Kediler neden masaj yapar?

14 Kasım 2022
1514
Kediler neden masaj yapar?

Kediler pek çok neden ile masaj yapar. Yaptıkları uygulama hamur yoğurma işlemine benzer. Bu nedenle kedilerde yoğurma hareketi olarak da adlandırılır. Masaj hareketlerini izlemek oldukça keyiflidir. Her hareketleri bizleri eğlendirmeye yetse de şefkat ve sevgi içerenlerin yeri ayrıdır. Bunların yanı sıra kedi sahibi olarak her gün canlı belgesel izlemek, bilimsel pek çok şeye tanıklık etmek bizleri heyecanlandırır. Ki konu kediler ise birkaç dakika sonra ne yaşayacağınızı bilmek mümkün değildir.

Kedilerde yoğurma hareketi nedenleri

Bir kediniz varsa, muhtemelen yumuşak bir yüzey üzerinde patilerinin ritmik bir şekilde hareket ettiğini, masaj yaptığını görmüşsünüzdür. Bu aktivite sırasında biraz salya bile fark etmiş olabilirsiniz. Yoğurma, kedilerin normal bir davranışıdır ve bunu çeşitli nedenlerle yaparlar. İşte nedenler ve çok daha fazlası…

Süt arttırma desteği

Kediler, süt arttırmak için annelerine masaj yapar. Bu duruma yoğurma da diyebiliriz. Bazı kedi sahipleri, uygulamayı tırnakları törpüleme ile ilişkilendirir. Bu nedenle tırmalama tahtası yetersiz olarak düşünebilirler. Ancak masaj, kediler için doğal bir davranıştır ve doğuştan gelen bir şeydir. Süt arttırma desteği ile birlikte masaj yapmanın kedilere karşılıklı olarak pek çok faydası vardır.

  • Yavru kediler emerken süt üretimini uyarmak için annelerinin meme uçlarını yoğururlar. Annelerinde süt olmasa bile rahatlık ve karınlarını doyurmak için anneye koşabilir ve yoğurmaya devam edebilirler.
  • Yoğurma, yavru kedilerin anneleriyle bağ kurmasına yardımcı olur ve evrimsel bir tepkidir.
  • Masaj yapan kedi ile diğeri arasında bağ güçlenir. Çünkü masaj, iki hayvan arasındaki sevgi ve şefkatin bir işaretidir.
  • Yoğurmanın diğer amacı, emziren kediyi kendi gibi işaretlemek ve rahatlatmaktır. Eylem aynı zamanda dinlendirici bir uykuya dalmalarına yardımcı olur. Kedilerin vahşi doğada uyumaya alışma biçiminden evrimleşmiş olabilir.

Sahiplenme

Kediler neden masaj yapar

Her canlı için sahiplenme oldukça önemlidir. Sahiplenme duygusu bize ebeveynlerimizi, arkadaşlarımızı ve yakınlarımızı korumaya, onları daha çok sevmeye ve daha pek çok şeye teşvik eder. Çünkü aradaki bağ güçlenir. Kediler de bizler gibi bulunduğu ortamdaki kişileri, annelerini ve kardeşlerini sahiplenebilir. Sahip oldukları eşyalar da aynı şekilde sahiplenmeye müsaittir. Kediler bu neden ile masaj yapar. Onlar için sahiplenme işaretleme ile doğrudan ilişkilidir. Masaj yapar gibi eşyaları, kedileri ve bizleri yoğururken bir yandan koku bırakırlar. Masaj yapmanın yanı sıra sürtünme ile de işaretleme yani sahiplenme yapabilirler. Diğer kedilere ve canlılara mesaj iletirken bizi ve sürtündüğü nesneleri sevdiklerini de anlayabiliriz.

Gerilme

Kediler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Bu nedenle bizden daha fazla gerilme ihtiyacı duyarlar. Kaslarını gevşetmek için de battaniye gibi yumuşak nesnelere masaj yaparlar. Uykudan uyanışı atlama amacının yanı sıra uykuya hazırlık da kedilerin masaj yapmasına neden olur. Üzerindeki enerjiyi atamayan kediler gerilme ile rahatlar. Masaj sırasında yorulan patiler uykuya hazırdır. Gevşeyen beden huzurlu bir uykuya davet eder.

Mutluluk

Birçok kedi, kendilerini güvende hissettirdiği ve mutluluk için yoğurur. Bazen bir kedi kendini rahatsız hissettiği için yoğurmayı bırakır. Bu durumda, kedi için stres yaratan altta yatan bir sağlık durumu veya travmatik bir deneyim olabilir. Bu davranış, kedinin hayatındaki son bir hareketin veya değişikliğin bir sonucu da olabilir.

Sevgi

Yoğurma, rahatlatıcı bir jest olmanın yanı sıra, kedilerin insanlarına olan sevgilerini ve şefkatlerini göstermelerinin bir yolu da olabilir. Bu hareket insanlar için rahatsız edici olsa da kediler için doğal bir davranıştır. Sadece her zaman sıcak bir battaniyeyi el altında bulundurduğunuzdan emin olun. Çünkü tırnaklar canınızı yakabilir. Bu nedenle üzerinize battaniye örterek kedinizin masaj yapmasına izin verebilirsiniz. Bu aranızdaki bağın güçlenmesini de sağlayacaktır.

Bir kedinin size sevgi gösterdiğinin bir işareti de olabilir. Kediler sahiplerine kendilerini güvende ve rahat hissettiklerini göstermek için yoğururlar. Kediniz size masaj yapıyorsa, onu ikramlarla veya en sevdiği oyuncaklar verebilirsiniz. Bu şekilde, kedinizin daha çekici bir yüzeye geçme olasılığı daha yüksek olacaktır. Kedinizin rahat hissetmesine yardımcı olmak için kalın bir battaniye veya yoğrulur bir yüzey de kullanabilirsiniz. Kedinizin yoğurma davranışının bir sağlık sorununun işareti olabileceğinden endişeleniyorsanız, bir veterineri ziyaret edin. Veteriner hekiminiz, ani veya tekrarlayan davranışları önlemenize veya bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olacak ipuçları sağlayabilir.

Çiftleşme çağrısı

Kediler, potansiyel eşlerine çiftleşmeye hazır olduklarını göstermek için kızgınlık döngüleri sırasında masaj yaparlar. Patilerindeki pedler, bölgelerini işaretlemek için koku salan koku bezleri içerir. Bu davranış sadece dişi kedilerde görülür ve buna aşırı sevgi ve huzursuzluk gibi başka davranış değişiklikleri de eşlik edebilir. Neyse ki, kedinizi kısırlaştırmak bu davranışlara olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir.

Bazı bilim adamları, kedilerin yaşamları boyunca yoğurmalarının birkaç nedeni olduğunu varsaydılar. Örneğin, kısırlaştırılmamış dişi kediler kızgınlığa girmeden önce vücutlarını giysilere, yastıklara ve battaniyelere sürterek yoğurabilir. Kedilerin kızgınlığa girmeden önce yoğurmalarını daha rahat hale getiren feromorfon ürünleri de mevcuttur.

Bölge işaretleme

Yoğurma, kedilerin iletişim kurmasına da yardımcı olabilir. Vahşi doğada kediler bölgeleri işaretlemek ve birbirleriyle iletişim kurmak için feromonlar kullanır. Bir kedinin kokusu, bulunduğu yerden ayrıldıktan sonra uzun süre kalır. Kedilerin yanaklarında, kuyruklarının tabanında ve patilerinde salgı bezleri bulunur. Bu yoğurma işlemi kokunun tüm alana yayılmasını sağlar.

Rahatlama

Kediler neden masaj yapar

Kedinizin battaniyeleri yoğurmasının en yaygın nedenlerinden biri rahatlamaktır. Bir yavru kedinin uykuya dalmadan önce annesinin karnını yoğurması doğaldır. Bu davranış yetişkin kedilerde de yaygındır. Kediyi yatıştırmaya ve anne-yavru arasındaki bağı güçlü tutan oksitosin hormonunun salınmasına yardımcı olur. Ancak kediniz sürekli battaniyenizi yoğuruyorsa, bu kedinizin stresli olduğunun bir işareti olabilir.

Yoğurma yani masaj hareketi, kediler için rahatlık sağlamanın yaygın bir yoludur. Fiziksel dışında duygusal açıdan rahatlamayı da sağlar. Yavru kedilik anılarını geri getirebilir çünkü kediler bunu anneleri tarafından bakılmakla ilişkilendirir. Bu hareket, kedilerin sağlığı için önemli olan kaslarını germelerine de yardımcı olabilir. Rahatlık hissi genellikle yumuşak bir battaniyeye sarılmayı andırır.

Konfor

Kediler için konfor önemlidir, diye belirttiğimizde kedi sahiplerine tuhaf gelebilir. Çünkü en lüks minder ve yatakları alsak da onlar kutular da yatmayı ve eğlenmeyi tercih ederler. Ancak kendi konforları için yaptıkları birkaç şey vardır. Bunlardan biri de masajdır. Kendilerini rahatlatmak için yoğurma hareketleri yaparlar. Bazen de karşısındaki kediyi rahatlatmaya çalışırlar.

İlgi bekleme

İlgisiz kaldığında hisseden kediler, sahiplerine masaj yaparlar. Masaj sıklığı fazla ise kediniz stresli ya da bir şeyden dolayı rahatsız olabilir. Ona daha fazla zaman ayırmalısınız. Sevginizi kedinize belli ettiğinizden emin olmalısınız. Sevgi isteyen kedi nasıl davranır, sorusunun yanıtı konusunda bilinçli iseniz ilgi bekleyen kedinizi kısa sürede mutlu edebilirsiniz.

Kedilerde yoğurma hareketini önlemek için neler yapılmalı?

Kediniz çok sık yoğurma hareketi yapıyor ve bu nedenle eşyalara zarar veriyorsa, masa yapmasını önlemek için birkaç ipucuna ihtiyacınız olabilir. Bu uygulama doğal olsa da aşırı miktarda yapılması altta yatan bir soruna işaret edebilir. Bu yüzden  veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz. Sıklığı normal olan yoğurma işlemleri için tavsiyemiz durumdan endişelenmek ya da tasalanmak yerine umursamamanızdır. Çünkü kediler bu uygulamayı genellikle güzel amaçlar doğrultusunda yaparlar. Belirttiğimiz gibi sıklık artarsa veterinere danışmalısınız.

  • Yoğurma işlemi yapacağını anladığınızda kedinize oyuncak ya da atıştırmalık verebilirsiniz. İlgisi dağılınca yoğurma hareketini bırakacaktır.
  • Tırnaklarını düzenli olarak kesin. Tırnakları kısa olan kediler genellikle yoğurma işlemini kısa tutar ya da yapmaz. Ayrıca eşyaların çizilmesi ya da canınızın yanması önlenmiş olur.
  • Asla ceza vermeyin.
  • Kediniz size masaj yapmaya kalkarsa, üzerinize bir battaniye alarak canınızın yanmasını önleyebilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Kediler sahiplendikleri yani önemsedikleri nesne ve canlılara masaj yapar gibi yapar. Buna yoğurma hareketi de diyebiliriz. Sevgilerini göstermek, ilgi istemek, süt arttırmaya destek, daha rahat uyumak ve gerilmek gibi pek çok neden bu uygulamaya neden olur. Kediniz size masaj yapıyorsa sizi çok seviyor ve sizden ilgi bekliyor demektir. Battaniye ya da yumuşak olan nesnelere yoğurma hareketini yapıyorsa geriniyor ya da eşyaları sahipleniyordur. Bunların yanı sıra çiftleşme çağrısı olarak da dişi kediler erkek kedilere masaj yaparlar.

Kediler önemsedikleri canlılar ve nesnelere hamur yoğurur gibi hareket yaparlar. Hamur yoğurma işlemine benzemesi patileri genellikle kaldırma ileri geri ya da daireler çizerek hareket ettirmelerinden kaynaklanır. Bunun nedenleri arasında karşısındaki canlıyı rahatlatma, sevgilerini gösterme, mutlu olmaya çalışma, işaretleme ve konfor arama yer almaktadır.

Kediler sahiplerini ilgi istedikleri için yoğurur. Sevgilerini belli ederken onlarda sevilmek isterler. Kediler sahiplerini çoğu kez anneleri gibi görür. Ne kadar büyümüş olsalar da yavruluk dönemlerindeki yoğurma hareketleri ile mutlu olmaya çalışırlar. Bu hareket sahiplenme, aradaki bağın gücü, sevgi ve şefkat ile de ilişkilidir.

Kediler önemsedikleri yani sevdikleri kişilere masaj yapar. Bu nedenle seçilmiş kişi sizseniz oldukça şanslısınız. Kediler zeki canlılardır. Hisleri güçlü olsa da herkese kolayca yaklaşmazlar. Elbet bu durum sosyalleşmeleri ve geçmişlerindeki kötü olayların izleri ile de bağlantılıdır. Eğer sosyalleşmiş ve hayatı boyunca sadece sevgi görmüş bir kedi ise insanlar ile arası iyi olabilir. Yine de herkese masaj yapmazlar.

Kediler masaj yapmıyorsa stres altında olabilir. Daha önce farklı biri tarafından sahiplenildiyse masaj yapmama için eğitim verilmiş de olabilir. Bu konu üzerinde net bilgi almak için veterinere danışmak gereklidir. Her kedinin farklı bir nedeni olabilir. Masaj yapmaması sizi sevmiyor anlamına gelmez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.