Kediler için kemik suyu: Faydaları ve hazırlanışı

20 Mart 2022
2083
Kediler için kemik suyu: Faydaları ve hazırlanışı

Kemik suyunun kedinin sağlığı için en iyi katkı maddelerinden biri olduğu kabul edilir. Kediler için kemik suyu sadece evcil hayvanınızın diyeti için lezzetli bir katkı olmakla kalmaz, aynı zamanda çok çeşitli sağlık konularında da fayda sağlar. Kemik suyunun kedilere faydaları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız okumaya devam edin. Yazımızda aynı zamanda kemik suyunun nasıl servis edileceği ve evde yapmak için basit bir tarifi gibi diğer konulara da değineceğiz.

Kediler için kemik suyu nedir?

Kemik suyunun kediler için kemikten daha fazla miktarda vitamin ve minerale sahip olduğunu biliyor muydunuz? Kemik suyu çok daha fazla besin değerine sahiptir çünkü tavuk veya sığır etinden elde edilen etli eklem kemikleri uzun süre pişirilmekte ve içeriğindeki kemik iliğinin kemik suyuna geçmesi sağlanır.

Kediler için hazırlanan kemik suyunun uzun pişirme süresi, kolajen ve diğer besinlerin kemiklerin içinden çıkmasını sağlar. Ayrıca kemik suyuna havuç, patates, kereviz ya da diğer çeşitli malzemelerden de ekleyerek kemik suyunun besin değerlerini daha da yukarılara çıkarabilirsiniz.

Gün geçtikçe popülerliği artan kemik suyunun nasıl yapıldığı ile ilgili yüzlerce tarif bulmak mümkün ve hatta mağazalardan kullanıma hazır kemik suyu içeceklerini bulabilirsiniz. Tabi bu kemik sularının çoğu insanlar için olduğundan, kediniz için uygun olup olmadığına çok dikkat etmelisiniz.

Peki, kediler için en iyi kemik suyu hangisi? Ev yapımı kemik suyu mu yoksa mağazada satılan hazır kemik sularını mı tercih etmelidir? Mümkünse evde yapılan elbette daha içinize sinecektir ama mağazadan da kemik suyu alabilirsiniz. Tabi ki mağazadan kemik suyu satın alırken içeriğini çok dikkatli okumalı ve kediniz için sıkıntı çıkarabilecek soğan, sarımsak gibi malzemelerin olmadığından emin olmalısınız.

Dilerseniz kemik suyunun kedilere faydaları ile yazımıza devam edelim.

Kemik suyunun kedilere faydaları

Kemik suyunun faydaları

Kemik suyu kediler için sağlık açısından birçok fayda sunar:

Kediler etçildir

Kediler esasen etçil hayvanlardır ve vücutlarının uygun besinleri üretebilmesi için kesinlikle ete ihtiyaçları vardır.

Peki bunun kemik suyuyla ne ilgisi olabilir?

İnsanlar çeşitli besin kaynaklarını etkin bir şekilde sindirebilir ancak bunu kediler için söyleyemeyiz. Kediler için en ideal besinler hayvansal kaynaklı besinlerdir. Kemik suyu da kesinlikle bu tanıma uygun bir besindir ve kediler için hayvansal kaynaklardan bol miktarda aminoasit, protein ve diğer besinleri sağlama konusunda oldukça başarılıdır.

Sindirim sistemini güçlendirir

Kemik suyunda bol miktarda bulunan kolajen, kedilerin sindirim sistemi için çok faydalıdır. Kolajen, kedinizin sindirim sisteminin koruyucu astarını güçlendiren, besin emilimini arttıran ve sindirilmemiş gıdalardan gelen bakterilerin kan dolaşımına sızmamasına katkı sunan çok önemli bir aminoasittir. Aynı zamanda kemik suyunda bulunan glisin asit üretimini teşvik ettiğinden kedilerde sindirime son derece yardımcı olur.

Kedi suyunda bulunan elementlerin sindirimi çok kolay olduğundan özellikle yaşlı ya da hasta kediler için çok faydalıdır. Bu kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olur, onları yemeye teşvik eder ve vücutlarının besinleri tekrar kazanmasına katkı sağlar.

İştah problemlerinin çözülmesine yardımcıdır

Özellikle iştahı kesilmiş ve su tüketiminde sorunlar yaşayan yaşlı kediler başta olmak üzere yiyecek hassasiyeti olan ve yeme içmesi düzensiz olan kediler için, kemik suyunun lezzeti ve sindiriminin kolaylığı yeme problemleri olan kediler için onu çok cazip bir yiyecek haline getirmektedir. Bu nedenle iştahı zayıf olan ya da susuz kalmış kediler için kemik suyunun ne kadar faydalı olacağına dikkat çekmek çok önemlidir.

Kemik suyu yemek zamanlarını gerçekten renklendiren ve kediler için yemek yemeyi işkence olmaktan çıkarıp eğlenceli bir hale getiren bir unsurdur. Bu kediler için benzersiz ve yeni bir lezzettir ve onlara farklı bir yeme içme deneyimi sunmaktadır.

Karaciğer detoksifikasyonu

Kemik suyu, yiyecek, su ve hatta haşere tedavileri için kullanılan ilaçlarda bulunan bütün toksinlerin temizlenmesi için çok önemlidir. Kemik suyunda bulunan bol miktardaki glisin ismi verilen amino asit sayesinde kedinizin vücudundaki bütün toksinler karaciğerden temizlenir. Bu kimyasallar kedinizin vücudundan atıldıktan sonra kediniz kendini daha iyi ve mutlu hissedecektir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kemik suyuyla birlikte alınan kemik iliği sayesinde vücudun hücrelerine oksijen taşınır bağışıklık sisteminin hastalıklarla savaşma yeteneği desteklenmiş olur. Tabi kemik suyunda kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirecek vitamin ve minerallerin bulunması için kemik suyunun düzgün bir şekilde yapılmış olması gereklidir.

Eklem sağlığına katkı sağlar

Kemik suyunun düzenli olarak tüketilmesi durumunda kediniz için önemli miktarda kalsiyum ve fosfor sağlar. Bu mineraller özellikle yavru kedilerin diş sağlığı ve iskelet gelişimi için çok değerlidir. Kemik suyundaki magnezyum ve glukozamin ise kedilerde artrit veya diğer eklem sorunlarıyla mücadelede çok önemlidir.

Kedinizin herhangi bir kemik yaralanmasından dolayı sorun yaşadığı zamanlarda, düzenli olarak kemik suyunun alınması, kedinizin kemiklerinin daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır. Fosfor ve kalsiyum, kedinizin kemik sağlığının korunmasında çok önemli bir rol oynar.

Deri ve tüylerin daha sağlıklı olmasını sağlar

Kemik suyundan elde edilen jelatin, kedi derisi ve tüylerinin sağlığı açısından mükemmeldir. Cilt ve saç sağlığına faydalı olan B ve C vitaminleri de kemik suyunda bolca bulunur. Bu vitaminler kolajen oluşumunu ve hücre çoğalmasını teşvik ederek daha parlak ve sağlıklı tüylerin oluşmasına katkı sağlar.

İltihaplı bağırsak hastalığı için kemik suyu

Kedinizde iltihaplı bağırsak hastalığı varsa, kemik suyunu kedinizin diyetinde merkeze yerleştirmenizde fayda var. Kemik suyu sadece iltihaplı bağırsakla mücadele eden kedilere fayda sağlamakla kalmaz, kusma ya da ishal gibi şikayetleri olan kedilerin hidrasyonuna da yardımcı olur.

Kemik suyunun içinde bulunan kolajen, bağırsak mukozasının fiziksel olarak onarılmasına yardımcı olur. Bu da bir tür iltihaplı bağırsak olan kedilerde kolit tedavisi için oldukça etkilidir. Kedi suyunun içindeki kolajen, sindirilmemiş gıdaların bağırsaklardan uzaklaştırılmasını ve bağırsak astarının güçlendirilmesini sağlar. Bu da bakterilerin bağırsakta gelişmesi için uygun ortamın oluşmasının önüne geçer.

İdrar yolu enfeksiyonu olan kediler için kemik suyu

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi esnasında pH seviyesinin yönetilmesi ve mesane duvarının güçlendirilmesinin yanı sıra kedinizin su ihtiyacını gidermek de hayati bir önem taşımaktadır. Bu, mesanenin yıkanmasına yardımcı olur ve tehlikeli bakterilerin mesanede yaşamasının önüne geçilmiş olur.

Kemik suyu ile idrar yolu enfeksiyonu olan kedinin ihtiyaç duyduğu kritik hidrasyon sağlanır ve ayrıca enfeksiyona karşı kedinizin ihtiyacı olabilecek vitamin ve mineraller de karşılanmış olur. Bunun yanı sıra glisin ve arginin gibi kemik suyundaki amino asitler iltihabın hafiflemesine de yardımcı olmaktadır.

Kemik suyu kediler için güvenli midir?

Kemik suyunun içeriği incelendiğinde kediler için tehlikeli herhangi bir şey yoktur ancak kediler için zararlı olabilecek soğan, sarımsak gibi ek maddeler içermediğinden emin olmanız çok önemlidir. Aynı zamanda, kemik suyunu evde hazırlıyorsanız, pişmiş kemikler kediniz için büyük risk oluşturabileceği için, pişirme sonrasında bütün kemiklerin kemi suyundan ayrıştırıldığından da emin olmalısınız.

Ayrıca bazı kedilerin kemik suyunu çok sevmesi sorunu vardır. Bu durum köpekler için daha büyük bir sorun teşkil etse de, kedilerin de kemik suyunu fazla tüketmesiyle sonuçlanabilir. Bu da kedinizde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği için, kedinize ilk defa kemik suyu denetirken tepkilerini gözlemleyin ve aşırı tüketmeye meyilli olup olmadığından emin olun.

Kedime ne kadar kemik suyu vermeliyim?

Bir bardağın çeyreği ya da yarısı kadar kemik suyunun verilmesi kediniz için yeterli bir miktar olacaktır. Kemik suyunun içeriğine bağlı olarak kediniz için biraz fazla tuzlu olabilir, bu nedenle tuzluluk durumuna göre miktarda değişiklik yapabilirsiniz. Bu arada yavru kediler için kemik suyundaki jelatin ishale neden olabileceği için, yavru kediler 6 aylık olana kadar kemi suyuyla beslememeniz tavsiye edilmektedir.

Her kedinin kendine özgü yemek zevki olabilir. Kimi kediler çorbadan hoşlanırken kimi kediler ise bundan nefret edebilir. Kemik suyunu kedinizin sevdiği yiyeceklere ekleyerek kemik suyunu keyif alarak tüketmesini sağlamalısınız. Örneğin kediniz yaş mamadan hoşlanıyorsa kemik suyunu yaş mamasına ekleyerek yemesini sağlayabilirsiniz. Kediniz kuru mama seviyorsa, kemik suyunu kuru mamasına da ekleyebilirsiniz. Tabi bazı kediler kemik suyunu sade tüketmeyi de sevebilir. Bu durumda da her gün ya da gün aşırı, kafi miktardaki kemik suyunu sade olarak tüketmesine izin verebilirsiniz.

Kedilere kemik suyu nasıl verilir?

Olaya sade bir gözle baktığımızda kedinizin önüne kemik suyunu koyarak onun tüketmesini beklemek şeklinde sunumu özetleyebiliriz. Ama aslında durum göründüğünden biraz farklıdır ve bu lezzetli ikramı kedinize farklı şekillerde sunabilirsiniz. İşin önemli kısmı ise kedinizin hangi sunumdan hoşlandığını deneyimlemenizdir. Bu sayede kedinizin kemik suyunu tüketirken daha fazla keyif almasını sağlayabilirsiniz.

Sade servis yapın

İster soğuk ister sıcak bir şekilde kemik suyunu olduğu gibi sunabilirsiniz ve bunda herhangi bir sakınca yoktur.

Tabi bunu yaparken kedilerin hangi sıcaklığı tercih ettiğini merak etmeniz çok doğal. Etobur kediler yemeklerini vücut ısısında tercih ederler. Bunun nedeni ise kedilerin doğada 37 dereceye sahip avlarla beslenmesidir. Yanlışlıkla kedinizin yanmış bir dile sahip olmasını istemiyorsanız, çok sıcak servis etmediğinizden emin olmalısınız.

Yiyecek ya da su ile karıştırın

Kedinize kemik suyunu vermenin en güzel yollarından biri kedinizin suyuna karıştırmaktır. Kediler genellikle ıslak yiyecekleri sevmediğinden kedi sahipleri zaman zaman kedisinin sıvı alımıyla ilgili endişelenebilmektedir. Kedinizin suyuna biraz kemik suyu ilave etmek onu biraz daha su içmeye teşvik edebilir.

Bununla birlikte kedinizin yemeğine de kemik suyu ilave edebilirsiniz. Bunu hemen hemen bütün yiyeceklerle uygulayabilirsiniz ancak özellikle dondurulmuş besinlerle kemik suyu çok daha ideal bir besine dönüşmektedir.

Dondurun

donmuş kemik suyu

Kemik suyunu ister kendiniz evde yapın isterseniz mağazalardan satın alın, boşa gitmesini elbette istemezsiniz. Kemik suyunu dondurmak, onu taze ve tekrar kullanılabilir halde tutmanın muhteşem bir yoludur. Bu onu servis ederken de size büyük kolaylık sağlar. Dondurduğunuz kemik suyundan bir küp alın ve kedinizin suyuna atarak erimesine izin verin.

Kemik suyunu almalı mı yoksa evde yapmalı mı?

Kedinize kemik suyu vermek istediğinizden emin olduktan sonra kemik suyunu nereden alacağınıza karar vermelisiniz. Kemik suyunu evde yapmak için zaman ayırmak mı yoksa hazır satın almak mı isteyeceğinizi düşünmeniz gerekecektir.

Kendi kemik suyunuzu yapmak için bol zamana ve bol miktarda malzemeye ihtiyaç duyacaksınız. Hangisini yapacağınıza karar vermek yerine çoğu insan ikisini birden yapmaktadır. Halihazırda bazı artıklara neden olan büyük miktarda kemikli ve etli yemekler yapıyorsanız, kalıntıları atmak yerine kendi kemik suyunuzu yapmayı düşünebilirsiniz. Ancak bu tür yemekleri çok fazla yapmıyorsanız muhtemelen sizin için hazır kemik suyu almak daha mantıklı olacaktır.

Buna karşın kendi kemik suyunuzu yapmak istiyorsanız ve “kediler için kemik suyu nasıl yapılır?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız, yapmanız gerekenleri basit bir şekilde sıralayalım.

Kediler için muhteşem basit kemik suyu tarifi

Kemik suyu yapmanın en güzel tarafı, çok basit bir şekilde yapılmasıdır ve bunu kediler için yaptığınız için daha da basit tutmak çok önemlidir. Böylelikle kemik suyu içinde kediniz için sakıncalı olabilecek maddelerin bulunmadığından emin olabilirsiniz.

Malzemeler

  • Tavuk, hindi ya da dana kemiğini kullanabilirsiniz. Bunlardan karışık bir şekilde kullanmanız daha zengin bir kemik suyu yapmanızı sağlayacaktır. Kemikler üzerinde hala et olması sorun olmayacaktır ve isterseniz bütün bir tavuğunu da kullanabilirsiniz.
  • Yeterli miktarda su (bir tencereyi dolduracak kadar olmalı)
  • 2 yemek kaşığı sirke

Kediler için kemik suyunun hazırlanışı

kediler için kemik suyu hazırlanışı

  • Yeterli büyüklükteki tencereye kemikleri ve etli parçaları ekleyin. Özellikle eklem kemikleri, tavuk ayağı, öküz kuyruğu ve kaburga gibi parçalar kediler için yüksek miktarda besin değerine sahiptir. Et ve kemik parçalarını seçerken özellikle genç hayvanların parçalarını seçmeniz daha faydalı olacaktır.
  • Kemiklerin tamamen su içinde kalmasını sağlayacak kadar tencereye su ekleyin.
  • Sirkeyi ekleyin. Sirke kemiklerin daha kolay bir şekilde parçalanmasına ve kemiklerden suya daha fazla besinin geçmesine yardımcı olacaktır. Kemik suyunun tadını eklememesine özen göstermelisiniz ve çok fazla eklemediğinizde emin olmalısınız.
  • Su kaynamaya başlayınca kapağını kapatın ve 6-10 saat arası ya da su yarı yarıya azalana kadar pişmeye bırakın. Sadece kemik suyu kalana kadar pişirin. Pişirme süresi ne kadar uzun olursa, kemik suyu da o kadar konsantre hale gelecek ve daha lezzetli olacaktır.
  • Pişirme sonrasında suyu bir süzgeçte süzerek kemiklerin kemik suyundan ayrılmasını sağlayın. Bütün kemiklerin ayrıldığından emin olun. Pişmiş kemikler kedinizin vücudunda kolay bir şekilde parçalanabildiğinden kedinize zarar verebilir ve kemiklerin çıkarılması için ameliyat gerekebilir.
  • Kemik suyunun soğumasını bekledikten sonra servis edebilirsiniz. Dilerseniz dondurarak birkaç ay içinde belirli aralıklarla kedinize verebilirsiniz. Kemik suyunu dondurmayı düşünüyorsanız, daha kolay kullanmak için küçük kaplara ya da buz küpü tepsilerine yerleştirin.

İyi bir kemik suyunu seçmenin ipuçları

Kemik suyunu hazır olarak almaya karar verdiyseniz, kemik suyunuzun kalitesi içeriğiyle eşdeğerdir. Bu nedenle kedinize en faydalı kemik suyunu seçmek istiyorsanız, yüksek kaliteye sahip bir kemik suyunu tercih etmeniz çok önemlidir.

Kemik suyu satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler:

  • Gezen tavuk ya da merada yayılmış sığır eti gibi gerçek gıda bileşenlerinden yapıldığından emin olmalısınız.
  • Pişirme süresini kontrol edin. Kemik suyu ne kadar uzun süre pişirilmişse besin değeri ve lezzeti de o kadar fazla olacaktır.
  • Soğan, sarımsak ya da ilave tuz gibi içeriklere sahip olan insanlar için üretilmiş kemik sularından uzak durun.
  • Tatlandırıcı, renklendirici ya da koruyucular gibi katkı maddeleri içeren ürünlerden uzak durun.
  • Jelatin açısından zengin olan kemik sularını tercih edin. Böylece kediniz için yüksek protein içeriğine sahip kemik suyunu tercih etmiş olursunuz.
  • Kemik suyu içeriğinde kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi diğer faydalı içeriklerin olduğunu kontrol edin.

Kemik suyu verilirken dikkat edilmesi gerekenler

Genel anlamda kemik suyu kediler için çok faydalı olsa da, kedilere kemik suyu verilirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor.

  • Kemik suyu genellikle kediler için güvenli bir besin takviyesi olsa da, kullanımı ile ilgili veterinere danışmanız ve onun önerilerini dinlemeniz akıllıca olacaktır. Bazı kedilerde kemik suyunun kullanımına bağlı olarak ters reaksiyonlar gelişebilir, ishal veya kusma gibi durumlar ortaya çıkabilir.
  • Kedinize kemik suyunu yavaş ve kademeli bir şekilde verin. Herhangi bir yan etkinin olup olmadığını iyi gözlemleyin ve yolunda gitmeyen bir fark ettiğinizde kemik suyunu vermeyi bırakın.
  • Bu muhteşem gıda tek başına bir besin unsuru olarak kullanılmamalıdır ve dengeli bir diyetin yerini almamalıdır. Kemik suyu daha çok bir katkı ya da takviye olarak kullanılmalıdır.
  • Kemik suyunun porsiyonunu evcil hayvanınızın boyutuna göre ayarların ve yarım bardağı geçmemesine özen gösterin.
  • Son olarak kemik suyunu evde hazırlamış olsanız da hazır alıyor olsanız da basit bir tarife sahip olmasına dikkat edin. İçeriğinde kediniz için zararlı olabilecek bileşenlerin olmadığından emin olun.

Özetle

Kemik suyu kediniz için pek çok fayda sağlayan çok önemli bir besin kaynağıdır. Kediniz için vitamin ve mineral takviyesi arıyorsanız, kemik suyu kedinizin diyeti için son derece sağlıklı ve faydalı bir katkıdır. Siz de deneyin ve kedinizin sağlığındaki olumlu değişimleri kendiniz gözlemleyin. Çoğu kedi, hayatında bir miktar kemik suyu olmasından çok büyük mutluluk ve keyif duyacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kemik suyunda bulunan jelatin yavru kedilerde ishale neden olabileceği için, ilk altı ay kemik suyu verilmesi önerilmez.

Kemik suyunun kediniz tarafından aşırıya kaçmadan tüketildiğinden emin olduğunuz sürece güvenli olduğunu söyleyebiliriz.

Evde kemik suyu hazırlamakta zorluk yaşayanlar için hazır kemik suları iyi bir alternatiftir ancak hazır satılan kemik suyunu kedinize verecekseniz içeriğinde kediniz için zararlı olabilecek soğan, sarımsak gibi farklı bileşenlerin olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Kemik suyu kedinize ek nem imkanı sağlarken, fosfor ve sodyum gibi kedinizin böbrekleri için sorun olabilecek mineralleri de içerir. Bu nedenle böbrek hastalığı olan bir kediye kemik suyu verirken, sodyum ve fosfor gibi mineral miktarının kedinize zarar vermeyecek düzeyde olmasına dikkat etmelisiniz.

Pişmiş kemikler daha kırılgan bir yapıya sahip olduğu için tehlikeli parçalara ayrılabilir ve kedinize zarar verebilir. Bu nedenle kemik suyunun hazırlanmasının ardından kalan pişmiş kemiklerin kedilere ve köpeklere verilmesi sakıncalı olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

nesli
Eki 13, 2023 / 21:10

malum havalr soğudu, sokakta beslediğim kedilerim için hem besleyici hem lezetteli yemek ararken sitenizi gördüm ve kemik suyu tarifinize çok sevindim. ilk fırsatta da hazırlayacağım.


Veteriner Hekim
Eki 15, 2023 / 13:47

Merhabalar, yazımızı beğenmenize çok sevindik. Eminiz beslediğiniz kediler de çok sevinecektir 🙂