Kediler yumurta yer mi?

21 Temmuz 2021
4839
Kediler yumurta yer mi?

Kedi sahipleri, kedilerini kuru ya da yaş mama harici gıdalarla beslemek istediklerinde yeni mama arayışına girerler ve genellikle ev ortamında kolaylıkla hazırlayabilecekleri yemekleri ararlar. En doğru beslenme yüksek kaliteli kedi maması olmasına rağmen, ara sıra kedilere farklı yiyecekler de vermek yanlış olmaz. Bu doğrultuda çoğu kedi sahibi, kedilerin hangi besinleri tüketip tüketemeceğini de merak eder. İşte bu gıdalardan biri de yumurtadır. Kediler yumurta yer mi veya kedilere yumurta verilir mi gibi soruların yanıtı, pek çok kedi sahibi tarafından araştırılıyor ve merak konusu oluyor. Bu nedenle okumaya devam edin ve konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşın!

Kediler Yumurta Yer mi?

Yumurtaya bakan kedi

Öncelikle bu sorunun cevabını ”Evet” olarak vermeliyiz. Nasıl insanlarda yumurta süper besin olarak adlandırılıyorsa kedilerde de durum aynıdır. Yumurtanın beyazında yer alan protein, kediler için muhteşem bir takviye gıdadır. Ancak yumurtanın kedilerin beslenme düzeninin bir ana gıda olarak konumlanmaması gerektiğini ve yumurtanın sadece ek bir gıda olduğunu belirtmeliyiz. Aynı zamanda her kedi için yumurtanın sağlıklı ve yararlı olduğunu söylemek yanlış olur. Bu nedenle kedinize yumurta vermeden önce veteriner hekiminiz ile iletişime geçmek daha yararlı olacaktır. Çünkü yumurta, bazı zamanlarda zararlı bir gıda olabilir. Bunun için de yumurtanın dozunu ayarlamak oldukça önemlidir.

Yavru Kediler Yumurta Yer mi?

Anne sütünden kesilmiş yavru kediler, yumurta yiyebilirler. Üstelik yumurta, gelişmekte olan yavru kediler için fazlasıyla besleyici bir ek gıdadır. Yumurtada yer alan protein, yavru kedilerin tüyleri, kemikleri, kasları ve göz sağlığı gibi daha pek çok konuda yarar sağlar. Henüz gelişme döneminde olan kedilerin, çok fazla vitamin ve minarele ihtiyaç duyduğunu ve yumurtanın tek başına bu vitamin ve minareli karşılayabilecek kadar bir gıda olmadığını söylemeden geçmeyelim. Bu nedenle yavru kedilerin diyetinde özel olarak üretilen mamalardan faydalanmalı ve gelişimine katkı sağlamak için yumurta, kefir ve laktozsuz yoğurt gibi ek gıdalardan yararlanmalısınız.

Kediler İçin Yumurtanın Faydaları

Yumurta yiyen kedi

Kedileri ölçülü olarak yumurta ile beslemek güvenlidir. Besin değeri bol olan yumurtalar, yüksek kaliteli protein içeren bir besleyicidir. İçerisinde amino asitler, esansiyel yağ asitleri, B, A, D, E ve K vitaminleri bulunur. Yüksek kaliteli proteine ek olarak yumurta, parlak bir tüy oluşumuna katkıda bulanabilecek omega – 3 yağ asitlerini de sağlar. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra yumurtalar, kedilerin tırnaklarının daha güçlü olmasını, tüylerinin daha sağlıklı olmasını ve vücutlarının ihtiyaç duyduğu proteini almasına yardımcı olurlar.

Öte yandan yumurtaların iyi protein ve yağ kaynakları olduğunu söylemeden geçmeyelim. Zorunlu etobur olan kediler, genel olarak hayvansal protein içeren bir diyetle beslenirler. Kediler için yumurta tek protein kaynağı olarak önerilmez fakat diyetlerinin geri kalanında proteini desteklemek için yumurta yiyebilirler. Yumurta akı yağsız protein içerirken, yumurta sarısı ise yağ ve biraz protein içerir. Bu yüzden kedinizi yumurta sarısı ile beslerseniz, diyetinin yağ içeriğini artıracağını unutmamalısınız.

Ayrıca yumurtalar vitamin ve mineral açısından her ne kadar zengin olsa da, kedilerin ihtiyaç duyduğu her şeyi içermez ve kedilerin günlük kalori ihtiyacına oranla oldukça fazla kaloriye sahiptir. Örneğin, yetişkin bir kedi günde ortalama 150 kaloriye ihtiyaç duyar ve orta boy bir haşlanmış yumurta 90 kaloridir. Eğer kediniz gün içerisinde aşırı yumurta ile beslenirse, kısa bir zaman sonra kilo alacaktır.

Kediler İçin Yumurtanın Zararları

Esasen yumurta zararlı değildir ancak aşırı tüketim sonucunda herhangi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı kedilerin ise hiç yumurta tüketmemesi gerekir. Bu yüzden de kedinize yumurta vermeden önce veteriner hekiminize danışmanızda fayda var. Yukarıda yumurta akının protein bakımından yüksek olduğunu ve yumurta sarısının yağ bakımından yüksek olduğundan bahsetmiştik. Kedinizin diyetinde biraz yağ iyi olabilirken, çok fazla yağ tahmin edersiniz ki zararlı olabilir. Eğer kediniz yumurta gibi herhangi bir yağlı insan mamasını çok fazla yerse, ishal ya da kusma gibi mide rahatsızlıkları yaşayabilir. Ayrıca yağ dışında kolesterol ve kalori bakımında da yüksek olan yumurtanın aşırı tüketilmesi sonucunda, böbrek hastalıkları da yaşanabilir.

Bu hastalıkların yanı sıra yumurta, bazı kediler için de alerjen olabilir. Alerjisi olup olmadığını anlamak için de kedinizin yumurta yemesi şarttır. Bu nedenle ilk kez yumurta verdiğinizde az miktarda vermelisiniz ve sonrasında kaşıntı, öksürme ya da sindirim sorunu gibi belirtiler gösterip göstermediğini gözlemlemelisiniz. Eğer herhangi bir sorun görürseniz, yumurta vermeyi derhal kesmelisiniz. Tüm bunların dışında kedinizin aşırı kilolu olması, böbrek hastalığı ya da pankreas iltihabı gibi sağlık sorunları nedeniyle az yağlı bir diyete ihtiyacı varsa, yumurtayı tamamen göz ardı etmeli ya da sadece pişmiş yumurta ile kedinizi beslemelisiniz.

Kediler İçin Nasıl Yumurta Uygun Olacaktır?

Masaya bakan kedi

Kedinize yumurta vereceğiniz zaman uygun koşulların sağlandığından emin olmalısınız. Örneğin, bir kediye yumurta vereceğiniz zaman, yumurtanın miktarına, kedinin yaşına, diyetine ve sağlık durumuna bakmanız gerekmektedir. Ayrıca kediler için tam bir yumurta, bir insanın tek başına sekiz yumurta yemesi ile eşdeğer olduğu için kediler için en ideal olanı yarım yumurtadır. Aynı zamanda yumurtaların besin değerleri dengeli olmadığından dolayı, kedinize her gün yumurta vermek fayda sağlamak yerine çok daha fazla zarar verecektir. Kediniz için en uygun olan, haftada en fazla bir kez yumurta tüketmesidir.

Kedilere Yumurta Nasıl Verilir? 

Kedilere yumurta vermenin en iyi yolu tabii ki de haşlayarak vermektir. Çiğ yumurta, kedilerde parazit oluşumuna yol açabilir ve tavada pişirilen yumurta ise yüksek oranda yağa sahiptir. Bu yüzden protein oranının korunması bakımından en sağlıklı yol yumurtayı haşlayarak tüketmektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler haşlanmış yumurta yer mi?

Kedilerin, haşlanmış yumurta yediğini belirtmeliyiz. Hatta kedilere yumurta vermenin en sağlıklı ve en iyi yolu yumurtayı haşlamaktır. Aşırı tüketilmediği sürece haşlanmış yumurtanın herhangi bir zararı da yoktur.

Kediler pişmiş yumurta yiyebilir mi?

Kediler, haşlanmış yumurta dışında tuzsuz veya baharatsız omlet yiyebilirler. Ancak kedinizin diyetine fazla yağ ekleme riski olduğu için her ihtimale karşı kedinize yumurta vermeden önce veteriner hekiminiz ile konuşmalısınız. Çırpılmış yumurta ya da yumurta sarısı içeren haşlanmış yumurtaların yağ içeriğinin yüksek olması, kalori içeriğini ve aynı zamanda kedinizin obezite riskini artırır. Ayrıca yağlı yemekler gastrointestinal rahatsızlığa ve pankreas hastalığına yol açabilir. Bu sebeplerden ötürü sadece haşlanmış ya da çırpılmış yumurta akı ile kedinizi beslemek, saydığımız riskleri azaltacaktır. Yumurta akı hiç yağ içermediği için, kediniz için daha iyi bir protein kaynağı olabilir.

Kediler çiğ yumurta yer mi?

Çoğu kedi sahibi, çiğ beslenmenin daha doğru olduğunu düşünür ancak bunun yanlış bir düşünce olduğunu söylemeliyiz. Özellikle çiğ yumurta tüketilmesi enfeksiyon oluşmasına neden olabilir ve bağışıklık sistemi zayıf olan kediler için de tehlike arz edebilir. Bu rahatsızlıkların dışında kedilerin cilt ve tüy sağlığını da etkilediğini belirtmeliyiz.

Baharat kullanılmalı mı?

Kedilerin yumurtasını daha lezzetli hale getirmek için içerisine tuz, karabiber, sos ya da başka bir şey eklemeyi düşünebilirsiniz. Ancak kediler için en uygun olanı sade ve haşlanmış yumurtadır. Yumurtanın üzerine eklemeyi düşündüğünüz herhangi bir baharat, kedinizde sindirim sorunlarına yol açabilir.

Kediler yumurtanın beyazını ya da sarını yiyebilir mi?

Yumurtanın beyazı yağ oranı bakımından düşük olup, kediniz için besleyicidir. Yumurtanın sarısının tüketilmesinde ise herhangi bir sorun yoktur ancak sarısının oranı daha düşük olmalıdır.

Kediler yumurta kabuğunu yer mi?

Yumurta kabuğunda yüksek oranda kalsiyum yer aldığı için, toz haline getirilerek bu şekilde kedilere verilebilir. Öte yandan kediler zaten tükettikleri mamalardan yeterli düzeyde kalsiyum aldığı için, yumurtanın kabuğunu vermek çokta doğru bir seçim olmayabilir. Bu konuda farklı görüşler bulunmasından dolayı, veteriner hekiminizle konuşmak daha iyi olacaktır.

Sokak kedilerine yumurta verilir mi?

Evet, sokak kedilerine özellikle haşlanmış yumurta verilebilir. Yaş mamalar gibi haşlanmış yumurtalar da yüksek vitamin ve protein içerdiği için, özellikle soğuk kış aylarında, kediler adına fazlasıyla destekleyici ve besleyici bir gıdadır.

Kedilere ne kadar yumurta verilmeli?

Yetişkin bir kedinin günlük kalori ihtiyacı hareket oranına göre 150 – 200 kalori arasında değişmektedir. Orta boy bir haşlanmış yumurtanın ise 90 kalori olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bu nedenle kedilere haftada 1 kez yarım haşlanmış yumurta vermek yeterlidir.

Kedilere her gün yumurta verilir mi? 

Kedilere kesinlikle her gün yumurta verilmemelidir! Protein bakımından oldukça yüksek olduğu için, yumurtanın aşırı tüketilmesi sonucu protein yağa dönüşmektedir. Bu nedenle verdiğiniz miktar oldukça önemlidir.

**Kediler yumurtanın yanı sıra başka hangi besinleri tüketebilir ya da tüketemez diye merak ediyorsanız, aşağıda belirttiğimiz yazılarımıza da göz gezdirebilirsiniz. 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Elena
Şub 25, 2022 / 20:18

Kedim çok hasta ve girip neyapmali yim


irfan Akmehmet
Şub 26, 2022 / 14:27

Merhaba Elana hanım

Geçmiş olsun, Hasta kedi ne yer ve kedilerde grip yazımızı kontrol etmenizde fayda var.