Kedi sağlığı için suyun önemi nedir?

13 Mayıs 2022
548
Kedi sağlığı için suyun önemi nedir?

Kedi sağlığı için suyun önemi oldukça büyüktür. Her kedi yeterli miktarda tüketmelidir. Ancak kediler suyu içse de ne kadar tüketmeleri gerektiği konusunda fikir sahibi değildir. Bu nedenle aile üyelerinin sadece mama değil su kabını da kontrol etmesi gerekir. Ayrıca evdeki patili dostların su tüketimlerini gözetirken sokaktaki canlıları unutmamalıyız. Onlar suya ve dolaylı olarak bize muhtaçlar.

Kediler yıkanmayı ya da su ile temas etmeyi sevmeseler de vücutlarının kaybettiği suyu geri kazanmak için tüketmek zorundalar. Her kedi sağlığını korumak ve ferahlamak için su içmelidir. Diğer canlılar gibi onlar da su içmezse çeşitli hastalıklara maruz kalabilir ve ölebilirler. Kedi severler olarak özellikle yaz aylarında kedilerin ulaşabileceği alanlara içi su dolu kaplar bırakmalıyız.

Kediler için suyun faydaları

Canlılar için su tüketimi hayati önem taşır. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar suya muhtaçtır. Bazıları için su ev demektir. Bu nedenle suya önem vermeli ve asla su tüketimini ihmal etmemeliyiz. Ayrıca suyu boşa akıtmamalı ve gerektiği kadar kullanmalıyız.

  • Kediler yedikleri besinlerin içerisinde yer alan tuzu içtikleri su sayesinde idrar yolu ile dışarı atarlar.
  • Sıcak aylarda hararetlerini su ile giderirler.
  • Su içerisinde bulunan mineraller sağlıkları için faydalıdır.
  • Vücut sıcaklıklarını dengede tutmak için suya ihtiyaç duyarlar. Kedilerde ter bezleri sadece pati kısımlarında bulunur. Bu nedenle vücutları yüksek sıcaklıkta kaldığında sadece patilerinde bulunan ter bezleri sıcaklığı koruma konusunda yeterli olmaz. Canlılar bir diğer yandan vücut sıcaklıklarını nefes alıp vererek dengede tutmaya çalışır ancak bu bazen zorlayıcı olur ve yeterli olmaz. Bu nedenle su içmeleri gerekir.
  • Uzun tüylü kediler için sıcaklık diğer kedilerden daha zorlayıcıdır. Bu nedenle daha fazla su içebilirler.
  • Kediler için su demek temizlik demektir. Ancak suyu tüketerek temizlenirler. Çünkü kendilerini sürekli yalarlar. Bu yüzden yeterli miktarda su tüketmezlerse tükürük salgıları yeterli olmaz. Tüylerinde topaklanma oluşmaması ve derilerinin hava alması için su içmeleri gereklidir.
  • İçilen su sayesinde yedikleri besinlerdeki vitamin ve mineraller daha çabuk ve kolay şekilde kanlarına karışır. Su ile besinlerin sindirimi kolaylaşır.

Kediler neden az su içer?

su içen kedi

Kediler ne kadar su içmeleri gerektiğini bilemezler. Mamalarını yer ve su içmeye yönelirler. Bazen de sıcaktan bunaldıkları için su kaplarını ararlar. Ancak belirttiğimiz gibi ihtiyaçları olan miktarı bilmedikleri için az su tüketebilirler. Bu nedenle kedi severler olarak bu durumu kontrol altına almalı ve patili dostumuzun tükettiği su miktarını önemsemeliyiz.

Kedi su içmiyor ise öncelikli olarak böbrek sorunları yaşar. Ardından pek çok hastalık ile karşı karşıya kalabilir. Çünkü beslenme ve su tüketimi birbirleri ile doğrudan bağlantılıdır. Sadece beslenme ile kedimizin sağlıklı olduğunu düşünemeyiz.

Yapılan araştırmalara göre kedilerin su tüketimleri yedikleri mama miktarı ile bağlantılıdır. Ancak bazı kediler yaş ve bazıları kuru mama yediği için kedinizin ne kadar su içmesi gerektiğini hangi tür mama tükettiğine bağlı olarak hesaplama yapmanız gerekir. Yaş mamaların yarısı sudan oluşur. Bu nedenle yaş mama tüketen kedilerin daha az su tüketmesi oldukça normaldir.

Yaş mama tüketen kediler yedikleri mama miktarının iki ya da üç katı kadar su içmelidir. Kuru mama tüketen kediler ise 4 katı su tüketmelidir. Kediniz çok hareketli ise ya da hava çok sıcaksa bu miktar daha da artmalıdır.

Kedilerde su tüketimi nasıl desteklenir?

Patili dostlarımız titiz ve değişikliği sevmeyen canlılardır. Bu nedenle su tüketimlerine destek olmak için dikkat etmemiz gereken ince ayrıntılar bulunuyor. Bunlardan ilki su kaplarının temiz su ile dolu olmasıdır. Elbette kapları da temiz olmalıdır. Düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Su yüzeyinde kirlilik söz konusu olduğunda kediler su içmekten vazgeçer. Onlar berrak ve akan suyu daha çok severler. Bu nedenle bir su pınarı satın alabilirsiniz. Aksi takdirde kediniz musluktan su içer ya da sizi protesto ederek bir süre su içmeyebilir. Kediler genellikle mamalarını bitirdikten sonra su içmek ister. Bu nedenle mama kabını doldururken su kabını da tazeleyebilirsiniz.

Kullanılan su kabının hammaddesi de önemlidir. Paslanmaz çelik ya da porselenden yapılmış bir kap suyun tadını bozmaz. Ancak porselen kırılma tehlikesi var olduğu için en ideali tercihi çelikten yana yapmaktır. Kullanımı uzun süre olacağı için ücretini bir kez ödeyecek gibi düşünmelisiniz. Kediler su kaplarını devirebilir ya da bilerek bir yerden itebilir. Ne ile ve ne zaman oynayacakları belli olmaz. Onlar için her şey oyuncak olabilir.

Su kabının ağır olması sizi endişelendirmemeli. Aksine ağır olduğu için rahat olmalısınız. Çünkü kediniz ona çarpsa bile içindeki su tamamen bitmeyecektir. Devrilmeyen su kapları kedilerin susuz kalmasını önler. Özellikle çalışan aile bireyleri evde yalnız kalan kedileri için su kabının seçiminde çok iyi düşünmelidir.

Oldukça sıcak geçen zamanlarda kedilerin su kaplarına eklenen bir parça buz sayesinde hem serinlemeleri hem de su seviyesinin tükenmemesi sağlanır. Kedi sağlığı için suyun önemi unutulmamalıdır.

Kedi sağlığı için suyun önemi nedir hakkında SSS

Kedilerin susuz kaldığını anlamak için derilerini çekip bıraktığınızda eski hâline ne kadar kısa sürede dönmesi ile anlaşılır. Eğer hemen vücudunu kaplamıyor ve buruşukluğu geçmiyorsa kedinin susuz kaldığını anlayabiliriz. Dehidrasyon kedilerin ölümüne neden olabilir. Hâlsiz, kendini temizlemeyen, devamlı uyuyan, uyuşuk ve diş etleri kuru olan kedilere acilen su içirilmesi gerekir.

Kediler mama miktarlarının dört katı kadar su içmelidir. Kuru mama ve ek besinler ile beslenenler yaş mama ile beslenenlerden daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Yeterli suyu tüketmeyen kedilerde böbrek ve idrar yolu hastalıkları görülür. Ardından yaşam kaliteleri bozulur ve vücut sağlıkları zamanla bozulur. Yeterli miktarda vitamin ve mineral alamazlar, çünkü su sayesinde besinlerdeki vitaminleri daha hızlı kana karışır.

Kedilerin su içmemesi söz konusu olduğunda nedenlerin genellikle çözülmesi kolay olan küçük sorunlardır. Bunlar arasında su kabını sevmemiş olmaları ilk sıralarda yer alır. Suyun temizliği  de diğer nedendir. Su kabının büyüklüğü, şekli ve içindeki su miktarı dahi önemlidir. Su pınarı gibi düzenli olarak içinden su akan şelale şeklindeki kapları kullanmanızı tavsiye ederiz. Kediler akan suyu çok sever.

Kediler üç ya da en fazla dört susuz kalabilirler. Sıcak dönemlerde ise bu süreç kısalır. Bu nedenle patili dostları su içmeye teşvik etmek gerekir. Su kaplarını temiz tutmalı ve kedi kullanımına en uygun olanları tercih etmeliyiz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.