene sırası beklerken kedinizi taşıma çantasında sıkıca tutun ve sizi görmesini sağlayacak yüksek bir yere koyun.
  • Ani hareketler yapmanız kedinizde strese ve korkuya neden olacaktır. Kedinizi muayene masasına koyarken onu çantadan yavaşça çıkarın.
  • Kediniz agresif yapılı ise onu rahatsız etmemek için taşıma çantasından çıkarmamalısınız. Veteriner hekimin kedinizi tedavi etmesini sağlamak için, taşıma çantasının üst kısmını açabilirsiniz.
  • Veteriner ziyaretinde kedinizle daha yavaş ve yumuşak tonda konuşun ve oldukça sakin olmaya özen gösterin. Gergin ve tedirgin olmanız, kedinizin bunu hissetmesine neden olacaktır.
  • Korkmuş bir kedi, özellikle bir kaza geçirmişse ve ciddi solunum sorunları yaşıyorsa, veteriner ziyaretinde oluşan stresten dolayı bu durumu daha da kötüleşebilir. Böyle bir kediye sahipseniz, onunla rahatlatıcı konuşmalar yaparak ya da ona sevginizi okşamalarla göstererek, rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Okuyabilirsiniz:

Kedinizle olan veteriner ziyaretleri nasıl gerçekleşiyor? Bize kedinizle olan veteriner ziyareti öncesi ve sonrası yaşadığınız deneyimleri paylaşır mısınız? Çözüm önerilerinizi ve tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.