Veteriner hekim seçimi nasıl yapılmalı?

5 Eylül 2021
1136
Veteriner hekim seçimi nasıl yapılmalı?

Bir kedi sahibiyseniz, düzenli olarak sağlık muayenesine götürmeli veya acil bir durum karşısında veteriner hekimine götürmeye ihtiyaç duyduğunuzda iyi bir veteriner hekimi bulmanız gerekecek. Bölgeye bağlı olarak veteriner hekimler, kediler hakkında detaylı bilgiye sahip olabilir ya da olmayabilir fakat birçok veteriner kediler hakkında bilgi edinme konusunda oldukça ilgililerdir. Tanıdığınız bir kişinin önerisi ile gitmeye başladığınız hekim sizin için güzel bir başlangıç noktasıdır. Fakat yine de kedinizin stresini en az seviyede tutacak bir veteriner bulmak isteyebilirsiniz.

Ne Zaman Veteriner Bulmalıyım?

Veteriner bulmak için en ideal zaman veterinere gereksinim olmadığı zamandır. Eğer bir taşınma sürecindeyseniz, en kısa süre içerisinde hemen bir veteriner bulmanız gerekecek. Bunun için kedinizin ihtiyacı olmasını beklemeyin! Aksi bir durumda kedinizin durumu kritikse birde veteriner bulma derdiyle uğraşmak sizi zorlayacaktır.

Veteriner Aramaya Nasıl Başlarım?

İşe evcil hayvan sahibi olan eş, dost veya akrabanız varsa küçük dostlarını hangi veterinere götürdüklerini ve memnun olup olmadıklarını sorun. Eğer yeni bir bölgeye taşındıysanız ve kimseyi tanımıyorsanız, çevredeki veterinerleri araştırmaya başlamalısınız. Uzman bir hekim yoksa endişe etmenize gerek yok, zira pek çok pratisyen hekim oldukça bilgi sahibidir ve daima bilgi edinme konusunda isteklidirler. En ideal olduğunu düşündüğünüz 5 ya da daha fazla ismi listeleyin. Akabinde listedeki yerleri arayarak birkaç soru ile bilgi edinmeye çalışın.

Telefonda uzun bir sohbet edemezsiniz ancak çalışma gün ve saatlerini, mesai dışında kimin ilgilendiğini, kaç veteriner hekiminin olduğunu, gün içerisinde gidip gidemeyeceğinizi veya randevu alıp alamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Bu soruların cevapları sayesinde az çok bir fikre sahip olmaya başlayacaksınız. Size yanlış gelen bir cevap olursa üzerini çizerek diğer seçenekleri değerlendirmeye devam edin. Tüm bunların haricinde veteriner kliniğin konumu, trafik durumu, park yeri ve binanın görüntüsünü de kriterler arasında tutun.

Veteriner Kliniğini Ziyaret Etmek İsteyebilir Miyim?

Veteriner kliniğini gidip ziyaret etmeniz herhangi bir sorun yaratmayacaktır. Ancak bir ameliyat günü ya da yoğun saatler dışında olması gerektiği için önceden konuşularak planlanılmalıdır. İzin vermeyenleri listenizden elerek yolunuza diğerleri ile devam etmelisiniz. Gittiğiniz kliniklerin muayene odalarını, laboratuvarlarını, acil/travma alanlarını, kafes ve bekleme alanlarını turlayın. Temizlik gibi hususlara zaten dikkat edeceğinizden şüphem yok. Ziyaretin akabinde olumlu ve olumsuz izlenimler bırakacak olup devamın artık veteriner hekimleri ile bir görüşme planlamayı düşünebilirsiniz. Bu görüşme esnasında kafanızda beliren soruları sorabilirsiniz.

Bir Veterinerin Evcil Hayvanım İçin Uygun Olduğunu Nasıl Anlarım?

Veteriner hekimini seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar; veteriner hekiminizi kediniz olmadan ziyaret edin ve kliniği gezin böylece temiz olup olmadığını daha net anlayabilirsiniz. Çalışanlar ile sohbet ederek işlerini ne denli yardımseverlikle ve titizlikle yaptıklarına dair bilgiye sahip olabilirsiniz. Sormanız gereken birtakım sorular olacaktır. Kedinizin röntgen çekilmesi gerekse veya başka bir teste ihtiyaç duyarsa klinikte yapılabilir mi, mesai saatleri dışında ya da acil durumlarda uygulanan prosedür nedir sorularının cevaplarını almalısınız.

Veteriner Seçerken Hangi Soruları Sormalıyım?

Kedinizin cinsine, yaşına ve tıbbi geçmişine bağlı olacak şekilde sormanız gereken bazı sorular vardır. Veteriner seçerken aşağıda yer alan soruların cevaplarını arayın.

  • Çalışma saatleri nedir?
  • Acil durumlarda uygulanan işlem nedir?
  • Sigorta geçerli mi?
  • Diş bakımı yapılıyor mu?
  • Bir muayene ücreti ne kadar?
  • Testler burada yapılıyor mu?
  • Ödeme politikası nedir?

Veterinerimle Bir Sorunum Olursa Ne Yapmalıyım?

Eğer veteriner hekiminizin kedinizin bakımından memnun değilseniz, ilk etapta onunla konuşmayı deneyin. Ona beklediğinizden farklı bir bakım uyguladığını ve sebebini sorun. Her ne kadar zorlayıcı bir konuşma olsada, sizi dinlemeye açık olmalıdır. Uyguladığı tedavinin sebebini açıklayabilir veya değiştirebilir. Eğer orta noktada buluşamadıysanız, veteriner hekiminizi değiştirmeniz gerekebilir. Bu durumda yasal hakkınız olan kedinize ait olan tüm kayıtların bir kopyasını isteyin. Ardından başka bir veteriner hekim bulun.

S.S.S

Veterinere hangi soruları sormalıyım?

  • Veteriner ziyareti sadece randevu ile mi yapılıyor?
  • Acil durum prosüdürü nedir?
  • Veteriner hekim acil durumlarda kendisi mi ilgileniyor?

Veteriner değiştirmek kötü mü?

Yeni bir veteriner seçtiğiniz zaman kediniz ile birlikte ziyarete gidin. Eğer stres olursa birkaç defa buraya getirirseniz ancak bu şekilde adapte olacak ve alışacaktır.

Veterinerinize güvenmeli misiniz?

Geçmiş dönemde bir hekim ile anlaşmazlık yaşadıysanız, bu durumun kedinizin bakımını önlemesine izin vermeyin. Ancak her hekimin dürüst ve güvenilir kişiler olduğunu da göz ardı etmemeliyiz.

Veterinerinizden memnun değilseniz ne yaparsınız?

Ödediğiniz ücretlerden memnun değilseniz, bu konu hakkında klinik ile konuşabilirsiniz. Eğer problemi çözümleyemezseniz, şikayet prosüdürünü kullanarak direkt olarak veteriner hekimine iletebilirsiniz.

Veteriner kediler konusunda uzmanlaşabilir mi?

Elbette ki, veterinerlerde bir hayvan türünde uzmanlaşabilirler. Gerektiği takdirde ise hastalarını bu uzmanlara yönlendirirler.

Bir veterinerin iyi olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Kedinizin rahatnı önemsiyorsa, açıklama yapma konusunda isteklilerse, detaylı testler yapıyorlarsa, sizi dinliyorlarsa iyi bir veteriner hekim olduğu şüphesiz. Ancak aceleci davranıyor, size ihtiyacınız olmayan ürünler satmaya çalışıyor veya kendinizi rahatsız hissetmenize neden oluyorsa gözden geçirmenizde fayda var.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.