Kediler Neden Soğuk Yere Yatar?

3 Şubat 2023
867
Kediler Neden Soğuk Yere Yatar?

Sıcaklık artışı ile ferahlamak için bir şey yaparız. Soğuk içecek tercih eder ve serin yerlere gideriz. Kediler de aynı şekilde yaz aylarında sıcaktan bunalır. Genel olarak farklı alanlarda yatmayı tercih etseler de sıcaklık artınca serin yerlerde uyumayı daha çok severler. Ancak kedinizin soğuk yerde yatmasının tek nedeni sıcaklık artışı olmayabilir. Bu nedenle kediler neden soğuk yere yatar sorusunun yanıtına ulaşmak önemlidir.

Kediler Neden Soğuk Zeminde Yatmayı Tercih Eder?

Kedinizin soğuk yüzeyleri bu kadar sevmesinin birkaç nedeni var. Bu cesur yaratıklar sadece pençelerini kaşımakla ilgilenmiyorlar, aynı zamanda gün boyunca bir veya iki şekerleme yapma konusunda da oldukça yetenekliler. Kediler, nesnelerin kenarlarına kıvrılmayı ve esnemek için patilerini kullanmayı severler. Soğuk ve sert bir yüzeyin sunduğu ekstra “yastık”, uyumak için yumuşak bir şilteden daha iyi bir yere eşittir.

Kediler alışkanlıkları olan canlılardır. Mutlu olmadıklarında yeni bir uyku yeri ararlar. Güçlü hafızaları vardır ve belirli alanları iyi deneyimlerle, diğer alanları kötü deneyimlerle ilişkilendirirler. Bu nedenle uyku sırasında ani bir hareket güven sorunları yaratabilir. Ancak, çoğu kedi sonunda sahiplerini affedecektir. Bunun olmasını önlemek için evcil hayvanınızın uyku alanının temiz ve güvenli olmasını sağlamak önemlidir.

Serinlemek İçin

Bir kediniz varsa, muhtemelen kendi yatağında uyumak konusunda sizin kadar heyecanlı olmadığını fark etmişsinizdir. Kedilerin gece gezicileri olduğu göz önüne alındığında bu anlaşılabilir bir durumdur.

Bir kediyi serin tutmanın en kolay yollarından biri, ona uyuması için güzel ve serin bir yer sağlamaktır. Soğuk bir zemin söz konusu olduğunda, bu daha serin bir karo zemin veya güzel bir ahşap zemin anlamına gelebilir. Bununla birlikte, gölgeli bir pencere veya hatta bir vantilatör kullanarak bir kediyi serin bir ortamda nemli tutabilirsiniz. Aksi takdirde kediniz soğuk yerde yatmaya devam edecektir.

Kedinizi serin tutmanın en iyi yolu, onlara kendilerine ait bir soğutma alanı sağlamaktır. Örneğin, bir soğutma pedi satın alabilir, altlığı serin, gölgeli bir alana yerleştirebilir ve tatlı su sağlayabilirsiniz.

Ek olarak, kediler sıcaklıktaki değişiklikleri algılamada da son derece beceriklidir. 25 derecenin üzerindeki bir oda, muhtemelen kedinizin harekete geçme zamanının geldiğinin bir göstergesidir. Bu, özellikle kediniz hastaysa veya bir süredir iyileşiyorsa geçerlidir.

Hamilelik

Doğum süreci yaklaşmakta olan hamile kediler genellikle soğuk bir yer ararlar. Doğumlarını rahatça yapabilecekleri karanlık, sessiz ve serin bir yer onlar için idealdir. Bu nedenle kediniz hamile ise doğumun yaklaştığını bilmelisiniz.

Hipertiroidizm

Kediler Neden Soğuk Yere Yatar

Bir kedide hipertiroidizme aşırı aktif tiroid bezi neden olur. Bu fazla tiroid hormonu kalbin daha hızlı atmasını sağlar. Ayrıca böbrekler, karaciğer ve merkezi sinir sistemi gibi diğer organları da etkiler. Vücut ısısı arttıkça kediler kendilerine serin bir yer ararlar. Bu neden ile kediler soğuk yere yatar.

İçgüdüsel korunma

Kediler ayrıca her gece farklı bir yerde uyuyarak kendilerini avcılardan koruma içgüdüsüne sahiptir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, uyku yerlerini döndürmenin, içinde yaşayan parazit sayısını en aza indirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. İlginç bir şekilde, bunu daha az aktif olduklarında çoğunlukla geceleri yaparlar. Bununla birlikte, gecenin bir yarısı veya sabahın erken saatlerinde uyuyan bir kedi görmek alışılmadık bir durum değildir. Bahsedildiği gibi, vahşi doğada kediler, bölgelerinin avcılar tarafından istila edilmesini önlemek için birkaç farklı yerde uyurlar.

Güvensizlik

Yatağınızda ya da yanınızda uyumakta direnen bir kediniz varsa size güvenmiyor olabilir. Elbette her kedi güvenmiyor anlamına da gelmez. Kediler özgürlük düşkünüdür. Kimi çok sevecen iken kiminin ayaklarına kırmızı halı da sersen size kendini sevdirmez. Örneğin; British Shorthair kucak sevmez.

Yaşlılık

Yaşlı kediler genellikle eklem rahatsızlıkları yaşarlar. Bu nedenle yumuşak ve sıcak yüzeyler onlar için konforlu değildir. Sert ve soğuk yüzeyleri tercih ederler. Kedinizin yaşı ilerlediyse eklem sorunlarını rahatlatmak için ek takviyeler düşünmelisiniz. Bunların yanı sıra yaşlı kedi maması tercih etmeli ve içeriğini gözden geçirmelisiniz.

Kedi Tercihi

Her insan bir olmadığı gibi her kedi de bir değildir. Kimi sıcak ve yumuşak kimi de sert ve soğuk bir zeminde uyumayı sever. Bu nedenle sağlıklı ve mutlu olan kediniz sadece tercih nedeni ile soğukta yatıyor olabilir. Herhangi bir sağlık sorunu yoksa içiniz rahat edebilir. Ancak en azından altına çarşaf sermeye çalışmanızı tavsiye ederiz.

Güvenli Alan Tercihi

Kedi ile uyumak pek çok kedi severin yaptığı huzur verici bir şeydir. Ancak bazen kediler bunu istemeyebilir. Çünkü soğuk zemin gibi bazı alanlar kedinizin kendini daha güvende hissetmesine neden olabilir. Uyurken yataktan ya da koltuktan düşen zeki kedicik bir daha orada uyumak istemeyebilir. Eve bol misafir geliyorsa kediniz kendine yeni uyku yeri edinebilir. Bu bazen soğuk alan ile alakalı değildir. Alanın güvenli olduğunu düşünmesinden kaynaklıdır.

Sert Yerde Uyumak İstiyor

Bazı kedi sahiplerinin kedilerini sadece çarşaf üzerinde uyumalarını sağladığını görmüşsünüzdür. Çünkü gariptir ama yumuşak olan her şeyi sevdiğini bildiğimiz kedilerin bazıları sert zeminde uyumaya bayılır. Genellikle yaz aylarında sert zemin yüzey soğuk ve ferahtır.

Rahatsız Edilmemek İçin

Kediler uyurken rahat olmayı isterler ve minderlerde ya da koltuklarda bizim tarafımızdan rahatsız olabilirler. Bu nedenle kendilerine en rahat yer olarak soğuk zeminleri görürler. Tüylü dostlarımızın vücut ısıları zaten iyidir ve geriye rahat uyumak için kimsenin olmadığı ve rahatsız edilmediği alanı bulmak kalır. İşte bu alan serin bir yer olabilir. Kedileri anlamak zor gibi gelebilir. Oysa onlar oldukça zekidir ve kendilerine de çok iyi bakar.

Soğuk Yerde Yatan Kediler İçin Çözüm Önerileri

Kediler Neden Soğuk Yerde Yatar

Yaşlı ve eklem rahatsızlığı olan kediler için sert ve kullanımı kolay bir yatak tercih edilebilir. Kedilerin birçoğu onlar için alınan rahat minderlerde yatmazlar. onlar karton gibi bize tuhaf gelen yüzeylerde rahat ederler. Bu nedenle en azından bir karton kutu içerisine köpük vs. ekleyip üzerine bir çarşaf örtebilirsiniz.

Hamile kedilerin rahatlarını bozmanızı tavsiye etmem. Bu strese girmelerine neden olabilir. Nerede isterse orada doğum yapabilir. Ancak bulundukları ortama havlu ve battaniye ekleyebilirsiniz. Zamanla alışacaktır. Serinlemek amacı ile ya da soğuk yer alan arayarak soğuk yere yatanlar için soğutucu kedi yatakları alabilirsiniz.

Kedinizin soğuk yerde yatmasına gönlünüz bir türlü elvermiyorsa ona özel bir kedi yatağı almak için kedi yatağı modellerine göz atabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Kedilerin kulakları ve patileri soğuktan ilk etkilenen alanlardır. Bu nedenle kedinizin üşüdüğünü anlamak için sadece kulaklarının soğukluğunu kontrol etmemelisiniz. Kuyruk, pati, burun ve kulaklarına bakmalısınız. Sıcak alana geçtiğinde kulakları ısındıysa kediniz üşümüyor demektir.

Kediler için uyuma yeri kavramı oldukça farklıdır. Akıl sır ermez derler ya. Zor alanlarda uyumaya bayılırlar hatta. Güvenli yere kediler birden yatar ve neden olduğunu anlamayabilirsiniz. Bazen soğuk ve sessiz bir alan güvenli görünürken bazen de yanınız ve sıcak bir alan isteyebilirler

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.