Kediler kuma nasıl alıştırılır?

20 Kasım 2021
3489
Kediler kuma nasıl alıştırılır?

Kedi kuma nasıl alıştırılır, kediler neden kumundan başka yere işer ve kedi kumunun kokmaması için ne yapılmalı gibi sorular etrafınızda dönüp duruyorsa bir tüylü dost sahibi ya da olmak üzeresiniz demektir. Bu nedenle hızlıca tuvalet eğitimini tamamlamak istediğinizi biliyoruz.

Kedi sahipleri tüylü dostlarını sahiplendikleri an itibari ile onların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için birkaç malzeme alırlar. Bu malzemeler arasında kedi kumları ve kumu koymak için bir kap da yer alır. Temiz ve sağlıklı bir ortam oluşturmak için öncelikle kedi kuma alıştırılır ama nasıl olacağı hakkında bilgi sahibi olmayabilir. İlk kez bir evcil canlı bakımını üstlenmek zor gibi görünse de her öğrenimde detaylara önem verilirse, zamanla alışkanlık kazanılacağı için ilk zamanlar zahmetli gelen birçok şeyin kolay olduğuna kanaat getirirler. Ancak belirttiğimiz gibi en doğru şekilde öğrenmek için küçük ayrıntıları atlamamak en ideal bakımı yapmalarını sağlayacaktır. İşte en ideal kedi tuvalet eğitiminde ilk basamak olan kediyi kuma alıştırma yöntemleri…

Kediyi kuma alıştırma yöntemleri

Kediyi kuma alıştırma yöntemleri öncesinde hangi malzemelere ihtiyaç duyacağınızı belirtelim. Bu malzemeler;

  • Topaklanan kedi kumu
  • Kum kabı
  • Kumu temizlemek için kum temizleme küreğidir.

yetişkin kedi kuma nasıl alıştırılır

Yukarıdaki listede yer alanların her biri olmalıdır. Herhangi birine sahip değilseniz, hemen eksik malzemeleri tamamlamanız gerekir. Bunun için kaliteli bir firma seçmenizi tavsiye ederiz. Kedilerin hassas canlılar olduğunu ve bazen alınan eşya ne kadar pahalı olsa da ona asla yaklaşmayabildiğini belirtmek isteriz. Bu nedenle pahalı olmasına değil, ihtiyacı en iyi şekilde karşılamasına odaklanmalısınız.

Herkes tuvalet konusunda titiz olmaya çalışıp kokulu kedi kumlarının en iyisi olduğu kanısına varabiliyor. Oysaki kediler için koku oldukça hassas bir durum söz konusudur. Hatta güzel koksun diye alınan parfüm niteliğindeki kedi kumu kokusu için de aynı şey geçerlidir.

Kediler kuma birkaç yöntem ile alıştırılır, nasıl olduğunu öğrenmek için göz atabilir ve uygulayabilirsiniz.

  • Kum kabını tanımasına izin verin. Daha sonra içini kumla doldurun.
  • Kedinizi gün içerisinde takip edin ve her yemek sonrasında kum kabını koyun. Bu sabah vakti de tekrarlanabilir. En etkili yöntem olan kakasını başka bir yere yaptıysa, alıp kumun içine atın ve kediyi de yemek sonrasında kaba koyun.
  • Sahiplendiğiniz kedi çok yavru bir kediyse ona eşelemeyi öğretmeniz de gerekebilir. Bunun için kum kabına koyduğunuzda patileriyle kumu eşeleterek keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Kedi kumunu kullanırsa onu ödüllendirin.
  • Kedi kumu dışında bir yere tuvaletini yaptıysa onu asla cezalandırmayın ya da azarlamayın.

Bu yöntemler kedileri kuma alıştırmak için oldukça etkilidir. Ancak yetişkin yani büyük kedi ve yavru kediyi kuma alıştırma için yöntemleri denerken küçük ipuçlarına dikkat etmeniz gerekir. Bu ipuçları için kediniz yavru ise yavru kedi kuma nasıl alıştırılır yazan kısmı ve kediniz yetişkin bir kediyse de yetişkin kedi kuma nasıl alıştırılır kısmını okumalısınız. Çünkü bir sokak kedisi sahiplendiyseniz ve bu büyük bir kediyse tuvalet eğitimi için vereceğimiz detaylar işinize yarayacaktır.

Yavru kedi kuma nasıl alıştırılır?

Yavru kediyi kuma alıştırma için belirttiğimiz yöntemleri deneyebilirsiniz. Ancak kedi çok küçük ise ve annesi onu doğduktan hemen sonra terk ettiyse, ilk olarak tuvaletini yapması için ona yardımcı olmanız gerekir. Bunun için de bir pamuğu ılık su ile nemlendirip cinsel organına ve başka bir pamuğu poposuna sürtmelisiniz. Annesinin onu yaladığını düşünüp tuvaletini yapacaktır. Biraz büyüyünce de kum eğitimine başlayabilirsiniz.

Kum eğitimi için uygun olan yavru kedileri ise öncelikle kum kabına alışması için kabın içine koyun. Kabın içini herhangi bir kimyasal madde ile yıkamayın ya da kokulu bir şey ile silmeyin ki ona alışsın. Daha sonra içerisine topaklanan kedi kumu koyun. Kediyi her yemek sonrasında kumun içine koyun. Bu işlem her uyandığında da olmalı. Çünkü uyandıkları gibi tuvaletlerini yapabilirler.

Eğer kum kabı dışında farklı bir yere tuvaletini yaptıysa, kakayı alıp kumun içerisine ekleyin. Bu kendi kakasının kokusunu aldığında nereye tuvaletini yapması gerektiğini idrak etmesine destek verecek hamledir. Kediler hem temiz hem de akıllı hayvanlardır. Bu nedenle bir yere tuvaletini yaptıklarında oraya sinen kokuyu takip eder ve hep aynı pislerler. Bunu engellemek için oluşan kokuyu bir an önce temizlemeniz gerekir.

Yavru kediyi kuma alıştırma için her yemek sonrasında içinde kendi kakasının olduğu kuma koyunca elbette tuvaletini oraya yapacaktır. İşte o zaman onu ödüllendirmeyi unutmayın. Ona sağlıklı besinler verin. Örneğin; kediler havuç yerler. Ona uygun şekilde hazırlanmış bir havuç verin. Eğer havuç sevmiyorsa kediler için sağlıklı sebzelerden birini tercih edebilirsiniz.

yavru kedi kuma nasıl alıştırılır?

Yetişkin kediler kuma nasıl alıştırılır?

Sokaktan bir kedi alıp bakmak isteyen sevgili okurlarımız için bir tüylü dosta sahip olmak daha zordur. Ancak zaman geçtikçe zorluk hem sizin hem de kediniz için güzel bir dostluğa dönüşecektir. Bunun için eğitimlerinin tamamlanması gerekir. Elbette ilk olarak yetişkin kediyi kuma alıştırma eğitiminin tamamlanması gerekir.

Yetişkin yani büyük kedileri kuma alıştırmak için öncelikle yetişkin kediyi kuma alıştırma yöntemlerinin denenmesi gerekir. Kum kabı tanıtmalı ve kum içine kedi konulmalıdır. Eğer yöntemler işe yaramazsa, kum kabına toprak dökülmelidir. Çünkü sokak kedileri sokakta toprağa tuvaletlerini yaparlar. Toprağı gören kedinin tuvaletini oraya yapacağından emin olabilirsiniz. Kısa bir süre sonra toprak değiştirilip yerine kum konulmalıdır. Kum kabı size kokmasa da kediye kokacaktır. Bu koku nedeniyle orasının tuvalet olduğunu anlayacaktır. Böylece yetişkin kedi tuvalet eğitimi ve kuma alışması tamamlanmış olacaktır.

Kedi tuvalete nasıl alıştırılır sorusunun yanıtını bu şekilde yanıtlamış olduk. Ancak kedilerin bu eğitim sürecinde yaptığı tuhaf davranışlar olabilir. Örnek olarak, kedim kumunu yiyor diyen sevgili okurlarımızın olduğunu biliyoruz. Bu durum tuvalet eğitimi tamamlandığında sona erebilir. Fakat devam ederse veteriner hekiminize danışmanızda fayda var.

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kediler dört haftalık olduklarında tuvalet eğitimine hazır demektir. Bu nedenle yavru kedi kuma alıştırılır. Zaman olarak ise net bir şey söylemek doğru olmaz. Bazı yavru kedi cinsleri bir günde kuma alışır bazıları için bu süreç bir hafta olabilir.

Yavru kedinin tuvaletinin geldiğini saksı ya da koltuk arkası gibi bir yere doğru koşmaya başladığında anlayabiliriz. Ayrıca bir kez tuvaletini yaptıktan sonra aynı yere yapacakları için kediyi gözlemleyerek tuvaletinin geldiğini anlayabiliriz.

Kediler çok temiz canlılardır. Bu nedenle sokakta dahi yaşasalar da tuvaletlerini toprağa yapıp üzerini örterler. Ancak cins bir kedi sahiplendiyseniz kum kabını ve kumu görmesi ile tuvaletini nereye yapacağını anlar. Sokak kedisine tuvalet eğitimi vermek için öncelikle kum kabını toprak koyarak başlanılması gerekebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Nejla İsmailoğlu
May 21, 2023 / 16:54

Yavru kedi 33 günlük annesi yanında.Anne nin mene uçları yaralı olduğu için emzirmiyor.Zoraki olarak günde bir kez emzirtiyoruz (son üç gündür püre mama veriyorum)Gece emzirdiginini tahmin ediyorum.Ama hiç kaka yaptığını görmedim.Gün boyu gözetleme olanağımız yok.Kuma nasıl alıştırmaliyim.


Veteriner Hekim
May 23, 2023 / 15:23

33 günlük kedi kuma alışmaz. Annesinin onu yalayarak boşaltım yapmasına yardımcı olur. Eğer annenin memelerinde problem varsa onu veteriner hekime götürerek tedavi ettirmelisiniz. Memeleri iyileştikten sonra emzirmeye devam edecektir. Bu süreçte veteriner hekiminiz emzirmemesi gerektiğini söylerse ona veteriiner kliniklerinde satılan süt tozlarından alarak biberonla besleme yapabilirsiniz. Ancak yavru kediler için önerilen 2 aylık olana kadar anne sütü emmesidir. Geçmiş olsun..