Kedim Neden Su Kusuyor?

14 Mart 2023
674
Kedim Neden Su Kusuyor?

Kedilerin ara sıra su kusması alışılmadık bir durum değildir, ancak semptom ayda bir defadan fazla ortaya çıkıyorsa evcil hayvanınızı veteriner hekiminize götürmelisiniz. Kedilerde kusma, kıl yumağı, iç tıkanıklıklar, pankreatit, çok hızlı yemek yeme, kabızlık, hazımsızlık, paraziter enfeksiyonlar, zehirlenme, stres, depresyon ve hatta anksiyete gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilidir.  Kusmanın nedenini belirlemek için kedinizin sergilediği diğer semptomları göz önünde bulundurmalısınız. Veteriner hekim muayenesi ve testleri evcil hayvanınız için uygun tedaviyi belirlemek için kritik öneme sahiptir.

Kedilerin Su Kusmasının Nedenleri

1.Hazımsızlık

Kediler berrak sıvı kustuğunda, hazımsızlık yaşadığı anlamına gelebilir. Bir kedi bir öğünü atlarsa, acı bir bitki tüketirse veya rutin bir yemek programını takip etmezse hazımsızlık oluşabilir. Mide asidi, kedinin bağırsağını tahriş edebilir ve su gibi  veya sarı bir sıvı atmasına neden olabilir. Şans eseri, çoğu hazımsızlık vakası evde ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak veteriner hekiminiz kedinin ciddi bir tıbbi durum nedeniyle kusmadığından emin olmak için ek testler yapabilir.

Veteriner hekiminiz, kedinin semptomları iyileşene veya mide bulantısı önleyici ilaçlar uygulayana kadar yumuşak bir diyete geçmenizi önerebilir. Tedaviden sonra iyileşmeyen kediler, enflamatuar barsak hastalığı, gıda alerjileri ve gıda intoleransı dahil olmak üzere hazımsızlığa neden olan diğer durumlar açısından incelenebilir.

  1. Diyetteki Değişiklikler

Kediler, yiyecekleri konusunda herkesin bildiği gibi seçicidir ve bazılarının yeni bir diyete uyum sağlamada sorunları vardır. Yeni mamalarını reddeden kediler daha az yemeyi tercih edebilir ve huzursuz mideleri bazı durumlarda su kusmalarına neden olabilir. Köpekler gibi bazı kediler de çok hızlı yemek yemekte zorlanırlar ve bu da kusmaya neden olabilir.

Kedinin tüm yemeğini yeni bir markayla değiştirmek, hayvan için bunaltıcı olabilir ve kedi, mamayı atlayıp sizin eski markaya dönmenizi beklemeye karar verebilir. Yeni öğünlerin bir hafta veya daha uzun süre kademeli olarak verilmesi tavsiye edilir. Titiz kedilerin yeni öğünlere alışması daha uzun sürebilir ve bu geçiş sürecinde sabırlı olmanız ve onları çekici bulmadıkları bir şeyi yemeye zorlamaktan kaçınmanız gerekir.

Her gün yeni mamadan küçük porsiyonlar ekleyerek eski mamayı aynı oranda azaltmak yeni mamaya geçiş için idealdir. Kediniz çok hızlı yerse, yemeyi yavaşlatmak ve avcı içgüdülerini pekiştirmek için mamayı yapboz kutularına yerleştirebilirsiniz.

  1. Tüy Yumakları

Kendilerini tımar etme işlemi sırasında kediler kendi tüylerini yer ve çoğu dışkı yoluyla atılır. Bununla birlikte, sindirilmemiş parçalar midede kalabilir ve sonunda tüy yumaklarına dönüşebilir. Evcil hayvanınız bir tüy yumağı kusarken su da kusabilir veya tüy yumağını çıkartmaya çalışırken öncesinde su kusmaları görülebilir.

Kedinizin tüylerini her hafta fırçalamak, tımarlama sırasında yutulabilecek gevşek tüylerin daha fazlasını alabilir, ancak ayda bir defadan fazla öksürerek tüy yumakları çıkaran bir kedi mutlaka bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Veteriner hekim, tüy yumaklarını azaltmak için formüle edilmiş bir kedi mamasına geçmeyi veya tüylerin sindirim sisteminde dolaşmasına yardımcı olan bir ilaç kullanmayı önerebilir. Semptomlar devam ederse, veteriner hekiminiz kedinizi kan testleri, endoskopi, radyografi veya ultrason kullanarak diğer tıbbi durumlar açısından inceleyecektir.

  1. Aç Karna Su İçmek

Kediler sağlıklı kalmak için taze içme suyuna ihtiyaç duyar, ancak bazı kediler aç karnına çok hızlı içer ve sonrasında su kusar. Çoğunlukla kuru mama yiyen kediler, ıslak mamayla beslenen evcil hayvanlardan daha fazla suya ihtiyaç duyar. Ancak eğer kedinizde normalden daha fazla su isteği gibi bir durum söz konusuysa mutlaka veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmeli ve gerekli kan testleriyle özellikle böbrekleri incelenmelidir.

Ciddi bir tıbbi durum, susuzluğun veya idrara çıkmanın artmasına neden olabilir. Aşırı susama ile ilgili sorunlara yol açabilecek durumlardan bazıları hipertiroidizm, böbrek hastalığı, idrar yolu enfeksiyonları ve diyabettir.

kedilerde su kusma

  1. Zehirlenme

Kediler evlerini keşfetmekten hoşlanırlar, ancak genellikle onlara zarar verebilecek nesneleri veya maddeleri keşfederler. Bir toksin tükettiklerinde, kusma yaygın bir semptomdur. Ev temizleyicileri ve otomotiv kimyasalları, evcil hayvanlardan uzak tutulması gereken iyi bilinen zehirlerdir, ancak kediniz bu zehirli maddelerden de kaçınmalıdır:

  • Çikolata
  • Ksilitol
  • Sarımsak
  • Soğanlar
  • Üzüm
  • Zambaklar
  • Parasetamol : asetaminofen
  • İbuprofen

Kedinizin su kusmasına neden olan maddeyi belirlemek, veteriner hekiminizin uygun tedaviyi belirlemesine yardımcı olabilir. İyileşme sürecinin uzunluğu, yutulan zehrin türüne ve miktarına bağlı olabilir. Bir kedi, bir toksinden kurtulurken izlenmelidir. Veteriner hekiminiz, kedinizin tedaviye yanıt verdiğinden emin olmak için kontrol ziyaretleri talep edecektir.

6.Safralı Kusma Sendromu

Evcil hayvanınız sabahın erken saatlerinde veya gece geç saatlerde safra kusuyorsa, nedeni safralı kusma sendromu olabilir. Karaciğer, ince bağırsağa girdiğinde sindirime yardımcı olmak için safra üretir, ancak mideye girerek rahatsızlığa ve kusmaya neden olabilir. Sendrom kedilerde nadir görülür ve çoğunlukla yaşlı kedilerde görülür. Bu kediler safra kusmasının yanı sıra genellikle birden fazla kez kusarlar ve bunlar su kusmasını da içerebilir.

Veteriner hekiminiz, kusmaya neden olan başka bir ciddi hastalık tespit etmezse, midedeki asit seviyesini düşüren veya bağırsağın gıda işleme yeteneğini güçlendiren ilaçları reçete edebilir. Safralı kusma sendromu teşhisi konan kediler, gün boyunca ve gecenin sonunda daha küçük öğünler yemekten fayda görebilir. Çoğu kedi, sahipleri veteriner hekim tavsiyelerine uyduğunda tedavilere iyi yanıt verir.

  1. Parazitler

Bağırsak parazitleri de kedilerin su kusmasından sorumlu olabilir. Parazite bağlı olarak, kediler berrak sıvı veya kan akıntılı safra kusabilirler. Bir kedi, enfekte dışkı veya parazitli hayvanlarla temas ettiğinde parazitlerden enfeksiyon kapabilir. Kemirgenleri avlayan ve enfekte kedilerle kum kutularını paylaşan kediler, parazitlerden kaynaklanan hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Reçetesiz satılaniç parazit ilaçlarını veteriner kliniklerinden temin edebilirsiniz, ancak tedaviyi uygulamadan önce doktorun semptomlara hangi solucanın neden olduğunu belirleyene kadar beklemelisiniz.

Bazı evcil hayvan ebeveynleri parazitleri tedavi etmek için reçeteli ilaçlar yerine başka tedaviler kullanmayı tercih etse de, veteriner hekimler kedileri kabak çekirdeği, havuç, sarımsak, sirke veya herhangi bir ev yapımı ilaçla tedavi etmeye şiddetle karşı çıkıyor. Kedinizin parazit enfeksiyonundan kurtulmasına yardımcı olmanın en iyi yolu, antiparaziter ve diğer ilaçlar da dahil olmak üzere veteriner hekiminizin tedavi planına uymaktır.

  1. Böbrek Hastalığı

Kedilerin böbrekleri düzgün çalışmadığında, toksik birikim kusmaya ve dehidrasyon, kilo kaybı, aşırı susama ve ishal gibi diğer semptomlara neden olabilir. Akut böbrek yetmezliği, derhal tedavi edilirse tersine çevrilebilir, ancak kronik böbrek hastalığının tedavisi yoktur. Bununla birlikte, kronik bir vakadan muzdarip bir kedi, doktorun tedavi planını takip ederek yaşam ömrünü uzatabilir.

Doktorlar kronik böbrek hastalığını tedavi edemedikleri için öncelikle hastalığın ilerlemesini azaltmayı amaçlarlar. Böbrek yetmezliği tedavileri, düşük proteinli bir diyet, intravenöz sıvılar, vitamin enjeksiyonları, potasyum takviyeleri ve ameliyatı içerebilir.

  1. Gastrit

Kedilerde mide yangısı (gastrit) , tahriş ağrıya ve su kusmaya neden olabilir. Gastrit, diyetteki değişiklikler veya zehirli bir bitki yemek gibi  sorunlardan kaynaklanabilir. Bunun dışında diyabet veya böbrek hastalığı gibi ciddi durumlarla ilişkili olabilir. Küçük gastrit vakaları birkaç gün içinde iyileşebilir, ancak kediniz sık sık kustuğunda veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz daha iyidir.

Veteriner hekiminiz, ciddi bir hastalığın gastrite neden olmadığını keşfederse, hafif bir diyet, antasitler, ağrı kesiciler veya bulantı önleyici ilaçlar reçete edebilir. Veteriner hekimler tipik olarak gastriti tedavi etmek için antibiyotik reçete etmezler çünkü midedeki sağlıklı bakteri sayısını azaltarak daha fazla zarar verebilirler.

  1. Kanser

Bağırsak lenfoması , kedilerde teşhis edilen en yaygın kanserdir. Hastalığın belirtileri kusma, iştah kaybı, ishal ve kilo kaybıdır. Veteriner hekiminiz, lenfomayı teşhis etmek için biyopsi almak için endoskopi veya cerrahi kullanabilir.

Kediler lenfoma için steroidlerle birkaç ay tedavi edilebilse de, bazı evcil hayvanların kemoterapi veya radyasyon tedavisi olması yaşam ömrünü uzatmak için tek seçenektir. Lenfoma önlenemezken, kedilerin kansere yakalanma şanslarını azaltmak için FeLV’ye karşı aşılanmalarını önerilir.

  1. Kabızlık

Kedilerde kabızlık oldukça sık görülen bir durumdur. Kabızlık , kalın barsak hareketlerinde zorluğa neden olan anormal dışkı birikimi olarak tanımlanır. Bu, dışkılama sıklığının azalmasına veya yokluğuna neden olabilir. Kabız kediler, karın ağrısına neden olan dışkılama girişimi sırasında zorlanır. Bazı kabız kediler, aşırı ıkınma nedeniyle az miktarda sıvı dışkı veya kan çıkarabilir. Bazen, sıvı dışkı ishalle karıştırılır, ancak gerçekte, kedi ıkındığında, az miktarda sıvı dışkı maddesi sert dışkı kütlesinin etrafına sıkışabilir. Kabızlık yaşayan kedilerde su kusma görülebilir.

Kabızlığı olan bir kedinin ilk tedavisi, lavman uygulanmasını ve bir veteriner tarafından dışkının elle çıkarılmasını içerebilir. Dışkıların kolondan çıkarılması genellikle anestezik veya sakinleştirici gerektirir. İntravenöz sıvı tedavisi genellikle kabızlığı kötüleştiren sıvı dengesizliklerini ve dehidrasyonu düzeltmek için gereklidir. Kabızlık tekrarlarsa veya uzun süreli bir sorun haline gelirse, tekrarlamayı önlemek için diyet yönetimi veya ilaçlar gerekebilir. Dışkıyı yumuşatmak ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmek için bir dizi tedavi mevcuttur. Hafif derecede etkilenen kedilerde, yüksek lifli diyetler, kayganlaştırıcı laksatifler veya dışkı yumuşatıcılar nüksü önleyebilir.

  1. Bağırsak Tıkanıklığı (Yabancı Cisim Yutma)

Bağırsak tıkanıklığı (tıkanma), katıların veya sıvıların geçmesini önleyen bağırsakların kısmen veya tamamen tıkanması olduğunda ortaya çıkan yaygın bir acil durumdur.

Normal olarak, sindirim sistemi yolu, yiyecek ve içeriğin mideden ince bağırsaklara, ardından kalın bağırsaklara, kolona ve rektum ve anüsten dışarı itildiği, peristalsis adı verilen bir süreçten geçer. Bir engel oluştuğunda, hiçbir şey geçemez. Sonuç olarak, içindekiler mideye geri dönebilir ve kediniz su ve yediklerini kusabilir.

Bağırsak tıkanıklıklarını mümkün olan en kısa sürede teşhis etmek ve tedavi etmek, en iyi sonucu elde etmenin ve bağırsak hasarı, bağırsak yırtılması, sızıntı veya peritonit gibi komplikasyonları en aza indirmenin anahtarıdır. Kedinize bağırsak tıkanıklığı teşhisi konulursa ve ameliyat gerekiyorsa, mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır.

  1. Gençlik Hastalığı (Panlökopeni)

Panleukopenia terimi, vücuttaki tüm beyaz kan hücrelerinin sayısındaki azalmayı ifade eder. Beyaz kan hücreleri bağışıklıkta önemli bir rol oynar ve enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savunmada önemlidir. Şiddetli panleukopenide, beyaz kan hücresi sayısı, mililitre kan başına birkaç bin olan normalden sadece birkaç yüze düşebilir. Bu, etkilenen bir kediyi diğer enfeksiyonlara karşı son derece savunmasız hale getirir.

Virüs hızla büyüyen hücreleri enfekte edip yok ettiğinden, bağırsak sistemi sıklıkla etkilenir. Su kusma ve ishal sık görülür ve ishal kan içerebilir. Derisi dehidrasyon nedeniyle elastikiyetini kaybeder. Genellikle, panleukopenia’lı kediler, bağışıklık sistemleri zayıfladığı için başka enfeksiyonlar geliştirir. Gözlerden ve burundan cerahatli (yeşil/sarı) akıntı gelebilir. Ciddi enfeksiyonlara sahip yavru kedilerde bazen tek klinik belirti ani ölümdür.

Çoğu viral hastalıkta olduğu gibi, bu hastalık için de spesifik bir tedavi yoktur. Antibiyotikler virüsleri öldürmezler ancak genellikle beyaz kan hücrelerinin yokluğu ve buna bağlı olarak bağışıklığın azalması nedeniyle gelişen ikincil bakteriyel enfeksiyonların kontrol altına alınmasına yardımcı olurlar. İntravenöz sıvı tedavisi ve yoğun hemşirelik bakımı kritik öneme sahiptir. Kedi, hastalığın ilk aşamalarında agresif destekleyici bakım alırsa, tam iyileşme için prognoz iyidir. Aşılarını düzenli yaptırarak edinizi bu hastalıktan korumak oldukça kolaydır.

kedilerde su kusma

Kedim Su Kusuyorsa Ne Yapmalıyım?

Hiçbir zaman kediler için sık sık kusmak asla normal değildir. Haftada bir defadan fazla veya düzenli olarak1-2 haftada 1 kez kusmak kesinlikle bir sorunun işaretidir. Kediniz birkaç kez su kusuyorsa ve iştahsızlık, kilo kaybı , uyuşukluk veya ishal gibi diğer belirtilerle birlikteyse, hemen veteriner hekiminizden randevu almalısınız.

Veteriner hekiminiz, kedinizin hayati belirtilerini kontrol eden ve kedinizin karnına dokunarak fizik muayene ile başlayacaktır. Kapsamlı bir muayeneden sonra, veteriner hekiminiz kan tahlili ve röntgen de dahil olmak üzere bazı testler yapabilir. Kan tahlili, kedinizin organ fonksiyonunu kontrol ederek , kedinizin kırmızı kan hücresi ve trombosit seviyelerinin yanı sıra karaciğer veya böbrek hastalığı belirtileri olmadığından emin olur. Röntgen çekerek karında potansiyel olarak kan olabilecek herhangi bir sıvı olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca bir tıkanıklığın göstergesi olabilecek bağırsak gazı kalıplarını da gösterebilir.

Veteriner hekiminizin bulduklarına bağlı olarak, kedinizin sıvı tedavisi ve destekleyici bakım için hastaneye yatırılması gerekebilir veya eve götürmek için sadece ayakta tedavilere ve ağızdan ilaçlara ihtiyacı olabilir. Veteriner hekiminiz bir bağırsak tıkanıklığından şüpheleniyorsa, kedinizin onu çıkarmak için ameliyat olması gerekebilir.

Kedinizin su kusmasını izlemek endişe verici olsa da, nedenini anlamadan semptomu tedavi edemezsiniz. Tek bir kusmuk, hayvan hastanesine gitmek için bir neden değildir, ancak sık kusma bir veteriner hekim tarafından hemen tedavi edilmelidir. Erken tedavi, hayvanın iyileşmesine fayda sağlayabilir ve durumun kötüleşme olasılığını azaltabilir.

Sık Sorulan Sorular

Kırmızı veya pembe. Kanın varlığını gösterebilir. Ya da yutulmuş yabancı maddelerden veya kedinin mamalarında ve mamalarında kullanılan boyalardan kaynaklanabilir. Şeffaf veya beyaz. Yemek borusundan tükürüğün geri gelmesi nedeniyle veya kedi aç karnına kustuğunda oluşabilir.

Tüm kediler ara sıra kusar, ancak sık veya şiddetli kusma normal değildir ve kedinizin mide rahatsızlığından daha ciddi bir şeyden muzdarip olduğunun bir işareti olabilir.

Durumunu takip edip kusup kusmayacağını görmek için onlara az miktarda yiyecek vermek en iyisidir. Yeni yiyecekler eklemek yerine, alıştıkları aynı tür yiyeceklere bağlı kalmaya çalışın. Bazen veteriner hekiminiz hassas bir mide diyeti veya hidrolize protein diyeti önerebilir.

Kedi kusmasını önlemek için reçetesiz satılan pek çözüm yoktur. Evden kedinizi veteriner hekiminize sormadan kesinlikle bir ilaç vermemelisiniz. Onu veteriner kliniğine götüremiyorsanız da gelene kadar kedinizi rahatlatnak için ne yapacağınızı öğrenmek için veteriner hekiminizi aramalısınız.

Kediler ara sıra kusarlar, bu nedenle ara sıra bir kusma endişelenecek bir şey değildir. Bununla birlikte, kediniz normalden daha fazla kusuyorsa (haftada bir defadan fazla endişe kaynağı olabilir), halsiz, yorgun ve kendisinde değilse, veteriner hekiminizi arama zamanı gelmiştir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.