Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

4 Ağustos 2023
15726
Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Evcil kediniz yaşamının bir döneminde ne yazık ki yuvarlak kurt, kancalı kurt ve tenya gibi iç parazitlere maruz kalabilir. Bu parazitler, genellikle yavru kedilere anne sütünden geçebildiği gibi yetişkin kediler ise yanlışlık sonucu solucan yumurtalarını ya da solucanların bulaştığı yiyecekleri tüketerek geçer. Yani bir kedinin solucan alması oldukça kolaydır. Bu nedenle erken teşhis edilip tedavi uygulanması, kedinizde oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçecektir. Makalemiz sayesinde edineceğiniz doğru bilgiler, kedinizde solucan olup olmadığını anlamanız için iyi bir rehber olacak!

Kedilerde Parazit Türleri Nelerdir?

Kancalı Kurtlar

kancalı kurtlar

  • Kancalı Kurtlar Nedir ve Kedime Nasıl Geçer? Kancalı kurtlar, bulaşıcı bir ortamdaki larvalar ile temas edilmesi veya yutulması üzerine kedinizin bağırsak yolunu enfekte eder. Bir tür bağırsak paraziti olan bu kurtlar, kedinizin bağırsak astarına yapışarak kan ile beslenmektedirler. Kedinizin dışkısı ile atılsalarda, içinde bıraktıkları yumurtalar çoğalır. Bu yumurtalar büyüyerek larvalara dönüşürler.
  • Kancalı Kurtlar Kedimi Nasıl Etkiler ? Kedinizin kanı ile beslenmesi yüzünden kan kaybı ve kansızlık gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Dolayısı ile daha önce kan kaybından hastanede yatarak tedavi görmüş, özel bakım olmadan yaşamlarını idame ettiremeyen ve yetersiz beslenmiş olan yavru kediler için ciddi düzeyde bir hayati tehdit oluşturabilir. Bu duruma ek olarak yetişkin kedilerde ishal ve kan kaybı belirtileri de gösterebilmektedir.
  • Kedime Kancalı Kurt Teşhisi Nasıl Konur ? Rutin yapılan dışkı testi ile rahatlıkla tespit edilebilen kancalı kurtlar, kedinizin dışkısından alınan örenğin incelenmesi ile pozitif enfeksiyon olup olmadığını kontrol edilir. Kancalı kurtun yumurtalarına ek olarak kancalı kurt antijeni de mikroskop yardımı ile incelenir.
  • Kedimdeki Kancalı Kurt Parazitlerini Nasıl Tedavi Edebilirim ? Pyrantel Pamoate adı verilen spektrumlu bir antiparazitik ile tedavi gerçekleştirilebilir. Kedinize uygulanacak tedavinin dozajı için veteriner hekiminizden bilgi almanız gerekmektedir. Tedaviden sonra düzenli olarak dışkı testi yapılarak parazitler kontrol edilir.
  •  Kancalı Kurtların Kedime Bulaşmasını Nasıl Önleyebilirim ? Kedinizin bulunduğu ortamın temiz ve bulaşma risklerinin ortadan kaldırılmış olmasını sağlarsanız, önlemek için zaten en büyük adımı atmış olacaksınız. Bir diğer önemli adım ise kuşkusuz veterinere giderek yılda 1 veya 2 defa dışkı testi yaptırmaktır. Bu muayaneler parazitlerin erken tespit edilerek tedavi edilmesi için oldukça etkilidir.
  • İnsanlara Kancalı Kurtlar Bulaşabilir Mi? Kedinizde bulunan bu bağırsak parazitleri dışkı yolu ile bulunduğu ortama bulaşırlar. Dolayısı ile insanlara deri yolu ile kancalı kurtlar geçebilir. Ayrıca küçük yaştaki bir çocuk kontemine yoluyla solucan yumurtalarını yutabilirler. Özellikle toprakta uzun süre yaşayan parazitler oyun alanlarında veya kum kabındaki dışkılardan kedilerin bu alanları ziyaret etmesi durumunda rahatlıkla bulaşırlar. Çocuklarınızın ellerini ağızlarına götürmediklerinden ve yemek yemeden önce ellerini iyice yıkadıklarından emin olun. Kancalı kurtlar, insanlar üzerinde ağrılı ve kaşıntılı cilt enfeksiyonlarına ya da karın semptomlarına yol açabilir. Bu durumlarda doktora görünmeniz gerekirken bazı bulaşma durumlarında herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Yalnızca göz, akciğer gibi önemli organlar için müdahale edilmesi şarttır. Önlem almak adına bir hayvanı sevdikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.

Yuvarlak Solucanlar

yuvarlak solucanlar

  • Yuvarlak Solucanlar Nedir ve Kedime Nasıl Geçer ? Yuvarlak kurtlar yavru kedilerin anne sütünden, bulaşıcı bir ortamdaki larvalara temas etmesi üzerine ya da fare gibi enfek olmuş olan bir hayvanı yiyerek geçer. Bağırsak parazitleri arasında en yaygın şekilde teşhis ve tedavisi yapılan türdür. Bağırsak yolundaki astara yapışır ve kedinizin kanı ile beslenerek çoğalır. Kedinizin dışkısından geçen yumurtaları meydana getirirler. Bu yumurtalar yuvarlak kurt larvalarına dönüşürek toprakta yaşamaya devam eder. Bu durum tekrar bir enfeksiyon yaşanmasına neden olur.
  • Yuvarlak Solucanlar Kedimi Etkiler ? Yuvarlak solucan belirtileri pek çok hayvanda görülmeyebilir. Ancak bazısında bilhassa yavru kedilerde kusma, ishal, kilo kaybı gibi semptomlar yaşanabilir.
  • Kedime Yuvarlak Solucan Teşhisi Nasıl Konur ? Tüm parazitlerde olduğu gibi yapılan rutin dışkı testi ile tespiti gerçekleştirilebilir. Kedinizin dışkısından bir parçanın inceleneceği gibi, yuvarlak kurt antijeni de mikroskop ile kontrol edilir.
  • Kedimdeki Yuvarlak Solucanları Nasıl Tedavi Edebilirim ? Pyrantel Pamoate adı verilen spektrumlu bir antiparazitik ile tedavi gerçekleştirilebilir. Kedinize uygulanacak tedavinin dozajı için veteriner hekiminizden bilgi almanız gerekir. Tedaviden sonra düzenli olarak dışkı testi yapılarak parazitler kontrol edilir.
  • Kedime Yuvarlak Solucan Bulaşmasını Nasıl Önleyebilirim ? Kedinizin kum kabındaki dışkıları düzenli şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Böylelikle kedinizin bulunduğu ve bulaşma riskinin yüksek olduğu ortam arındırılmış olur. Eğer kediniz dışarı çıkıyorsa onun herhangi bir kemirgeni avlamaması konusunda dikkatli olmalısınız. Bunlara ek olarak erken teşhis hayat kurtarır diyor ve rutin yapılan muayeneleri aksatmamanızın ne denli önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.

Tenyalar

tenya solucan

  • Tenya Nedir ve Kedime Nasıl Geçer ? Uzun, düz ve beyaz renkte olan solucanlar, kedinizin ince bağırsak duvarına kancaya benzer ağızları vasıtası ile bağlanırlar. Kedinizin tükettiği besinleri yiyerek beslenen bu solucan türü, 20 inç boyutlarına kadar ulaşabilirler. Olgunlaştıkça pirinç tanesi büyüklüğünde parçalar dökmeye başlarlar. Tenyadan ayrılan bu küçük parçalar kedinin dışkısına karışır. Tenyalar kedinize farklı yollar ile geçebilir ancak en bilineni piredir. Pire larvaları tenyalar ile enfekte olduğu vakit kedinizde bulunan pireler, kendini temizlerken kediniz tarafından yutulabilir. Bu sayede kedinize tenya bulaşmış olur. Kendini geliştiren tenya büyüyerek bir solucana dönüşecektir. Bunun yanı sıra fare ve sincap avlayarak yemeleri sonucunda yine aynı durum ile karşılaşılabilir.
  • Tenyalar Kedimi Nasıl Etkiler ? Veteriner hekimler tenyaları kedinize ciddi ve kalıcı bir zarar vermediklerinden dolayı küçük parazitler olarak adlandırıyorlar. Eğer kediniz yoğun şekilde tenyaya maruz kaldıysa, kedinizin besinlerini istila edecekleri için kilo kaybına neden olacaktır. Kopan tenya parçaları kedinizin midesine gider. Yani hala canlı olan bir solucanı kustuğunu görürseniz, bu sizi şaşırtmasın.
  • Kedime Tenya Teşhisi Nasıl Konur ? Sık olarak kedinizin anüsünde, dışkısında, vakit geçirdiği veya uyuduğu ortamlarda pirinç büyüklüğünde taneler görebilirsiniz. Bu durum tenyadan şüphelenmeniz için oldukça destekleyici bir niteliktir. Ancak yapılan dışkı testlerinde de kolayca tespit edilebilir. Dışkıdan alınan küçük parçalar ve tenya antijeni mikroskop ile incelenir. Pozitif çıkan sonuç ile kedinizde tenya olduğu açıkca belirtilir.
  • Kedimdeki Tenyaları Nasıl Tedavi Edebilirim? Oldukça rahat bir şekilde tespiti yapılan tenyaları bir kereliğine mahsus olarak prazikuantel enjeksiyonu tedavisi yapılarak önlenmektedir. Bunun bir sağlaması yapılması adına veterineriniz tedaviden sonra dışkı testi yaparak durumu teyit edecektir.
  • Kedimin Tenyalarla Enfekte Olmasını Nasıl Önleyebilirim ? Kedinizin tenya yumurta ve larvalarını taşıyabilecek hayvanlar ile temasını kesin. Yapılan dışkı testleri size tenya olup olmadığını söyleyecek ve duruma göre önlem almanıza yardımcı olacaktır.
  • İnsanlara Tenyalar Bulaşabilir Mi? İnsanlarda görülen tenya enfeksiyonu, çoğu zaman kontamine etleri tüketmeleri ve enfekte olmuş pireyi yanlışlık sonucunda yutmasından meydana gelir. Sık görülen belirtiler arasında; dışkıda yumurta ve tenya parçası görülmesi, kusma, karın ağrısı, mide bulantısı, bağırsak iltihabı, ishal ve kilo kaybı bulunur. Kedinizin ve evinizin pirelerden arınmış olduğundan emin olun.

Coccidia

  • Coccidia Nedir ve Kedime Nasıl Geçer? Bağırsak duvarında yaşayan küçük ve tek hücreli olan Coccidia parazitleri, yavru kediler için daha etkili bir hassasiyet meydana getirirken yetişkin kedilerde enfekte olur. Dışkı yolu ile bulaşma ve enfekte olmuş olan kemirgenleri yemeleri ile kedinize bulaşırlar.
  • Coccidia Kedimi Etkiler Mi ? Bu parazitler bulaştığı kedilerde herhangi bir belirti görmeyebilirsiniz. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan yavru kedilerde ciddi belirtiler görülecektir. En belirgin semptom ishaldir. Yüksek düzeyde enfekte olan kedide; aşırı ishal, kusma, dehidrasyon ve hatta ölüm gibi sonuçlar ile karşılaşılabilir.
  • Kedime Coccidia Teşhisi Nasıl Konur ? Rutin dışkı testlerinde alınan dışkı parçası ve cocsidia antijeni mikroskop ile incelenerek bir sonuca varılabilir. Yapılan bu mikroskopik çalışmadan çıkan pozitif sonucu durumu teyit edecektir.
  • Kedimdeki Koksidia Parazitlerini Nasıl Tedavi Edebilirim ? Veteriner hekiminizin uygulayacağı Albendazol (Sulfadimethoxine) ismindeki geniş spektrumlu bir antiparazitik tedavi ile kolay şekilde yok edilir. Verilecek olan uygun doz ile olumlu sonuç alınacak ve akabinde teyit etmek için bir dışkı testi ile doğrulayacaktır.
  • Kedimin Coccidia İle Enfekte Olmasını Nasıl Önleyebilirim ? Evcil hayvanınızın vakit geçirdiği ortamı temiz tutmak ilk ve en önemli adımdır. Kum kabını düzenli şekilde temizlemek ve dışarıya çıkan kedinizin herhangi bir kemirgeni avlamasını önlemekte buna dahil. Yavru kedilerin 6-8 ve 10-12 haftalıkken dışkı testlerinin yapılmış olması ve rutin olarak bu testlerin yapılmaya devam edilmesi, parazitleri kolayca tespit etmek ve akabinde önlemini almak için izlenecek en doğru adımdır.

Kedilere Solucan Nasıl Geçer?

Genel olarak solucanlar yumurta ve enfekte olmuş dışkı ile temas eden kedilere geçerler. Kediler temiz hayvanlar oldukları için tüy ve patilerini yalayarak temizlerken, bu yumurta ve dışkı parçalarını yutarlar. Bilhassa küçük kemirgenleri yiyen kedilerin, yedikleri bu kemirgenlerin kas dokularında yaşayabilen solucanları vücutlarına almaları oldukça yüksektir.

Kedilerde Parazit Belirtileri Nasıl Anlaşılır ?

Parazitler genel olarak kedilerin sindirim ve bağışıklık sistemine direkt etki eder. Bazı türler kedilerin kuyruklarının çevresinde de görülebilir. Bu tür durumlara karşı gözünüzün açık olmasında fayda var. Sizin için aşağıda görülebilecek olan belirtileri sıraladık:

Belirtileri Kontrol Edin

  • Kedinin Tüyünde Değişiklik Olup Olmadığına Bakın: Kedilerin tüyleri genel olarak parlak olduğu için ters giden bir durumda daha donuk ve düz görülebilir. Bunun nedeni ise solucan enfeksiyonunun sebep olduğu dehidrasyon ya da besinlerin emiliminin meydana gelmesidir.
  • Kedinizin Diş Etlerini Kontrol Edin: Sağlıklı bir kedinin diş etleri pembe olmalıdır. Eğer soluk veya beyaz bir görüntüdeyse parazit enfeksiyonunun bir sonucu olan anemik olduğu kanısına varımalıdır. Kedinizin diş etlerini kontrol edebilmek için kedinizi kucağınıza alarak veya yanınıza oturtarak, kafasını hassas şekilde tutun ve üst dudağını parmak ucunuz ile açın.
  • Kedinizin Dışkısını İnceleyin: Kedinizin kum kabına gidip bakmak en basit işlemdir. Koyu, katranlı bir dışkı, ishal ve kan gibi belirtiler solucan enfeksiyonuna işaret eder. Kancalı kurtların bağırsak duvarına tuttukları yerden kan kaybı meydana geleceği gibi bağırsakta yer kapladığı için ishale de yol açacaktır. Eğer ishal 24 saatten fazla sürer ve yukarıda bahsini ettiğim belirtileri farkederseniz, veterinere başvurun.
  • Kusmaya Dikkat Edin: Kedilerin kusması oldukça normal görülen bir durumdur. Ancak bunu sık olarak yapması değildir. Böyle bir durum meydana gelirse bağırsak sorunları veya solucandan şüphe etmek gerekebilir.
  • Kedinizin Yiyecek Tüketimine Dikkat Edin: Kedinizin yüksek dozda solucana maruz kalması iştah kaybına yol açar. Bağırsak astarının iltihaplanması ile mide ağrısı ve solucanların bağırsağı kaplaması ile ortaya çıkan bir olaydır.
  • Kilo Kaybı ve Midenin Şişmesı: Solucanlar yüzünden, her ne kadar kedinizin iştahı yerinde olsa da kilo kaybederler. Kedinizin başlı başına kilo kaybetmesi veteriner hekiminizi ziyaret etmek içn iyi bir nedenken üzerine bir de şişmiş görülen bir mide gözünüze çarpıyorsa, solucandan şüphe etmeniz için güçlü nedenleriniz var demektir.
  • Bağırsak Alışkanlıklarında (Dışkılamada) Değişiklik: İshalin başlaması ile beraber görülen bağırsak alışkanlığı değişiklikleri yaşanabilir. Sebebinin solucan olması gerektirmez, bu gibi durumlarda derhal veterinere gitmeniz en doğru yol olacaktır.
  • Gözle Görülen Solucan İzleri: Kedinizin dışkısında solucan veya parçalarını görmek mümkündür. Bunun yanı sıra anüsünün etrafında ya da yattıkları alanda da görülebilir. Farklı boyutlardaki solucanlar mevcuttur. Bunlardan en yaygını 10 cm uzunluğuna kadar erişebilen yuvarlak solucan türüdür. Fakat bu boyutta bir solucanı görmek çok karşılaşılan bir durum değildir.
  • Olağandışı Davranış: Kediniz normal davrandığı halinde değilse, her durumun araştırılması gerekir. Fakat solucanların etki ettiği iki tür davranış şekli vardır. Bunlardan biri uyuşukluk olup enerji seviyeleri azdır. Diğeri ise popolarını halıya sürtmeleridir. Bu solucandan rahatsız oldukları anlamına gelmektedir.

Kanıt Arayın

  • Kedinin Dışkısında Yumurta Olup Olmadığını Kontrol Edin: Plastik bir eldiven kullanarak kum kabındaki dışkıyı bir çubuk yardımı ile inceleyebilirsiniz. Solucanlar, dışkının yüzeyine yumurta şeklinde yapışmış olabilirler. Bir pirinç tanesini andıran yumurtalar, bazen hareket ederler. Ancak dışkı da bir solucanın tamamını görmek normal bir durum değildir. Yuvarlak ve kancalı kurt yumurtaları gözle göremeyeceğiniz boyutlara sahiptir fakat bazı durumlarda solucanlar dışkı yoluyla dışarı çıkarlar.
  • Kedinizin Anüsünü Kontrol Edin: Kedinizin anüsünden çıkarak tüylerine yapışan beyaz renkteki pirinç tanesi büyüklüğünde yumurtaların var olup olmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız, solucanlardan şüphelenmek kolay olacaktır.
  • Kedinizin Yatağını ve Vakit Geçirdikleri Ortamları İnceleyin: Bu solucan yumurtaları kimi zaman kedinizin yatağında veya çok sık vakit geçirdiği ortamlara yapışabilir. Kedinizde solucan olduğunu düşünüyorsanız, bu noktaları kontrol etmelisiniz.

Kedinize Test Yaptırın

  • Veterinere Muayene Günü Alın: Eğer kedinizde solucan olduğuna dair bir şüpheleriniz varsa, emin olmanın tek yolu detaylı bir muayene için veteriner hekimine götürmektir. Her solucanın şekli farklı olduğu için hangisinin olduğunu tespit etmekte zordur. Bunun en güvenilir yolu kedinizin dışkısının mikroskop altında incelenmesidir. Veterineri aradığınızda bilgi vermek adına kedinizdeki belirtileri bir yere not alın.
  • Kedinizin Dışkısından Örnek Alın: Veterineriniz sizde bir dışkı örneği isterse, onu bir poşete koyarak muayene gününüze kadar saklamalısınız. Saklama işini serin ve gölge bir alanda yapmanız tavsiye ediliyor. Bu poşeti yiyeceklerin hazırlandığı bir ortamda muhafaza etmemeniz gerektiğini söylemem gerekmiyor herhalde diye düşünüyorum. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra da ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin. Buna ek olarak veterineriniz doğru sonuca ulaşmak için üç farklı dışkı örneği isteyebilir. Bu da, kedinizin farklı zamanlarda yaptıkları dışkıları toplamanız anlamına geliyor.
  • Kedinizi Muayeneye Götürün: Muayeneden sonra gerekli görüldüğü takdirde dışkı testi istenicektir. Sonuç pozitif çıkarsa, ilaç tedavisi uygulanır. Verilen talimatlara uyarsanız hızlıca çözüme kavuşabilirsiniz.

Kedilerde İç Parazit Belirtileri

Kedilerdeki iç parazit enfeksiyonları, parazitin tipine ve istilanın şiddetine bağlı olarak tamamen asemptomatik (semptom göstermez) veya şiddetli ve yaşamı tehdit edici olabilir.

Kedilerde yaygın iç parazit belirtileri şunlardır:

Enfestasyonlar kötüleştikçe ve semptomlar ilerledikçe, aşağıdaki gibi belirtiler görebilirsiniz:

  • Zayıflık
  • Dehidrasyon (sıvı kaybı)
  • Anemi nedeniyle soluk diş etleri
  • Düşük kan basıncı
  • Şok
  • Ölüm, en ağır vakalarda

Kedilerde Dış Parazit Belirtileri

Yoğun Kaşıma

Pire ısırıkları, bir kedinin cildinin çok kaşınmasına neden olabilir. Kedilerdeki pire belirtilerinden biri, kedinizin kaşıntı hissini durdurmak için aniden vücudunu patileriyle kaşımaya veya derisini çiğnemeye başlamasıdır.

Aşırı Bakım ve Tüy Dökülmesi

Kediler titiz tımarcılardır, ancak kedilerdeki pireler ısırmaya başladığında, özellikle arka bacakların arkası, boyun ve kuyruk tabanı çevresinde tımarlanmaları aşırı hale gelir. Kediniz kaşıntı hissini ortadan kaldırmaya çalışarak tekrar tekrar yalayabilir ve çiğneyebilir. Müdahale olmadan, özellikle arka bacakların arkasında, boynunda ve kuyruğun tabanında kel yamalar görmeye başladığınız noktaya kadar kendilerini yalayabilirler.

Evinizin Bazı Bölümlerinden Kaçınmak

Pireler sıcak bir ortamda gelişir, halı ve mobilyalarda saklanır. (Sert zemin döşemeleri pireler için ideal bir ortam olmasa da ahşap ve fayans döşemelerin çatlak ve yarıklarında bulunabilirler.) Kediniz evinizin halı kaplı alanlarından kaçınmaya başlarsa, bunu bir kırmızı bayrak olarak kabul edin. Pirelerden uzak duruyor olabilirler.

Ajitasyon, Gerginlik ve Huzursuzluk

Pire tahrişi, kedinizin bazı ciddi davranış değişiklikleri göstermesine neden olabilir. Kediniz aniden bir yaban kedisi gibi davranabilir çünkü pireler kelimenin tam anlamıyla onları çıldırtıyor. Bu tür davranışlar arasında çok fazla hırlamak, başını sallamak, agresif bir şekilde başını ve vücudunu yere sürtmek veya odanın bir ucundan diğerine fırlamak sayılabilir.

Kırmızı Deri Lezyonları veya Kabuklanmalar

Bazı kediler pire tükürüğüne karşı o kadar hassastır ki, bir pire onları ısırdığında derileri kızarır ve iltihaplanır ve vücudun her yerinde görülebilen bu lezyonlar aşırı derecede kaşıntılıdır. Kedi onları çiğnerse, sızmaya başlayabilirler. Bu duruma pire alerjisi dermatiti denir. Bu durumlarda, kediler genellikle cilt enfeksiyonları, cilt alerjileri ve pireler için tedavi edilir.

Kas Kaybı, Soluk Diş Etleri ve Uyuşukluk

Kedinizde kas kaybı, solgun diş etleri ve uyuşukluk varsa, bu, çok sayıda pire bir kedinin kanını tükettiğinde veya kediye bir kan olan Mycoplasma haemofelis bulaştığında ortaya çıkabilecek anemiyi (düşük alyuvar sayısı) gösterebilir. Pire tarafından taşınan parazittir. Pire anemisi en çok yavru kedilerde, yaşlılarda veya hasta kedilerde görülür.

Kedinizin Tüylerinde Minik Siyah Lekeler

Kedilerdeki bir başka pire belirtisi de “ pire pisliği ”dir. Bu koyu kahverengi lekeler aslında pire dışkısıdır. En sık boyun ve sağrı bölgelerinde görülürler, ancak bu lekelerin bazılarını kedinizin tarağı veya fırçasında da görebilirsiniz. Bu granüllerin bir kısmını kağıt havlu gibi beyaz bir zemin üzerine koyup çamaşır suyu dökerseniz bu lekeler kırmızıya dönerler. Bunun nedeni dışkının sindirilmiş kandan oluşmasıdır.

Kedinizin Yatak Kumaşında Kırmızı Noktalar

Kedinizin yatağında kırmızı lekeler görüyor musunuz? Pirelerden şüpheleniyorsanız, bu noktalar kedinizin kürkünden yatağın üzerine düşen ve daha sonra nem veya kedinin sıcak vücudu ona sürtündüğünde kırmızıya dönen pire kiri parçaları olabilir.

Kedinizin Yatak Takımında veya Anüs Çevresinde Pirinç Taneleri

Kedinizin anüsünde, dışkısında veya yatağında pirinç taneleri görürseniz, kedinizde tenya olma ihtimali yüksektir. Pirinç taneleri, tenyaların saldığı yumurtalardır. Tenyalar, yaşam döngülerinin bir parçası olarak pire gerektirir. Bazı kediler, enfekte av hayvanlarını yedikten sonra tenya geliştirebilirken, çoğu kedi, tımar ederken yanlışlıkla enfekte bir pireyi yutmaktan tenya geliştirir. Kedinizde tenya görürseniz, kediniz bir avcı değilse, kedinizde pire vardır.

Kedinizin Tüylerinde Sürünen Siyah veya Kırmızımsı Kahverengi Böcekler

Kedinizde pire olup olmadığını nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız, bu muhtemelen en belirgin göstergedir. Kedinizin kürkündeki o küçük siyah veya kırmızımsı kahverengi böcekler pirelerin kendisidir. Ağır bir istila varsa, kedinizde veya yatağında pire ve pire yumurtası görme ihtimaliniz yüksektir. Derisini görmek için evcil hayvanınızın kürkünü birkaç yerden ayırın. Pireler boyuna, bele, arka bacakların arkasına ve kuyruk tabanına çekilir. Aynı şekilde keneler de özelikle kulakiçleri, boyun kısmı olmak üzere kedinizi ısırıp derisine tutunurlar.

 

Kedilerde pire veya pire belirtisi görmeseniz bile evinizde hiç pire olmadığını düşünmeyin. Pireler yaşam döngülerinde yumurta, larva, pupa ve yetişkin olmak üzere dört aşamadan geçerler. Kedinizin vücudunda yetişkin pire görmeseniz bile, mobilya, halı veya süpürgeliklerinizde diğer üç gelişim evresinde, yetişkinlere dönüşmeye ve kedinizi istila etmeye sadece günler veya haftalar kala pireler olabilir. Bu nedenle pire istilasının belirtilerine her zaman kulak vermek önemlidir. Bugün kediniz piresiz olabilir. Yarın, olmayabilirler.

Kedilerde İç Parazit Nasıl Tedavi Edilir ve Önlenir ?

veteriner kediye ilaç verirken

Solucan türlerine göre önleme ve tedavi yöntemlerinin bahsini yukarıda ettim. Ancak tekrar bir başlık altında toparlamak gerekirse, kedinize solucan geçmesi ile beraberinde çocuk ve yetişkinlere de bulaşma riski taşıyor olup temizliğe dikkat edilirek yıl içerisinde parazit, kalp ve bağırsak kurdu aşıları ile önlenebilir. Evcil hayvanınızın kum kabı günlük olarak temizlenmeli, belirli aralıklar ile bu kap fırçalanarak bulaşma olasılığı en aza ingirgenmeli ve tabi ki zamanı dolunca değiştirilmelidir. Aynı zamanda kedinize 2 ayda bir iç parazit ilacını önlem amaçlı yaptırmalısınız. Bu amaçla geniş spektrumlu; profender, broadline (hem iç hem dış), drontal, tenizol, caniverm, endopet gibi iç parazit ilaçları kullanabilirsiniz. Kediler enjeksiyon yeri sarkomun oluşumuna yatkındır. Bu sebeple 2 ayda bir yaptığınız iç parazit ilacını kesinlikle iğne halinde tercih etmemelisiniz.

Eğer kedinizde parazit zaten varsa bu uygulamadan sonra dışkısıyla dökmeye başlayacaktır. Bu durumda mutlaka dışkı örneği ile beraber kedinizi veteriner hekiminize götürmelisiniz. Veteriner hekiminiz, teşhis anında bağırsaktaki yetişkin ve larva solucanlarını öldürecek oral veya damla şeklimde parazit  ilacı reçete edebilir.

Kediler İçin Pire ve Kene Tedavi yöntemleri ve Önlenmesi

Pireler ve keneler, ektoparazitler veya konakçı hayvanın dışında yaşayan parazitler olarak bilinir.

Hem pireler hem de keneler kan emerek hayatta kalırlar, bu da yemek için kan almak için ev sahibini ısırmaları gerektiği anlamına gelir. Isırmanın kendisi küçük olsa da, pire salyası ciddi alerjilere, dermatite, anemiye, kaşıntıya ve enfeksiyona neden olabilir.

Kene ısırıkları ayrıca enfeksiyona, apselere, felce ve hatta ölüme neden olabilir.

Alerjik reaksiyonlara ek olarak, pireler ve keneler kedilere aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları bulaştırabilir:

  • Lyme hastalığı
  • anaplazmoz
  • bartonelloz
  • tenyalar
  • babesiosis

Kediler, kene kaynaklı hastalıklara köpekler kadar duyarlı değildir, ancak yine de hastalık riski vardır. Bazı durumlarda, keneler daha sonra insanları enfekte edebilecek hastalıkları kedilere de iletebilir (örneğin, zoonotik hastalıklar).

Pire ve kene alerjilerini önlemenin veya hastalık yayma riskini azaltmanın en iyi yolu, ilk etapta istilayı önlemektir. Neyse ki, evcil hayvanınızı parazitlerden uzak tutmaya yardımcı olacak çeşitli ürünler vardır. Bu ürünler hem önlemeye hem de varsa parazitleri öldüreceğinden tedavide kullanılırlar.

Ülkemizde kullanılan ürünler: Frontline, Fiproes, Stronhold ve Advantage Multi örnek verilebilir. Son iki ürün pireler için oldukça etkilidir. Ancak keneler için koruma sağlamaz.

Sıkca Sorulan Sorular

Net bir belirti yoktur. Ancak tüylerinin parklaklığınun gitmesi, kilo kaybı, kusma, ishal, mide şişkinliği gibi semptomlara dikkat edilebilir. Her kedi de bütün belirtilerin görülmediğini de belirtmek gerekiyor.

 

 

 

Net bir belirti yoktur. Ancak tüylerinin parklaklığınun gitmesi, kilo kaybı, kusma, ishal, mide şişkinliği gibi semptomlara dikkat edilebilir. Her kedi de bütün belirtilerin görülmediğini de belirtmek gerekiyor.

Eğer kediniz enfekte olmuş ise bir oral ya da enjeksiyon yolu ile ilaç verilebilir. Yaygın olarak dewormers adındaki ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaç kedinizin bağırsaklarındaki tenyaların çözülmesine katkı sağlar.

Tenya parçaları yassı bir pirinç tanesine benzetilir. Kedinizin anüsünde bu parçaları görebilirsiniz. Yuvarlak solucanlar ise sivri ucu olan bir spagettiyi andırır ve kıvrık şekildedirler. Yavru kedikerin kusmuklarında görmek mümkündür.

Elbette ki mümkün. En sık görüleni yuvarlak solucan ve belirli türe sahip olan tenyalardır. Kedinizle oyun oynayıp onu sevdikten sonra ellerinizi mutlaka yıkamalısınız.

Evcil kedilere solucan bulaşma olasılığı düşük olsa da, imkansız da değildir. Eve dışarıdan gelen pireler yüzünden kedinize tenya geçebilir.

Yavru kediler annesi sütünden, yetişkin kediler ise kuş ve fare gibi hayvanları yemesi ya da solucan larvalarına sahip pire ve akciğer kurtlarından, sümüklü böcek veya salyangoz ile temas etmelerinden dolayı solucan alabilirler.

Tenya parçaları koparak kedinizin dışkısına karışırlar. Böylelikle dışkının yüzeyinde hareket ettiklerini görmek mümkün. Bu daha çok bir pirinç tanesine veya salatalık tohumuna benzer. Çok nadir görülse de kedinizin anüsünün çevresinde görmenizde olası bir durumdur.

En kolay yolu dışkı tahlili yapmaktadır. Kedinizin dışkısında alınan bir parçanın mikroskop altında incelenmesi sonucu kesin bir kanıya varılabilir.

Her hastalık gibi solucan bulaşan kedilerinde muhakkak ki tedaviye ihtiyacı vardır. Edilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanacak durumlara varılabilir. Cilt enfeksiyonları, körlük veya zatüre gibi problem baş gösterebilir. Bağırsakların emmesi ve vücuda yarar sağlaması gereken besinler solucanlar tarafından emildiği için kedinizde ileri düzeyde anemi, kilo kaybı ve dehidrasyon gibi sorunlar gösterebilir.

Kedilerdeki yuvarlak solucanların insanlara bulaşma riski mevcuttur. Fakat küçük risk grubu içindedir. Tenyalar ise direkt olarak bulaşmaz.

Solucanlar kedinizin besinlerinden ve kanlarından beslendikleri için anemi başta olmak üzere birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya bırakabilir. Yoğun olarak solucanların ele geçirdikleri kedilerin bağırsak yolları tıkanacağı için ciddi sorunları beraberinde getirecektir. Az rastlanan bir durum olsa da yavru kediler için ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Net cevap evet, köpeklerden kedilere solucan geçebilir. Bu solucanlar herhangi bir hayvan türüne özel değildir. Bu sebeple tüm hepsinde olabilir. Bir kedi kolaylıkla köpek dışkısından enfekte olmuş yumurtaları alır. Köpeklerdeki pirelerden dolayı da tenyaların bulaşma durumu vardır. Bir köpekteki pire kediye atlar veya kedi tarafından yutulursa, tenyanın kediye geçme ihtimali oldukça yüksektir.

Kedilerde pire kaynağına göz atabilirsiniz.

Kedinizin dışkısında veya kusmuğunda pirinç tanesi veya solucan gibi parazitler görebilirsiniz. Bunun dışında kedinizde iştahsızlık, kusma, ishal, kilo kaybı gibi belirtiler görürseniz bu durum kedinizde parazit olduğunun habercisi olabilir.

Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.) Kedi Leukemia (Lösemi) Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)

İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Türkiye’nin birçok şehrinde kurulan belediye veterinerleri, ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.

İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin  parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.

İç parazit ilacı olarak mutlaka hap tercih ediniz. İğne şeklindeki ilaçları düzenli uygulamak köpeğinizde ciddi sorunlara sebep olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Murat Arkan
Eki 3, 2022 / 20:43

40 günlük yavru kedim var iç parazit yapıldı ama üzerinden 3 saat geçtikten sonra 2 kere kustu karnında da şişkinlik var karnını ovaliyorum sadece çişini yaptı büyük abdestini yapmadı ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusun


Veteriner Hekim
Eki 5, 2022 / 10:01

poposunu ılık ıslak pamukla masaj yaparak dışkı yapmasını sağlayabilirsiniz. Parazit ilacı yüzünden kusmuş olabilir. Eğer kusmaya devam ederse mutlaka veteriner hekime götürün. Bunun dışında 2şer hafta aralıklarla parazit ilacının tekrarını yapmak gerekir. Veteriner hekiminiz sizi bu konuda yönlendirecektir.


Sibel Bal
Eki 26, 2022 / 04:50

Merhaba 7 aylik bir kedim var. 1 hafta oldu hayvan barinagindan sahiplendik. Aldigimiz gunden beri ishal kitten bebek kedi mamalarindan veriyoruz kuru mama yemiyo sadece yaş mama. Suyunu sık sık degismeme ragmen suda pek icmiyor. Kusma yok kakasinda kanda yok. Veterineri aradim ortam ve mama degisikliginden dedi goturmedik. Ama ishali hala devam. Geldigi gunden beri elimizden dusmedi cok temas ettik oda yapiyomus diye duydum ama bilemiyorum. Yardimci olursaniz seviinirim.


Veteriner Hekim
Eki 26, 2022 / 10:19

1 haftadır ishal olması sebep gerçekten mama ve ortam değişikliği olsa bile artık kedinizin vücudunda sıvı ve elektrolit kayıpları olmasına sebep olur. Bu yüzden veteriner hekiminize gidip dışkı ve kan tahlili yaptırmalı ve ishalin sebebinden emin olmalısınız. Sonrasında da veteriner hekiminiz kedinizin sıvı ve elektrolit kaybını karşılamak için ve asıl sebebi iyileştirmek için kedinize tedavi uygulayacaktır.


Murat güleç
Eki 27, 2022 / 20:24

Kedimin poposunda pirinç tanesine benzer bişeyler gordum veterinere gönürdüm parazit oldugunu soyledi iç ve dış parazit aşısı yaptırdim. Bunun sebebi nedir ve aşının etkisi olur mu ve bulaşıcımı?? Bulaşmaması için ne yapmam gerekiyor


Veteriner Hekim
Eki 28, 2022 / 18:45

Bu parazitler insana da bulaşabilir. Ancak daha çok küçük çocuklara bulaşır. Kedinize yapılan iç parazit ilaçları parazitleri öldürecektir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi için haftalık tekrarlar gerekebilir. Sebebi parazitle veya yumurtalarıyla bir şekilde temas etmesidir. Bu durum dışarı çıkıp gelen kedilerde sık görülür. Bunun dışında bazen bizlerin ayakkabılarından da taşınabilir. Kediniz için de bulaşırsa insanlar için de ciddi bir durum değildir. Ancak tedavisinin ve takibinin yapılması gerekir. Eğer kendinizde semptom görürseniz doktorunuzla iletişime geçiniz.


Banu
Nis 13, 2023 / 00:57

Sokakta yaşlı halsiz gözüken bir kediye veyerinerden aldığım iç dış parazitleri yaptım hayvan yavaş yavaş kendini topluyor.başka ne yapabilirim.öneriniz varmı .


Veteriner Hekim
Nis 13, 2023 / 11:55

Yaşlı olması her zaman halsiz olmasını gerektirmez. Altta yatan başka bir hastalığı olabilir bunun için onu veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Kedinin ne problemi olduğunu bilmeden size pek bir tavsiyede bulunamayız. Temiz su ve mama ihtiyaçlarını karşılamanızı öneririz.


Kader
Eki 29, 2023 / 23:16

Kedimin diskisinda ucdur kan geliyor ve beyaz solucan şeklinde böcek gördüm ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Kas 8, 2023 / 23:01

Merhaba kediniz parazit kapmış. Veteriner hekime götürmenizi ve kedinize uygun parazit ilacı almanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun