Kediler havuç yer mi?

7 Kasım 2021
1885
Kediler havuç yer mi?

Kediler ne sever ve ne yer sorularının değerini, sevgili okurlarımız çok iyi bilir. Çünkü onlar hakkında araştırma yapmak bile keyiflidir. Kedi beslenmesi hakkında genel olarak bilinen kedilerin balık sevdiği ya da etobur canlılar olduğudur. Ancak siz yemek yerken onu koklamak hatta yemek isterler. Yemek istediği besinler arasında havuç da yer alır. Havucun renginin çekiciliği ve çıtır olması, kedilerin ilgisini çekebilir. Ne de olsa onlar oldukça meraklı canlılardır. Bir şeyler keşfetmek istediklerinde kedileri durdurmak kolay olmayabilir. Kedisine bu leziz ve sağlıklı yiyeceği vermek isteyenler, kediler havuç yer mi sorusunun yanıtını net bir şekilde almak için araştırma yapmaya çalışır. Bu araştırma içerisinde eğer kediler havuç yer cevabı yer alıyorsa, havucun nasıl hazırlanması gerektiği gibi sorular da ardı sıra dizilirler.

Bugünkü yazımızda kedilere havuç verilir mi sorusunu ele alacağız. Bununla birlikte sahip olduğunuz tüm soruları yanıtlamaya çalışacağız. Yazımızın derinliklerine doğru ilerleyerek havuç ve kedi hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kediler çiğ havuç yer mi?

Cevabımız evet, kediler havuç yer. Kedilerin çiğ havuç yemesine izin verebilirsiniz. Üstelik havuç yerken ne kadar mutlu olduğunu kısa bir süre içerisinde fark edebilirsiniz. Çıtır olmaları, ve lezzeti nedeniyle kediler havucu çok sever ve afiyetler yer. Ancak çok sevdikleri için kedilere çok fazla sayıda havuç vermek, doğru değildir.

Havuç insanlar için sağlık yararları ile doludur, ancak kedi dostlarımız etçil sindirim sistemlerine sahiptir ve çoğu “insan gıdasını” farklı bir şekilde işler. Bazı yiyecekler toksik olmayabilir ve hatta bir kedinin diyeti için faydalı olabilirken, diğerleri kalıcı etkileri olan sorunlara neden olabilir.

Bizler de kediler gibi havuçları çok severiz. Sağlığımıza olan faydaları nedeniyle salatalar ve yemekler içerisinde havuç tüketmeye çalışır ve onları atıştırmalık olarak da severiz. Kalori olarak düşük olması nedeniyle günde birkaç havuç yemek bizlere zarar vermez. Ancak minik dostlarımız için aynı şey geçerli değildir. Onların şeker hassaslığı nedeniyle havucu sınırlı bir şekilde tüketmeleri gerekir.

kediler için havuç

Kediler için havuç ve bazı sebzeler güvenli yiyeceklerdir. Ancak etçil diyetlerinin bir parçası değildir. Bu nedenle onlara atıştırmalık olarak sebze vermek ya da mamalarına küçük boyutlarda eklemek, in ideali olacaktır. Bir kedinin beslenmesinde şeker oranının yüksek olması, kedinin sağlık durumunu tehlikeye atar. Zamanla diyabet ya da sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle belirttiğimiz gibi sadece yemek olarak değil, atıştırmalık olarak havuç yemeleri gerekir.

Havucun kediler için lezzetli olabileceğinden söz etmiştik. Buna  ilginç bir bilgi eklemek isteriz. Bu ilginç bilgi, yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin şekerli besinlerden tat almadığıdır.  Bu yüzden kedinizin havucun tatlı yanlarını sevdiğini zannediyorsanız, havucu yerken verdiği tepkilere bakarak onu etkileyen başka bir şey olduğunu anlayabilirsiniz. O da havucun kıtır olmasıdır.  Çünkü kediler sebze ve tahıl ürünlerinde dillerinde ve ağızlarında hissettikleri dokuya tepki verirler.

Kedilerin çiğ olarak havuç yiyebilirler. Ancak onlar için daha güvenli olan bir havuç hazırlama yöntemi daha var! Bu da havucun haşlanması ya da buğulanmasıdır.

Kediler haşlanmış havuç yer mi?

Salatalarımıza renk katan tatlı ve lezzetli havuç, sağlığımız için çok faydalıdır. Bu nedenle birçok şekilde havucu tüketiriz. Bunlar arasında haşlama ve buğulama da yer alır. Kediler için de aynı şekilde bu işlemleri yaparak havucu hazırlayabiliriz. Üstelik kediler için haşlanmış havuç çiğ havuca göre hem daha güvenli hem de daha yararlıdır. Bu nedenle cevabımız kediler haşlanmış havuç yer, olacaktır.

Dilerseniz havucu mamaların içerisine katabilirsiniz. Bir havucu haşlayıp robotta geçirdikten sonra mamasına ekleyerek sevgili dostunuzun bu sağlıklı besinden yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü birçok mama markası havucu mama yapımına ekleyebiliyor. Bunun için özel olarak bir havuçlu mama da seçebilirsiniz. Ancak mamanın değişimi kedinizin hoşuna gitmeyecektir. Bazı kediler havucu çok sevse de bazıları aynı tepkiyi vermez. Bu yüzden mamanızı değiştirmeden ara sıra havucu mamaya ekleyebilir ya da ayrı olarak kedinize verebilirsiniz.

Kediler havuç suyu içer mi?

Kediler havuç yer, bu çiğ ya da haşlanmış olabilir. Ancak kediler için havuç suyu önerilmez. Şeker oranı yükseldiği için kedilere havuç suyu verilmesi önerilmez. Çünkü bir havuçtan çıkacak olan su miktarı azdır. Bu nedenle birkaç havuç eklenmesi gerekir. Bu şeker miktarını arttırır.

Sokak kedilerini besleyen sevgili kedi sever okurlarımız öğünlerine havuç eklemek isteyebilirler. Bunun için sokak kedileri ne yer şeklinde çok fazla soruya sahiptirler. Ancak yanıtları okurken dikkatli olmalılar. Çünkü havuç kediler içi yararlı iken havuç suyu zararlıdır ve havucun miktarı da çok önemlidir.

Kediler için havucun faydaları

Kedilerin çiğ ya da haşlanmış olarak havuç yiyebileceğinden bahsettik. Ayrıca dengeli verildiğinde çok yararlı olduğunu da söyledik. Kedinize havuç vererek ona ne kadar faydalı olduğunu merak ediyorsanız, bu konu için aşağıda yazmış olduğumuz maddeleri okumanızı tavsiye ederiz.

  • Bizler için havucun pek çok faydası olduğunu belirtmiştik. Bunu pek çoğumuz biliyoruz. Peki kediler için havucun faydaları nelerdir? İlk olarak havuç yüksek miktarda K1 ve B6 vitamini içerir. Bunun haricinde potasyum, lif gibi birçok vitamin ve mineral içerir. Aynı zamanda mükemmel bir beta karoten kaynağı olarak değerlidir. Fakat insanlar için…
  • İnsanlarda havuç yenildikten sonra içerdiği beta karoten, A vitaminine dönüşür. Bu da mükemmel bir antioksidandır. Hastalıkları yavaşlatır ve akciğer kanseri ile savaşır. Cilt ve göz sağlığını da korur. Kedilerde bu mekanizma ne yazık ki böyle çalışmamaktadır.
  • Düşük kalorili olması nedeni ile kediler birkaç tane havuç yiyebilirler. Fazlası oldukça zararlıdır ve havucun büyüklüğü bu konuda oldukça önemlidir.
  • Kabızlık problemi olan kedilerin havuç gibi yüksek lif oranına sahip gıdalarla beslenmesi bu problemin önüne geçilmesinde yardımcı olabilmektedir..

Havuç miktarının önemi

kedilerde havuç suyu

Kedilerin çok kolay diyabet hastası olabileceğini ve sindirim problemleri yaşayacağını bilmelisiniz. Onlar sebze yiyebilseler de ağırlıklı olarak et ile beslenmeleri gerekir. Bu nedenle en iyi şekilde sebzelerin faydalarından yararlanmaları için bir sınır koyulması önemlidir. Bir kedi günde bir iki dilim havuç yiyebilir diye belirtiyor uzmanlar. Siz bu nedenle günde bir kez kedinize havuç verebilirsiniz. Diğer günler ise kedinize uygun farklı sebzeler hazırlayıp atıştırmalığı değiştirebilirsiniz. Böylece birçok sebzeden faydalanırlar. Havucun miktarı artarsa tüylü dostlarımız hastalanabilirler. Bu da oldukça üzücü bir durumdur. Bu durum ile karşılaşmamak için miktara dikkat etmeyi unutmayın. Eğer kediniz siz görmeden havuçlara ulaşıp bol bol yediyse, onu gözlemlemeniz gerekir. Bunun haricinde her gün kedi diyetine havuç eklenirse, diyabet rahatsızlığı ortaya çıkacaktır. Bu her kedi için geçerli olmasa da tehlikeli bir durum olduğu için her gün yerine dediğimiz gibi sebzeleri çeşitli olarak sunabilirsiniz.

Kedinizde fazla sebze tüketimi nedeniyle obezite ve diyabet gibi rahatsızlıklar söz konusu olması mümkündür. Bu rahatsızlıkların belirtileri  arasında,

  1. çok fazla susama ihtiyacı nedeniyle su içme isteği,
  2. sık sık idrara çıkma
  3. iştahsızlık
  4. kusma
  5. uyuşukluk hâli yer alır.

Diyabetin başlangıç ​​belirtileri olabileceğinden, bu belirtileri fark ettiğiniz anda veterinerinize başvurun. Genel olarak kedinizin şeker alımından endişe ediyorsanız, paketleri kontrol etmeyi düşünün. Bazı kedi mamaları aşırı miktarda şeker ve karbonhidrat içerir.

Son olarak kediniz her ne kadar havuç tüketmeyi seviyor olsa da onu dengeli ve kaliteli bir mama ile beslemeniz kedinizin her açıdan ihtiyacını karşılayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler için havuç zararlı değildir. Ancak fazla yenmesi durumunda diyabet ve sinirim sorunları ortaya çıkabilir. miktara dikkat edildiğinde ise kediler için havuç çok faydalıdır.

Kedilere havuç verilir. Çiğ ya da haşlanmış olarak havucu kedinize verebilirsiniz. Ancak haşlanmış olarak verilmesi daha yararlıdır.

Bizler havuç suyu içebiliriz. Ancak bu kedilerde havuç suyu içebilir demek, anlamına gelmez. Kediler için havuç fazla şekerli olduğu için içmesi önerilmez. Kediler için sağlıklı içecek sudur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.