Kedim neden sindirilmemiş yiyecekleri kusuyor?

15 Mayıs 2021
6055
Kedim neden sindirilmemiş yiyecekleri kusuyor?

Kediniz sindirilmemiş yemekleri kusuyorsa bu durum bir hastalığın habercisi olabilir. Kusma başlı başına normal olmayan bir belirtli olarak görülüyor olup birçok hastalık ile bağlantılıdır. Bu hastalıklar; sindirim sisteminde meydana gelen tıkanıklıklar, parazit enfeksiyonları, stres, tüy yumağı, pankreatit, depresyon, zehirlenme, kabızlık, hazımsızlık, hızlı yemek gibi sıralanabilir. Peki ya kedinizin bilhassa sindirilmemiş yemekleri kusmasının altında yatan sorun nedir? Gelin birlikte inceleyelim;

Kusma ve Sindirilmemiş Yiyecekleri Kusma Arasındaki Fark

Kusma eylemi; su, yemek ve safra olmak üzere midedeki içeriklerin dışarı atılmasıdır. Kusmaya bağlı olarak öğürme, karın kasılması ve mide bulantısı gibi belirtiler gözlemlenir. Kediniz kusmadan önce sürekli olarak ses çıkartır, öğürür ve salyası akar. Kusma bazen sadece basit bir kusma değildir. Öncelikle bunun ayrımını bir yapalım. Mide asitleri tarafından sindirilmemiş olan yiyecekleri kusmak ile normal kusma birbirinden farklıdır. Bu eylem yemek yedikten yaklaşık olarak yarım saat ile iki saat arasında meydana gelir.

Kedinizin Sindirilmemiş Yiyecek Kusmasının Nedenleri

oturan beyaz çizgili kedi

Çok Hızlı Yemek Yeme

Kediler hızlı yiyiciler olduğu için bu durum sindirilmemiş yiyecekleri kusmalarına sebep olabilmektedir. Kedinizin yavaş yemesini sağlayarak önüne geçebilirsiniz. Çeşitli yiyecek bulmacaları yararlı olacaktır. Bu oyun bulmacalarını hem kendiniz evde yapabileceğiniz gibi hem de hazırlarını satın alabilirsiniz. Ancak bu yönteme rağmen kedinizin hala yiyecekleri kustuğunu fark ederseniz, veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Gıda Hassasiyeti

Kedinizin herhangi bir gıdaya karşı hassasiyeti olabilir. Kedinizin bağırsaklarında bir hassasiyet söz konusu ise sindirilmemiş yiyecekleri kusmasına sebep olacaktır. Eğer veterineriniz herhangi bir tıbbi tanı koymadıysa ve durum yalnızca yediği yiyecekten kaynaklı ise önlem almak amacıyla daha farklı bir mamaya yönelebilirsiniz. Kediniz hala kusmaya devam ediyorsa, daha disiplinli bir hidrolize protein diyet programı uygulanmalıdır.

Tüy Yumağı

Kedilerin temiz hayvanlar olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Günün çoğunluğunu kendilerini yalamak ile geçirirler. Hal böyle olunca da tüylerini yutuyor olup bunlar sinirim sistemlerinden geçer. Fakat bazen de midede kalarak tüy yumağı haline dönüşür. Bu tüy yumakları, sindirilmemiş yemekleri kusmaları için bir zemin oluşturabilir. Kedilerin tüy yumağı kusmaları gayet normal bir eylemdir. Tüy yumağının oluşmasını engellemek için kedinize  çiğneme veya macun formunda ek besinleri satın alarak verebilirsiniz. Buna ek olarak kedinizin tüylerini tarayarak dökülen tüyleri temizleyebilirsiniz.

Yiyecek ve Diyet Değişiklikleri

Kedinizin beslenme programında bir değişiklik yapıldığı takdirde, alışmış olduğu saatten geç yerse veya öğün atlarsa kusma durumuna sebep olabilir. Ya da kediniz mamasında bir değişikliğe gittiyseniz de aynı durum meydana gelebilir. Yeni aldığınız mamadan daha fazla koyup eski mamanın miktarını azaltarak yaklaşık iki haftalık alışma süreci ile durumun üstesinden gelmeniz mümkün. Kedinizin fazla yemesi üzerine kusması oldukça düşük bir olasılıktır. Fakat yine de sık sık küçük miktarlarda besleyebilirsiniz.

Gastrit

Kedinizin yememesi gereken bir bitki yemesi veya stres yüzünden midesi hasar görmüş olabilir. Bu gibi durumlarda  kan ve safra kusmasının yanında sindirilmemiş yiyecekleri kustuğunu görmek olasıdır. İştahsızlık, enerjide azalma, depresyon, dehidrasyon gibi semptomlar gösteren gastrit için kısa zamanda veteriner hekimine götürmelisiniz.

Diğer Nedenler Aşağıdaki Gibidir:

  • Yemek borusunda tahriş
  • Parazitler
  • Kabızlık
  • Bağırsağın yabancı cisimler ile tıkanması

Kediniz Sindirilmemiş Yiyecekleri Kusuyorsa Ne Yapmalısınız?

Kedinizin devamlı kusması normal karşılanacak bir durum değildir. Hele ki hafta içerisine birçok kez kusması net bir şekilde sağlık sorunlarına işaret eder. Kediniz bu durumu sık sık yaşıyorsa, az miktarlarda devamlı olarak besleyebileceğiniz gibi yapboz oyuncaklardan da yardım alabilirsiniz. Kusma ile beraber kedinizde gözlemleyeceğiniz; kilo kaybı, iştahsızlık, enerji kaybı ve ishal gibi belirtiler doğrultusunda veteriner hekiminize gitmeniz gerekir. Veterineriniz ilk etapta fiziki bir muayene yapar ve akabinde kan testi ve röntgeni gerek görebilir.

Kan testinde genel kan durumuna ve organ değerlerine bakılır. Röntgende ise kedinizin sindirim sisteminde tıkanmaya sebebiyet verebilecek bir cisim olup olmadığına bakılır. Fakat unutulmamalıdır ki tıkanmalara sebebiyet veren bazı cisimler röntgende görülmeyebilir. Hekiminizin tıkanmaya dair şüpheleri varsa daha ileri tetkikler de isteyebilir. Hekiminizin bu kontrollerden elde ettiği bilgiler ışığında, sıvı tedavisini veya hastanede detaylı bir bakımı uygun görebilir. Ayakta veya evde tedavi içinse ilaçlar yazacaktır. Eğer bu durum bağırsak tıkanıklığından dolayı kaynaklanıyor ise bir cerrahi müdahale yapılabilir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

*Kediniz sindirilmemiş yiyecekleri kusuyorsa buna yukarıda bahsettiğim pek çok neden sebep oluyor olabilir. Engel olmak için kedinizin çevresinden ona zarar verebilecek cisim ve besinleri uzak tutmalı, yavaş yemesi için farklı yollara başvurmalısınız. Her kedi kendine özgüdür, bu nedenle besleme şekillerini belirlerken bu etkeni baz almanız gerekiyor. Yapabileceğiniz en doğru hareket veteriner hekiminiz ile birlikte çalışmak olacaktır. 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Yağmur
Tem 3, 2022 / 05:45

Merhaba sabah iki üç parça haşlanmış patates yedi hiç bir sorunu yoktu sabaha karşı sarı ve büyük iki parça patates kustu ve ilk defa kusuyor. 2,5 aylıkken sahiplendik şuan 11 aylık hareketlerinde bi farklılık yok. Her zamanki gibi sırt üstü patileri havada bir şekilde uyuyor😍Sürekli yerde uzandığı için birazda üşütmüş olabilir mi ?


Veteriner Hekim
Tem 4, 2022 / 19:31

Merhaba patatesleri biraz büyük yutmuş, hızlı yemiş veya sindirememiş olabilir. Eğer bu kusmaların devamı gelmiyorsa endişelenmenize gerek yok. Geçmiş olsun 🙂


Didem
Tem 6, 2022 / 04:12

Kedimde önce burun akıntısı vardı yeşil ve 3 aydır öksürme ara evde ara bahçede bakıyoruz.veteriner böcek yutuyor demişti aradığımızda 1 ay götüremedik yüz yüze muayeneye su veriyordum şiringayla bahcede kediler tarafından cizilmisti aldığımıda stres mi oldu bilmiyorum erkek kedi biraz savunmasız evde büyüdüğü için sanıyorum. 2 aylık sokaktan sahiplendik.10 aylık tahminizce öksürük ve hapşurma varken vet. Götürdük ciğerleri kötu dedi usutmus bu İzmir yazinda ilaçlar yaptı iğne olarak bugün aniden 22.30 00.30 ve 03.30 saatleri arasında kustu öncesinde ses çıkararak midesinde kasılma oluyor bu esnada acı çekiyor istah kaybı var önce katı koyu renk kustu sonra açık renkli pembeye benzer bir renk kustu.ne oldu kedime acaba yarına kadar umarım bişey olmaz burdan yazmak istedim.endiseleniyorum


Veteriner Hekim
Tem 9, 2022 / 12:14

Merhaba umarım kediniz iyidir. Şikayetleri devam ediyorsa mutlaka bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesini tavsiye ederiz. Geçmiş olsun


Mehveş
Tem 16, 2022 / 12:22

British sort hair kedim var 1,5 yaşında Sabah mamasını yedi ve kusmuş mamalar olduğu gibi duruyordu.
Kendi evimizde değiliz bazen sinek avlıyor belki de yiyor. Parazit olursa nasıl anlarım?
Keyfi yerinde gözüküyor bu arada.


Tem 16, 2022 / 23:46

Merhaba

Kedilerde parazit belirleri https://blog.petibom.com/kedilerde-solucan-kontrolu/ yazımızı okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


ihsan senan
Tem 27, 2022 / 11:24

5 yaşındaki erkek kedim idrar yapmada zorluklar yaşıyor. Royal Canin Urinary ile besliyorum. Kanlı idrar yaptı ve 3 gündür iğne tedavisi görüyor. Bu arada da yediklerini kusuyor. Kusmuğu sindirilmemiş tane tane mama, sindirilmiş mama, mide suyu şeklinde değişiklik gösteriyor. Renk mama renginde. Genel hali mecalsizmiş gibi duruyor.


Veteriner Hekim
Tem 29, 2022 / 16:40

Merhaba kedinize idrar tahili ve kan tahlilleri yapılarak böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesini öneririz. Geçmiş olsun


Beyza
Tem 29, 2022 / 22:18

Merhaba. Kedimin hiçbir sorunu yoktu. 6 aylık ağustosta 7 aylık olacak marketten aldığım whiskas sığırlı mamayı iştahla yiyordu. Bugün öğleden sonra ve akşamüstü 2 kere turuncumsu bi şekilde kustu. Çok endişeliyim. Çoğu yerde 24-48 saat içinde geçtiği yazıyor. Neyi olduğunu anlayamadım. Lütfen cevap verebilir misiniz?


Veteriner Hekim
Ağu 1, 2022 / 13:15

Merhaba ilk olarak çok geçmiş olsun. Belki kediniz yediği mamadan dolayı kusuyor olabilir. Kedinizin mamasını değiştirip kusmasını gözlemlemenizi eğer kusma günde birkaç sefer devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmenizi öneririz. Kusma aralığı geniş ise (örn 2-3 ayda 1 kez gibi) kusması fizyolojik sebeplerden olabilir. Ancak her hafta bir kez ya da günde birkaç sefer yaşanan kusan kedilerin mutlaka veteriner ziyareti yapması gerekir.


Beyza
Tem 29, 2022 / 22:21

Merhaba. Kedimin hiçbir sorunu yoktu. Beyaz Scottish. 6 aylık ağustosta 7 aylık olacak marketten aldığım whiskas sığırlı mamayı iştahla yiyordu. Bugün öğleden sonra ve akşamüstü 2 kere turuncumsu bi şekilde kustu. Çok endişeliyim. Çoğu yerde 24-48 saat içinde geçtiği yazıyor. Neyi olduğunu anlayamadım. Lütfen cevap verebilir misiniz?


Esra
Ağu 25, 2022 / 06:52

Merhaba, kedim yaklaşık 50 günlük hamile bugün mamasını büyük parçalar halinde kustu, kusmuğunun içinde tüy yumağı da gördüm. Nedeni ne olabilir acaba yardımcı olabilirseniz çok sevinirim


Veteriner Hekim
Ağu 28, 2022 / 10:50

kedilerde tüy yumağı kusma fizyolojik bir durumdur. Doğumdan sonra kedinize kaliteli bir malt kullanmanız. tüy yumağının dışkıyla atılmasına yardımcı olur.


Ceren
Eyl 9, 2022 / 03:00

2 aylık scottish kedim bugün yaş mama yedikten sonra çok fazla sindirilmemiş kuru mama ve yaş mama kustu . Ne kadar ve nasıl beslemeliyim. Kusma fobim var aşırı korkuyorum kusmasını engellemek için ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Eyl 10, 2022 / 13:28

Kedinizi bebeklik döneminde yavru kediler için formüle edilen mamalar ile beslemeniz gereklidir. Eğer dişleri çıktıysa kuru mamaya geçebilir ancak mamanın taneleri kedinize büyük geldiğinden bütün bütün yutmuş olabilir. Daha küçük taneli bir mamaya geçmeli veya mamasının biraz ezip o şekilde vermelisiniz. Gerekirse bir süre daha yaş mama ile beslenmeye devam edebilir. Eğer kusmaların devamı gelirse mutlaka veteriner hekiminize gidin çünkü yavru kedilerde birçok viral veya kalıtsal hastalık kusmaya neden olabilir. (örn: gençlik hastalığı, yemek borusu genişliği vb.)


Hulya
Kas 12, 2022 / 23:43

Merhaba kesim 2 aylık isal ve sindirememiş yiyecekleri kusuyor yeni alıştığı içinmi kusuyor acaba nedeni nedir


Veteriner Hekim
Kas 13, 2022 / 10:56

Özellikle yavru kedilerde kusma ve ishal ölümcül bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Mutlaka veteriner hekiminize gitmelisiniz. Altta yatan sebep basit bir şey çıksa bile kusarak ve ishalle kaybettiği sıvı ve elektrolitlerin takviyesi yapılması gerekli. Geçmiş olsun


Eda
Tem 17, 2023 / 23:28

Merhaba benim kedim blu point henüz 45 günlük beyaz köpük kusuyordu veterinere götürdüm önce beyin travmasi geçirmiş olabilir dedi daha sonra gözleri görmüyor dedi kulakları duymuyo dedi neyse ki kulaklarida duyuyor gözleride görüyor üç gün hastanede kaldı bu günde yemek borusu geniş diyerek bizi taburcu ettiler bu yemek borusu genişliğinin tedavisi yokmu birde ben şuna dikkat ettim mamayı fazla ve hızlı bir şekilde yediği zaman kasılarak köpük kusuyor az yediği zaman hiç bir sorun yok bu arada kuru mamayı bile püre halinde veriyorum doktorumuz bize ilaç falanda vermedi inşallah hızlı yediği içindir geçici bir durumdur rabbim yavrularimiza uzun ömürler nasip etsin cevaplarsanız sevinirim saygılarımla


Veteriner Hekim
Tem 29, 2023 / 02:04

Merhaba 45 günlük kedinin aslında annesinin yanında olması lazım. Kuru mama onun için büyük geliyor ve midesi zorluyor olması çok normal. Bunun dışında yemek borusunun geniş olması doğuştan sahip olabileceği bir anomalidir. Bu konuda kullanılabilecek bazı ilaçlar olsa da kediniz bu ilaçlar için de çok küçük. Eğer kusması geçmez ise mutlaka tekrar veteriner hekiminize göstermelisiniz. Bu süreçte megaösafagus yani yemek borusu genişlemesi hastalığına sahipse küçük porsiyonlar ile sık olarak ve yüksekten beslenmesi kusmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun 🙂


Reyzan
Ağu 28, 2023 / 21:51

Merhaba kedim 2 gündür sabahları kusuyor ilk kusmasında sindirilmemiş yaş mama lar vardı 2 gün sadece sarı sıvı kusmuştu bu durumda ne tür bi yol izlemeliyim


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 18:59

Merhaba bu durum devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz. Geçmiş olsun.


Beyza
Eki 26, 2023 / 07:47

Merhaba benim kedim 3 4 aydır aşırı düzensiz bir şekilde katı mama kusuyor• Bazen 1 hafta boyunca kusmsyıp 2 gün kusuyor, bazen haftada 3 kusuyor ama iştahı enerjisi tuvaleti kilosu her şeyi normal• veteriner hızlı yiyor olabilir diye labirent mama kabı verdi ve artık yavaş yemek zorunda kalıyor ama kusması azalsa da haftada 2 devam ediyor. Ne yapacağımı bilemiyorum


Veteriner Hekim
Kas 8, 2023 / 23:02

Merhaba kedinize röntgen ve kan tahlilleri yapılması gerekiyor. Bunların sonuçlarına göre veteriner hekiminiz sizi yönlendirecektir.