Hasta kediler ne yer? Hasta kedi bakımı!

9 Haziran 2021
6876
Hasta kediler ne yer? Hasta kedi bakımı!

Kediler hasta olduklarında, onları güçlü tutmak adına yemek yemeleri oldukça önemlidir. Ancak çoğu hasta kedi yemek yemeyi istemez ve buna karşı koyar. Bu esnada da iş kedi sahiplerine düşer. Çünkü bir kediyi yemeye ikna etmek adeta bir sanattır ve büyük bir sabır gerektirir. Ve çoğu zaman mamayı çekici hale getirmek adına bazı hileler yapmanız beklenebilir. 🙂 Peki kediler hasta olduğunda nasıl beslenmelidir? Hasta kediler ne yer? daha detaylı öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin!

Hasta Kediler Neden Daha Az Yemek Yer?

-Ağrı veya sancı, kedilerin yemek yemeye daha az istekli olmasına neden olur. Ağrının ya da yeme zorluğunun en yaygın sebepleri arasında ise diş ve diş eti hastalıkları, burun tıkanıklığı, solunum sistemi hastalıkları, göz bozuklukları; boyun, omurga ağrısı gibi çeşitli spesifik ağrılar, boğaz ağrısı, ağızda ülserler yer alıyor.

-Herhangi bir operasyon geçiren kedilerde iştahsızlık olabilir. İştahsızlık süresi her kedide farklılık gösterebilir ve bazı ilaçlar ya da tıbbi müdahaleler mide bulantısına yol açabilir.

-Kediler, insanlarda da olduğu gibi, ateşi olduklarında daha az yemek yemeye meyillidirler.

-Stres ya da depresyon, kedilerin daha çok kum kapları ve su kaplarını kullanmalarını azaltsa da, yemek yeme gibi eylemlerini de azaltır.

-Kediler yiyeceklerinin tadına bakmadan önce koku alma duyularını kullanırlar. Eğer burun tıkanıklığı gibi bir durum söz konusu olursa, kediniz daha seçici davranmak zorunda kalacak ve böylece yine iştahsızlık belirtileri görülecektir.

-İştahsızlık belirtileri kesinlikle kedinizin hasta ya da stresli olduğuna işarettir. Eğer kediniz 24 saatten fazla bir süredir yemek yememişse hemen veteriner kliniğine gitmelisiniz.

Kediniz Hasta ya da İshalse Ne Yapmalısınız?

Hasta yatan kedi

Kedilerde dehidrasyon, derecesine göre riskli bir durum olabilmektedir. Kedinizin yoğun bir şekilde ishali varsa ve kusuyorsa kediniz dehidrasyonla karşı karşıya kalabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, kısa bir süre içerisinde veteriner hekimine danışmanız gerekmektedir. Kediniz kusuyor ve yemek yiyemiyorsa, bir öğünü atlayabilirsiniz. Ancak suya erişmesini engellemeyin! Öte yandan kedinize böyle zamanlarda çok az da olsa haşlanmış tavuk göğüsü ya da hindi gibi ürünler verebilirsiniz.

Eğer kediniz bu ürünleri tüketirse, birkaç saat sonra tekrar yedirmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde devam ettikten sonra yavaş yavaş eski düzene dönün ve normal yiyecekleri karıştırmaya başlayın. Kediniz ishalse, öğün atlamayın ve söylediğimiz gibi belirli bir diyet programına uygun şekilde kedinizi besleyin. İshal iki günden fazla sürerse, kediniz donuk ya da zayıf görünürse ve yemek yemek istemezse derhal veteriner hekimine başvurun.

Kedimi Normal Diyetiyle Beslemeli miyim?

Hasta kedilerin iyileşmesi adına hem iyi bir kedi mamasına ve  yüksek kalorili kedi mamasına  aynı zamanda temiz bir suya ihtiyaçları vardır. Hasta olan kediler genel olarak su içmeyi ve yemek yemeyi kestiği için, kedinizi böyle zamanlarda izlemeniz gerekmektedir. Özellikle evde birden fazla evcil hayvan varsa mamayı kimin yediğini veya suyun kimin içtiğini bilmeniz oldukça önemlidir.

Kedilerin tatlı su ihtiyaçlarının her zaman karşılanması gerektiğini ve konserve mama yiyen kedilerin -konserve mamalar yüksek oranda su içerdiği için- daha az su tükettiğini belirtmeliyiz. Eğer kediniz yemek yemeyi keserse, ek sıvı alması gerekmektedir. Bu yüzden sıvıları bir şırınga yardımı ile ağızdan uygulayabilirsiniz. Zaten veteriner hekiminiz size ne kadar ve ne sıklıkla bu işlemi uygulamanız gerektiğinden bahsedecektir. Aynı zamanda kedinize ağızdan su verilmesi imkansızsa, kedinizin destekleyici bakımı alabilmesi için hastaneye yatması gerekebilir.

Öte yandan kedinizi lezzetli, yüksek enerjili ve sindirilebilirliği yüksek yiyeceklerden oluşan besinlerle beslemelisiniz. Ancak bunu az ve sık öğün olarak kedinize vermelisiniz. Yiyecekleri vücut sıcaklığında ısıtmak daha çekici olurken, bazı hasta kediler için ise onları eliniz ile beslemek daha çekici hale gelir. Eğer kedinizin tüketmemesi gereken herhangi bir besin varsa, veteriner hekiminiz bu konuda size yardımcı olacaktır. Ayrıca kediniz yemek yemeye hiçbir şekilde ikna olmuyorsa, şırınga yolu ile mama vermeyi deneyebilirsiniz. Başka bir alternatif ise, kedinizi hastaneye yatırarak besleme tüpü ile beslemektir.

Hasta Bir Kediyi Nasıl ve Ne ile Beslemelisiniz?

Yiyecekleri Çekici Hale Getirin!

Kediniz hasta ve özellikle burnu tıkanıksa kokuları düzgün alamadığı için iştah kaybı yaşayabilir. Bu nedenle kedinizin yiyeceğini mümkün olduğunca lezzetli hale getirmek sizin elinizde. Eğer kedinizi yaş mama ile besliyorsanız, aromalarını ortaya çıkarmak adına mamayı ısıtabilirsiniz. Aynı zamanda mamayı iştah acıcı bir hale getirmek istiyorsanız, bir yemek kaşığı balık yağı, doğranmış taze balık parçaları ya da tavuk suyu ekleyebilirsiniz.

Öneridir!

Diyet Yemeklerine Ekleme Yapın!

Kediniz yemek yiyor ancak çok küçük miktarlarda yiyorsa, diyetine kedi vitamini takviyesi yapabilirsiniz. Bu vitaminler balık ya da tavuk gibi iştah açıcı tatlardan oluştuğu için kediniz bunlarla direkt olarak beslenebilir. İster kediniz parmağınızı yalayarak bu takviyeleri alsın ister kedinize mamasına karıştırıp verin… Tercih size kalmış!

Sıvı Diyetini Deneyin!

Şırınga yoluyla beslenen kedi

Sıvı diyetler, belirli bir tıbbi durumları olan kediler için daha çok önerilir. Mesela böbrek hastalığı olan kediler için sıvı diyetler uygulanır. Sıvı diyetlerin sindirimi daha kolay olur. Ayrıca kedilerin tüm besin ihtiyaçlarını da çok küçük bir miktarla karşılar. Ek beslenmeye ihtiyaç duyan kedilere, genellikle sıvı diyetler verilir.

Bir kaseye koyarak, parmağınızı yalamasına izin vererek ya da şırınga yolu ile kedinize sıvı diyetini uygulayabilirsiniz. Çok hasta olup da hastaneye yatan kedilere ise, veteriner hekimi besleme tüpü takabilir ve bu tüp aracılığıyla sıvı bir diyetle onları besleyebilir. Ayrıca düşük lifli ve püre haline getirilmiş gıdalardan oluşan yumuşak diyetler kedinizin midesini bulandırıyorsa ve kendisini hasta hissetmesine neden oluyorsa, sıvı diyeti kullanabilirsiniz.

Reçeteli Diyetleri Uygulayın!

Diyabet ve kronik böbrek yetmezliği gibi belirli uzun süreli hastalıklara maruz kalan kedilere, veteriner hekimi tarafından reçeteli diyet uygulanır. Aynı durum obezite ya da idrar yolu tıkanıklığı yaşayan kediler için de geçerlidir. Bu diyetler veteriner hekimleri tarafından verilir ve kediler bu reçeteye göre beslenmelidir. Kediniz reçeteli bir diyet programındayken ona kesinlikle ek yiyecekler ya da ikramlar vermemelisiniz!

Ev Yapımı Et Suları ve Püreleri Verin!

Doğal ve baharatsız etlerden elde edilen et sularını kediniz için kullanabilirsiniz. Paket soslar kediler için toksik malzemeler ve tatlandırıcı içerir. Bu nedenle kendi yaptığınız ürünleri kedinize vermeniz daha faydalı olacaktır. Yine de kedinize kendiniz bir şeyler pişireceğiniz zaman veteriner hekiminize danışmanızı öneririz.

Çeşitliliğe Gidin!

Kedilerin hastalık zamanlarında değişen iştahına ayak uydurmanız gerektiği gibi onlara birbirinden farklı yiyecekler de vermeniz gerekebilir. İyileşme dönemindeki kediniz için haftadan haftaya yemekleri döndürmeniz gerekebilir ancak çoğu zaman farklı bir yemek yapamayabilirsiniz. Ayriyeten kediler o gün içerisinde yediği mamayı ertesi gün yemek istemeyebilir. Bu nedenle kedinizin hasta olduğu zamanlarda, elinizden geldiği kadarıyla farklı farklı yemekler yapabilir ya da farklı mamalar verebilirsiniz.

Az ve Sık Besleyin!

Hasta ya da stresli kedilerin yemek yemekte zorlandığından bahsetmiştik. Bunu aklınızda tutarak böyle zamanlarda onları aktif bir şekilde teşvik etmeye başlamalısınız. Düzenli olarak az miktarda taze yiyecekler vermeli ve bu sayede kedinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılamalısınız. Bazı kediler büyük porsiyonlu yemeklerin görüntüsünden rahatsız olabilir. Bu yüzden ilk seferde daha az mama vermeli ve sonrasında gerektiği takdirde biraz daha vermelisiniz.

Yemek Yerken Yanında Olun!

Bazı zamanlarda kediler yemek yerken, yanlarında sahiplerini görmekten hoşlanırlar. Hatta okşanmayı ve sevilmeyi, güven verici ve sevgi dolu konuşulmasını isterler. Kediniz tek başına yemek yemekten sıkılıyor gibi görünüyorsa, iştahsızlık durumuna gelmeden önce ona destek olmalı ve yanında durarak eşlik etmelisiniz.

Eliniz ile Besleyin!

Mamaya bakan kedi

Bazen kediler yemek yemek için ikna edilmeyi bekleyebilir. Kedinize yemek konusunda yardımcı olmak için, parmağınızı kullanabileceğinizi söyleyelim. Örneğin kasedeki mamayı yemiyorsa veya ilk defa yiyeceği bir yemek konusunda çekiniyorsa, öncesinde yemeği parmağınız ile tattırabilirsiniz. Parmağınızdan kendi isteğiyle almazsa birazını ağzına, dudağına, burnuna sürerek tadına baktırabilirsiniz. Ardından küçük porsiyonlar ile onu beslemeye devam edebilirsiniz. Çoğu kedi sahibi, kedilerini elle beslemekten endişe duyar. Çünkü bu besleme şekline alışacağını ve hep bu şekilde yemek isteyeceğini düşünür. Ancak bu durum doğru değildir.

Besleme Tüpleri ile Besleyin! 

Kedileri şırınga yoluyla sıvı yiyecekler ile besleyebileceğinizden bahsetmiştik. Ancak mamayı zorla veriyormuş hissi, bazı durumlarda hem kediler hem de sahipler için hoş olmayabilir. Bu nedenle geçici durumlarda ya da daha çok ciddi hastalıklarda, veteriner hekiminiz kedinizin besleme tüpü ile beslenmesini önerebilir.

Kedinizi Yemeye Teşvik Etmek İçin İpuçları;

  • Kedinizin güvende hissettiğinden ve rahat olduğundan emin olun.
  • Kedinizi diğer evcil hayvanların görüş alanı dışında besleyin ve yiyecek rekabetinden kaçının.
  • Sabırlı olun, hassasiyet gösterin ve tüm dikkatinizi verin.
  • Gerektiği zaman çekinmeden, kedinizi parmağınız ile ya da bir çay kaşığı ile yiyecekleri koklaması ve tatması için teşvik edin.
  • Koku almakta sıkıntı yaşayan kediler için yemeklerini ısıtın. Burnunu temizleyin.
  • Veteriner hekiminize, kedinizi hangi tür yiyecekler ile beslemenin güvenli olduğunu ve kedinize nasıl lezzetli ve besleyici yiyecekler vermeniz gerektiğini sorun.
  • Hasta kedilere büyük porsiyonlu yemekler vermeyin. Yiyecekleri az ve sık olarak vermeyi deneyin ve bunu bir alışkanlık haline getirin.
  • Kediniz yemek yemek istemiyorsa, daha sonra tekrardan vermeyi deneyin. O an yemesi için sıkıştırmayın.

Hasta Kediler İçin Yemek Önerileri

Tavuk ve Pirinç

Tavuk ve pirinç, hasta kediler için bir kurtarıcı olarak bilinir. Bu nedenle kedinizin karnını dengelemek istiyorsanız, bu iki seçim güzel bir tercih olabilir. Tavuk ve pirincin en büyük avantajları yumuşak olması ve kedinizin gücünü geri toparlaması için yeterli besin ve kaloriyi içermesidir. Aynı zamanda yavanlığı sevmeyen kediler, yemeklerde bir lezzet arayışına girebilir. Ancak kedinizin midesinin eski haline dönmesini istiyorsanız, her türlü baharatı kesmeniz gerekmektedir.

Makarna ve Kıyma

Makarna yiyen kedi

Tavuk ve pirinç tat olarak işe yaramadıysa, biraz daha farklı bir şey deneyebilirsiniz. Kedinizin midesi iyileşmeye yakın olduğunda tavuk ve pirinci standart bir öğün olarak algılar ve bu nedenle bu ürünlerden sıkılabilir. Bu anlamda kediniz için farklı lezzetler olan makarna ve kıymayı tercih edebilirsiniz. İki ürün birbirinden çok farklı gibi görünse de, tavuk ve pirinç ile aynı benzerlikleri taşır.

Kıymayı kızartmak yerine haşlayarak kedinize vermeyi deneyin. Aynı zamanda iki yemeği birbirine karıştırmadan önce pişirin ve soğuduğunda servis edin.

Tavuk Çorbası

Yukarıda bahsettiklerimizden herhangi biri işe yaramazsa, sıvı bazlı bir diyete dönebilirsiniz. Özellikle tavuk çorbası ile kedinizin midesini yatıştırabilir ve pek çok önemli besini midesine doldurmayı başarabilirsiniz. Üstelik kediler için yapılan pek çok tavuk çorbası tarifi de vardır.

Birini örnek verecek olursak; has tavuk suyunun içine az bir miktar yağ biraz pirinç ve haşlanmış tavuk parçalarıyla kediniz için son derece lezzetli bir sıvı gıda oluşturabilirsiniz. Gerekirse kedinize rondodan geçirerek de verebilirsiniz.

Tavuk çorbasını kedinize küçük porsiyonlar halinde verin. Ayrıca çorbayı soğuttuktan sonra verdiğinizden emin olun. Son olarak tavuk çorbasının kısa süreli bir çözüm olduğunu ve tavuk kediniz için her ne kadar iyi olsa da, ihtiyaç duyulan temel besin maddelerinin hepsini içermediğini bilmelisiniz.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Sıkça Sorulan Sorular

Hasta kedime nasıl yardım edebilirim?

Kediniz yemek yemek istemiyorsa, belli aralıklarla yiyecek vermeyi deneyin ancak su içmesini kesinlikle sağlayın. Bir zaman sonra tavuk ya da hindi gibi az yağlı ve hafif pişmiş yiyecekleri vermeyi deneyin. Dilerseniz yiyeceklerini bir çay kaşığında verebilirsiniz. Az miktarda da olsa bunu tüketirlerse, 24 saat içerisinde küçük miktarlarda yine vermeyi teklif edin. Daha sonra eğer büyük bir problem yoksa kediniz normal rutine geri dönecektir.

Kusma sonrası kediye ne verilir?

Veteriner hekiminiz kolay sindirilebilir yumuşak diyeti uygulamanızı isteyebilir. Öğünleri az ve sık olarak vermeniz gerektiğini de unutmayın! Ayrıca veteriner hekiminiz sindirimi kolay olan ve özel olarak formüle edilmiş reçeteli diyeti de önerebilir. Dilerseniz, ev yapımı diyeti de uygulayabilirsiniz. Tabii buna karar vermeden önce kedinizi muhakkak bir veteriner hekimi muayenesine götürmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

jale
May 18, 2023 / 13:42

hep hapşırıyor ve arada gaz çıkarıyor cinsi ingiliz kedisi


Veteriner Hekim
May 20, 2023 / 11:20

Merhbaba kedilerde hapşırık bakteriyel viral veya alerjik birçok hastalıktan kaynaklanabilir. Eğer hapşırdığında şeffaf sümük çıkartıyorsa durumun alerjik olma ihtimali vardır. Ancak daha sarı beyaz veya yeşilimsi akıntı geliyorsa durum daha ciddi olabilir. Alerjilerin önüne geçmek için evde sigara içilmemesi, tozlu bir ortamda bulunmaması, temizlik için kullanılan çamaşır suyu, yumuşatıcı vb. ürünlere dikkat edilmesi gibi önlemler alınabilir. Ancak her durumda kedinizi veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Geçmiş olsun.