Ev kedileri arasındaki saldırgan tutum ve çözümleme yöntemleri

8 Mayıs 2021
1463
Ev kedileri arasındaki saldırgan tutum ve çözümleme yöntemleri

Evinizde, beraber yaşadığınız kedileriniz arasında zaman zaman büyük kavgalar yaşanabilmektedir. Bu kavgaların boyutu bazı zamanlar o kadar büyük yaşanabiliyor ki yaralanmalara bile sebep olabiliyor. Kediler doğal ortamlarında beraber yaşayabilir olsalar da, çoğu zaman yalnız ve özgür bir hayatı tercih ederler. Beraber oyunlar oynayabilirler ama konu yemek yemeye geldiğinde, pek paylaşımcı olmayabiliyorlar. Bu yüzden kediler, yemek yerken veya uyurken genelde yalnız olmayı tercih ederler. Kediler arasında anlaşmazlık için çözümler bulamadığınız zaman, uzman bir veterinerden bilgi alabilir ve ev ortamında kedilerinizin huzurlu yaşamasına yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Veteriner hekim sizler için bir terapi planı hazırlayabilir ya da bir davranış terapistine yönlendirebilir.

Kediler Arasında Saldırganlık Nedenleri

Öncelikle kedilerde saldırganlık davranışı bir hastalık değildir. Bu davranış kedilerinizin içgüdüsel olarak yaptığı doğal bir harekettir. Kedinizin sağlığında herhangi bir sorunu yoksa ve yalnızca evdeki hem cinsleri ile anlaşamıyorsa, bu davranışın birkaç nedeni olabilir. Bu nedenleri araştırarak evcil dostunuza yardımcı olmak için ilk adımı atabilirsiniz. Kedilerde saldırganlık nedenleri aşağıdaki gibidir;

  • Evinizde yaşayan kedilerinizin bir ya da birkaçının, hassas bir dönemde olması ya da yoğun stres altında yaşaması kedinizin agresif davranışlar sergilemesine neden olabilir.
  • Çok kedili bir evde yaşıyor olmak, kedileriniz için kaygı sorunlarına neden olmaktadır.
  • Fazla kediye sahip olmak, beslenme gibi temel ihtiyaçlarının yeterli şekilde temin edilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Kedilerde temel ihtiyaçların yetersizliği, onlarda rekabete ve kavgaya neden olacaktır.
  • Kedilerin uygun bir şekilde sosyalleşememesi, saldırgan ve korkan kedinin aynı ortamda uzun süre kalması daha fazla kavgaya neden olacaktır.
  • Eve yeni aldığınız kedinin uygun bir şekilde, evdeki diğer kedi ile tanıştırılmaması, kediler arasındaki etkileşimi de olumsuz etkileyecektir.

Ev Kedileri Arasındaki Saldırganlık İçin Alabileceğiniz Önlemler

Kedileriniz arasındaki barışı sağlamak için yapmanız gereken, onların arasındaki anlaşmazlıkları bularak bu anlaşmazlıklara çözümler üretmenizdir. Bazı kediler uyumsuz olabilir ve ne kadar önlem alırsanız alın evdeki diğer kedilerle anlaşamayabilirler. Bu yüzden uyumsuz olan kedinizi sahiplendirmeniz, hem onun için hem de evdeki diğer kedileriniz için en sağlıklı karar olacaktır. Bunun dışında birkaç nedene daha çözüm bulmanız, kedilerinizin evinizde uygun bir şekilde sosyalleşerek varlıklarını sürdürmelerine olanak sağlayacaktır.

Kedilerde Sosyalleşme

Kedilerde Sosyalleşme Nasıl Olmalı?

Kedilerde sosyalleşme kavramı, etraftaki insanlarla, seslerle ve diğer hayvanlarla bir arada yaşama alışması ile gelişim göstermektedir. Bu ortamda büyüyen kediler gün geçtikçe daha sosyal ve dışa dönük davranışlar gösterebilecektir. Kedilerin 4 ila 14 hafta aralığında aldıkları eğitim, tüm hayatları boyunca onlarla kalacaktır. Bu yüzden bu dönemde, onları eğitmeye fazlasıyla önem vermelisiniz. Eğer kedinize gerekli zamanı ve ilgiyi gösterip yeterli sosyalleşmeyi sağlayamazsanız, diğer kedilerle olan etkileşimi de pek sağlıklı olmayacaktır. İyi eğitilmemiş bir kedinin yaşadığı ortama bir veya birden fazla kedi katıldığında, kavga ve agresif tavırlar göstermesi olağan bir durum olarak karşınıza çıkacaktır. Sosyalleşmemiş kediler, kediler arası iletişim gibi önemli bir konuya adapte olamazlar ve kaçma, saklanma gibi eylemler gösterebilirler. Evdeki diğer kediye saldırılarda bulunabilirler. Yeterli sosyalleşmeyi alan kediler ise, kendi türleriyle veya diğer canlılarla doğru iletişim sağlayabilirler. Bu sosyalleşme, ev ortamının daha huzurlu olmasına da katkı sağlayacaktır.

Sahiplendiğiniz Kediyi Evcil Dostunuza Nasıl Tanıtmalısınız

Yeni bir kedi sahiplenmek istiyorsanız, diğer kedinizi buna alıştırmanız gerekmektedir. Bu konu aceleye getirilmeyecek kadar hassas bir konudur. Eğer daha önce beslediğiniz kediniz, başka kedilere alışkın ve onu kabullenmesi kolay oluyorsa, sahiplendiğiniz kediyi onunla tanıştırabilirsiniz. Bu karşılaşmanın şekline ve zamanına dikkat etmelisiniz. İlk karşılaşma kediler için çok önemlidir. Bazı konulara daha fazla dikkat ederek, iki kedinin birbirine olan alışma sürecine yardım edebilirsiniz.

  • Sahiplendiğiniz kediyle evdeki kediniz arasındaki yaş farkı oldukça önemlidir. Kediler kendilerinden yaşça küçük kedilere daha kolay alışabiliyorlar. Onları kendi yavrularıymış gibi sahiplenerek, oyunlar oynamaktadırlar.
  • Cinsiyet seçimi ayrı bir noktadır. Genellikle karşı cinsten kediler, birbirileriyle daha kolay iletişim kurmaktadırlar.
  • İlk tanışmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlayın. İki kediyi tanıştırırken, ortamın daha sessiz ve huzurlu olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Birbirlerine alışmaları için onları zorlamayın. Bırakın yavaş yavaş birbirlerini tanısınlar.
  • Kediler aynı kum kabını paylaşmaktan hoşlanmazlar. Yeterli sayıda kum kabı tedarik etmelisiniz.
  • Kediler birbirlerine alışırken mırlama, tıslama gibi sesler çıkarabilirler. Birbirlerine gösterdikleri fiziksel saldırıları önlemek için, elinizi kullanmamalısınız. Elinizi ıslatıp silkeleyerek ayırabilirsiniz.
  • Kediler için koku çok önemlidir. Kullandığı yatak ve yastıkları birbirine sürterek ev içi varlıklarına alışmalarını sağlayabilirsiniz. Bknz: Kedilerde Flehmen Tepkisi Nedir?
  • Kedilerinizin hepsi ile aynı anda oyun oynayabilirsiniz. Bu sayede beraber oynamaya alışacaklardır.
  • İkisini de aynı derecede dengeli sevmeye özen göstermelisiniz.
  • Birbirlerine karşı güzel hareketler sergilediklerinde onları ödüllendirmeyi unutmayınız.

Kediler Arası İletişim

Çok Kedili Evde Beslenme Nasıl Olmalı?

Çok kedili bir ev ortamına sahipseniz, kedilerin yiyecek kaplarını, su kaplarını ve tuvalet yerlerini yeterli miktarda bulundurmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kedi yatakları, kedilerin sayısınca olmalıdır. Bu konulara dikkat etmeniz, kediler arasındaki kavgaların da önüne geçecektir.

Kediler için yapacağınız diğer şeyler ise, tırmanma tahtaları, halıları ve kedi oyuncaklarının çok sayıda bulundurulmasıdır. Bu konulara dikkat etmeniz halinde, kediler arasındaki doğru etkileşimi sağlamış olursunuz. Etkileşimleri iyi olan kediler, saldırgan ve agresif tavırlar sergilemezler.

Kediler Arasındaki Gerginlik Tıbbi Nedenlerden Dolayı Olabilir mi?

Kediniz normalde sakin tavırlı ve sosyal olmasına rağmen diğer kedilere karşı sinirli ve saldırgan davranışlar sergiliyorsa bunun altında yatan neden tıbbi kaynaklı olabilir. Kedinizin stres altında veya ağrılı bir hastalıkla mücadele ettiğini fark ederseniz hemen veteriner hekime götürmelisiniz. Çünkü bu tür hastalıklar kedilerin daha saldırgan olmasına neden olmaktadır. Kediler hasta oldukları zaman yalnız kalmaya özen gösterirler. Ancak etrafta sürekli dolaşan ve onu rahatsız eden başka bir kedinin varlığı, kedinizin agresif tavırlar sergilemesine neden olacaktır.

Kedi Sevgisi

Kediler Arasındaki Saldırganlık Nasıl Tedavi Edilir?

Kediler arasındaki saldırgan tavırlar, zamanla kötü bir hal alabilmektedir. Saldırganlığın altında çeşitli nedenler olabilir. Kedileriniz arasında agresif tavırlar ve birbirine karşı saldırganlık durumunu fark ettiğiniz anda bir veteriner hekime ya da kedi davranış uzmanına başvurmanızda fayda vardır. Kedilerinizin saldırganlıklarını önlemek için bazı yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kısırlaştırma işlemi, kedilerde sakinliğe neden olmaktadır. Kısırlaştırılan kedilerde saldırgan ve agresif davranışlarda azalma olmaktadır.
  • Kedilerinizde saldırganlık ve agresif tavırların yaşanmaması için erken yaşlarda verilen eğitimler önemli yer tutmaktadır. Henüz ilk haftalardan başlayan uyumlu davranışlar, kedilerinizde agresifliği ortadan kaldırmaktadır.
  • Kedileriniz saldırgan tavırlar sergilediği zaman, bu duruma neyin neden olduğunu bularak, ortadan kaldırmaya özen göstermelisiniz.
  • Kedinizi doğal ortamında gibi hissetmesini sağlamalısınız. Kedileriniz için büyük kedi tünelleri, evinizin farklı yerlerine konumlandırılmış kedi tuvaletleri, birden fazla beslenme ve su kabı, tırmanma tahtası, kedi yatağı vb. özel eşyalar alarak kedinizin kendini değerli hissetmesini sağlamalısınız.
  • Kedinizin gün içinde, bol bol oyun oynayabilmesi için, fazla miktarda oyuncaklar temin etmelisiniz.
  • Kedileriniz arasında en ufak bir agresif tavır gözlemlerseniz, birbirine saldırmadan önce sakin bir şekilde birini ortamdan uzaklaştırmalısınız.
  • Onları cezalandırmayın. Kedinize bağırmaktan, vurmaktan kaçınmalısınız. Bu durum kedinizin diğer kediden daha fazla hoşlanmamasına neden olacaktır.
  • Kedinizin vücut dilini öğrenmelisiniz. Ne zaman sinirli, ne zaman saldırmaya meyillidir? Böyle durumları önceden fark etmek birçok sorunun da önüne geçecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.