Kediler aynadan korkar mı? Ayna yansımalarına karşı verilen tepkiler ve eğitimi

22 Haziran 2021
2232
Kediler aynadan korkar mı? Ayna yansımalarına karşı verilen tepkiler ve eğitimi

Kediler ve aynaların birbirlerine olan zıtlığı ilk defa kedi sahiplenecek olan kişilerin kafasına takılan endişe verici sorunlardan biridir. Bu durum, yansıması ile kavga eden kedilerin agresif davranışlarını önlemek amacıyla evdeki ayna ya da televizyonu bir takım örtülerle kapatmaya kadar varabiliyor.

Kediler aynadaki yansımasını ilk defa gördüklerinde saldırganlaşıp birkaç kez pati atabilmektedirler. Çünkü bazı kediler için bu yansıma, başka bir kedinin bölgelerini işgal ettiği anlamına gelir. Bu durumla karşı karşıya kalan pek çok evcil kedi sahibi ise kedilerinin etrafa zarar vermesini önlemek amacı ile aynaları örtmek gibi bazı önlemlere başvururlar. Hâlbuki aynalar, kedinizi anlık olarak tedirgin etse de ilerleyen süreçte kendisi için hiçbir tehlike arz etmediğinin farkına varabilmektedir. Yine de ayna dolu bir odaya sahipseniz kedinizi bu odadan uzak tutmak stres etkenlerini ortadan kaldırmada yararlı olacaktır. Bu sayede kediniz, daha sakin tavırlar gösterecek, hem size hem de çevreye karşı olan sinirli tutumunu bir kenara bırakacaktır. Yine de bu süreçte kedinizi her daim desteklemeyi ve ona ihtiyaç duyduğu süreyi tanımayı unutmayınız. Sabırlı olmak, kedinizin aynaya olan alışma sürecine kısa sürede olumlu etki gösterecektir.

Elbette bu süre zarfında sabırlı olurken aynı zamanda kedinizin aynaya karşı olan reaksiyonlarını da gözlemleme noktasında dikkatli olmalısınız. Yazımızın devamında kediler ile aynalar arasındaki bu ilişkinin detaylarını okuyacak, onları aynalara alıştırmanın yollarını öğreneceksiniz.

Hayvanların Aynalara Karşı Gösterdiği Tepkiler

Psikoloji çevrelerinde ayna testi, hayvanlarda öz farkındalığın önemli bir değerlendirmesi ve çocuklarda bilişsel becerilerin normal gelişiminin bir işareti olarak kabul edilir. Bebeklerin kendilerini aynada tanımaları için genel itibari ile en az 18 aylık olmaları gerekir. Hayvanlar arasında, şu anda yalnızca yüksek primatlar, yunuslar, filler ve şaşırtıcı bir şekilde Avrupa saksağanlarının aynada gördüklerinin kendilerinin bir yansıması olduğunu fark ettikleri bilinmektedir. Belki daha da ilginç olanı, domuzların kendi yansımalarını tanıma belirtisi göstermezken, arkalarına konulan yiyeceğin yerini belirlemek gibi aynada görülen diğer bilgileri kullanabilmeleridir. Yani sandığınızın aksine hayvanlar –kediniz de dâhil olmak üzere fazlasıyla zekiler.

Yapılan bu deneyler diğer hayvanların, kendilerine ait diğer işaretlerle ne zaman karşılaştıklarını bilecek kadar zeki olmadığı anlamına gelmez. Ayna testini başarı ile geçen yukarıda sözünü ettiğimiz hayvanlar, gelişmiş göz yapılarına sahip olmaları ile bilinirler. Genç bir kedi ya da köpek kendi görüntüsünü aynada ilk gördüğünde, genellikle aniden garip bir hayvan ortaya çıkmış gibi tepki verir. Ancak görüntü, koklama testini geçemediğinde, kediniz ya da köpeğiniz genellikle onu tamamen görmezden gelmeye karar verir. Bununla birlikte, bir kedi veya köpek daha önce yürüyen herkesin bildiği gibi kendi idrar kokularını da tanırlar.

Aynada Kendini Gören Yavru Kedi

Yavru Kediler ve Aynalar

Kediler ayna sever mi diye düşünmek özellikle de yeni kedi sahiplenmiş kişiler arasında son derece yaygındır. Yavru kedinizi, ayna ile tanıştırdığınızda karşısındakini yeni bir kedi olarak gördüğünü düşünebilirsiniz. Aslına bakıldığında bu, çok sayıda insanın düştüğü yanılgılardan biridir. Ancak yapılan araştırmalar, kedilerin aynada yansımasını gördüğü esnada kendisini doğrulamıyor niteliktedir. Bilim adamlarının bu durumun nedeni olarak aynadaki kedi yansımasının herhangi bir kokuya sahip olmamasını neden olarak göstermektedir. Koku alma duyguları ileri seviyede gelişmiş olan yavru kediniz ayna ya da herhangi bir yansıtıcı yüzey ile ilk kez karşılaştığında kısa süreliğine de olsa karşısındakini başka bir kedi zannedebilir. Bu nedenle huzursuzluk belirtileri göstermesi, örneğin orayı terk etmek istemesi ya da arkasını dönmesi son derece olağandır.

Aynı zamanda aynadaki yansıması ile kavga etmeye çalışması ve tırmalaması da mümkündür. İlerleyen dönemlerde yavru kediniz, karşısındaki yansımayı koklamaya başladığında onun farklı bir kedi olmadığını anlar ve artık aynadaki kediye agresif tavırlar göstermeyi sonlandırır.

Yetişkin Kedilerin Aynalara Karşı Tepkisi

Kedilerin aynada kendini görmesi ile ortaya çıkabilecek davranış problemleri çok sayıda kedi sahibini tedirgin etmektedir. Haklılar da… Eğer yetişkin bir kediye sahipseniz aynalar bir süre boyunca büyük bir sorun olabilir. Genel itibari ile hareket eden hemen her nesneye karşı duyarlı olan kediler, uçan yapraklara ve hatta hareket eden oyuncaklara karşı ilk başlarda temkinli yaklaşırlar. Dolayısıyla aynada hareket eden bir yansıma ile karşı karşıya kalmak kediniz için problemli olabilir. Zira, aynada kendini gören yetişkin kediniz o ilk karşılaşmada yansımadaki harekete odaklanacaktır. Bu sebeple yansımayı farklı bir hayvan olarak değerlendirmesi de son derece normaldir. Ancak kediniz, heyecanlı ve gergin dakikaları atlattıktan sonra aynanın ve görüntünün kokusu olmadığını fark edecek ve karşısındakinin bir tehdit oluşturmadığına kanaat getirecektir. Kediler, içgüdüleri gereği gündelik hayatta burunlarını son derece aktif kullanan canlılardır. Koku ayrımı yapabilen kediler ‘’dost’’ ve ‘’düşmanları’’ ayırt etmek için kokladığı feromonlar sayesinde kolaylıkla sonuca varabilir ve ona göre reaksiyon verirler.

Eve girdiğinizde sizi görmese dahi kokunuzu tanıyarak geldiğinizi anlayan kediniz, farklı bir kokuyu ise anında hissedecektir. Burun bölgesinin üst bölümünde yer alan bıyıklar, kedinizin algılarının daha açık olmasını sağlar. Düşündüğünüzden daha güçlü koku alma duyusuna sahip olan kediniz, zaman içerisinde aynadaki yansımanın koku eksikliğini fark ederek onu bir tehlike görmekten vazgeçecektir. Bknz: Kedilerde flehmen tepkisi nedir?

Kedileri Ayna Yansımalarına Karşı Eğitmek

Kedinizi Ayna Yansımalarını Kabul Etmesi İçin Nasıl Eğitirsiniz?

Kedinizin, aynada kendini her gördüğü sırada hırçın davranışlar sergilemesi, bir süre sonra onda önüne geçilemeyecek saldırganlıklara yol açabilir. Özellikle yansıtma özelliği bulunan televizyon ya da bilgisayar ekranları, bu süreçte kedilerin hedef tahtaları haline gelebilir.

Yansımalar mevzu bahis olduğunda kedinizin, karşısında gördüğü davetsiz misafirden kaçmak istemesinin birkaç sebebi olabilir. Genel olarak herhangi bir şekilde ayna, televizyon, radyo, bilgisayar ya da benzeri eşyalar ile tanışmamış özellikle genç erkek kediler, abartılı tavırlar gösterme eğilimindedirler. Bununla birlikte herhangi bir sebeple mekân değişikliği yapan kediler (taşınma, veteriner ziyaretleri, sahip değişikliği vs.) yeni bir ortama uyum sağlamadan önce tedirgin olurlar. Bu duruma birde aynalar eklendiğinde ise işin içinden çıkmak zor bir hale gelebilir.

Kedinizi Aynalara Alıştırmanın Yolları

Kedinizi aynalar ile tanıştırmak için diğer stres etkenlerini ortadan kaldırmak ve bu şekilde ilk karşılaşmayı yaratmak son derece önemlidir. Örneğin kedinizi kendi kucağınızda tutmak ve sürekli okşamak faydalı olacaktır. Ona anlayış göstermeli ve zaman tanımalısınız. Ayna ile olan ilk karşılaşmasında birkaç dakikayı hırçın olarak geçirmesi son derece normaldir. Özellikle yeni doğmuş kediniz varsa ayna ile tanışıklığında ona ekstra zaman tanımanız gerekebilir. Kediniz tanışma sürecinin başında aynadaki yansımayı başka bir kedi zannedecektir. İlk karşılaşmada saldırgan bir davranış eğiliminde olabilir. Bunu en aza indirgemek için üç ya da dört kez bu karşılaşma anını tekrarlayın. Televizyon ya da bilgisayar ekranlarını kullanmamak, meydana gelebilecek herhangi bir hasarın önüne geçmenizi sağlar. Bu sebeple monte edilmiş aynalar karşısında bu işlemleri uygulamanız daha iyi olacaktır.

Gerekli süre geçtikten sonra kediniz, kendiliğinden aynadaki yansımayı kabullenecek ve saldırgan tavırları bir kenara bırakacaktır. Her kedi, farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Sizin kediniz, diğer kediler ile kıyaslandığında aynadaki yansımasına alışmak için daha uzun bir süreye ihtiyaç duyabileceği gibi çok daha az bir zamanda da bu süreci atlatabilir. Bu nedenle kıyaslamalar yaparak kedinizi üzmek, kedinize baskı yapmanıza ve onu olumsuz etkilemenize yol açabilir. Her daim kedinize karşı destekleyici olmak önemlidir. Ona yanında olduğunuzu ve en önemlisi de güvende olduğunu hissettirin. Bırakın karşısındaki görüntüyü tanısın ve dost ya da düşman mı olduğunu anlamak üzere dilediğince koklasın. Koku alamaması en başta aklını karıştırabilir, bu sebeple karşısındaki yansıma ile arzu ettiği şekilde vakit geçirmesinde hiçbir sakınca yoktur. Agresif tepkiler gösterdiği takdirde kedinizi ayna karşısından alarak yuvasına ya da ev içerisinde sevdiği bir bölgeye götürerek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Kedinizin zekâsını asla küçümsemeyin ve bırakın geri kalan her şeyi kendisi halletsin.

Kedinizin ayna ile olan tanışma sürecini nasıl başlattınız? Ne gibi metotlar uyguladınız? Aşağıdaki yorumlar kısmından deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.