Kedilerin koku bırakması nasıl önlenir? Nedenleri ve çözümleri

18 Temmuz 2022
3221
Kedilerin koku bırakması nasıl önlenir? Nedenleri ve çözümleri

Kedilerde koku bırakma, sahipleri ve aynı ortamda yaşayan bireyler için oldukça zor bir durum. Çünkü idrar püskürttükleri alanı fark etmediğimizde oldukça kötü bir koku oluşuyor. Kedi kumu temizliğinde kokunun neden bu kadar yoğun olmadığını düşünebilirsiniz.  Bunun nedeni kedi idrarı keskin kokulu iken işaretleme yapmak için püskürttükleri idrar çok daha keskin olmasından kaynaklı. Neyse ki bu durumu engellemek ve kokulardan kurtulmak için birkaç yol var. Bugün kedilerin koku bırakması nasıl önlenir sorusunu yanıtlıyor ve bıraktıkları kokuları gidermek için püf noktaları sunuyoruz. Hadi başlayalım!

Evcil hayvanlar ile aynı ortamda yaşam sürmek oldukça keyiflidir. Ancak pek çok kişi bu keyifli yaşama sahip olamaz, canlıları uzaktan sevmek ve beslemek ile yetinir. Alerji, eğitim, zaman ve daha pek çok konu bir evcil hayvan sahibi olmamıza engel olabilir. Köpek ya da kuş sahibi olmak ve onlarla ilgilenmek rutin bir hayat demek iken kedi severleri aynı kefeyi koymak pek doğru olmaz. Çünkü kediler çılgın ve özgür canlılardır. Onlar ile aynı alanda yaşarken yarının ne ya da kedimizin başımıza neler getireceğini bilemeyiz. Her ne olursa olsun onların masumluğu ve bizlere karşı sunduğu sevgi her şeye değiyor. Uzaktan zor gibi görünen pek çok şeyi yaşıyor ve gülüp geçiyoruz. Koksalar da her yere tuvaletini yapsalar da onları sevmeden duramıyoruz. İyi ki varlar!

Kedilerde koku bırakma nedir?

Kedilerde koku bırakma yani idrar püskürtme, yaygın görülen bir davranıştır. Onlar oldukça zekidir ve eleme yaparak kullanılmayan yüzeyleri işaretlemeye çalışırlar. Ancak onlar için kullanılmayan alanlar sizin değerli bir eşyanız ya da en sık kullandığınız bir yer olabilir. Kediler, pencereler, kapılar, spor çantaları, kitaplar, yastıklar ve daha fazlası gibi sosyal veya estetik değeri olan nesneleri işaretler. Bunların yanı sıra idrar izlerini saklamaya çalışmazlar. Ayrıca, diğer insanların onları görebileceği şeylerin yakınlarını işaretleme eğilimindedirler. Ancak her idrar püskürtmenin altında yatan bir neden bulunur.

Bu davranışın arkasındaki nedenler, bölgesel rekabetten strese kadar çok çeşitlidir. Yeni oyuncaklar, mobilyalar veya yoldan geçen bir yabancı gibi stres de genellikle bir tetikleyicidir. Bazı kediler aşklarını iletmek için bile işaretleme yapabilir. Sebep ne olursa olsun, bir kedinin neden yüzeyleri işaretleyebileceğini anlamak koku bırakmasını önlemek için önemlidir. Bu davranış yaygındır ve durdurulması zor olabilir, ancak istenmeyen davranışı engellemek için birkaç çözüm bulunmaktadır. Elbette belirttiğimiz gibi ilk olarak altta yatan nedene ulaşmalı ve daha sonra çözüme gitmeliyiz.

Kedilerin koku bırakma nedenleri

kedilerin koku bırakması nasıl önlenir

Kedilerde koku bırakma nedenleri belirlenirken sorunun geçmişine odaklanmak gerekir. İşaretlemenin türü, nerede meydana geldiği ve ne kadar sürede gerçekleştiği gibi dikkate alınması gereken çok önemli faktörlerdir. Ayrıca, hem iç hem de dış mekandaki kedilerin sayısını, evdeki insan ve hayvanların sosyal kalıplarını göz önünde bulundurmak gerekir. İdrar duyarlılık testleri ve idrar kültürü, sorunun diğer nedenlerini elemek için önemlidir. Neyse ki, kedilerde idrarın işaretlenmesinin altında yatan nedeni bulduktan sonra sorunu başarılı bir şekilde tedavi etmek mümkündür.

Fazla sayıda kedi

Kediler kıskanç canlılardır. Eve yeni bir aile üyesi geldiğinde durumlar değişir. Sizin uysal ve sevimli patili dostunuzun içinden küçük bir yaramaz çıkabilir. Eve gelen üye bebek de olsa durum değişmez. Kıskançlık onlara pek çok şey yaptırabilir ve bunlar arasında koku bırakma ön sıralarda yer alır. Silahlarını kullanmak isteyeceklerini unutmamak gerekir.

Birden fazla kediniz varsa, koku bırakmaya neden olan birden fazla “suçlu” olma ihtimali yüksektir. Bu sorun tüm kedileri içermelidir, ancak ilaç tedavisi ile psikolojik tedavi için idrar işaretleyen kedi(ler) hedeflenmelidir. Çoğu zaman, evdeki diğer kediler de sosyal çatışmalardan muzdarip olabilir ve tedavi her kediye göre ayarlanmalıdır. Ancak kedileriniz, ailenizin sosyal etkileşimlerini olumsuz yönde etkileyen davranışlar sergiliyorsa, ilaç tedavisine de ihtiyaçları olabilir.

Alan koruma

Kediler evlerini sahiplenir. Bu nedenle kedi sahibi başka biri evinize geldiğinde kokusunu alır ve bölgesini korumak ister. Alanının istilaya uğrayacağını düşünmek onun için yeterlidir. “Bu alan benim” demek için etrafa koku bırakır. Etraftaki kedi kokusu arttıkça idrar da artış gösterecektir.

Stres

Kedilerin bölgelerini işaretlemelerinin yaygın nedenleri arasında stres, rutinin değişmesi ve yeni evcil hayvan yer alır. En yaygın neden, yeni bir bebek veya ev rutininde bir değişiklik tarafından tetiklenebilen strestir. Kediler değişikliği sevmez, bu nedenle küçük bir değişiklik bile strese neden olabilir. Bu sorunla başa çıkmanın en iyi yolu sabırlı ve anlayışlı olmaktır.

Kedi kumu ya da kabı sorunları

Kedi kumu tükendiyse ya da kap içerisi temizlenmediyse kediniz protesto ediyor olabilir. Bir kere kap dışına yaptıktan sonra da aynı yere yapmaya devam edecektir. Bu nedenle idrarlı bölge iyice temizlenmeli ve kedilerin sevmediği kokular ile bir sonraki tuvalet yeri olma ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.

Kedi idrarını kontrol etmenin en iyi yolu kedi kumunu temiz tutmaktır. Kedi tuvaleti kazalarını önlemenin yanı sıra, kedinizin tuvalete yeterli erişimi olduğundan ve çöp tepsisini diğer hayvanlarla paylaşmadığından emin olmalısınız. Yer gibi kedilerinizin göremeyeceği yerlere de kapalı tuvalet tepsileri yerleştirebilirsiniz. Bu, kedinize kum kutusunu kullanırken ihtiyaç duyduğu mahremiyeti sağlayacaktır.

Tıbbi sorunlar

Kediler idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlar nedeni ile acı çekiyor olabilir. Bu nedenle idrarlarını yaparken zorluk çektikleri için az az yapabilirler ve idrarlarını kaçırabilirler. İdrar kaçırma size püskürtme olarak görünebilir. Bu gibi durumlarda kediler kokar. Kedinizin koktuğunu fark ederseniz bir hastalık belirtisi olduğu için veteriner yardımı almalısınız.

Kedilerde idrar püskürtme nasıl önlenir?

İdrar işaretleme tedavisi, davranışsal yönetim ve çevresel değişikliklerin bir kombinasyonuna dayanır. Tek bir tedavinin idrar izini önleme olasılığı düşük olsa da, bu iki tedavinin kombine bir kombinasyonu, onu tedavi etmenin en etkili yolu olabilir. Eşzamanlı davranış yönetimi, çevresel değişiklikler ve feromonlar, davranışı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kedinizde idrar izi oluşursa bir veterinere görünmeniz önemlidir. Kedinizin davranış problemlerini henüz gençken tedavi edebilirsiniz.

Kısırlaştırma

Bir erkek kedinin idrarla işaretlenmesini önlemenin bir yolu, onu kısırlaştırmaktır. Bu, kedinin bahçenizde işaretleme yapmasını engellerken, neden olduğu kaygıyı da azaltabilir. Evcil hayvanınızı kısırlaştırmak için zamanınız veya paranız yoksa, kedinizin kaygısını veya stresini hafifletmek için özel bir idrar püskürtme ilacı kullanmayı düşünün. Unutmayın, kedinize kötü davranışlarda bulunmak, sorunu artıracak ve daha fazla soruna yol açacaktır.

Kedilerde idrar lekesini önlemenin ilk adımı kısırlaştırmadır. Bu prosedür sorunu çözmese de, gelecekte oluşmasını önleyebilir. Kısırlaştırmanın yararları arasında idrar işaretleme sıklığının ve yoğunluğunun azalması yer alır. Kediler, beş aylıkken idrar püskürtmeye başlayabilir. Kısırlaştırma, püskürtmeyi, istenmeyen dışkıları ve dolaşımı önleyebilir. İstenmeyen gebeliklerin önlenmesine de yardımcı olabilir.

Bir kedi kendini tehdit altında veya stresli hissettiğinde bölgesini işaretler. Bu davranış, ilginç buldukları kapıların, pencerelerin ve diğer sosyal nesnelerin yakınında meydana gelebilir. Bazı kediler evlerinde aile üyelerini ve yeni eşyaları bile işaretler. Diğer sosyal nesne örnekleri arasında kirli çamaşırlar, ayakkabılar, kitaplar ve yastıklar sayılabilir. Kedinizi kısırlaştırmak, idrarda iz bırakmanın tamamen önlenmesine yardımcı olacaktır.

Kedinizi kısırlaştırmanın bir diğer faydası da rahim kanserine yakalanma riskinin azalmasıdır. Kısırlaştırılmış dişi kedilerin rahmi olmadığı için idrar yolu enfeksiyonlarına ve hormonal değişikliklere daha az duyarlıdırlar. Kısırlaştırılmış erkek kedilerde testis kanseri yoktur. Kısırlaştırma hamileliği engellediği için erkek kedilerin diğer hayvanlara karşı saldırgan olma olasılığı daha düşüktür. Kediniz değişmemişse, hasta veya yaralı bir kediden kedi lösemisine yakalanma riski altında olabilir.

Tuvalet kabı yenileme

Hem temizlik hem de gerçek anlamda tuvalet kabı yenileme zamanı gelmiş olabilir. Çünkü kısır kedilerin yaptığı idrar püskürtme sorununun altında genellikle kum kabı kirliliği yer alır.

Kedinizin bölgesini işaretlemesinin bir başka olası nedeni de çöp kutusunun yeridir. Yeni bir çöp kutusu eskisinden çok farklı olabilir. Çöp kutusunu bir süre yeni bir yere yerleştirmeyi deneyin ve ardından yavaşça eski konumuna geri taşıyın. Kediniz yeni yerine alışana kadar kum kutusunu birkaç defadan fazla hareket ettirmeyin. Kedinizin evde sadece bir çöp kutusu kullandığını fark ederseniz, onu başka bir yere taşımanın zamanı gelmiş olabilir.

Kedilerde idrar izi belirtilerini tespit etmenin en iyi yolu onları gözlemlemektir. İdrarı dikey yüzeylere püskürtürler ve bunu dik dururken yapma eğilimindedirler. Bu davranışı, sprey serbest bırakılırken kuyruğun titremesinden anlayabilirsiniz. İdrarı işaretlemek, bir kedinin yatay bir yüzeyde çömelmesini ve ortadan kaldırmasını gerektiren idrara çıkmadan farklıdır. Bu davranışı fark ettiğinizde, yeni bir çöp kutusu almanın zamanı geldi.

Huzurlu bir yaşam

Kediniz evinizi çok fazla idrar veya dışkı ile işaretliyorsa, idrar işaretinin neden olduğu stresi azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. İlk önce, altta yatan nedeni tanımlamayı öğrenin. Kediler tipik olarak bölgelerini idrar veya dışkı ile işaretler, ancak yeni bir kedi veya insanın neden olduğu stres, yeni bir çalışma programı veya hatta yeni bir bebek gibi başka sebeplerden de kaynaklanabilir. İdrar izi, özellikle erkek kedilerde en yaygın stres belirtilerinden biridir. Kedilerin çiftleşmeye hazır olduklarını karşı cinse bildirmek için bölgelerini işaretlemeleri yaygındır, ancak bu bir alışkanlık haline gelebilir.

Kediler genellikle stresli bir durum nedeniyle stres belirtileri gösterse de, bunlarla başa çıkmalarına yardımcı olmanın en iyi yolu, bu stres faktörlerine maruz kalmalarını en aza indirmektir. Yeni bir evcil hayvan geçici stres yaratabilir. Ancak ev ortamı yabancı veya düşmanca kedilerle doluysa, bir kedinin aşırı derecede üzülmesi normaldir. Yeni evcil hayvanınızın stresini yönetmek aynı zamanda idrar lekesi görülme sıklığını azaltmaya da yardımcı olabilir. Kediler de evcil hayvan yogasından yararlanabilir. Bir evcil hayvan yoga dersine gitmeye vaktiniz yoksa, size evcil hayvan yogasının temellerini öğretecek bir video satın alabilir ve evde kedinizle oynayabilirsiniz.

Güven

İnanması zor olabilir, ancak kediler aslında kendilerini daha güvende hissetmek için idrar püskürtürler. Bu davranış, kedilerde artan güvenlik ve azaltılmış kaygı ile ilişkilidir. Araştırmacılar, kedilerin güvenli bir yer olduğunu bildikleri için kendi bölgelerinde daha güvende hissedebileceklerine inanıyorlar. Bölgelerini işaretleme süreci de tanıdık bir ortam yaratır. Bu aşinalık, kedileri daha güvenli ve korumalı hissettirebilir. İşte kedilerin idrar püskürtmesinin birkaç nedeni.

Tatsız olmasına rağmen, kediler kendilerini güvende hissettiren bu doğal davranışa sahiptir. Bizler için problem olan bu durum, evin taşınması veya yeni mobilyaların tanıtılması dahil olmak üzere çeşitli nedenler ile tetiklenebilir.

Kedinizin evcil olmasına rağmen neden idrar püskürttüğünü merak ediyorsanız, aslında oldukça normal olduğunu belirtmek isteriz. Bizler için idrar kokusu elbette çekici değildir ve bu kokunun bir mesaj anlamına geldiğini de belirtir. Bu mesajlar arasında “ yeni eşyalar beni rahatsız ediyor, kum kabım pis, seni kıskanıyorum gibi kedilerin hoşlanmadığı şeylerin sinyali olabilir.Sorun kısa sürede geçebileceği gibi uzun da sürebilir. Altta yatan nedeni bulmak ile çözüm süreci doğrudan etkilenir.

Erkek kedilerde koku bırakma nasıl önlenir?

kedilerin koku bırakması nasıl önlenir

Erkek kedi koku bırakma konusunda daha inatçı olabilir. Onlar kızgınlık dönemlerinde her yere koku bırakarak bir dişi ararlar. İletişim kurmak için idrar püskürtürler. Bazen zor durumda olduklarını bildirmek ve bazen de iletişim kurmak isterler. Koku bırakma sorununu çözmek için alkollü ya da kimyasal madde içeren ev temizleyicilerini kedinizden uzak tutmalısınız. Çünkü bu durum onların daha fazla koku bırakmasına neden olabilir.

Püskürtmeyi azaltmanın bir yolu, onlara bölgeyi işaretlemeleri için ayrı alanlar vermektir. Birden fazla kediniz varsa, onlara farklı oyuncaklar verebilirsiniz. Su ve mamasını ayrı kaplara koyarak onları ayırmaya çalışabilirsiniz. Bu, ortamın her iki kedi için de güvenli ve huzurlu olmasını sağlayacak ve böylece koku bırakma azaltacaktır.

Sorun tıbbi değilse, bir veterinere danışmayı düşünün. İlk önce herhangi bir fiziksel nedeni dışlamalısınız. Yeni bir evcil hayvan veya başka bir evden gelen bir kedi strese neden olabilir ve bu soruna neden olabilir. Veteriner ayrıca altta yatan herhangi bir tıbbi sorunu ekarte edebilecek ve patili dost arkadaşlığının keyfini tekrar çıkarabilirsiniz.

Dişi kedilerin koku bırakması nasıl önlenir?

Dişi kediniz koku bırakmaya başladığında yapmanız gereken ilk şey kaynağı belirlemektir. Patili dostlar genellikle tuvalet kabı protestosu nedeni ile koku bırakır. Diğer nedenler ise ortamda yapılan değişiklik ile tıbbi durumlar olarak değişebilir ve pek çok neden sayılabilir. Nedeni net değilse, kedinin mesane enfeksiyonundan muzdarip olup olmadığını veya sadece stres veya endişe gösterip göstermediğini belirlemek için veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz. Altta yatan herhangi bir tıbbi durumu ekarte ettikten sonra, koku bırakma davranışını tamamen durdurmayı deneyebilirsiniz.

Dişi kedilerin püskürtme davranışının bir başka olası nedeni de ideal bir yerde olmayan bir kedi tuvaletidir. Evde başka kediler varsa, ek kum kapları sağlamanız gerekebilir. Çünkü iki kedi aynı kum kabını kullanmamalıdır. Dişiler genellikle bölgeseldir ve mahremiyetleri olmadığını düşünürlerse püskürtebilirler.

Dişi kediler, diğer kedileri bir pencereden gördüklerinde dahi idrar püskürtebilir. Ayrıca idrar kokularından kurtulmak için tekrar püskürtme yaparlar. Bu davranış, erkek kediler arasında daha yaygın olsa da dişilerde de görülmektedir. Çoğu zaman, püskürtme diğer kedilerle iletişim kurmanın bir yoludur.

Kedilerin koku bırakmasında artış yaşanan durumlar

  • Evde bakılan kediler sokağa çıkmıyorlarsa evde yapılan değişiklikler onları etkiliyor. Özellikle taşınma ya da eşyaların değişmesi etki eden faktörlerdir.
  • Kum kabının farklı bir yere konulması protesto anlamına gelir!
  • Kızgınlık döneminde veteriner danışmanlığı alınmaması.
  • Ev ortamında kalabalık ve gürültü. Farklı kediler ya da misafirlerin varlığı kedileri rahatsız edebilir.
  • Evin çok geniş olması ya da kedinin gezindiği alanın büyük olması.
  • Karşı cinse karşı kendini gösterme çabaları.

Kedilerin koku bırakması kum seçimi ile önlenir mi?

Kum seçimi kedilerin koku bırakmasında oldukça etkilidir. Kediniz kumundan hoşlanmadıysa içine girmek ve tuvalet ihtiyacını gidermek istemeyebilir. Bu nedenle kullandığınız kumun değişiminin de idrar püskürtme nedeni olabileceğini düşünmelisiniz. Kimyasal içeren kumlar ve kokulu olan çeşitler tuvalet ihtiyaçlarını zorlayabilir.

Kedi idrar kokusu için temizlik önerileri

kedi idrarı temizleme

  • Karbon hava temizleyici almalı ve kumun bulunduğu alana konumlamalısınız.
  • Kabın yeri değiştirildiyse eski konum iyice temizlenmelidir.
  • Kedi kumu düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Kedi kum kabı düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Kokuyu hapseden kedi kumları tercih edilmelidir.
  • Kedinin sahip olduğu eşyalar haftalık olarak yıkanmalıdır.
  • İdrar püskürtülen alanlar temizlenmelidir. Bunun için;

kedi kokusu nasıl gider

  1. Temizliğe başlamadan önce kedinizin hijyenik olmayan bir ortama sahip olmadığından emin olun.  Amonyak bazlı temizleyicileri asla kullanmamalısınız, Koku gittiğinde, her şeyi tekrar yıkayabilirsiniz.
  2. Sert kimyasallar kullanmak zorunda değilsiniz. Kabartma tozu ve sirke, kedi idrar kokusunu etkisiz hale getirmenin etkili yollarıdır.
  3. Kedi idrar kokusundan aceleyle kurtulmaya kararlıysanız, ev yapımı temizlik solüsyonlarını kullanın. Sirke, kabartma tozu, hidrojen peroksit veya bunların herhangi bir kombinasyonunu da kullanabilirsiniz. Ancak dikkatli olun: Bu ürünler sadece kokuyu etkisiz hale getirir, yok etmez. Kimyasallardan endişeleniyorsanız, kullanmaktan kaçının.

Sıkça sorulan sorular

Kedilerin koku bırakması uzun ya da kısa sürebilir. Bunu tahmin edebilmek için altta yatan nedene ulaşmak ve çözümlemek gerekir. Ancak belirtmek isteriz ki genellikle kısa süre ve herhangi bir neden olmadığı sürece koku bırakmazlar. Bu durum doğal nedenlerden ya da tıbbi sorunlardan kaynaklanabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Arzu
Şub 28, 2024 / 23:55

2 tekir kedim var biri 7 diğeri 4 yaşında ikiside dışı kisirlastiramadim madiyatan büyük olan sürekli evin her yerine idrar puskurtuyor yatak üstünden tutki sandelye üzerine hatta mutfak tezgahına dahi son 1 haftadır yapiyo kıyamıyorum ama mental sağlığım gitti gidecek bize yardım edebilir misiniz evde 1 yaşında maltipo kopegimizde var 10 aydır bizde


Veteriner Hekim
Mar 5, 2024 / 16:35

Merhaba kedilerinizi kısırlaştırmadan bu idrar püskürtme durumunu çözemezsiniz. Ancak bu duruma neden olabilecek bir idrar yolu problemi olup olmadığının anlamak için veteriner hekime muayene olması gerekmektedir.