Bazı kediler barış yapmayı sevmez. Üzücü ve sinir bozucu bir durum olsa da, aynı evde yaşayan kediler arasında kavga çoğu zaman kaçınılmaz olabiliyor. Bu çatışmalar çoğu zaman bir kedi uzmanı ya da veteriner desteği ile çözülebilen bir sorundur. Kedi davranışları oldukça karmaşıktır ve kediler arasındaki saldırganlık davranışının ortadan kaldırılması için edenlerinin iyi irdelenmesi gerekmektedir.
İçindekiler
Saldırganlık kediler için bir hastalık değildir; normal bir kedi davranışıdır ve birçok değişkenden etkilenerek saldırganlığın şiddeti ve türü değişebilir. Birlikte yaşayan kediler arasındaki saldırganlık, farklı nedenlerle çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Korku, kaygı, sağlık sorunları, yeni bir kedinin hazırlık aşamasını geçmeden eve dahil edilmesi, kaynak eksikliği gibi sebepler bir evde kediler arası saldırganlığın ortaya çıkmasını körükleyebilir.
Yeni kedinizi, evdeki mevcut kedilerle uygun bir şekilde tanıtmak, gelecekte ortaya çıkabilecek birçok sorunun önlenmesi noktasında çok önemlidir; çünkü tanışmalar genellikle ilişkilerin temelini oluşturur. Evdeki kedilerin birbirine alışması ne kadar çabuk olursa huzur ortamı da o kadar hızlı sağlanmış olur.
Kedilerin birbiriyle olan tanışma evresi mümkün olduğunca yavaş olmalıdır. Çok kısa bir süre içinde kedileri ev içinde yalnız bırakırsanız olumsuz sonuçlarla karşılaşmanız olası olacaktır. Yeni gelen kedinin kısa bir süre içinde evi keşfetmesine izin verilmesi, mevcut kedinizin bölgesinin istila edildiğini düşünmesine ve kendisini güvensiz hissetmesine neden olabilir. Bu da yeni gelen kediye karşı saldırgan bir tavır takınmasına neden olabilir
Yeni kedi için yeni bir ev birçok tehdit unsuruyla doludur. Her koku ve ses onun için yabancıdır ve tehlike işareti olarak algılanmaktadır. Evdeki mevcut kedinin kokusu ve sesi de yeni kedi için tehlike anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yeni kediniz daha önce küçük bir alanda yaşamaya alışmışsa, yeni ve geniş bir alan, onun bunalmasına ve stresli hissetmesine neden olabilir.
Sosyalleşme, bir kedinin kendi türleriyle ve insanlarla sağlıklı iletişim kurması, rahat davranabilmesi için çok önemli bir ihtiyaçtır. Yavru kediler için 2 ile 7 haftalık dönem sosyalleşme becerilerini kazanması için en ideal zamandır.
Birçok kedi bu hassas dönemde ihtiyacı olan sosyalleşmeyi edinemediğinden farklı bir ortama ya da kendi türlerinin arasına girdiğinde bocalar. Bu kediler gerekli deneyimden uzak oldukları için, kedilerle iletişim ve görgü kuralları hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Bu nedenle de diğer kedilerin davranışlarına abartılı ve uygun olmayan tepkiler verebilirler. Kaçarak korkuyla saklanabilir ya da diğer kediyi kişisel alanından uzaklaştırmak için ona saldırabilirler.
Çok kedili evlerde yiyecek, su, çöp kutusu, dinlenme yerleri, oyuncaklar gibi yaşamsal ihtiyaçlara erişim noktasında kediler birbiriyle rekabet içine girebilir ve bunlar için saldırgan davranışlar sergilemekten de çekinmeyebilirler. Bu nedenle kedi sahibinin yeterli miktarda ihtiyaç alanlarını kedilere sunması gerekmektedir. Böylece kedilerde oluşabilecek korku ve kaygı azalacak, kediler arasındaki rekabet en aza indiği için çatışma ihtimali düşecektir.
Kedinizin, evdeki diğer kedilere karşı davranışlarında ani değişiklikler fark ederseniz doktora başvurmalı ve kedinizin muayene edilmesini sağlamalısınız. Kedinizin saldırganlığının altında hipertiroidizm, diş hastalıkları, osteoartrit ya da bilişsel bozukluklar gibi ruhsal veya fiziksel rahatsızlıklar yatıyor olabilir.
Kedilerin ısırma ve pençelerini kullanma gibi doğalarından gelen ihtiyaçları bulunur ve bu ihtiyaçlarını çevrelerine zarar vermeden gidermeleri için onlara fırsatlar sunulmalıdır. Kedinize çeşitli oyuncaklar sağlamak ve onlarla günlük bir iki saatlik oyun saatleri belirlemek onların bu ihtiyaçlarını gidermelerine yardımcı olacaktır.
Kedinizin saldırganlığının altında tıbbi bir sebep yoksa, kedinizi aşağıdaki saldırganlık türlerinden birine dahil edebiliriz. Kedinizin hangi saldırganlık türünde davranış sergilediğini bilmek çözüme ulaşmak açısından çok önemlidir.
Kediniz, kendisini tehdit altında ve kapana kısılmış hissettiği durumlarda korku saldırganlığı ortaya çıkabilir. Kediniz korkuyorsa, kendini savunmak amacıyla diğer kedilerle karşı agresif bir şekilde hareket edebilir.
Anne kedi saldırganlığı, yavrusu olan kediler tarafından gösterilen bir saldırganlık türüdür. Anne kedi, kendisine ve yavrularına yakınlaşan diğer kedilere ve insanlara karşı agresif bir tutum sergileyebilir. Bu durumda anne kedi, daha önce çok iyi anlaştığı kedilere dahi hırlayabilir ya da tıslayabilir. Onları kovalayabilir ve hatta ısırmaya bile çalışabilir.
Anne kedi saldırganlığı çoğunlukla yavrular kediler sütten kesildiğinde kendiliğinden ortadan kalkar. Eğer anne kedinin mizacında saldırganlık var ise ileride meydana gelebilecek sıkıntıların önüne geçmek adına kedi kısırlaştırılabilir.
Bütün kedi oyunlarında az ya da çok sahte saldırganlık bulunur, bu yüzden kedilerin oyun oynarken sergilediği kaba davranışlar kabul edilebilir bir durumdur. Kediler oyun sırasında kovalayabilir, kaydırabilir, atlayabilir, tırmalayabilir ve hatta ısırabilir. Bu durum abartıya kaçarsa, kedilerin birbirine karşı saldırganlık gösterdiği de görülebilir. Saldırganlık davranışı özellikle aralarında ciddi yaş farkı olan kediler arasında sıklıkla görülür.
Bütün hayvanlar kendi bölgesini koruma eğilimindedir ve kediler de bu şekilde davranır. Kediler, bölgelerine tecavüz edildiğini anladıkları zaman, ister bir kedi ister bir insan olsun, onu “davetsiz bir misafir” olarak algılar ve tıslama, titreme, hırlama, kovalama veya bir tık ileri giderek tırmalama ve ısırma gibi saldırgan davranışlarla bölgesinden uzaklaştırmaya çalışır.
Kediler arasındaki saldırganlığı önleme, ev içindeki sakin ortamının sağlanması açısından çok önemlidir. Saldırganlık durumu ne kadar erken fark edilir ve ne kadar hızlı müdahale edilirse kediler ve sahipleri için ev o kadar hızlı huzur bulacaktır.
Kedileriniz aldığınız bütün bu önlemlere rağmen hala birbiriyle anlaşamıyor ve birbirlerine karşı saldırgan davranışlarda bulunuyorsa bir veterinerden destek almanız faydalı olabilir. Veterinerinizin de tavsiyelerinizi alarak kedilerinizin birlikte yaşayamayacağını hissederseniz uzun yıllar stresli bir ortamda yaşamaya zorlamak yerine kedilerden biri için başka bir yuva bulmak daha sağlıklı ve insancıl olabilir.
İki kedim var Pia ve Dura, Dura dişi olan sonradan geldi bir ayağı yok ve sokaktan sahiplendim. Pia ise british bebekliğinden beri ben de. Söylediğiniz her şeyi yapıyorum ancak yine de ikisini yalnız bırakmaya cesaret edemiyorum. Çünkü Dura saldırgan bir kedi, Pia da alan savunması yapıyor ve aralarında kavga çıkıyor. Uyurken, dışarı çıkarken hep Dura’mı odaya kapatmak zorunda kalıyorum. Bu sorunu ortadan kaldırmak için daha ne yapabilirim?
Eğer bu yazıda yazılanları ilk andan itibaren uygulamanıza rağmen fayda göremediyseniz. Davranış uzmanı bir veteriner hekimden destek almanızı öneririz.
1 yaşında Scottish fold dişi kedim var kızgınlığa girdi çiftleştirmek için eve british shorthair erkek kedi getirdik erkek çok uysal sakin bizimkisi ise inanılmaz hırçın bizim yanımızdayken çiftleşme iç güdüleri sergiliyor ama kediyle aynı odaya koyduğumda ona kilitleniyor tıslıyor hırlıyor erkek kedi ise saklanıyor ne yemek yiyor ne su içiyor ne wc gidiyor bişey yapmıyor bekliyor(eve geleli 1 gün oldu) ne yapmamız lazım birbirlerine nasıl alıştırabilirim
Merhaba kediniz çiftleşmek için daha çok küçük. Ayrıca scotish fold ırkı kediler doğuştan osteochondrodysplasi denilen bir eklem hastalığına sahip olarak doğarlar. Bu hastalık yüzünden ömür boyu eklem ağrıları çekerler. Bu ağrılar ve hastalık yaşla birlikte ilerlediğinden avrupanın bir çok bölgesinde üretimleri yasaktır. Ülkemizde henüz böyle bir düzenleme gelmese de kendi kediniz ve doğacak yavruların sağlığı açısından kedinizi çiftleştirmemenizi ve ksıırlaştırmanızı öneririz. Bu ağrıları ve hastalığın gelişimini kontrol altında tutabilmek için düzenli veteriner kontrolleri ve kilo takibi yapmanız kilo almasını önlemeniz çok önemlidir. Geçmiş olsun..
3 tane disi kedim var biri sonradan geldi ve asla diger kendilerim yeni gelen kediyi kabul etmiyor sürekli sıkıştırıp ger fırsatta dövüyorlar.Ne yapmalıyım lütfen acil biri bir şey yazabilir mi?
Yeni kedinizi sahipleneli ne kadar oldu bilmiyorum ama az zaman olduysa onlara birbirleri arasındaki hiyerarşiyi belirleyebilmeleri için biraz süre tanımalısınız. Bu süre de evde yalnız olduklarında yeni kediyi ayrı bir odada kaoatmanız faydalı olacaktır. Bunun dışında kavgaları azaltmak için evde 4 tane açık kum kabı ve her biri için ayrı mama ve su kapları sağlamak gerekiyor. Bazı kedi feromonarı kediler arasındaki stresi azaltabiliyor. Bunlarla alaklaı veteriner hekiminziden bilgi alabilirsiniz.
İki kedimiz var. Erkek( Romeo )kısır , dişi ( Mila )olan bir başka erkekten doğum yaptı. Her şey gayet yolunda gidiyordu. Evdeki erkekle çok iyi anlaşıyorlardı. Erkek yavruları temizliyor onlarla oynuyordu. Annelerinin erkek olana güveni tamdı. Beneklikten beraber büyümüşlerdi. 2,5 yıldır aynı evi hiç sorunsuzca paylaşıyorlardı. Bebekler 2 haftalıkken komşumuz kucağında kedisiyle 5 dk lığına evimize geldi gelmez olsaydı. Eşim sebep olacağı büyük sorunun farkında olmadan komşumuzu ve kedisini eve almış. O gün bugün Mila Romeoya saldırıyor. Evin içerisinde sürekli oda değiştirtiyoruz. Mila ve yavrularını kapatıyoruz Romeoyu açıyoruz, Romeoyu kapatıyoruz mila ve yavrularını açıyoruz. 1,5 aydır evde hapishane hayatı yaşıyoruz. Kapının biri açılmadan diğeri kapanmıyor. Her yerde mama kapları su kapları var. 2 tane tuvalet koyduk. Kolaymış gibi anlatılıyor ama 1,5 aydır bütün düzenimiz kaçtı. Kedilere birbirlerini göstermiyoruz. Fişe takılan sakinleştirici aldık taktık hiç bir faydasını görmedik. Tek umudumuz yavruların sütten kesilmesini beklemek ve bu kavganın sona ermesini görmek.
Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar veya uzman görüşü olanlar bize yardımcı olursa çok seviniriz. Rüyalarımızda Romeo ve Milanın barıştığını görür olduk. Resmen evde bir mesai var ve bu bizi hem çok yoruyor hemde çok üzüyor.
Okuyup derdimi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sağlıkla kalın.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.