Kedi İle Uyumak Sağlıklı Mı?

10 Aralık 2022
1262
Kedi İle Uyumak Sağlıklı Mı?

Patili dost ile ev, oda ve en önemlisi zamanımızı paylaşırız. Çünkü sorumluluk almak zamanınızın bir kısmını kedimiz için ayırmak anlamına gelir. Aradaki bağ kısa süre içerisinde güçlenir. Bu nedenle paylaşımlar artar. Kedimiz bize ödül olarak sağlık açısından faydalar kazandırır. Ancak bir yerde durmamız gerekiyor mu, diye düşünmeye başlarız. Her evin kuralları vardır. Bir kedi ile aynı evi paylaşınca da kurallar olmalıdır. Örneğin; herkes kendi odasında uyur, kediler de kendilerine ait minderlerinde ve köşelerinde dinlenirler. Fakat bazı kedi severler çocukları, bebekleri ve kendilerinin yataklarında kedilerinin uyumalarına izin verirler. Peki, kedi ile uyumak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?

UYARI: Yetişkinler için kediler ile uyumanın faydaları ve zararları bulunmaktadır. Sonuç itibari kediniz ile uyuma seçimini risk ve faydaları göz önünde bulundurarak yapabilirsiniz. Ancak çocuk ve bebekler kediler ile beraber uyumamalıdır. Boğulma riski oldukça yüksek olduğu için kedinizi bebeğinizin ya da çocuğunuzun odasından uzak durmasını sağlamalısınız. Hatta kapısının kapalı olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz. Kediler uyumak için sıcak alan ararlar. Bebeğinizin nefesi kedinizi sıcak tutacağı için ağzının ve burnunun kapanmasına neden olabilirler.

Kedi İle Uyumanın Faydaları

Kedi İle Uyumak Sağlıklı Mı

Birçok kedi sahibi, kedileriyle birlikte uyumayı tercih eder ve bunun birçok faydası olabilir. İlk olarak, kedinizin vücut ısısı sizinkinden daha sıcak olduğu için bir kedinin yanında uyumak sizi sıcak tutacaktır. Yanınızda bir kedi olması, daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.

Yatağınızda kedi bulundurmanın bir diğer avantajı da yakınınızda olmaktan keyif almalarıdır. Kediler tipik olarak özgür canlılar olarak düşünülse de, kendilerini yalnız hissedebilirler. Yanınızda uyuyan bir kedi, kedinizin size eşlik ettiğinin kanıtıdır. Ancak, eğer hafif uyuyan biriyseniz, kedinizin yatakta olması durumu biraz garipleştirebilir.

Sakinleştirir

Bir kedi ile beraber uyumak sizin için sadece bir rahatlık meselesi değildir; aynı zamanda stresin atılmasına yardımcı olur ve evcil hayvanınızla bağ kurmayı destekler. Yatağınızda bir kediye sahip olmanın bir başka avantajı da, kedilerin küçük köpeklerin aksine çok fazla yer kaplamamasıdır.

Stres Giderir

Geceleri kedilerle yatakta yatmak hem kediler hem de sahipleri için stres giderici olabilir. Kaygıyı azaltarak ve kedinin daha güvende hissetmesini sağlayarak stres seviyelerini azaltabilir. Bir kedinin yumuşak nefesi ve sıcaklığı, stresli bir günün stresini yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Geceleri kedilerle uyuyan kişilerin daha az kabus görme, kan basıncının düşmesi ve kalp atış hızının daha düşük olması daha olasıdır. Araştırmalar, bir kediyi okşamanın, stresi azaltan ve kan basıncını düşüren oksitosin hormonunu salgıladığını göstermiştir. Uykusuzluk, gece terörü veya travma sonrası stres bozukluğu olan kişiler de kedilerini harika bir stres giderici olarak bulacaklardır.

Dostluğu Teşvik Eder

Kedinizle uyumak, onunla bağ kurmanın harika bir yoludur. Kediniz muhtemelen yatağınızda uyurken daha güvenli ve rahat hissedecektir. Ayrıca, kediniz uyurken muhtemelen ayaklarınızı ısıtacaktır. Ve eğer biraz yorgun veya stresliyseniz, evcil hayvanınız muhtemelen mükemmel arkadaşınız olacaktır. Kediler doğal olarak insanları cezbeder ve kendi alanlarını paylaşan insanlarla uyumayı tercih ederler.

Yalnız Uyanmazsınız

Geceleri kedinizle uyumanın bir başka avantajı da sağladığı arkadaşlıktır. Kediler bağımsız yaratıklar olarak kabul edilseler de, uzun süre yalnız bırakılırlarsa kendilerini yalnız hissedebilirler. Kedinizin yanında uyuyarak stresi azaltabilir ve kedinizle aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz.

Uykuya Dalmanızı Sağlar

Geceleri yatakta bir kedi olması uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Nazik mırıltıları, beyaz gürültünün uyarıcı etkisine sahiptir. Uyku bozukluğunuz varsa, yatakta yanınızda bir kedi olması daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir. Ayrıca stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilirler, böylece daha sakin ve daha az endişeli hissetmenize yardımcı olabilirler.

Kedi İle Uyumanın Zararları

Kedi İle Uyumak Sağlıklı Mı

Geceleri kedinizle yatakta uyumaktan kaçınmanın birkaç nedeni vardır. Kediler küçük yırtıcı hayvanlardır ve en çok uyuduklarında savunmasızdırlar. Sahibinin yataktaki yakınlığı, yırtıcılara karşı ekstra savunma ve güvenlik sağlar. Ayrıca, eğer hafif uyuyan biriyseniz, bir kediyle uyumak oldukça tatsız olabilir.

Kedilerin geceleri daha aktif olma ve uykuyu bozma eğilimi vardır. Ayrıca yıkıcı olabilirler. Sürekli yatağı tırmalayan veya horlayan bir kedi de uyku düzeninizi bozabilir. Ayrıca kediler geceleri insanlardan daha hareketlidir ve odadan kolayca çıkabilirler.

Kedinizle yatakta uyumak tamamen güvenliyken, kediyi sağlıklı ve temiz tuttuğunuz sürece çeşitli sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir. Kediler sizi hasta edebilecek birçok parazit ve hastalık taşırlar. Bu nedenle, kedinizi geceleri yatağınızın dışında tutmanız önemlidir.

Bozulan Uykular

Yataklarını kedilerle paylaşan kişiler için uyku bozukluğu bir sorun olabilir. Gece boyunca kediler uyanabilir ve sahibini uyandırabilir. Zamanla, kedinizin hareketlerine daha az duyarlı olacaksınız. Uyumakta zorluk çekiyorsanız, daha ciddi bir durumun işareti olabilir.

Sorunu hafifletmek için yatağınızı kedinize sınırlamaya çalışmalısınız. Bunun yerine, ayrı bir odada, boş bir odada, oturma odasının köşesinde ve hatta banyoda rahat bir kedi yatağı verin. Ayrıca, kedinizin suyu olduğundan ve kum kabına erişebildiğinden emin olun. Kedinizi kullanmaya teşvik etmek için kedi nanesini yatağa da sürebilirsiniz.

Alerji ve Astım Hastalığı Riski

Kedi ile uyumak sağlıklı mı sorusunun olumsuz yanıtlarından biri ne yazık ki astım ve alerji riskleridir. Astım ya da alerji gibi hastalıklara maruz kalabileceğiniz gibi var olan sorunlar da artabilir. Bu nedenle kedinizden ayrı uyumayı tercih etmeniz sizin için en iyisidir.

Boğulma Tehlikesi

Kedilerin küçük çocuklarla uyumasına izin vermenin birçok tehlikesi vardır. Birincisi, kediler yanlışlıkla uyuyan çocukları boğabilir. İkincisi, kediler yeniliği sevmez ve çevrelerindeki değişikliklere kolayca uyum sağlayamazlar. Kediniz yatak bölgesini kaybetmeye başladığında, yıkıcı davranışlarla tepki verebilir. Bunun olmasını önlemek için, kedinize tırmanması için bazı oyuncaklar veya bir tırmalama tahtası verin. Son olarak, kedinizin çocuklarınıza bulaştırabilecek parazitler taşıyor olabileceğini unutmayın.

Daha da kötüsü, çocuklar kedi tüyüne maruz kalmaktan ciddi bir hastalığa yakalanabilirler. Kediler insanlar üzerinde yaşamayan ancak, bir çocuğun cildini tahriş edebilecek bir pire türü taşırlar. Sonuç, ciltlerinde kaşıntılı, kırmızı bir yumrudur. Çocuklar en az dört yaşına gelene kadar yatakta kedilerle yatmaktan kaçınmalıdır.

Parazit ve Mantar Enfeksiyonları

Kedinizle uyurken parazit ve mantar enfeksiyonlarını yakalamanız mümkündür. Bu enfeksiyonların çoğu insanlara bulaşmasa da kedinizin sağlıklı ve parazitsiz olduğundan emin olmanız önemlidir. Evcil hayvanınızı düzenli olarak kontroller için veterinere götürerek bu enfeksiyonları önleyebilirsiniz.

Hamileyseniz, kedinizle yatmaktan kaçınmalısınız. Bebekte işitme kaybı ve zihinsel engelliliğe neden olabilen doğuştan toksoplazmoz bulaştırabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer mantar da oldukça bulaşıcı olan ve kontamine maddelerle doğrudan temas yoluyla kolayca yayılan tineadır.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bir kedi ile uyumak zararlı mı sorusunun yanıtlarından biri hastalık riskleridir. Çünkü kediniz yanınızda uyursa bakteriyel bir enfeksiyon kapma riskiniz vardır.

Evcil hayvanlardan kaynaklanan bakteriyel enfeksiyonlar ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir. Diğer bakteriyel enfeksiyonlar, kedinizin cildinizi yalamasından kaynaklanan kedi tırmığı hastalığı da dahil olmak üzere, bir kediyle yatarak bulaşabilir. Zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler ve küçük çocukları bu enfeksiyonlara karşı özellikle savunmasızdır, bu nedenle evcil hayvanınız ve kendiniz için her zaman temiz bir ortam sağlamalısınız.

Kedi Kakası Riskleri

Kedilerle uyumanın oluşturduğu bir diğer tehdit de kedi kakasıdır. 1000’den fazla evcil hayvan sahibiyle yakın zamanda yapılan bir anket, bu insanlardan üçünden birinin yatağında kedi kakası olduğunu ortaya çıkardı. Bir diğeri, bir kedinin uyurken kakasını yorgana gömdüğünü söyledi.

Kediler yumuşak olan her şeyi sever. Yorgan da aklına kum kabını getirebilir. Bu nedenle gece uyurken tuvalet ihtiyacını yorgan altına yapıp üzerini örtebilir. Değişikliği sevmedikleri için de yanınızda yatma alışkanlığından kolayca vazgeçmeyebilir.

Özellikle büyük veya çok kedili bir eviniz varsa, kedi kumu pisliği yatağınızın üzerine bulaşabilir. En temiz kediler bile bazı dışkı maddelerini ve kuma kabı döküntülerini yataklarına taşıyabilir. Bir kauçuk paspas, etraftaki enkaz miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Paspas olsa bile, kedi kumu yatağınıza girebilir. Yatağınızı temiz tutmak istiyorsanız, geceleri kedinizle uyumaktan kaçınmak en iyisidir.

Kedi dışkısı ve kum kabı kalıntılarına maruz kalmak hamile kadınların, yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin sağlığına zararlı olabilir. Kedi dışkısı zararlı bakteri, virüs ve parazitleri taşıyabilir. Bunlara maruz kalmak ishale ve kusmaya neden olabilir. Bir kedi dışarıda yaşıyorsa, patilerin altındaki kir ve kalıntıları temizlense de çıkmayabilir.  Ölü fareler de yatağınıza girebilir. Çünkü kediler avcıdır ve sevdikleri kişilere ödül olarak avlarını getirebilir ya da avlarını bir yere saklamak isteyebilirler.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı bir kedinin nefesi genellikle zararsızdır. Ancak alerji riski oluşturabilir. Bazı kedilerin bariz bir şekilde rahatsız edici nefesleri olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, bir kedinin ağız kokusu genellikle zararsızdır. Kedi nefesine birkaç farklı koşul neden olur. Bir kedinin diyetinin ağız sağlığı üzerinde önemli bir rolü vardır. İyi bir kedi maması, protein ve nem açısından yüksektir ve dolgu maddesi içermez. Bu tür bir diyet, genel olarak sağlığı geliştirecek ve ağız kokusuyla ilgili sorunları azaltacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.