Baskın ve hırçın kediler nasıl sakinleştirilir?

2 Mayıs 2021
3381
Baskın ve hırçın kediler nasıl sakinleştirilir?

Baskın ve Hırçın Kedi Davranışları ile Başa Çıkmak

Kediler doğaları gereği biraz hırçın ve agresif olabilirler. Hatta bazen birbirleriyle olan kavgaları da çok sert olabiliyor. Aynı evin içinde, yıllarca birbiriyle yaşayan kediler bile zaman zaman çok büyük kavgalar edebiliyorlar. Bu kavgaların şiddeti bazen o kadar büyük oluyor ki kediler arasında yaralanma ve kulak kopması gibi olaylar dahi gelişebiliyor. İyi eğitilmiş kedilerde bu olayların görülmesi çok nadir olurken, yeteri kadar sosyalleşmemiş, doğada kendi halinde büyümüş olan kedilerde ise maksimum düzeyde bu olaylar yaşanmaktadır. Ayrıca bu tür kedi davranışları çok kedili evlerde de sıklıkla görülmektedir.

Kedi severler, kedileri nasıl sakinleştireceklerini iyi bilirler. Hırçın ve temkinli kedilerin davranışlarının altında, onlarla nasıl konuşulduğunun, onlara nasıl davranıldığının etkisi oldukça fazladır. Kedinizin sakin olması için öncelikle sizin sakin olmanız gerekmektedir. Evdeki dostlarınıza karşı sinirli davranmak hiçbir işe yaramayacaktır. Aslında kedi davranışlarının anlamını çözümlemek çok da zor değildir. Kediler kendilerini güvende hissetmedikleri yerde mutsuz ve sinirli olabilmektedirler. Güvende hissetmedikleri zaman; gerekli, gereksiz her yere saldırma eğiliminde olurlar ve asla kendilerini sevdirmezler. Böyle durumlarda kedi davranışları psikolojisi gereği onlardan uzak durmalı ve sakinleşmesini beklemelisiniz.

Kedinizin bu hırçın tavırlarıyla başa çıkmanın başka bir yolu, aslında en önemli olanı, onları sevmenizdir. Kediler kendine değer verildiğini anlayan, sevgiye karşılık veren hayvanlardır. Sinirli oldukları zaman, boynundan sevmeniz mırlamasını ve sakinleşmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde sevginizi göstermenin diğer bir yolu da, kedinizin fazla enerjisini atacak ve sakinleşmesini sağlayacak oyuncaklar ve sevdiği kokulardan oluşan spreyler sıkarak veya kedi otlu oyuncaklar alarak sakinleşmesini sağlamak olacaktır.

Kedi Davranış Problemleri

Baskın Kedi Davranışları Nelerdir?

Bazı kediler doğaları gereği diğerlerine göre daha baskın ve hırçın yapıda olabilirler. Daha sinirli olan kediler, birtakım davranışlar sergileyerek, diğer kedilere karşı üstünlük sağlamaktadırlar. Genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan kedilerin agresif davranışları kendi aralarında hiyerarşik bir sistem oluşturmalarına yarayacaktır. Kediler, ev içinde kendilerini güvende hissettikleri alanları savunurlar. Baskın olan kediler ve diğer baskın olmayan kedilere karşı bir güç gösterisi göstererek o yerin kendilerine ait olduğunu göstermek isterler. Bu aitliği genellikle idrar püskürtme yoluyla yapmaktadırlar.

Aynı evi paylaşan birden fazla kediniz varsa, aralarında gruplaşmalar olacaktır. Anlaşanlar ve anlaşamayanlar olarak gruplaşan kediler zaman zaman birbirlerine baskın hareketler gösterebilmektedirler. Her grubun içinde kendini diğerlerine kanıtlamış baskın bir kedi bulunur. Bu kediler, diğerlerine baskı uygulayarak kurban seçtiği diğer kedilere şiddet uygulayabilirler. Aynı evin içinde yaşayan kedileriniz varsa, bu konulara dikkat etmelisiniz. Sürekli olarak stres altında olan kedilerde zamanla strese bağlı hastalıklar gelişebilir. Hangi kedinin daha baskın olduğunu, gösterdiği bazı davranışlardan anlayabilirsiniz. Örneğin;

  • Kendi dinlenme bölgesini oluşturmuşsa,
  • Diğer kediler uyurken onların üzerine atlayarak rahatsızlık veriyorsa,
  • Geçiş yollarını kapatarak, yüksek sesler çıkararak geçişlere izin vermiyorsa,
  • Diğer kedilerin tuvaletleri kullanmasına, yemek yemesine izin vermemesinden evinizin içinde baskın olan kedinizin hangisi olduğunu anlayabilirsiniz.

Saldırgan Kediler İçin Eğitim

Kedileriniz Arasındaki Saldırgan Tavırları Nasıl Engelleyebilirsiniz

Öncelikle yapmanız gereken, kedilerinizin neden saldırgan tavırlar sergilediklerini anlamanızdır. Bu sorunu anladıktan sonra, yapmanız gereken bu sorunun nedenini bulmanızdır. Evinizde ne kadar kedi varsa onlar için gerekli malzemeleri sağlamalısınız. Her biri için ayrı alanlar oluşturarak bu çatışmaları önleyebilirsiniz. Örneğin ayrı mama ve su kapları, kendilerine ait yatakları, kendi tuvaletleri, ayrı tırmanma tahtaları ve kendilerine ait oyuncaklara sahip olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu sayede güvende hissettikleri alanlar oluşturulmuş olacak ve özgüvenleri sağlanacaktır. Kendilerine ait eşyaları olan kedilerin daha sakin ve huzurlu olduğu bilinmektedir. Siz de bu huzurlu ortamı kedileriniz için sağlayabilir ve onlara daha rahat bir ortam oluşturabilirsiniz.

Saldırgan tavırları çözmenin bir diğer yolu ise, yaptığınız mama paylaşımıdır. Her biri için ayrı bölgelere yeterli miktarlarda kuru mama ve yaş mama koymanız, kedilerinizin aradığı zaman mamalarına ulaşabilmeleri, onların bunu bolluk olarak algılamalarını sağlayacaktır. Mama ve su kaplarını yerleştirdiğiniz alanlar önemlidir. Kapları konumlandırdığınız alanlar, sürekli olarak kedilerin arkalarını kollamaları gereken yerler olmamalıdır. Böyle yerlere mama kapları koymanız kediler arasında tehdit oluşturacak nedenleri ortadan kaldıracaktır. Ayrıca su kapları da mama kaplarından uzak alanlara konulmalıdır. Bu konuya da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kediler dışarı çıkmadıkları zamanlar daha saldırgan olabilmektedirler. Sürekli dışarı çıkan kediler eve geldiklerinde daha sakin yapıda olurlar. Bu yüzden sürekli evde yaşayan kedilerinize rahat edecek ortamlar oluşturmalısınız. Rahat hareket edebilecekleri alanlar oluşturabilir ve onları huzurlu bir ortamda yaşadıklarına ikna edebilirsiniz. Duvarlara yapacağınız kedi merdivenleri, onlara istedikleri bu farklılığı sağlayacaktır.

Kedi yatakları da kedilerin birbirlerine olan saldırılarının bir başka nedenidir. Yeteri kadar sıcak yatak sağlamanız, bu tür kavgaların önüne geçecektir.

Saldırgan Kediler İçin Tedavi Yöntemleri

Kedilerdeki Agresif Davranışlarda Tedavi Nasıl Olmalıdır?

Kedi davranışlarının anlamları hakkında yapılan araştırmalara göre, agresif davranışların nasıl önlenebileceği konusunda uygulanabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Kedilerde saldırganlık ile ilgili tanılar konulurken, kedinin erkek ya da dişi olması, yaşadığı ortamın şartları, çoklu kedi evlerinde yaşaması, eve yeni gelen kedi, eve gelen misafirler gibi konulara bakılarak karar verilmektedir. Kedilerinizin hangi ırka sahip olduğu da önemlidir. Bazı kediler diğerlerine göre, daha fazla saldırganlık gösterebilirler. Bazı durumlarda agresiflik, saldırganlık gibi durumlar anneden yavruya geçebilmektedir. Dikkatli incelendiğinde sakin annelerin yavruları daha sakin olurken, hırçın ve agresif annelerin yavruları da saldırgan olmaktadır. Bu davranışların çözümü aslında kolaydır. Aşağıda vereceğimiz yöntemleri kullanarak kedilerinizi tedavi ettirebilirsiniz.

  • Kedilerde kısırlaştırma yöntemi, evcil hayvanlarınızın daha mutlu ve daha fazla yaşamasına imkân sağlamaktadır. Genellikle kısırlaştıran hayvanlar daha az saldırganlık göstermektedirler. Eğer siz de kedinizdeki saldırganlığın nedeninin kısırlaştırma ile ilgili olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bu işlemi yaptırmalısınız.
  • Davranış değişikliği, kedinizin saldırganlık göstermesinin bir diğer nedenidir. Kendinize gösterdiğiniz davranışın değişmesi, size ve çevresine karşı saldırgan olmasına neden olacaktır. Birden bire değişen duyguları kediler hissetmektedirler. Onlara olduğundan daha fazla ilgi gösterdiğinizde ya da kedinize birden soğuk davranmaya başladığınızda bu durumu hemen anlayacaktır. Bu konuda dikkatli ve temkinli olmanız kedilerinizin saldırganlık göstermesinin önüne geçecektir.
  • İlaç kullanımı da ayrı bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Veteriner hekiminizin önereceği ilaçlarla kediniz tedavi olabilir.
  • Kedilerin mutlu oldukları zaman salgıladıkları feromonla aynı kokuda üretilmiş kedi sakinleştirici ürünler kullanabilirsiniz.

Kedi Seven Küçük Kız

Kedilerinizin agresif davranışlar göstermesi karşısında tedavi edilmesi ve/veya eğitilmesi çok önemlidir. Bu konuda sizin yapmanız gereken kedinize yavruluktan itibaren vereceğiniz eğitimdir. Verdiğiniz eğitim sayesinde kedileriniz daha sosyal ve sakin yapıda olabilirler. Onlara yaşatacağınız hayatın sevgiye dayalı ve huzurlu bir ortama sahip olması, evcil hayvanınızın daha sakin olmasına olanak sağlayacaktır.

Unutmayın ki kediler, kendi alanlarını oluştururlar ve bu konuda onlara saygı duymak gerekir. Eğer kediniz tuvaletini yaparken başka bir kedi onu rahatsız ederse, bu kedinizin tuvalet dışına kaka yapmasına neden olabilir ve bu sorun kedinizin hayatı boyunca devam eder. Böyle durumları ve birçoğunu sizin gözlemleriniz sayesinde engelleyebilirsiniz.

İçeriğimizin genelinde bahsettiğimiz gibi yavruyken gerekli eğitimi almış, yeteri kadar sosyalleşmiş olan kediler diğerlerine göre daha sakin ve daha uyumlu olmaktadırlar. Kedinizle birlikte bir yaşam sürerken sizin alacağınız önlemler ve koyacağınız kurallarla, ileride oluşabilecek sorunlara ve strese dayalı hastalıklara en baştan engel olmuş olursunuz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.