Diyabetli kedilerde somogyi etkisi nedir?

29 Mayıs 2021
771
Diyabetli kedilerde somogyi etkisi nedir?

Kedilerde diyabet, kan şekeri seviyesinin anormal artışına neden olur. Diyabet hastalığında uygulanan insülin uygulaması ise yüksek olan kan şekeri seviyesini azaltır ve dengeler. 

Somogyi etkisi nedir? 

Somogyi etkisi, aşırı doz insülin yüklemesinde ortaya çıkar. İnsülin, kanda bulunan glukozun dokuların içine girmesini sağlayan bir hormondur. İnsülin yetersizliği sonucu oluşan diyabet hastalığının tedavisinde insülin hormonu dışarıdan verilmektedir. İnsülin hormonunun dozajlanması kedilerde çok dikkatli bir şekilde yapılmaktadır. Kilo buradaki en önemli faktördür ve kilonun en fazla haftada 1 hesaplanması gerekir. Diyabetli hastalarda kilo değişimleri hızlı bir şekilde olabildiğinden kilo ölçümünü atlamamak oldukça önemlidir. İnsülin vücuda verildiğinde, yüksek kan şekeri seviyesini düşürerek normal seviyeye getirir. Diyabetli bir kediye fazla insülin verildiğinde ise kan şekeri normalin altına düşer. Bu da hipoglisemi olarak adlandırılır.

Kedilerde kan şekeri çok hızlı veya 60 mg/dL’nin altına düştüğünde somogyi etkisi meydana gelir. Bunun yanı sıra, kan şekeri seviyesi kontrol edilemez ve tekrar yüksek bir seviyeye geri dönebilir. Bu durum bir kısır döngüye yol açar. Kısacası yanlış insülin dozu, diyabetik bir kedide somogyi etkisine yol açar. 

Somogyi etkisi diyabetik bir kediyi nasıl etkiler? 

Somogyi etkisi, bir dizi vücut reaksiyonuyla kendini ortaya koyar: 

  • Kan şekeri seviyesi hızla düşer. Kedi aç, huzursuz ve uyuşuk bir hale gelir. 
  • Azalan kan şekeri seviyesine bağlı olarak, kortizol, glukagon ve büyüme hormonu salgılanır. Bu hormonlar ise kan şekeri seviyesini arttırır. 
  • Hiperglisemi hastada; aşırı susuzluk ve normalden fazla idrar atımına yol açar.

Veteriner hekiminizin yönlendirmeleri ile kan şekeri seviyesi dengelenebilir.

Diyabetli kedilerde somogyi etkisi nasıl teşhis edilir? 

Somogyi etkisini teşhis etmek için kan şekeri eğrisi gerekmektedir. Kan şekeri eğrisi, insülin uygulamasından sonra düzenli aralıklarla alınan kan şekeri ölçümüdür.

İlginizi çekebilir:Diyabetik kedimi nasıl beslemeliyim?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.