Kediler neden insanlara sürtünür?

30 Ocak 2022
5889
Kediler neden insanlara sürtünür?

Kediler insanlara birçok neden ile sürtünür. Beden dili ile hareket ederek bizlere mesaj verirler. Bu mesajlar genellikle olumludur. Onlar anlaşılması zor olan canlılar olsalar da yaptıkları hareketleri göz önünde bulundurarak bizlere ne anlatmak istediklerini anlamak mümkündür. Elbette bunun için kedilerle uzun süre yaşamış olmak gerekir. Çünkü kediniz ile yaşadığınız süreç ve aranızdaki bağ onu daha iyi anlamanızı sağlayan faktörlerden birkaçıdır.

Kediler, genellikle ailesi olduğunu kabullendiği insanlara sürtünür. Ancak ilk defa gördüğünüz bir kedinin ayaklarınıza sürtünmesinin nedenini ipuçlarına dikkat ederek keşfedebilirsiniz. Bu ipuçlarını öğrenmek için yazımız size rehberlik edecektir.

Kedinin insana sürtünmesi ne anlama gelir?

kedilerin sürtünme nedenleri

Kedilerin birbirleri ve insanlarla iletişim kurmasını mümkün kılan sesli, görsel, dokunsal ve koku iletişimi bulunmaktadır. Hareketlerini göz önünde bulundurduğumuzda ne istediklerinin yanı sıra hangi ruh hâlinde olduklarını da anlayabiliriz. Her kedi aynı hareketleri sergilemese de kedinizin duyular kullanarak sizinle iletişim kurmaya çalışacağı yöntemleri sizler için listeledik.

  • Görsel iletişim, kuyruk kaldırma, kıvırma ya da sallamak. Kulaklarını aşağıya indirme ve gözleri büyütme.
  • Sesli iletişim, miyavlama, tıslama, hırlama ve mırıldama.
  • Koku iletişimi, bölgelerini işaretlemek için bazı bölgelere idrar bırakırlar. Bu yırtıcıları onlardan uzak tutmak için bir kalkan görevi de görür. Evcil kediler ise feromonlarını kullanırlar. Kendilerine özgü olan kokuları evdeki eşyalara ve çoğunlukla sahiplerinin üzerine sürtünerek yayarlar.
  • Dokunsal iletişim, sürtünme, kafa ile vurma, tırmalama ve ısırma.

Kulaklarını aşağıya doğru diken bir kedi sizi anlamaya çalışıyor, demektir. Sizi dinliyor ve size karşı hangi hareketleri gerçekleştirmesi gerektiğini hesaplıyordur. Gözlerini büyütüyorsa, şaşırmış ve korkmuş anlamına gelir.

Miyavlamalar kedilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları iletişim şeklidir. Acıktıklarında, sizi özlediğinde ve dışarı çıkmak istediklerinde miyavlarlar. Elbette daha yüzlerce neden saymak mümkün. Miyavlamaların tonlama ve vurguları da size pek çok şey bildirir. Ancak tıslama ve hırlama duyunca yapacağınız şey kaçmak olmalı. Asla el kol hareketi yapmadan yavaşça oradan uzaklaşmalısınız.

Kedilerin patilerinde, kulak arkalarında ve alınları gibi bazı bölgelerinden koku üreten bezler bulunur. Bu kokular benzersizdir. Kediniz bu bölgelerden herhangi birini size sürtüyorsa, kokusunu üzerinize yayıyor ve sizi işaretliyor demektir. Ayrıca başka kedilere ve eşyalara da aynı hareketleri yapabilirler. Bu aralarındaki bağı ve sahiplenmeyi de bildirir.

Bilgi toplamak

Kediler ilk tanıştıkları insanlar hakkında bilgi toplamak, onları adeta selamlamak ve kendilerine ait bir hayvan var olup olmadığını öğrenmek için insanlara sürtünür. Bazı kediler sosyalleşme konusunda oldukça iyidir. Bu nedenle gelen misafirlere karşı da sevecen davranışlarda bulunurlar. Bazı kedi türleri ise, yabancılardan hiç hoşlanmaz. Çünkü sürekli okşanmak ya da kucağa alınmak istemez ve sevmezler.

Selamlamak

Evden dışarı çıktığınızda sizi kapıda karşılayan tüylü dostunuz ayaklarınıza sürtünerek ” Merhaba” der. Kedilerin insanlara sürtünme nedenleri arasında selamlama yer almaktadır. Çoğunlukla sahiplerini özler ve onları kapıda beklerler. Bu özleyiş çok küçük bir süreç için de olabilir. Market alışverişine gitmeniz ile kediniz sizi özleyebilir.

Sevgi gösterisi

Kediler okşanmayı çok severler. Bu nedenle başlarını okşamanız için yanınıza yatarlar. Bazıları kucağınıza gelebilir. Üstelik British Shorthair gibi kucak sevmeyen ve kendilerini sevdirmekten hoşlanmayan kediler bile insanlara sürtünürler. Kedilerin sevgilerini göstermelerindeki en büyük ayrıntılardan biri bizlere sürtünmeleridir. Bir diğeri ise sırt üstü yatıp karınlarını göstermeleridir. Bu da ” beni sev” demenin bağırışlarıdır adeta. Hatta onu okşamazsanız, size kızıp bir iki pati bile atabilir. Kedilerin sevgilerini gösterirken kullandıkları sürtünme yolları bulunur. Bunlar;

  • kuyruklarını bacaklara sarmaları

Kuyruğunu bacağınıza saran bir kedi karşısında kesinlikle onu sevmeniz gerekir. Çünkü size olan sevgisini gösteriyor. Arkadaşlığını ilân ederken sizden gelecek dostluk hareketlerini bekliyor. Bu nedenle başını okşamalı, kucağınıza alıp sevmeli ve sokak kedisi ise onu beslemelisiniz. Belki de davranışları ile sokak kedisi sahiplenme konusunda sizi ikna bile edebilir.

kediler insana neden sürtünür

  • başını yaslamaları

Kedilerin “seni seviyorum” demeleri başını sizin başınıza yaslamalarıdır. Başını vücudunuza sürtmesi ile sevgisinin ne kadar büyük olduğunu belli eder.

  • sürtünürken etrafınızda dolanmaları

Bazı kediler insanlara sürtünürken bir yandan etraflarında dolanırlar. Bu hem bilgi topladıkları için hem de sevgilerini belli etmek için yaptıkları harekettir. Bu davranış aynı zamanda kedilerin sahiplerini sevdiklerini gösteren önemli işaretler arasında bulunur.

İşaretlemek (koku yayma)

Kedinizin eve gelmesi ile birlikte yaptığı ilk iş kokusunu yaymasıdır. Bu nedenle onu duvara, eşyalara ve size sürtünürken görürsünüz. Size sürtündüğünüzde kendinizi tutamaz ve onun başını okşarsınız. Bu hareket kedinizin daha çok hoşuna gider ve yaptığı işin alevlenmesine neden olur. Sizin anlayamayacağınız kokuları etrafa yaymayı sürdürür.

Kediler sevdikleri nesneleri de aynı şekilde işaretler. Bu biraz da sahiplenmeyi belirtir. Alanını korumak ve bu bölge, insan ya da eşya bana ait diye belirtir diğer kedilere.

Güven duymak

Ev kedileri güven duymadığı kimseye ya da hiçbir nesneye yaklaşmazlar. Eğer size sürtünüyorlarsa, bu güven duyduğu anlamına gelir. Kedilerin koku duyuları oldukça yüksektir. İnsanların kokularını alır ve içgüdüleri ile yaklaşırlar. Kokuların onlara verdiği güven duygusu ile insanlara yaklaşırlar.

İletişim kurmak

Kediler iletişim kurmak için insanlara sürtünür. Miyavlama ile anlatmak istediklerini sürtünerek devam ettirirler. Bazen sadece acıktıkları için de bu hareketi yapabilirler. İstekleri arasında bazen sadece başını okşamanız yer alabilir. Biraz sevgi hissetmek ya da şımartılmak isteyebilirler.

Kediler insan dilini elbette konuşamaz. Ancak kediler konuşulanları anlamak için elinden geleni yaparlar. Kulaklarını havaya diker ve bizi dikkatlice dinlerler. Ses tonumuz, kullandığımız el ve kol hareketleri onları etkiler. Hatta el kol hareketleri onları genelde sinirlendirir. Kuyruğunu sallamayı bırakmış, kafasını birden yana eğmiş ve gözlerinizin içine bakarak sizi dinliyorsa, onu okşamanız gerekir.

Teşekkür etmek

kediler insanlara neden sürtünür

Kediler karınları doyduğunda, küçük bir geziye çıkartıldığında ve en çok da onunla ilgilenildiğinde mutlu olurlar. Bu mutluluğu hissettirmek ve sahiplerine teşekkür etmek için yanlarına gidip onlara sürtünürler.

Kediler insanlara olduğu gibi birbirlerine de sürtünürler. Eve yeni kedi geldiğinde biri diğerini çok sever iken diğer kedi aynı hisleri duymayabilir. Öncelikle birbirlerine yaklaşır ve sürtünürler. Bazen de hırlar ya da tıslarlar. Çünkü Bununla birlikte ikisi de birbirini sevmemiş olabilir. Bu nedenle üzerlerindeki kokuyu yok etmek için gün boyu kendilerini temizlerler. Bu yüzden kedinizi sürekli ıslak ya da kendini yaladığını fark ederseniz, aralarındaki anlaşmazlığın sona ermediğini anlamanız gerekir.

Evcil kediler sevecen davranışları daha fazla gerçekleştirirler. Bu nedenle sahiplerine sürtünürler. Bazen ihtiyaçlarının karşılanması için bazen de sahiplerini özlemeleri nedeni ile bu tür hareketleri sergilerler. Sokak kedileri için ise, durum farklıdır. Onlar, bilgi toplama ve ihtiyaçlarını karşılamak için insanlara sürtünür. Çoğu da bu tür hareketleri yapmaz. Sadece miyavlar.  Çünkü onlar yabanidir. Kendilerini korumaları için saldırmaya meyillidir.

Evcil kediler ise ısırma ve tırmalama gibi saldırgan hareketleri konusunda eğitilirler. Bazen bunun farkında bile olmasalar da bu yeteneklerini zamanla kaybederler. Bu nedenle kedilerin bir süre sonra terk edilmesi ya da evden kaçması ile birlikte oldukça zorlu bir hayata sahip olmaları bir olur. Her gün önlerine gelen mama kabı olmadığı gibi kendini nasıl koruyacağını da unutmuştur. Bunun için kedi sahiplenmenin sorumluluğunu unutmamak gerekir. Son olarak belirtmek isteriz ki saldırganlık iletme konusundaki yetenekleri azalsa ya da yok olsa da bir kedi çok güçlü ve farklı bir şekilde ayağınıza sürtünüyorsa, bu size bağırıyor anlamına gelir!  Kızgın kediler, yanlış anlaşıldıklarını ya da üzüldüklerini insanlara sürtünerek belli etmeye çalışır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler kokularını yaymak için etraftaki nesnelere sürtünür. Ancak bazen kaşınmak için yere sürtünürler. Bazen de sevgilerini belli etmek için sırt üstü yatar ve yere sürtünürler.

Kediler pek çok yere sürtünürler. Çünkü özel bir kokuya sahiptirler. Bu kimyasal madde sayesinde familyasındaki diğer cinsler arasında sosyal ilişkiler kurarlar. “Ben buradan geçtim” ya da ” burası benim bölgem” demek için nesnelere sürtünürler. Bunlardan biri de duvardır. Ayrıca aklınıza gelebilecek olan her şeye aynı şekilde başlarını, kulaklarını ve patilerini sürterler. Çünkü koku bezleri vücutlarının pek çok yerinde yer alır.

Kediler sahiplerinin yüzüne vücutlarını sürterler bazen. Bu sevilmek istediklerinin göstergesidir. Ayrıca miyavlıyorsa başka bir şeye ihtiyacı olduğunu belirtmeye çalışıyor da olabilir. Mama ve su kabını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Feromonlarının yaydığı kokuyu toprağa bulaştırmak isteyen sevimli kediler toprağa sürünürler. Böylece oradan geçen diğer kedi bu kokuyu alacaktır. Bu aralarında yaptıkları bir işaretleme yöntemidir. Bölgesel olarak konumlarını birbirlerine bildirmek ve alanın kendisine ait olduğunu belirtmek gibi nedenlerle kediler toprağa sürtünürler.

Sahibi olmadığımız kediler bizler hakkında bilgi almak için ayakkabılarımıza sürtünürler. Onların koku duyuları oldukça hassas ve iyidir. Bir evcil canlı sahibi olup olmadığımızı sürtünme ile kolayca anlayabilirler. Ayrıca birine yaklaşıp sürtünmeleri, o kişiye güvendiklerini de belirtir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Büşra
Ağu 23, 2023 / 01:46

Benim kedim sokak kedisi ve hep onu sevmemi istiyor beni sevdiğini söylüyor sizin sayenizde ne dediğini anlıyorum teşekkür ederim 😊