Diyabetik kedimi nasıl beslemeliyim?

19 Mayıs 2021
1565
Diyabetik kedimi nasıl beslemeliyim?

Kedilerde yaygın olarak rastlanan diyabet, beraberinde pek çok sağlık problemlerini getirmektedir. Ne mutlu ki, bu hastalığı tedavi etmenin yöntemleri mevcut. Bunlardan biri iyi bir beslenme programı uygulamaktır.

Kedilerde Diyabet

diyabet hastası kedi

Diyabet kısaca, kedinin kan şekeri seviyesini düzenlemek için pankreas tarafından insülin salgılanmadığında veya salgılanmış olan insülin hormonunun hücreler tarafından kullanılamadığı durumlarda meydana gelir. Bir tür endokrin bozukluğu olan diyabeti kontrol altına almak adına, veteriner hekimler insülin enjekte etme yöntemini tavsiye ederler. Buna ek olarak diyet programında yapılacak olan değişimler ve kilo kontrolü de tedaviye destek açısından önem arz etmektedir.

Diyabetik Kedileri Beslemek

Diyabet tanısı konmuş kedilerin yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı mamalarla beslenmesi önerilir. Vücuda alınan yüksek protein, diyabetli kedilerin zayıflamış kaslarının kaybını önleyecek, aynı zamanda da kedinizin tokluk hissini arttıracaktır. Yüksek karbonhidratlı besinler kedinizin kan glikoz seviyesini daha çok arttırabileceğinden insüline daha çok ihtiyaç duyacaktır. Fakat yüksek protein, düşük karbonhidratla beslenen kedilerde insülin duyarlılığı artabilmekte ve ayrıca bu tür mamalarla beslenen obez kedilerde kilo kaybına yardımcı olabilmekte.

Konserve mamalar kuru mamalara göre daha düşük karbonhidrat içeriğine sahip olduğu için, daha düşük kalorili olduğu için ve tabi ki artan su içeriğiyle diyabetli kedilerin tedavi sürecine çokça yardımcı olacaktır.

Diyabetik Kediler İçin En İyi Yiyecekler

Kedinize mama seçerken, yaş mama olmasına özen gösterin. Bu mama türü, kuru mamaya kıyasla karbonhidrattan arındırılmış olduğu ve içerisinde % 80 kadar su barındırdığı için kedinize katkısı oldukça büyüktür. Hidrasyon ve idrar yolu sağlığı için yapılabilecek en iyi şey bol su içmeleridir. Özellikle diyabetli kediler için su tüketimi sağlıklı bir kediye nazaran çok daha fazla hayati önem arz etmektedir. Kedinizin su tüketimini arttırmak istiyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey var… Kediler için akan, hareket eden su hem daha ilgi çekici hem de iştah kabartıcı olabilmekte bunun için de elektrikle çalışan kedi çeşmelerinden satın alabilirsiniz. Ya da evin birçok bölgesine her gün temiz taze su koymak da kedinizin su tüketimini arttıracak bir seçenek olabilir. Tüm bunlara ek olarak günlük olarak vereceğiniz yaş mamalarla da kedinizin su alımını arttırabilirsiniz.

Eğer kediniz kuru mama yeme konusunda ısrarcı ise bir süre yaş mama ile kuru mamayı karıştırarak verebilirsiniz. Bunu takriben 2 hafta kadar sürdürürseniz, nihai sonuca ulaşabilirsiniz. Yaş mamayı seçmek de öyle kolay bir durum değildir. Etiketini iyi okuyarak, içerisindeki karbonhidrat, yağ ve protein değerlerine çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ya da daha basit bir yöntem olarak veteriner hekiminizin tavsiye ettiği premium mama markalarının diabetic kediler için özel formüle ettiği mamaları güvenle kullanabilirsiniz.

 

  • Düşük Karbonhidrat / Yüksek Protein: Fazla karbonhidrat tüketimi kedinizin kanındaki glikoz oranının birden yükselmesine neden olacaktır. Bu durumda insülin ihtiyacı artacağı için karbonhidrat diyabetik kedinizin yiyebileceği bir besin türü değildir.
  • Konserve Mama Tercihi: Kuru yiyeceklerin içerisindeki bağlayıcı bileşen yüksek ölçüde karbonhidrat olduğu için tercihinizi konserve mamalardan yana kullanın. Karbonhidrat bu yiyeceklerin birçoğunun içerisinde minimum seviyede bulunduğundan yararı olurken kimisinin içerisinde ise hiç bulunmaz.
  • Porsiyon : Hasta kedinizin ne yediği kadar ne kadar yediği konusu da önem arz eder. Şişman kediler, kilo vermeyi sağlayacak miktarlarda yemelidirler. Gereken kiloya ulaştıklarında ise kullandığınız mamanın arkasında yazan, kedinizin kilosu için önerilen porsiyonlarda beslemeniz önerilir.
  • Lezzet : Kedinizin belirli bir yeme programına adapte olabilmesi için yediği mamaların lezzeti olması hayli önemlidir. Öyle ki, yemek zamanını sabırsızlık içerisinde beklemelidirler. Bu durumun üstesinden gelmek oldukça kolaydır. Zaten hali hazırdaki birçok kedi konserve mamaları hem leziz hem de diyabet hastası kediniz için gayet uygundur. Fakat yine de veteriner hekiminize danışmadan herhangi bir yaş mamayı sürekli olarak kullanmaktan kaçınmanız gerektiğini söylemeden geçmeyelim.

Diyabetik Kediler İçin Ev Yapımı Diyetler

rondo içinde kedi maması

Eğer kedinize evde kendinize mama hazırlamayı düşünüyorsanız, bir veteriner hekimi veya beslenme uzmanı ile çalışarak tam ve dengeli bir diyet program oluşturabilirsiniz. Birtakım kişiler çiğ gıda diyetine karşı meraklıdırlar. Bu konuda yazmış olduğumuz makalemizi okuyarak mutlaka bilgi edinin. Akabinde dilerseniz veterineriniz ile konuşarak bu diyeti uygulamayı tercih edebilirsiniz.

Diyabetik Kediler Nasıl Beslenir?

Bilhassa insülin kullanan kedilerin her gün aynı saat ve miktarda yemek yemeleri gerekmektedir. Genelde 12 saatlik aralar ile insülin iğnesi vurulan kedilerin bir diğer dozu vermeden önce yemeğini yemiş olması gerekir. Eğer ki kediniz tam öğün tüketmiyorsa, insülin miktarında azaltılmaya gidilebilir. Hekiminiz tarafından size, ne kadar ve ne zaman iğne yapılacağına dair bir program verilecektir. Bu programa mutlaka uyun!

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

*Veterineriniz ile konuşmadan kedinizin insülin dozunda veya diyet programında kafanıza göre bir değişim yapmayın! Bunlar son derece hassas dengeleri içerdiği için birinin bile bozulması durumunda ölümcül sonuçlar ile karşılaşılabilir. 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.