Kediler neden salatalıktan korkar?

9 Mart 2022
1919
Kediler neden salatalıktan korkar?

Komik videolar arasında salatalıktan korkan kediler, herkesin favorisidir. Genellikle kedilerin en zayıf anlarını kollayan şaka severler, mama yemeye başlamaları ile birlikte görüş mesafeleri dışına bir salatalık koyarlar. Mamasını bitiren masum patili dostlarımız salatalığı fark edince de korkup sıçrar. Bu durumun ilk ne zaman ve kimin tarafından fark edildiği tam olarak bilinmese de her kedi salatalık karşısında aynı tepkiyi verir. Bu nedenle kedi sahipleri salatalık deneyi gerçekleştirmek isteyebilir. Ancak öncelikle kediler neden salatalıktan korkar ve korkan kedi zarar görür mü sorularının yanıtlarına ulaşmaları gerekir.

Kedilerin salatalıktan korkma nedenleri

Kedilerin salatalıktan korkma nedeni reflekstir. Bizler de yemek yerken ardımızda var olmadığından emin olduğumuz bir nesneyi gördüğümüzde korkabiliriz. Dalgın, huzurlu ve bir şey düşünmediğimiz keyifli anlar, küçük bir BÖÖ sesi ile bile bozulabilir. Kimse korkutulmaktan hoşlanmaz. Buna kedilerde dahildir.

Kedilerin komik videolarını izlemek bizleri mutlu eder. Üstelik video izleme sayıları oldukça yüksektir. Karakterleri ve sevimli yapıları ile bizleri neşelendirmeyi başarırlar. Kedi sahibi olan ve olmayan herkes aynı sorunun yanıtını arar. İşte kedilerin salatalıktan korkma nedenleri…

Tehdit edici bir durum

kediler neden korkar

Kediler avcı canlılardır. Avcı oldukları gibi onlar da avdır! Yırtıcılara karşı güçlü korkulara ve içgüdülere sahiptirler. Salatalık, doğadan bir parça ve doğayı temsil eden renklere sahiptir. Tıpkı yırtıcılar gibi! Bu nedenle salatalığı ilk gördüklerinde tehdit edici bir durumun olduğunu düşünebilirler. Salatalıklar arkalarına gizlice konulduğu için bu durumdan hoşlanmazlar.

Mama yedikleri, boş bulundukları bir anda ya da keyif yaparlarken sinsice arkalarına konulan salatalık elbette korkmalarına neden olur. Tehdit unsuru olarak görülen salatalık, patili dostumuz kadar masum olsa da bu acımasız şakalara gülmeden edemeyiz. Çünkü kedilere gülmemek elde değildir. Onlar gibi farklı karaktere sahip olan, çözülmesi zor ve bir o kadar tatlı canlılar nadir görülür.

Yılan korkusu

Pek çok kişi kedilerde yılan fobisi var olduğunu söyler. Bunun nedeni yılanların avlarına oldukça sessiz bir şekilde yaklaşmaları olabilir. Üstelik görüntüleri de korkunçtur. Dillerini çıkarıp tıslamaları, sürünürken çıkarttıkları tuhaf sesler ve avlarını gördüklerinde birden saldırabilme ihtimalleri bizleri de korkutur. Salatalıkların kediler tarafından yılana benzetildiği düşünülür. Renkleri, üzerlerindeki desenler ve kıvrımlı olmaları bu benzetmeyi yapabilmelerine olanak kılar. Bu neden ile görüş mesafeleri dışına yerleştirilen salatalıktan kediler korkar.

Yılana benzeyen bir diğer besin ise muzdur. Ancak salatalık kadar etkili değildir. Her kedi salatalıktan korktuğu kadar muzdan korkmayabilir. Muzun güzel kokusu, renginin sarı olması salatalık kadar korkmalarını engeller. Ancak kıvrımlı bir yapıya sahip olması ve boş bulundukları bir anda karşılarına çıkması korkmalarına neden olabilir.

Daha önce salata görmemiş olmaları

Kediler duyma ve koku alma konusunda çok iyidir. Bizlerden çok daha iyi duyar ve koku alırlar. Bu yüzden korktuklarındaki verdikleri tepkileri büyük olur. Üstelik düşman olarak gördükleri pek çok canlı bulunur. Bunlardan birileri de kendi türleridir. Evet! Doğru okudunuz. Ne kadar masum olursa olsunlar yavru bir kedi bile daha önce tanışmadığı bir kediyi gördüğünde tıslar. Bu tehdit amaçlı yapılan bir harekettir. Kediler ilişkisel hafızaları ile hareket ederler. Ayrıca etrafa bıraktıkları kokular ile birbirlerine uyarı gönderirler. Sevdikleri eşyalara ya da kişilere sürtünür ve diğer canlılara mesaj iletmeyi başarırlar. Tanımadıkları kokular karşısında da tepki verirler. Bu neden ile daha önce hiç salatalık görmeyen bir kediler salatalıktan korkar.

Refleks

Salatalığı fark etmeyen sevimli patiler korkabilir. Ancak görüş mesafelerinde olan salatalardan korkmazlar. Temkinli bir şekilde yaklaşır ve patileri ile salataya vurur. Onu koklar ve bazıları tadına bile bakar. Kediler farklı karakter yapılarına sahiptir. Onlar avcı oldukları gibi avdır da. Bu nedenle temkinli davranırlar. Bunları yanı sıra korkmaları bir reflekstir, aslında.

Salata ve muz dışında kedilerin arkasına hangi nesne konulursa konulsun korkabilirler. Salatada etkileyici olan daha önce belirttiğimiz gibi kıvrımlı yapı, desenleri ve koyu yeşil rengidir. Ancak birden fazla kedi sahibi olan kişiler, bir anda birbirlerini gören kedilerin korktuğunu ve hatta birbirlerini korkutmak için saklandıklarını belirtiyor. Onlar birbirlerine bunu yapsa da bizler yapmamalıyız.

Korkan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

kediler salatadan neden korkar

Salatalık görünce korkan kedileri sakinleştirmek gerekir. Bunun için evde saklanabileceği bir ortam oluşturabilirsiniz. Kedilerde bazen yalnız kalmak ve huzurlu bir şekilde uyumak isterler. Bu nedenle ulu orta bir kedi yatağında yatmak yerine dolap içini sığınak hâline getirmeyi tercih ederler. Kedinizin korktuğunda saklandığı bir alan varsa, bu alanı onun için özelleştirebilirsiniz. Rahat bir minder bile yeterli olur. Oyuncak ve mama kabı gibi malzemeler koymak gerekmez. Eğer eve misafir geldiğinde kediniz rahatsız oluyorsa, bu gibi zamanlarda elbette oyuncak ya da beslenme ihtiyaçlarını da kısa süreliğine koyabilirsiniz. Evinde huzurlu olması daha mutlu olmasını sağlayacaktır.

  • Korkan kedilere sakin bir şekilde yaklaşmak gerekir. Ani hareketler nedeni ile ürkebilir. Güzel sözler söylemek ve patili dostu biraz sevmek sakinleşmesini sağlayacaktır. Çok korktuysa, ödül atıştırmalığı da verilebilir.
  • Korkan kedilere yüksek sesli gülmek, insanlara karşı olan güven duygusunun azalmasına neden olabilir. Ayrıca aile üyelerine karşı olan sevgilerinin azalmasına da neden olabilir.
  • Korkan kedileri bir daha korkutmamak gerekir. Eğer evde çocuk varsa ve bilerek kediyi korkutuyorsa, çocuklara korkutmanın zararlı olduğu anlatılmalıdır.

Kedileri korkutmanın zararları

Kediler çok zeki canlılardır ve yaşadıkları olayları ilişkisel hafızaları sayesinde hatırlarlar. Bu nedenle salatalık ile korkutulan kediler, bir daha salata gördüklerinde hiçbir neden olmaksızın korkabilir ya da saldırganlaşabilirler. Salatayı atıştırmalık olarak sunmak, onlara tanıtmak ve asla komiklik olsun diye kedileri korkutmak amaçlı kullanmamak gerekir. Korkan kediler birçok zarara uğrayabilir. Üstelik bu zarardan sahipleri de büyük paylar alabilir.

  • Aile üyelerine karşı güvenleri kalmayabilir.
  • Aile arasındaki bağ zayıflayabilir.
  • Her şeyden korkabilir ve stresli bir hayata sahip olabilir.
  • Uzun süre korkan ve stresli olan kediler depresyona girebilir.

Kedilere salatalık şakası yapmak elbette yanlıştır ve psikolojileri açısından zararlıdır. Üstelik şaka yapılırken korkan kediler, kaçarken kendilerine zarar verebilir. Psikolojileri ciddi şekilde bozulabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Salatalıktan korkan kedileri sakinleştirmek gerekmektedir. Ayrıca salatalığı görüş mesafelerine koymak ve keşfetmelerini sağlamak da etkili olabilir.

Kedileri salatalık ile korkutmak onlara zarar verebilir. Korkup kaçan kediler küçük ya da büyük çaplı kazalar geçirip yaralanabilir. Ayrıca psikolojileri de bozulabilir. Aile üyelerine olan güvenleri sarsılacağı gibi korkuları artabilir.

Salatalıktan korkan kediler, ilk saniyelerde sıçrar ve kendilerini toparlayınca güvenli bir yere kaçarlar. Bu korku kısa sürse de onları korkutmak doğru değildir.

Kediler salatalık dışında muzdan korkarlar. Sesli ve titreşimli olan aletlerden, balondan, yabancılardan, çoraplardan ve sudan korkarlar. Gürültülü ortamlarda bulunmayı hiç sevmezler. Çünkü onlar duyma konusunda oldukça iyidir. Kulakları çok iyi duyar ve burunları da çok iyi koku alır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.