Kedi yeni sahibine nasıl alışır? Sahip değiştiren kedi nasıl etkilenir?

2 Nisan 2022
3994
Kedi yeni sahibine nasıl alışır? Sahip değiştiren kedi nasıl etkilenir?

Kedi ile aile üyeleri arasındaki bağ, her ev içinde farklılık gösterse de kediler ailelerini severler. Bazıları soğuk ve uzaktan sevilmeyi tercih ederken bazıları oldukça sıcakkanlı ve cana yakındır. Ancak soğukkanlı olan kedilerin ailelerini sevmediğini ya da daha az sevdiğini söylemek oldukça yanlıştır. Her insanın karakter yapısı farklı olduğu gibi kedilerde de aynı farklılık söz konusudur. Bu nedenle herhangi bir neden ile sahiplerinden ayrılan kediler için hayat zorlaşır. Aynı sıcak yuvayı bulsalar ve aynı mamaya sahip olsalar da evlerinin düzeni değişir ve en çok da sahiplerini özlerler. Ki birçok kedi, küçük bir farklılık yüzünden strese girebilir. Kedi yeni sahibine alışır ancak nasıl olacağı ve yaklaşım konusunda neler yapılacağı, her bir kedi farklı olsa da aynı yolu izleyerek gerçekleştirilebilir.

Kediler çok uzun yıllar önce evcilleştirildi. Bu nedenle eve tüylü bir dost geldiğinde onu evcilleştirmek için çok fazla zaman harcamamıza gerek duymayız. Onlarla uzun saatler boyunca ilgilenmemiz gerekmez. Elbette patili dostlarımızı unutmamalı, onlarla daima iletişim kurmalı ve oyunlar oynamalıyız. Ancak günlük yoğunluğumuz nedeni ile tüm günümüzü hediye edemeyiz. Birçok kedi sever bu yüzden kedilerinin soğuk davrandığını düşünür. Oysaki kediler özgür ve soğuk ruh yapısına sahiptir. Bir diğer yandan asla sevgisiz değillerdir. Sahiplerine kolayca bağlanır ve onlarsız yapamazlar. Şekerleme, günlük keşifler ve bunun gibi nedenler için bazen yalnızlığı tercih etseler de sahiplerinin eve gelmesi için kapıda bekler ve karşılama yaparlar. Bu yüzden sahip değiştiren her kedi olumsuz olarak etkilenir.

Sahip değiştiren kedi nasıl etkilenir?

Sahip değiştiren kedi psikolojisi değişmez, diye düşünür birçok kişi. Oysaki kediler farklılıktan hoşlanmazlar. Ki bu farklılık en sevdiği ve bağlandığı kişiler ile ilgili ise durumu kontrol altına almak için zaman gerekebilir. Bazen çok kolay olan alışma süreci bazen oldukça zordur. Zaman geçtikçe hem patili dost hem de yeni sahipleri için farklı zorluklar ortaya çıkabilir. Bu zorlukları kolayca atlatmak neyse ki mümkün.

Yalnız kalmayı seven ve bağımsızlığını anne sütünden ayrıldığında ilân eden her kedi kendi kendine yetebilir. Ancak evcil olarak evde bakıldığında durum farklıdır. Eve alışırken doğal yaşam alanlarındaki birçok şeyi de geride bırakırlar. Önlerine gelen mamaya ve onlarla sunulan her şeye bağlanırlar. Karakterlerindeki var olan farklılığı sevmeme durumu nedeni yüzünden sahipleri bu konu üzerinde hassas davranır. Onlar köpeklerden farklı olsa da kediler sahiplerini özler ve alıştıkları ortamdan uzaklaşmak istemezler. Bu nedenle kaybolan kediler dışarıda çok fazla zorluk yaşar.

Yeni bir aileye katılanlar için durum ilk günlerde kaybolmaktan farksızdır, aslında. Farklı mama kabı, evdeki eşyaların farklılığı ve her zaman yerde duran tuvalet kabı da farklıdır. Ancak alışma sürecinden sonra elbette mutluluk dolu anlar artacak ve patili dostlar eskisi gibi enerjik ve sevecen olacaklar. Önemli olan daah önce belirttiğimiz gibi yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler konularında bilgi alıp uygulamaktır. Ki arada sunacağımız ipuçları sayesinde kediniz sizi çok sevecek ve yeni yuvasına çok daha kolay alışacaktır.

Kedi yeni sahibine nasıl alışır?

sahip değiştiren kedi psikolojisi

Kedi, yavru ise size alışması çok daha kolay olacaktır. Eski ailesi ile ne kadar az zaman geçirdiyse bir o kadar iyi sizin için. Çünkü her ailenin farklı düzeni ve kuralları vardır. Ayrıca evcil hayvan bakımında bilinçsiz olan aileler tarafından yapılan yanlışlıkları çözmek pek de kolay değildir. Ancak çözülemez, diye bir şey de yoktur. Sonuç itibari ile sokak kedisi sahiplenme ile birçok kediye özel bir hayat sunan değerli kedi severler bu zorluğu başarabildiyse, evde bakılmış olan bir kedinin yeni sahibine alışması da mümkündür. İlgi, sevgi ve sabır üçlüsü ile siz bunu başarabilirsiniz!

Evi tanıtın

Kedinizin yeni ailesi olarak onu evinize götürmeden önce, geçişi ilgili herkes için kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. İlk olarak, kedinizin çok sık kullanmadığı odalarda bulunan tüm kapıları veya pencereleri kapatın. Bu kedinizin kaybolabileceği, incinebileceği veya başını belaya sokabileceği odalardan dışarı çıkmasını önleyecektir. Ayrıca, kedinin keşfe çıkarken sıkışmasına neden olabilecek boşlukları kapattığınızdan emin olun. Patili dostunuz için evi güvenli hale getirdikten sonra, yeni ortamına alışması için onu evin her yerinde yürüyüşe çıkarmaya başlayın.

Yeni bir sahip demek elbette yeni bir ev demektir. Bu nedenle patili aile üyesine evi tanıtmak hem güvenlik hem de daha kolay alışması açısından çok önemlidir. Evi tanıtmak için güvenlik önlemlerini aldıktan sonra odaların kapılarını açık tutmak yeterlidir, aslında. Onlar evi keşfetmek için gerekeni yapacaktır. Bol bol koklayacak ve etrafa kokularını yayacaktır. Ki evin artık ona ait olduğu anlaşılsın.

Eşyalarını da alın

Eğer yapabiliyorsanız, kediyi eşyaları ile kabul edin. Böylece alışması gereken ve zorluk yaşayabileceğiniz pek çok olumsuzluk ortadan kalkacak ve sizlere çok daha kolay alışacaktır. Kedi yeni sahibine nasıl alışır sorusunun en etkili yanıtı patili dostun eşyalarını da unutmamaktır. Bir diğer yandan eski sahibinin bir parça eşyasını da alabilirsiniz. Bu eşyayı sıklıkla uyuduğu ya da ona özel olarak yaptığınız bir yere koyabilirsiniz. Ancak kendi bir parça eşyanızı da unutmamalısınız. Kokular, kediler için çok önemlidir. Bölgelerini işaretlemeye, kendi familyası arasında iletişim kurmaya ve daha pek çok şeye yarar, kokular onlar için.

Mama kabının aynı olması kolay beslenmesine ( aynı mamayı almalısınız) ve tuvalet kabının aynı olması da ayrı bir tuvalet eğitimi vermemenizi sağlar. Her yeni eşya kediler için yeni bir alışma süreci ve eğitim, demektir.

Sabırlı olun

Bir evcil hayvan sahibi olmak için büyük bir sabır gerekir. İlk defa kedi besleyecekseniz, bu konuda kendinizi eğitmelisiniz. Kediler büyük sabır ister. Hele ki eski sahibinden ayrılmış olanlar için alışma süreci daha uzun sürebilir. Yeni insanlar, yeni ortam ve pek çok şey değiştiği gibi elbette eski sahibini ve evini özleyecektir. Asla ceza vermeyerek ve daima sabırlı olarak yaklaşmalısınız. Onların hem canlı hem de bir hayvan olduğunu unutmamalıyız. Bizler gibi davranmaları ya da düşünmeleri imkansızdır.

İlgisini çekin

Kedinin yeni sahibine ve aile üyelerine alışması için elbette boş kalmasını engellemek gerekir. Onunla bolca oyun oynamak ve ilgisini çekmek önemlidir. Bu nedenle yoğun olduğunuz zamanlar için kedinizi mutlu edecek ve oyalayacak olan oyuncaklar almalısınız. Dilerseniz kendi patili oyuncaklarınızı kendiniz de yapabilirsiniz. Kediler tuhaf canlılardır. Her şeyi kabullenip mutlu olmazlar. Örneğin; onun için yumuşacık ve kaliteli olan bir mindere yüksek bütçe ayırır ve alırsınız ama o minderin dışındaki kutuyu tercih eder.

Zaman tanıyın

Zaman her şeyin ilacıdır, derler. Günlük rutin hayatınız devam ederken kedinizle bolca vakit geçirin, beslenmesine dikkat edin, veteriner ziyaretlerini asla ihmal etmeyin. Göreceksiniz ki zamanla size alışacak ve hatta bağlanacaktır.

Ona özel alan sunun

kedi için özel alan

Kediler için evde özel bir alan bulunması oldukça önemli bir konudur. Eve bir misafir geldiğinde ya da kediniz özgürlüğünü yaşamak istediğinde kendine özel olan bölgesine gider ve huzura kavuşur. Özel alanı içerisinde rahat bir minder, oyuncak ve bu tarz eşyalar olması da kedinin daha mutlu olmasını sağlar.

Eve gelen misafirler, kediler konusunda deneyimsiz ise sorunlar çıkabilir. Kedinin isteği olmadan sevilmesi ya da gürültülü konuşma gibi yanlış hareketlerde bulunabilirler. Bu nedenle kediler için evde her zaman bir alan olmalıdır. Kaçıp huzura ermesi için nereye gitmesi gerektiğini bilmelidir. Böylece eve daha kolay bağlanır ve kaçmayı düşünmezler.

İlk adımı atmasını bekleyin

Kediler de elbette bir canlıdır. Bu nedenle onlarında sahip olduğu haklar vardır. Sürekli kucağa alınıp sevilmek istemeyebilirler. Gürültü onları rahatsız ettiği için sevdiğimiz müziği kısık olarak dinlememiz gerekebilir. Kedi sahiplerinin yapması gereken patili dostlarından ilk adımı beklemektir. Kediniz size kendini sevdirmek isteyecektir. Bunu belli eden pek çok hareket bulunur. Örneğin; kediler sevdiklerine sürtünürler. Onların yanlarında yatar ve mırıldanırlar.

Kedinin yeni sahibine alışma süreci

Sahip değiştiren kedi psikolojisi, ona gösterilen ilgi, sevgi ve zaman ile düzelir. Ne yazık ki yeni eve taşınma ve yeni bir aile onlar için kolay değildir. Alışma süreci içerisinde kedi çok fazla miyavlayabilir. Kediler geceleri hareketlidir ve genellikle geç saatlerde miyavlayabilirler. Etrafı dağıtabilirler. Eğer isterse yanınızda kalıp uyumasına izin verebilirsiniz. Bu bazı kedi sahipleri için hoş olmasa da bazıları kedileri ile uyumak için çıldırır adeta. Nefes seslerini duymak bile keyif verir onlara. Miyavlama sıklığı dışında iştahsızlık görülebilir. Ödül atıştırmalıkları ve kedilerin sevdiği sebze ya da meyveleri de deneyebilirsiniz. Farklı bir mama kullanmadığınızdan emin olmalısınız. Kediler için mama değişimi önemlidir. Her mamayı kabul etmezler.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi yeni sahibine zamanla alışır. Yeni kurallar ve yeni olan her şey kediler için oldukça zordur. Bu nedenle tuvalet eğitimi tekrar verilmesi gerekebilir. Kedinin evi benimsemesi için eşyaları ve sahibini koklaması gerekir. Sizi bolca koklasın, iyi niyetinizi anlayacak ve zaman içerisinde aranızda güçlü bir bağ oluşacaktır.

İlk adımı atmasını beklemelisiniz. Beslenmesine ve bakımlarına dikkat etmelisiniz. Veteriner kontrolleri, uzman kedi sahipleri ve zamanla pek çok şey konusunda bilgi sahibi olarak kediniz ile aranızdaki güçlü bağa siz bile inanamayacaksınız. Kediler ilk kez sahiplendiklerinde bir gün içerisinde eve alışır. Ancak evde başka bir kedi varsa, alışma süreci uzayabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.