Bir kedinin ağrısı olduğu nasıl anlaşılır?

24 Mayıs 2021
3193
Bir kedinin ağrısı olduğu nasıl anlaşılır?

Kedilerin bazı nedenlerden dolayı acı çekip çekmediğini anlamak zordur ve bu yüzden hafif görülen hastalıklar bile gözden kaçabilir. Ancak bu durum iştahsızlık ve uyuşukluk gibi belirtiler ya da hastalandıklarında çok daha belirgin semptomlar ortaya çıktığında fark edilebilir. Ayrıca kedinizde bir sorun fark ettiğinizde, kedinizin aslında çok uzun bir süredir bu hastalık ile mücadele ediyor olabileceğini bilmelisiniz.

Öte yandan yıllık veteriner hekimi muayenesine gittiğinizde de kedinizin korku ve stresli olmasından dolayı ağrısı olduğu anlaşılamayabilir. Bu nedenle kedilerde ağrı belirtilerini önceden fark edebilmek büyük ölçüde önemlidir. Böylece ciddi sonuçlar olmadan erken müdahale edilecek ve hem siz hem de kediniz rahat etmiş olacak. Peki kedilerde ağrı belirtileri nelerdir? 

Kedilerde Ağrı Belirtileri

Ağrı yaşayan kedilerin fiziksel semptomlarından önce davranışlarında değişiklikler meydana gelebilir. Bu noktada kedinizin normal mizacını ve davranışını bilmeniz gerekmektedir. Örneğin, kedinizin enerji seviyesini, yürüyüşünü, iştahını, uyku düzenini, susuzluğunu, fiziksel özelliklerini ve davranış biçimleri gibi pek çok şeyini öğrenmiş olmalısınız. Bunları öğrendikten sonra ise en ufak bir değişimde kedinizin hasta olabileceğine dair bir şüphe oluşacaktır.

Daha Az Aktivite ve Enerji Düşüklüğü

Kediniz oyuncakları ile oynamayı kesebilir ve eğlenceli aktivitelere katılmak istemeyebilir. Bu da enerjisinin olmadığına işarettir. Aynı zamanda kediler merdivenden inip çıkmak veya atlama konusunda isteksiz olabilir, yataktan kalkmakta güçlük çekebilir, huzursuz olabilir ve rahat bir yer bulup dinlenmekte sıkıntı çekebilir. Bu gibi belirtilerin yanı sıra uyku düzeninde de değişiklikler meydana gelebilir. Daha az uyuyabilir ya da alışılmadık yerlerde uykuya dalabilir.

Kum Kabında Değişiklikler

Kum kabındaki kedi

Kediler ağrılı olduğu zamanlarda kum kabına girip çıkarken ve çömelirken ağrı hissedebilirler. Özellikle ağrılı kalça ve dizlere sahip olan kediler, çömelme pozisyonunda aşırı derecede zorlanırlar. Ayrıca kedinizin alt üriner sistem rahatsızlıkları varsa kum kabını kullanmaktan çekinebilir. Kolit ve rektit gibi bağırsak yangılarında ise kediniz dışkısını yaparken ağrı çekiyor olabilir.

Bakım Değişiklikleri

Kedinizin kendi kendini temizlemediğini veya temizlediğinde de sadece yüzünü ve vücudunun önünü temizlediğini fark edebilirsiniz. Bu anlamda kedinizin bakım alışkanlıklarının değiştiğini ve tüylerinin düzgün olmadığını görebilirsiniz. 

Davranış Değişiklikleri

Kediniz içine kapanık olabilir, saklanmaya başlayabilir, kapıda karşılamaları kesebilir, kendisini sevdirmeyi kesebilir, sizinle uyumayı kesebilir ve buna benzer farklı davranışlarda bulunabilir.

Artan Sinirlilik

Koltukta sinirli kedi

Acı çeken kediler aşırı saldırgan ve sinirli bir yapıya sahip olabilir. Evdeki insanların ya da diğer evcil hayvanların kedinize yaklaşması sonucunda, kedinizin hırlamaya veya tıslamaya başladığını görebilirsiniz. Öte yandan kucağa alınmaktan rahatsızlık duyabilir ve taranmaktan hoşlanmayabilirler. Ayıca ağrılı bölgesine dokunduğunuzda ya da dokunacağınız zaman, kediniz sizi ısırabilir veya tırmalayabilir.

Yeme ve İçmedeki Değişiklikler 

Ağrı ve acı çeken kediler, yeme ve içme gibi temel ihtiyaçlarından uzaklaşabilirler. Eğer kedinizin yeme ve içme alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik görürseniz, veteriner hekiminize haber vermelisiniz. 

Duruşunda Farklılık

Çok acı çeken bir kedinin, top şeklinde kıvrılmaya çalışıyormuş gibi göründüğünü, çömelmiş bir pozisyonda ve sırtı normalden daha yüksek durduğunu, başı aşağı eğilmiş ve ön pençeleri altına katlanmış şekilde oturduğunu bilmelisiniz. Aynı zamanda kedinizin yere uzandıktan sonra bacaklarını kendi altına doğru sıkıştırdığını fark edebilirsiniz. Solunum sisteminde bir problem olan kediler ise nefes alıp verirken zorluk çekebilir. Bu belirtilerin dışında kediniz kaşınmaktan da kaçınabilir.

Kedinizin Ağrısı Olduğunda Ne Yapmanız Gerekiyor? 

İlaçlarla oynayan kedi

Kedinizin ağrısı olduğunda sakın insanlar ve köpekler için kullanılan ilaçlardan vermeyin! Kedilerin ilaçları diğer kullanılan ilaçlara göre çok daha farklıdır. Ayrıca sizin kullandığınız ağrı kesiciler kedilerde ölüme bile neden olabilir. Bu nedenle kedinizin ağrısı olduğunu düşünüyorsanız, veteriner hekimine gitmeli ve veteriner hekimin size önerdiği ilaçları kullanmalı ya da tavsiyelerini dinlemelisiniz. 

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Derya
Mar 31, 2022 / 21:47

Kedim balkonda düştü 4 gün oldu tek degisiklik günün her saati uyuyo durmadan esniyo


Özkan
Nis 3, 2022 / 09:02

Merhaba Derya hanım,
Öncelikle çok geçmiş olsun. Kedinizin bir veteriner tarafından incelenmesi uygun olacaktır.


DUYGU
Nis 4, 2022 / 17:03

Merhaba, kedim 13 yaşında. 2 haftalıkken sahiplendim. Dışarı çıkmayı sevmiyor. Çok duygusal. veterinere artık gidemiyoruz çünkü depresyona giriyor ve götürmekte hiç kolay olmuyor. bir kaç gün önce evde dolap montajı yapıldı . odada tutmamıza rağmen korktu. ya tesadüf yada bundan dolayı sanki bir ağrısı varmış gibi miyavlamaya başladı. günde 1 veya 2 defa 🙁 her bölgesine elimle baskı uyguladım ama o zaman tepki vermiyor yani normal davranışı. (uyurken birden acı bir şekilde miyavlıyor 1 defa) bir de dudaklarını yalıyor. yemeğe içmeye çok düşkündü şimdi o da azaldı. ama gözleri bakışları tüyleri değişmedi, hala çok güzel, bakımlı 🙂
bir de musluktan su içmeyi seviyor diye kedi su pınarı aldım ona. alıştı. musluktan vazgeçti. ama onu aldıktan sonra sanki ona dokunuyormuş gibi geliyor. çünkü öğürmeye başladı. Kaldırdım bu sefer tekrar musluğa gitmek istedi. su kabından içmedi. tekrar su pınarını açtım. elektrikle çalıştığı için acaba zararı var mıdır?
Bir de ağrısı için ne yapmalıyım? veteriner zaten zaptedemiyor. bu yaşta bayıltmalarını hiç istemiyorum. benim yapmam gereken bir şey var mı? bu saydıklarım kediler için ciddi bir sorun mu? 🙁


Veteriner Hekim
Nis 8, 2022 / 18:47

Merhaba Duygu Hanım bu anlattığınız altta yatan bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Kedinizin yaşı da var. Mutlaka bir veteriner hekime gitmeniz gerekli. Muayene olması hatta kan tahlilleri ile organ parametrelerinin değerlendirilmesi lazım. Geçmiş olsun


ramis şenyurt
May 12, 2022 / 14:18

bizim kedimizin karnı şişti fakat amaliyatı icin 30 bin tele istendi yapamıyoruz bu şişlik nasıl inecek bize desterk olabilirmisiniz


irfan Akmehmet
May 13, 2022 / 15:40

Merhabalar

Öncelikle geçmiş olsun kedilerin karın şişkinliği hakkında https://blog.petibom.com/kedilerin-karni-neden-siser/ yazımızdan detaylı bilgiler alabilirsiniz


Serpil Vural
May 16, 2022 / 20:47

Merhabalar kedimizi cumartesi aneztezili tras ettirdik cok fazla kitik olusmustu mecburen yaptirdik ayni zamanda disarda da gezip eve geldigi icin karma asilari da ayni zamanda yapildi cok ama cok fazla sorun cikardi vetenerlikte bu yuzden sesi de kisildi dun biraz hareketliydi ama bugun yerinden kalkmiyor surekli uyuyor ve kimseyi yanina yaklastirmiyor tuvaletini yapti cok az yiyor bu durum normalmi


Veteriner Hekim
May 19, 2022 / 11:54

kedilerde aşı sonrası bir iki gün kadar halsizlik, hafif ateş ve iştahsızlık normaldir. Bu belirtilerin süresi 2 günü geçerse mutlaka veteriner hekiminize götürün.


Hafiz
May 29, 2022 / 15:11

Kedimin çene altında böyle sarı sarı şeyler dökülüyor neden acaba


Veteriner Hekim
Haz 6, 2022 / 15:48

Maalesef bu sorunuza görmeden bir yorumda bulunmak doğru olmaz. Kedinizi bir veteriner hekime gösterip onun yönlendirmelerine uymanızı öneririz. Geçmiş olsun.


duygu gokce
Haz 12, 2022 / 02:33

selam adım duygu gokce 11/06/2022 gece 24:00 de klınıkten oglumun vefat haberı geldı 17 gun klınıkte yattı yatırmadan once bıseyı yoktu bırden karnında agrı oldu dolaplara saklandı ben bısey yuttugunu dusundum kusarak cıkarıyodu ıkı gun sonra veterınere gıttık bobrek yetmezlıgı var dedı mesane patlamak uzereymıs sondaj yapıldı 17 gun sonunda vefat ettı bobrek yetmezlıgı boyle bır anda vefata sebep olurmu belırtı vermemesı normalmı ayrıca abdestın vucuda dagıldıgını ve kanında enfeksıyon oldugunu soyledıler bılgı rıca edecem


Veteriner Hekim
Haz 12, 2022 / 13:02

Başınız sağolsun. Maalesef idrar yapamama problemleri kedilerde akut böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. İdrarın mesanede uzun süre kalması kandaki üre seviyesinin artmasına sebep oluyor ve böbrekleri ani bir şekilde etkiliyor. Akut böbrek yetmezliği de şiddetine göre kedilerde ölümcül olabilecek bir durum. Aslında ufak tefek belirti verseler de kediler ağrılarını ve hastalıklarını çok iyi gizleyebilen canlılar. Maalesef bazı durumlarda son noktaya gelene kadar hiç belirti göstermeyebiliyor. Tekrardan başınız sağolsun..


Ömür altay
Kas 21, 2022 / 20:45

Yeni sahiplendigim 4 aylık kedimi parazit aşısı yaptırdım karma aşı yapalım dediler 2 aşı fazla olur onuda sonra yaptiralim dedim ama karma aşının önemini ve içeriğini bilmiyorduk ve gençlik hastalığını önlediğini söylemediler eve döndük kedimiz yemeden içmeden kesildi veterinere götürdük 3 tane iğne yaptılar eve geldik o gece 5 sefer kustu hemen veterinere gittik gözlem yapalım burda kalsın dediler 1 saat sonra aradılar kan tahlili yapmışlar kedimiz gençlik hastalığına yakalanmış uyutmamiz lazım kurtulmaz dediler parazit aşısımı yoksa yapılan 3 ignemi dokundu gençlik hastalığı birden ortaya cikarmi hiç belirti yoktu çok enerjik sağlıklı idi ya karma aşı yapılsaydı ne olacaktı yanlış ignemi yapıldı ne olmuş olabilir kedimizi kaybettik çoooooook üzgünüm vijdanim rahat degil bilgi verirseniz çok sevinirim kedim neden vefat etmiş olabilir 21 Kasım 2022


lale tavman
Mar 13, 2023 / 10:27

Merhaba 7 yaşında hiçbir sağlık sorunu olmayan bir kedim vardı. Bebekliginden beri kum kabından başka bir yere tuvaletıni yapmadı ama bu son 3*4 gündür başka bi köşeye yapıyor inatla.. bi yerden atlarken zorlanıyor yürürken arka patilerine tam basamadan zigzag cizerek yürüyor gibi. yeme içmesinde tuvalet oranında bi sorun yok ama durumun nedenini merak ediyorum. Kilosu 8-9 kilo civarındaydı hep.


Veteriner Hekim
Mar 13, 2023 / 12:35

Merhaba bu durumla alakalı veteriner hekiminizle görüşmenizde ve kedinizi muayene ettirmenizde fayda var. Geçmiş olsun..


Umut
May 24, 2023 / 07:03

Merabalar kucuk bır kedı buldum yolda eve getırıp besledım kedı 1 kattan yete dustu adagı ınıp almaya gıttım ama can cekısıyordu. Sonra oldu gıbı durdu hareketsız kaldı baya ters cevırıp kalp masajı yaptım 2 3 dk boyunca sonra basını kaldırdı bı sure sonra kendıne geldı ama yuruyor 2 adım sonra durup oturuyor zıplıyor yemek yıyor ama yurumesınde sıkıntı oluyor ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
May 24, 2023 / 12:49

Mutlaka en yakın zamanda veteriner hekime götürmelisiniz. Geçmiş olsun.


Nilüfer
Tem 5, 2023 / 13:15

Merhaba evimde baktığım kedim evden kaçtı. Araba çarpıp kaçmış. Veteriner e götürdüm 3 gün kaldı. Şuan evde çok halsiz bitkin. Yaş mamayı ve suyunu şırıngayla veriyorum. Onuda zorla yiyor. Sürekli uyku hali var. Dengesini sağlıyamıyor. Bir an önce gücünü toplaması için bir öneriniz. Varmı. Ayrıca veteriner ın söylediğine göre hayatı fonksiyon larında bir sorun yok. Sol kalça kemiği nde kırık varmış.


Veteriner Hekim
Tem 7, 2023 / 13:56

Kalçasındaki ağrısından dolayı halsizlik yaşıyor olabilir. Eğer bütün tetkikleri yapıldı ve eve gönderildiyse merak etmenize gerek yok. Yine de veteriner hekiminizle bu halsizlik durumunu paylaşmanız çok önemli belki ağrı kesicilere veya tekrar değerlendirilmeye ihtiyacı olabilir. Çok geçmiş olsun.


Serap
Ağu 19, 2023 / 02:22

Kedim hamile ve vajinasindan sarımsı bı akıntı geliyor sebebi nedir acaba ya


Veteriner Hekim
Ağu 22, 2023 / 13:35

Merhaba akıntı devam ediyorsa kedinizi veteriner hekime götürmenizi tavsiye ederiz. Geçmiş olsun