Kedilerde kan kusma (Hematemez)

7 Temmuz 2021
8372
Kedilerde kan kusma (Hematemez)

Kedilerde kan kusma, diğer adıyla da bilinen hematemez, kaynağına bağlı olarak geniş bir alanda kedilerin sistemlerini etkiler. Mide ve bağırsakların yer aldığı karın boşluğu, enfeksiyon, ülser, tümör, yangı, çeşitli travmalar ya da yabancı maddelerin varlığı gibi nedenlerden dolayı etkilenebilir. Fazla miktarda kan kaybı ise dolaşım sistemini etkiler ve kalp rahatsızlıklarına ya da nabzın düşmesine yol açar. Bu esnada da dolaşım yetmezliğine bağlı çok hızlı bir şekilde nefes alıp verme durumu gerçekleşir. Ve tüm bunların sonucunda, mide ve bağırsaklardaki kan kayıpları ile birlikte kan kusması da ortaya çıkar.

Kan kusmasına neden olabilecek başka bir durum ise mide ve bağırsaklardaki kanamaların dışarı atılmasında görev alan yemek borusunda meydana gelen yaralanmalardır. Öte yandan ağızda ya da ciğerlerde yaşanan kanamaların ardından, kediniz bu kanları farkında olmadan yutarsa, mideye giden kan rahatsızlığa yol açıp kan kusmasına sebep olur.

Kan Kusması Nedir? 

Kan kusması genel olarak gastrointestinal sistemdeki bozuklukların ya da vücuttaki her hangi bir kanama odağının ağız yoluyla dışarı çıkarılmasıdır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, en kısa sürede veteriner hekime gitmeyi unutmamanız gerektiğini hatırlatarak devam edelim. Kedilerde kusma oldukça yaygın olsa da, hematemez olarak bilinen kan kusması, kedilerde acil durum gerektiren ciddi bir hastalıktır. Bir kedinin kusmuğundaki kan, kusmuktaki kan lekelerinden ayırt edilebilen kahve telvesine benzeyen bir görünüme sahiptir ve parlak kırmızı ya da koyu renkli olabilir. Öte yandan kanın nasıl göründüğünden ya da nedenin ne olabileceğini anlamaya çalışmaktan ziyade böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk olarak veteriner hekime başvurmanın daha faydalı olacağını söyleyelim.

Kanlı Kusma Neye Benziyor?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kusmuktaki kan genellikle kırmızı olur. Ancak kanın rengi ve kıvamı da kusmukta neden kan olduğuna dair bizlere ipucu verir. Kusmuktaki parlak ve kırmızı kan pulları daha çok üst gastrointestinal sistemde bir sorun olduğuna işarettir. Kan, kahve telvesi gibi görünüyorsa, ince bağırsak ve kalın bağırsak gibi gastrointestinal kanalın daha aşağılarında bir sorun olduğuna işarettir.

Kedilerde Kan Kusma Belirtileri

Uyuşuk kedi

Kedinizin kusmuğundaki kan, parlak kırmızıysa kan tazedir ve daha çok üst gastrointestinal sistemdeki hasarlara bağlı olarak meydana gelir. Kedinizin kusmuğundaki kan, daha koyuysa daha çok alt sindirim sistemindeki sorunlardan kaynaklı olabilir. Sorun devam ederse ve aşağıda belirttiğimiz semptomlardan birini gözlemlerseniz, hemen kedinizi veteriner hekiminize götürmelisiniz.

  • İştah kaybı
  • Zayıflık ya da uyuşukluk
  • Ağzı ya da dişleri pençeleme
  • İshal
  • Dışkıda kan
  • Siyah renkli dışkı
  • Solunum güçlüğü
  • Depresyon
  • Ağrı
  • Ateş
  • Dehidrasyon
  • Nöbetler

Kedilerde Kan Kusma Nedenleri 

Kedilerde kan kusma gastrointestinal sistemdeki bölgesel veya yaygın mukozal hasara bağlı olarak gerçekleşir

  • Yan etki yapan ilaçlar (non-steroid anti inflamatuar ilaçlar)
  • Diş eti iltihabı
  • Yemek borusu travması (yabancı cisim yutulması)
  • Gastrointestinal sistemde yer alan ülserler
  • Solunum yolu rahatsızlıkları
  • Bazı kanserler (Mast hücre tümörleri)
  • Kan pıhtılaşma bozuklukları (mukozal hasar olmamasına rağmen bazı hastalarda kan kusulmasına sebep olabilir)
  • Kronik demir eksikliği anemisi
  • Bağırsak parazitleri
  • Kedi panlökopeni virüsü gibi viral enfeksiyonlar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Zehirlenme
  • Böbrek yetmezliği
  • Şiddetli karaciğer yetmezliği
  • Pankreatitik gastrinoma
  • Travmatik yaralar

Kedilerde Kan Kusma Teşhisi

Veteriner hekiminiz ilk etapta kusmaya neden olabilecek belirli olaylar ya da bilinen rahatsızlıklar hakkında size soru soracaktır. Bu etapta doğru cevapları verdiğinizden emin olun ve kedinizin düzenli kullandığı herhangi bir ilaç varsa onu belirtin. Daha sonra kedinizin kan kusmasının nedenini belirlemek için hekiminiz bir dizi test kullanabilir. Ardından semptomların durumuna bağlı olarak geçici bir tanı koyabilir. Ancak kesin tanı için testlerin yapılması şarttır. Bunun için endoskopi, ultrason ya da röntgen gibi uygulamaların yanı sıra kan ve idrar tahlili de isteyebilir.

Eğer kanserden şüpheleniliyorsa, veteriner hekiminiz gastrointestinal sistemden biyopsi alabilir. Ayrıca veteriner hekimleri kusmuk örneklerini hastalık ve diğer durumlar için etkili bir şekilde test edemese de, kusmuk ya da dışkı görünümünü görmek teşhis için yardımcı olabilir. Bu yüzden veterinere gelirken küçük bir kusmuk ya da dışkı örneğini yanınızda getirebilirsiniz.

Kedilerde Kan Kusma Tedavisi

İlaçlarla oynayan kedi

  • Hastalık: Hastalıktan kaynaklanan pek çok kan kusma vakasında, hastalığa bağlı olarak tedavi değişmektedir. Bazı hastalıklar ilaç ile tedavi edilirken, diş eti iltihabı kapsamlı bir diş temizliği ile tedavi edilebilir. Kusma sırasında kaybedilen elektrolitleri ve sıvıları geri kazanmak için de kedinizin hastaneye yatması ve intravenöz sıvı tedavisi uygulanması gerekebilir.
  • Ülserler: Ülserin mide zarına zarar vermesini önlemek ve mide asitini azaltmaya yardımcı olmak için bazı ilaçlar verilir. Genel olarak özel ya da hafif bir diyet önerilir. Ülserlerin yerini belirlemek için endoskopi ile cerrahi operasyon da yapılabilir.
  • Kanser: Kanserin yeri ve evresine bağlı olarak tedavi yöntemleri ameliyat, kemoterapi ya da radyoterapi içerebilir.

Kedilerde Kan Kusma İyileştirilmesi

İyileşme ve süreç, altta yatan nedene ve önerilen tedavi yöntemine göre değişmektedir. Öncelikle veteriner hekiminizin tedavi ve iyileştirme talimatlarını dikkatlice uyguladığınızdan emin olmalısınız. Kedinizde diş eti iltihabı sorunu varsa, eğer kedinize bu acı vermeyecekse, her gün dişlerini fırçalamalı ve uygun bir şekilde bakımını yapmalısınız. Hatta veteriner hekiminiz diş bakımı hakkında pek çok tavsiyede bulanacaktır. Kedinize mide – bağırsak ülserlerini tedavi etmek için ilaç verildiyse, semptomlar düzelmeye başlasa bile ilacın önerilen tedavi süresinin tamamı boyunca uygulamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Eğer kediniz ameliyat olduysa, ameliyat bölgesini tahriş etmediğinden emin olun. Herhangi bir büyük operasyon veya tedaviden sonra kedinizin dinlenmesi için güvenli ve sıcak bir yer sağlamayı unutmayın. Son olarak kedinizin içme suyunun her zaman erişilebilir ve dolu olmasına özen gösterin. Aynı zamanda veteriner hekiminiz diyet değişikliği konusunda size birkaç tavsiyede bulunacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedinizde önce hangisi geldi? Kanama mı, kusma mı?

Öncelikle ikisinin de mümkün olduğunu söyleyelim. Kusma sindirim sisteminde tahrişe neden olur ve bu da kanamaya yol açar. Ayrıca önemli miktarda kanama mideyi doldurarak kusmayı da tetikleyebilir. Kanama ve kusmanın tek bir faktör tarafından tetiklenmesi de mümkündür.

Bir kedi neden kan kusar?

Kediler gastrointestinal sistem ülserleri, bağırsak parazitleri ve sıçan zehri yutması gibi pek çok nedenden dolayı kan kusar. Aynı zamanda ip ya da keskin nesneler gibi yabancı cisimlerin yutulması da kanamaya neden olur ve gastrointestinal yolu astarına zarar verir. Diğer nedenler arasında ise kanser veya pıhtılaşma bozuklukları gibi hastalıklar yer alır.

Kedimin kusması konusunda ne zaman endişelenmeliyim?

Kedinizin ara sıra kusması normaldir. Ancak aynı gün içinde veya birbirini takip eden günlerde birkaç defa kusuyorsa, o zaman endişelenmelisiniz. Kusmuktaki kan ise her zaman endişe verici bir olaydır. Ayrıca bu makaleler sizi ilgilendiriyor olabilir;

Ot yemek bir kedinin kan kusmasına neden olabilir mi?

Ot yemek bir kedinin kusmasına neden olabilir. Kediler midesindeki rahatsızlığı kusarak gidermek için bilinçli olarak ot yiyebilirler. Öte yandan ot yemenin kedilerin kan kusmasına neden olduğu gösterilmemiştir.

Kedim kan kusuyor ne yapmalıyım?

En kısa sürede veteriner hekiminize giderek bunu çözüme ulaştırmalısınız.

Kusmukta biraz kan olması normal mi?

Kedinizin kusmuğunda kan görülüyorsa, yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden kaynaklı bir durum söz konusu olabilir. Bu nedenle kedinize en iyi teşhisin belirlenmesi adına bir veteriner hekime gitmeli ve gerekli muayenelerden sonra tedaviye başlanmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.