Kedinizin veteriner ziyaretinden en iyi nasıl yararlanırsınız?

18 Mart 2022
784
Kedinizin veteriner ziyaretinden en iyi nasıl yararlanırsınız?

Siz ve evcil hayvanınız arasında muhteşem bağ, hayattaki en mutluluk verici bağlardan biri olabilir. Ve bu tür muhteşem bağlar nadiren sorumluluk almadan gelir. Kedilerin veteriner ziyareti de kedi sahiplerinin en büyük sorumlulukları arasında bulunmaktadır. Tüm kediler yılda en az bir kere veteriner tarafından muayene edilmelidir ve veteriner ziyaretini daha etkin kılmak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir.

Veterinere giderek kedinizin sağlığını korurken, kediniz için veteriner ziyaretini daha az stresli hale getirmek ve veteriner ziyaretinizden en yüksek faydayı sağlamak için çeşitli önerilere ihtiyacınız olabilir. Peki, bunun için neler yapabilirsiniz? Bunu merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz…

Kedi sahipleri veterinere neden gider?

Veterinere giden kedi

Kedi sahipleri çeşitli nedenlere bağlı olarak veteriner ziyareti gerçekleştirebilir:

Yeni yavru kedinin sahiplenilmesi

Yeni yavru kedi sahibi olan kişilerin aklında birçok soru vardır ve bu sorular için bir veterinere başvurabilirler. Veteriner ziyaretiniz sırasında rahat davranabilirsiniz çünkü soracağınız sorularla ilgili veterinerinizin çok rahat ve tecrübeli olduğunu göreceksiniz. Yavru kedilerde tuvalet eğitimi, diyet, kısırlaştırma ve kedilerin aşılama programı gibi konular yavru kedi sahibi olan kişilerin veterinere başvurmak için zihinlerini sıklıkla meşgul eden konuların başında gelir.

Hasta ziyaretleri

Kediler zaman zaman hastalandığında kediler ve sahipleri için veteriner yolu gözüktü demektir. Veterinerler için bazı hastalıkların teşhisinde bir dedektif gibi davranmak çok önemlidir ve her bilgi altın değerindedir. Bu nedenle veterinerinize kedinizin hastalığı ile ilgili mümkün oldukça fazla bilgi sunmalısınız.

Rutin ziyaretler

Sağlıklı kedilerin de belirli periyotlarla veteriner tarafından rutin sağlık muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Bu kedinizin aşı takvimi ve diyeti gibi konuları konuşmak için iyi bir fırsattır. Aynı zamanda tatiller ve ziyaretçiler gibi kedinizi strese sokabilecek yaklaşan olayları tartışmak için de rutin ziyaretleri değerlendirebilirsiniz.

Yaşlı kedi kontrolü

Kediler yaşlandıkça bazı sağlık problemlerinin ortaya çıkması olasıdır. Bu nedenle eğer yaşlı bir kediye sahipseniz egzersize toleransını, yaşlılıktaki davranışlarını nasıl tanıyacağınızı, artrit ve diğer ağrılarla ilgili ne yapmanız gerektiğini ve kedinizin kan ölçümlerinin yapılmasını sağlamak için düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmeniz gerekmektedir.

Veteriner ziyaretinden en iyi şekilde nasıl faydalanırsınız?

Kedinizi veterinere götürmek onun sağlığı açısından çok önemlidir ve dikkat edeceğiniz bazı noktalar ile veteriner ziyaretinden en yüksek verimi elde edebilirsiniz. Evcil hayvanınızın eksiksiz bir şekilde sağlık muayenesinden faydalandığından emin olmak için aşağıdaki ipuçlarını değerlendirebilirsiniz.

Kedi sahibinin yapabileceği hazırlıklar

Hazırlıklı gelin

kedi aşı kartı

Veteriner hekimler, kedi sahiplerinin kedileriyle ilgili bildiklerine çok önem verirler ve muayene sırasında size kedinizle ilgili bazı sorular sorabilirler. Bu nedenle kedinizin tıbbi geçmişine dair kayıtların bir kopyasının yanınızda olduğundan emin olmalısınız. Kedinize dair aşı kayıtları da çok önemlidir. Veterinerinizle iletişiminiz sırasında dürüstlük çok önemlidir. Örneğin kedinize sofradan artan yemekleri veriyorsanız bunu açık bir şekilde belirmelisiniz.

Kedinizin alması gereken ilaçlar ve dozajları varsa bunları yanınızda getirmenizde fayda var. Randevu alırken kedinizin idrar ya da dışkı örneğini getirmeniz gerekip gerekmediğini sorun ve ona göre muayeneye gelmeden önce dışkı veya idrar örneğini hazırlayın. Kedinizi sahiplenmiş ya da satın almış olsanız da bununla ilgili evrakların da yanınızda olduğundan emin olmalısınız.

Eğer kedinizin bir toksin, fare zehri ya da reçete edilmiş ilaçları kontrol dışı bir ilaç yuttuğundan şüpheleniyorsanız, mümkünse bu nesnelere dair tanımlayıcı kapları ya da güvenli bir şekilde muhafaza ettiğiniz bir numuneyi yanınızda getirin. Böylece kedinizin veteriner tarafından buna göre ve hızlı bir şekilde tedavi etmesine yardımcı olursunuz.

Bir liste yapın

Öncelikle evcil hayvanınızla ilgili gözlemlerinizi ve veterinere soracağınız bütün soruları not almanız faydalı olacaktır. Böylece siz ve veterineriniz başka bir randevu almak zorunda kalmadan her şeyi tek seferde ele alabilir ve problemi daha hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.

Yavru bir kedi sahiplendiyseniz merak ettiğiniz şeyler çok daha fazla olacaktır ve bu nedenle soracağınız sorular sizin için çok daha önemli olacaktır. Özellikle yavru kedinizi ilk defa veterinere götürüyorsanız şu soruları veterinerinize sorduğunuzdan emin olun:

Rutin veteriner ziyaretleri için kedinizin hangi marka mama tükettiğini ve bunun yanında verilen ek besinleri de not alın. Böylece kedinizin diyetinin ona uygun olup olmadığı incelenebilir. Bunun yanı sıra su ve yiyecek tüketiminde gözlenen değişikliklerin de not alınması önemlidir. Herhangi bir iştah kaybı ya da tersine gözlenen aşırı tüketim, kedinizde bir şeylerin yolunda gitmediğinin habercisi olabilir. Aynı zamanda evcil hayvanınızın davranışlarındaki değişiklikler, enerji seviyesindeki düşüklükler, kusma veya ishal gibi olağandışı durumlar da veterinerle paylaşılmak üzere not edilmelidir.

Evcil hayvanınızı hastalıktan şüphelendiğiniz için veterinere götürüyorsanız durumunu ve semptomlarını mutlaka not alın. Aynı zamanda bu semptomların ne sıklıkla görüldüğünü de not almanız faydalı olacaktır.

İletişim kurmaktan utanmayın

veterinerinizle iletişim kurun

Söz konusu kedinizin sağlığı ve veterineriniz de sizin için bir aile doktorudur. Bu nedenle veterinerinize herhangi bir şey sormak ya da fark ettiğiniz başka bir şeyden bahsetmek konusunda kendinizi asla garip hissetmeyin. Veterineriniz, kedinizin sağlığı ve mutluluğu için burada. Bu nedenle de sizin gözlemleriniz ve söyleyecekleriniz veterineriniz için çok önemli. Bu arada acil bir durum olduğunda kedinizin sağlığı için veteriner hizmetine nasıl ulaşabileceğiniz konusunda veterinerinizden mutlaka bilgi alın.

Para önemlidir

Bazen kedi muayene ücretleri maddi gücünüzü aşabilir. Bu nedenle veterinerinizle maddi durumunuz hakkında açık sözlü olun. Çoğu veteriner muayene sonrasında bir maliyet tahmininde bulunacaktır ve eğer veterinerin kendisi bir tahminde bulunmazsa bunu sormaktan çekinmeyin. Maliyetin ciddi boyutlarda olduğu durumlarda veteriner size farklı önerilerde bulunabilir ya da daha uygun bütçeli tedavi yöntemlerini uygulayabilir.

Karşılaşacağınız maliyet tahmini sayesinde, tedaviyle ilgili kararlarınızı tartabilir ve külfetli bir faturaya dönüşebilecek şeyleri önleyebilirsiniz.

Parazit önleyicileri yanınızda getirin

Veterinerler için kedi sahibi olarak kedilere yönelik kullanmış olduğunuz parazitle mücadele yöntemin çok önemlidir. Veterinerinizle hangi parazitle mücadele yöntemini kullandığınızı paylaşarak, bunu kedinizin geçmişine not almasını sağlamalısınız.

Bir parazit önleyici ilaç kullanıyorsanız, bunu yanınızda getirmeniz ya da ismini not almanız çok önemlidir. Böylece evcil hayvanınızın neye karşı korunduğu konusunda veterineriniz fikir sahibi olacaktır.

Kediniz için tanıdık kokuların olduğundan emin olun

Taşıyıcının kediniz için tanıdık kokulara sahip olması, stresinin azalmasını ve veteriner muayenesi sırasında rahat olmasını sağlayacaktır. Bunun için yapabileceklerinizden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kedinizin taşıyıcısını onun uyumak ve yemek yemek için tercih ettiği bir yerde tutun.
  • Taşıyıcı içine kedinizin uyumaktan hoşlandığı şeyleri yerleştirin.
  • Kedinin en sevdiği eşyayı taşıyıcısının içine koyabilirsiniz.
  • Kokusunu almak için kedinizin yüzünü yumuşak bir bezle silin ve bunu taşıyıcısının etrafına, özellikle de köşelerine sürün. Ardından bezi de kedinizin taşıyıcısının içine bırakın.
  • Kedinizi taşıyıcısının içine koymadan 15 dakika kadar önce sakinleştirici sprey sıkabilirsiniz.
  • Kedinizin taşıyıcı içine idrarını ya da dışkısını yapması ihtimaline karşı yanınızda kedinizin kokusunun olduğu yedek yatak takımı bulundurun.

Evcil hayvanın hazırlanması

Hazırlık ziyareti

veterinerle tanışmaya giden kedi

Basit bir rutin ziyaret bile kedinizin yabancı hayvanlarla ya da tanımadığı insanlarla temas etmesine ve bu nedenle de gerginleşmesine neden olabilir. Kedinizin stres olduğunu anlamak ve bunu çözüme kavuşturmak çok önemlidir. Randevudan birkaç gün önce kliniğe gerçekleştirilecek kısa bir ziyaret kedilerde veteriner ziyareti öncesi yaşanan stresin önlenmesi için oldukça etkilidir.

Bu ziyaret sırasında kediniz hem klinik personelini tanıma fırsatını yakalama hem de ortamı gözlemleme şansına sahip olacaktır. Bunun yanı sıra muayene sırasında kedinizin maruz kalacağı göz, kulak ve patilerin çevresinin incelenmesi ve ellenmesi gibi davranışları gerçekleştirerek bunlara alışmasını sağlayabilirsiniz.

Egzersiz

Randevuya gitmeden önce kedinizle yapacağınız fiziksel egzersiz ile evcil hayvanınızın daha sakin ve daha rahat bir şekilde randevuya gitmenizi sağlayabilirsiniz. Bu da kedinizin veterinerden en iyi şekilde faydalanması anlamına gelecektir.

Kedinizi elle tutmaya alıştırın

Muayene sırasında mecbur kalındığı zamanlarda veterineriniz kedinize elle dokunmak zorunda kalabilir. Evcil hayvanınız muayene öncesinde dokunulmaya ve ele alınmaya ne kadar alışırsa, veteriner ve veteriner personeli tarafından elle tutulmaya o kadar fazla tolerans gösterecektir.

Kedinizi eğitin

Kedinizle veterinerden en iyi sonucu almak için kedinizi küçüklükten itibaren arabaya binme konusunda eğitin. Kedinizi arabaya binmek için eğitime öncelikle ev içinde başlayın ve onu taşıyıcısına alarak ev içine farklı yerlere götürün. Ardından kedinizi taşıyıcısına bindirerek ev çevresinde kısa sürüşler gerçekleştirin. Her sürecin sonunda kedinizi ödüllendirerek öğrenmeyi kalıcı hale getirin. Bu sürecin çok kısa olmayacağı konusunda hazırlıklı olun ve kendinize bolca zaman tanıyın.

Araba yolculuğuna alıştırın

kedilerle araba yolculuğu

Kedilerle araba yolculuğu eğer kediniz buna alışkın değilse işkenceye dönüşebilir. Çoğu kedi araba yolculuğundan hoşlanmadığı için hem veterinere giderken hem de diğer yolculuklar esnasında çıkabilecek sorunları ortadan kaldırmak için pratik bir araba yolculuğu yapmak faydalı olacaktır. Kademeli bir şekilde arabayla yapılan yolculuğu uzatarak kedinizin araba yolculuğu esnasında daha sakin olmasını sağlayabilirsiniz.

Seyahati aç karnına gerçekleştirin

Seyahat öncesinde kedinizi beslemekten kaçınmanız, kedinizi araba tutma olasılığının en aza inmesini sağlayacaktır. Kedinizi aç bir şekilde veterinere getirmek aynı zamanda veterinerin sunduğu ikramlara daha istekli hale getirecektir. Bu da ziyaretinizi siz, kediniz ve veterineriniz için daha eğlenceli ve faydalı hale getirecektir.

Klinikte yapılması gerekenler

Randevu için sakin zamanları belirleyin

Veteriner kliniğinin daha az kalabalık olduğu ve daha sakin olduğu zamanları öğrenerek bu zamanlara randevu almaya çalışın. Bu, kedinizin muayene odasına girmeden önce yaşayacağı stresi azaltarak muayenenin daha faydalı ve sorunsuz geçmesine yardımcı olacaktır.

Taşıyıcısında tutun

Kedilerde taşıyıcı seçimi çok önemli bir konudur ve bir kediyi veterinere getiriyorsanız onun için en güvenli yer taşıyıcısıdır. Bu nedenle kedinizi taşıyıcısında tutmak mantıklı olacaktır. Kedinizin taşıyıcısını adeta onun evi haline getirin ve onun rahat edeceği bir ortam olduğundan emin olun. Kedinizle birlikte yanında battaniye ya da oynamaktan zevk aldığı bir oyuncağı yanınızda getirmek, onun kendisini daha rahat ve stresten uzak hissetmesini sağlayacaktır.

Taşıyıcı seçerken üst kısmından kolayca açılan bir model seçilmesi, veterinerin kedinizi rahatsız etmeden ve taşıyıcı içinden çıkarmasına gerek kalmadan muayene etmesine olanak tanıyacaktır. İyi bir kedi taşıyıcısı hem veterinere giderken hem de diğer yolculuklar esnasında yolculuğu kediniz ve sizin için daha çekilir hale getirmeye yardımcı olacaktır.

Kedinizin taşıyıcısının bir kısmını bir battaniye ya da havlu ile örterek ona gizlenecek bir alan yaratmak da değerlendirilebilir. Böylece kediniz saklanacak bir yere sahip olduğunda kendini daha güvende hisseder ve veteriner ofisine giderken rahatlar.

Veterinerinizle konuşun

Veterinerinizle klinikte korkan kedileri nasıl sakinleştirdiğini konuşabilirsiniz. Bazı kliniklerde özellikle kedilerle ilgilenen ve onların sakinleşmesini sağlayan birileri görevlendirilmiş olabiliyor. Veteriner kediyi arkaya götürmek yerine muayene odasında tutarak onun daha fazla uyarılmasını ve gerilmesini önleyebilir. Hatta birçok veteriner ve teknisyen, kan ve idrar örneği gerektiğinde bunu muayene odasında toplamaktadır.

Yazın

Veteriner muayenesi sırasında veterinerin size söyleyeceği şeyleri yazmaktan çekinmeyin. Hatta bahsi geçen konularla ve kedi hastalıkları ile ilgili daha fazla ayrıntı içeren bir broşür olup olmadığını da sorabilirsiniz.

Klinikte kalması gerekebilir

Zaman zaman kediler çeşitli nedenlerle klinikte yatarak tedavi edilebilir. Bu durumda kedinizin nerede kalacağıyla ilgili sorularınızı sormaktan çekinmeyin ve şu hususlara dikkat edin:

  • Ayrı, sakin ve sessiz bir kedi koğuşu olduğundan emin olun.
  • Yeteri kadar büyük olan sağlam, temiz ve güvenli kafesler
  • Kedilerin saklanmasına izin veren rahat yatakların olduğundan emin olun ve evden getireceğiniz yatak takımların bırakılmasına izin veren bir yer olmasına dikkat edin.
  • Kedinizin bir süre klinikte kalmasını gerektiren durumlarda kedinizi ne zaman ziyaret edebileceğinizi sorun.

Ziyaret sonrası yapılması gerekenler

Kediniz veteriner kliniği ziyaretinden sonra eve döndüğünde kedinizde bazı değişiklikler olabilir. Özellikle muayene ve tedavi sırasında narkoz almış olabilir ve bu kedinizin dengesini sağlamakta zorluk yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle veteriner ziyareti sonrasında kedinizle ilgili dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor:

Nazikçe okşayın

kedisini okşayan bir kedi sahibi

Kediler veteriner ziyaretinden sonra eve döndüklerinde genellikle gergin ve strese girmiş olurlar. Onlarla konuşmak ve onları nazikçe okşayıp tımarlamak onları rahatlatacaktır.

Ödüllendirin

Evcil hayvanınızın durumu izin veriyorsa, veteriner ziyaretinden hemen sonra onu ödüllendirmek için onu yürüyüşe çıkarın ya da onunda zaman geçirip, sevdiği oyunları oynayın. Böylece kediniz veteriner ziyaretini ödülle ilişkilendirecek ve veterinere gitmenin iyi bir şey olduğu şeklinde bir düşünceye sahip olacaktır. Bu da kedinizin veteriner ziyaretinin stresinin azalmasına yardımcı olacaktır.

İlaçları belirtildiği şekilde kullanın

ilaç kullanan kedi

Veterineriniz tedavi için herhangi bir ilaç reçete ettiyse, bunun uygun bir şekilde kullanıldığından emin olun ve ilaç bitene kadar kullanmaya devam edin.

Ona rahat bir ortam sağlayın

Kedinizin hızlı bir şekilde iyileşmesi için evde sessiz ve sıcak bir dinlenme alanı yaratın. İhtiyaç duyacağı çöp kutusu, yiyecek ve içecekleri yakınında bulundurun. Çöp tepsisinin yiyecek ve içeceklerden uzakta olduğundan emin olun.

Değişiklikleri kaydedin

Tıbbi bir tedavi reçete edilmesi durumunda, kedinizin su ve yiyecek tüketimindeki, davranışlarındaki ve semptomlardaki meydana gelen değişiklikleri not alın. Böylece veterinerinize gerçekleştireceğiniz takip ziyaretinde veterinerinizin durumu değerlendirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Özel tasma kullanmanız gerekebilir

kediler için özel tasma

Kediniz herhangi bir yaralanmadan sonra yarayı ya da mevcut dikişleri çekmek isteyebilir. Bunun önün geçmek için klinikle iletişime geçmeli ve kedinizin geçici olarak takması için özel bir yumuşak tasma isteyin.

Diğer kedilerde yeniden tanışma

Kediniz kliniğe gittiğinde yabancı kokulara maruz kalmış olacaktır. Özellikle kedinizin klinikte yatılı kaldığı zamanlarda bu durum daha da belirgin olacaktır. Evde başka kedileriniz de varsa bu durum veterinere götürdüğünüz kedi için endişe verici olabilir. Bu gibi durumda veterinere giden kediyi nazik bir şekilde tanıtmak en iyisi olacaktır. Bunu yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz faydalı olacaktır:

  • Kediniz, diğer kedilerin arasına yeniden girdiğinde kedilerin bunu kabullenmek için hazır olduğundan emin olun.
  • Veterinerden dönen kediyi insanların, diğer kedilerin ya da köpeklerin yoğun ilgisine maruz bırakarak bunaltmayın.
  • Veterinerden dönen kedinin evdeki tanıdık kokuları alması için ilk etapta ayrı bir yerde tutmayı tercih edin. Diğer kedilerle ve evin diğer kısımlarıyla olan temasını kademeli olarak arttırın.
  • Klinikte yatan kedilerin, klinikte edindiği kokuları yok etmek için kedinizi ve yatağını yıkayın. Kedinize ev kokan yeni yatak takımları verin.
  • Evinizde kedinizin en fazla vakit geçirdiği alanlara sentetik kedi kokusu püskürtebilirsiniz.

Takip ziyaretleri

Talimatlara tam olarak uyduğunuzdan ve ilaçları bitene kadar kullandığınızdan emin olun. Veteriner tarafından kontrol muayenesi istendiyse ya da sorun hala devam ediyorsa veterinerinizden takip randevusu alın ve kedinizin durumu hakkında veterinerinizi bilgilendirin.

Ve son olarak, tedavi sonrasında evcil hayvanınızın durumu iyiyse, veterinerinize ve klinik personeline durumu bildirin. Bu veterinerin ve diğer çalışanların motive olmasına ve diğer hasta kedilere daha ilgili davranmasına katkı sağlayacak ufak ancak çok önemli bir jesttir.

Sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz. Umarız bilgilerimizi faydalı bulmuşsunuzdur. Kedilerin veteriner ziyareti ile ilgili sormak ya da paylaşmak istediklerinizi bize yorum kısmından yazabilir ve takipçilerimizde paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedinizin taşıyıcısında sakin kalmasını sağlamak için sakinleştirici feromonlar deneyebilirsiniz.

Bazen veteriner ziyareti sonrasında kediniz tıslama, kıvranma, büyümüş gözbebekleri, düşük kuyruk gibi travma belirtileri gösterebilir. Bahsetmiş olduğumuz önerileri uygulayarak bu ihtimali en aza indirmek sizin elinizde.

Kedinizi veterinere aç götürmeniz önemlidir. Kedinizi beslemek için veteriner ziyaretinin sonrasını tercih edebilirsiniz.

Böyle bir kesinlik bulunmuyor ancak yapılan araştırmalarda kedi sahiplerinin %58’inin kedilerinin veterinere gitmekten nefret ettiğini beyan ettiği anlaşılmıştır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.