Kedilerin erken kısırlaştırılmasının önemi ve faydaları

1 Mayıs 2021
1719
Kedilerin erken kısırlaştırılmasının önemi ve faydaları

1900’lerin başına kadar kedilerin erken kısırlaştırılmasına veteriner hekimler tarafından sıcak bakılmıyordu. Yavru kedilerin kısırlaştırılması çeşitli yanlış anlaşılmalar nedeniyle oldukça sınırlı bir şekilde yapılmaktaydı:

  • Dişi bir kedinin kısırlaşmadan önce bir yavru doğurması gerektiği
  • Dişinin mutlaka erişkinlik dönemine ulaşması gerektiği
  • Büyüme metabolizmasının yavaşlayacağı
  • Hareketsiz ve obeziteye yatkın kediler olacağı
  • İdrar kanallarının daralarak üreme sağlığı konusunda çeşitli sorunlara yol açabileceği
  • Özellikle dişi kedilerde idrar kaçırma problemlerinin ortaya çıkabileceği
  • Çeşitli davranış problemleri

Bunlara benzer problemler nedeniyle kedilerin erken kısırlaştırılmaması, 20. yüzyılda evcil hayvan nüfusunun patlamasının bir numaralı sebebi olarak gösterilmektedir. Kısırlaştırma için 6-8 ay beklenmesi, kedi popülasyonu için oldukça riskli bir durumdur.

Kediler için daha yaşanabilir bir toplum

Giderek artan kedi nüfusu insanları ve insanların bakamadığı kediler için bir yuva görevi gören barınakları yeni insancıl tedbirler almaya itmiştir.

Barınak görevlileri, barınağa gelen kedilerin çok kısa bir sürede barınağı dolduracak kadar yavru kedi doğurabileceklerini bilmektedir. Bu nedenle de onları kısırlaştırma yoluna gitmişlerdir. Kedi sahiplenen kişilerin de veteriner hekimle işbirliği yaparak kedinin yavruyken kısırlaştırılmasını sağlamışlardır.

Takip eden yıllarda Birleşik Krallık ve ABD başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerindeki uzmanlar, kedilerin erken kısırlaştırılması ile ilgili araştırmalar sürdürmüştür. 6-12 haftalık kedilerle gerçekleştirilen bu araştırmalar neticesinde, erken kısırlaştırmanın tahmin edilenin aksine kısırlaştırılan kedilerle normal kediler arasında herhangi bir farklılığa yol açmadığı gözlenmiştir:

  • Aynı metabolik hız
  • Aynı tür büyüme göstergeleri
  • Yetişkinlikte aynı üretral çapa sahip olma
  • Aynı kedisel davranışlar

Bahsedilen sağlıklı kedi profilinin olması için, kedinin kısırlaştırmaya uygun bir şekilde hazırlanmış olması çok önemlidir. Kısırlaştırmanın uzman bir veteriner hekim tarafından yapılmış olması, izleme ve iyileşme sürecinin de sorunsuz olması gerekmektedir.

Erken kısırlaştırmanın avantajları

kedilerin erken kısırlaştırılmasının avantajları

6-8 aylık geleneksel kısırlaştırma dönemini beklemenin faydalı olduğuna dair bilim dünyasının elinde herhangi bir somut kanıt bulunmamaktadır. Erken kısırlaştırma ile kediler ve toplum açısından çok önemli olumlu sonuçlar ortaya çıkmaktadır:

  • Kedi popülasyonunun kontrol altında tutulmasında en önemli müdahalelerin başında gelmektedir.
  • Evcil hayvan sahipleri açısından kısırlaştırılmış bir kedi, kısırlaştırılmamış türdeşlerine göre çok daha iyi bir arkadaştır. Bu kediler üreme dürtüleri tarafından kontrol edilmezler. Dolayısıyla daha az saldırgan olmakta ve daha sakin, uyumlu bir görüntü çizmektedir.
  • Kısırlaştırılmış dişi kediler meme kanseri ve rahim enfeksiyonlarına karşı korunaklıdır. İlk kızgınlık dönemine girmeden kısırlaştırılan dişi kedilerde görülen meme tümörleri %95 oranında azalmaktadır. Girilen kızgınlık dönemi sayısı arttıkça yaşam süreci içinde meme tümörüne yakalanma riski de artmaktadır. Erkeklerde de kastrasyon, testis kanseri, prostat ve çeşitli üreme yolu enfeksiyonlarına karşı güçlü bir savunma duvarı sağlar.
  • Yavru kedilerle yetişkin kedilerin ameliyat evreleri aynı olmasına karşın, yavru kedilerin kısırlaştırma operasyonları daha kolaydır. Bunda yavru kedilerin kaygı düzeyinin daha düşük olması önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda yetişkin kedilerde kesilmesi gereken daha fazla yağ tabakası olması işleri zorlaştırmaktadır.
  • Yavru kedilerin kısırlaştırılması onlar için daha az travmatik olmaktadır. Daha hızlı iyileşme ve daha az komplikasyon gibi olumlu yan etkilere de sahiptir. Bunun yanı sıra yavru kediler anestezinin etkilerini 15 dakika içinde atlatarak rutin yaşamına dönebilmektedir. Yetişkin kedilerin ise saatler sonra bile hala kendine gelemediği gözlenmiştir.
  • Erken kısırlaştırmanın şöyle bir dolaylı olumlu etkisi de bulunuyor: Barınak görevlileri, evlat edinmeden önce kısırlaştırma uygulamaları ile çok daha motive ve mutlu bir şekilde çalışmaya başlamıştır.

Bahsettiğimiz bu avantajlar da göz önünde bulundurulduğunda kedilerin erken kısırlaştırılmasının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Eğer bir kediniz varsa ya da kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız mutlaka ilk iş veteriner hekiminize danışmak olmalıdır.

Bunların yanında özellikle doğuştan birçok hastalığa yatkın olan brakisefalik ırkların kısırlaştırılması da önemli bir konudur. Brakisefalik ırklar anatomik yapıları gereği birçok hastalığa yatkındır ve doğum yapmaları sonucunda dünyaya gelen yavrularda da aynı anatomik bozuklukların olma ihtimali çok yüksektir. Bu tarz kalıtsal bozukluklara sahip kedilerin kısırlaştırılması ve zararlı genlerin aktarımının engellenmesi oldukça önemlidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.