Kedim su kabını sürekli deviriyor – Nedenleri ve çözümleri

23 Mart 2022
3038
Kedim su kabını sürekli deviriyor – Nedenleri ve çözümleri

Kedilerin su kabını dökmesi, sinir bozucu olabilen ve halılara ya da zemine zarar verebilen bir durumdur. Kedinizin su kabını dökmesini önlemek ve istenmeyen davranışları düzeltmeye yardımcı olmak için deneyebileceğiniz birçok farklı seçenek bulunuyor. Kedinizin su kabını dökmesini ve çevreyi kirletmesini önlemek için bahsedeceğimiz yöntemlerden birkaçını birlikte denemeniz de gerekebilir. İyi haber şu ki, anlatacağımız bu yöntemler büyük oranda bu problemden kurtulmanızı sağlayacak.

Siz de kedinizin su kabının etrafına sıçratmasından dert yanıyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Bazı kediler neden su kabını devirir

Kediler neden su kabını devirir

Kedinizin su kabını taşırmasını durdurmak için stratejiler geliştirmeden önce, neden bu davranışları sergilediklerini anlamak iyi bir fikir olabilir.

Evin içinde yürürken ve özellikle de çoraplı iken bir su birikintisine basarak çorapların ıslanması kadar nahoş bir şey olmayabilir. Yine de birçok kedi sahibi için su kabının etrafındaki ıslaklıklar günlük yaşamlarının bir parçasıdır çünkü bazı kediler su kabını dökmekten gerçekten hoşlanırlar.

Peki, kediler neden kabının dışına su dökerler? Bu durum garip bir alışkanlıktan fazlası olabilir mi ve kedinin su kabını dökmesi kedi sahibinin endişelenmesi gereken bir durum mudur? Gelin, şimdi kedilerin bu davranışı neden yaptığından biraz bahsedelim!

Merak ve eğlenme isteği

Kedinizin su kabının etrafına sıçratmasının birkaç nedeni olabilir, ancak bu nedenlerin çoğu masumdur ve bu konuda çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Kediler oldukça meraklı hayvanlardır ve çoğu kedi eğlenmek ve merak duygusunu bastırmak için su kabını devirebilir.

Dar ve derin kaseler

Bazı kedi sahipleri kedileri için dar ve derin su kapları tercih edebilmektedir. Bu da kedinin suya ulaşmasını zorlaştırmakta ve gerilmesine neden olabilmektedir. Kedi suya ulaşmaya çalışırken zorunlu olarak suyu sıçratmak durumunda kalabilmektedir. Eğer kedinizin su sıçratmasının nedeni buysa geniş ve sığ bir kap, basit bir şekilde çözüme ulaşmanızı sağlayacaktır.

İçgüdüsel

Vahşi doğada kediler doğal olarak akarsular ve göletler gibi hareketli su kaynaklarından su ihtiyaçlarını giderirler. Bu nedenle de bazı kediler için bir kaptan su içmek durgun su kaynağından su içme hissi uyandırdığından kedinizin hoşuna gitmeyebilir ve içgüdüsel olarak suyu sıçratma eğiliminde olabilir. Bu durumda kimi kediler sadece patilerini suya daldırarak suyun hareket kazanmasını sağlayıp bir nevi suyu hareketli bir su kaynağına dönüştürürken kimi kediler ise bütün kaseyi boşaltmaya çalışabilir ve bu en kötü senaryolardan biridir.

Suyun derinliğini test etmek

Bazı kediler suyun ne kadar derin olduğunu belirleyebilmek için gene içgüdüsel olarak suya pençesini daldırabilir ve bu da suyun dışarı sıçramasına neden olabilir. Ayrıca sudaki dalgalanmalar suyun sınırlarının neresi olduğunu anlamalarına da yardımcı olabilir.

Pençelerini temizleme

Pençelerini su kaselerine daldırdıktan sonra onları yalayan kedilere sıklıkla rastlanmaktadır. Bazı uzmanlar kedilerin bunu pençelerindeki suyu içmekten hoşlandıkları için yaptıklarını düşünmektedir. Bazı uzmanlar ise kedilerin patilerini temizlemek için su kaselerini kullandıklarını ifade etmektedir.

Kendilerini güvende hissetme isteği

Özellikle birden fazla kedinin yaşadığı evlerde, kediler saldırıya uğrayacaklarını düşündüklerinden kendilerini güvende hissetmezler. Güvensizlik duygusunu yok etmek için de su kabına fazla eğilmeden su içmeye çalışırlar ve bu da denge kurmada zorluk çekmelerine, dolayısıyla da su kabını taşırmalarına neden olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için evdeki kedi sayısı kadar su kabı temin etmek rekabet ortamını azaltacağı için kedinizin kendini güvende hissetmesini sağlayabilir.

Dikkat çekmek istiyor olabilir

Kediler sahibinin dikkatini çekmek için de su kabını devirebilir. Bu dikkat çekme taktiği, kedi sahibinin kedisiyle ilgilenmeyi azalttığı durumlarda daha fazla görülmektedir. Kedinizle daha fazla zaman geçirerek bu sorunun üstesinden gelme şansınız fazladır.

Davranışsal ya da tıbbi sebepler

Nadir de olsa bazı kediler çeşitli davranışlar ya da tıbbi nedenlerden dolayı su kabını sıçratma eğiliminde olabiliyor. Kedilerde kaygı ya da sıkıntı belirtisi olarak su kabını dökme davranışı görülebiliyor. Bazı kediler ise bilişsel değişiklikler nedeniyle dökebilmektedir. Bu durumda kedinizin yaşam alanında ya da rutininde bir değişiklik olup olmadığını gözlemlemek iyi bir fikir olacaktır.

Bazı tıbbi durumlarda kedilerde titreme, denge kurmada zorluk ya da derinlik algısının zayıflaması gibi sonuçlar nedeniyle kedilerin su kaplarını devirdiği de gözlemlenebiliyor. Kedilerde diyabet ya da böbrek rahatsızlıkları gibi durumlar kedinizin su tüketimini arttırdığından kazayla dökülme ya da sıçrama ihtimalini arttırmaktadır.

Kedinizin su kabını dökmesini nasıl durdurursunuz?

Kedilerin su kabını devirmesi her ne kadar sinir bozucu olsa da çözümsüz değildir. Bazı yöntemler sayesinde kedinizin bu davranışının önüne geçebilirsiniz.

Farklı bir kase deneyin

farklı bir kase deneyin

Geniş ve ağır bir tabana sahip bir kasenin kediniz tarafından devrilmesi çok daha düşük bir ihtimaldir. Büyük ve sığ bir kap, kedinizin bıyıklarını rahatsız etmeyen ve bıyık yorgunluğuna yol açmayan bir su içme deneyimi yaşamasını sağlayacaktır. Bu yöntem ile aynı zamanda kediniz daha doğal bir şekilde su ihtiyacını gidermesini sağlayacağı için de kedinin dökme eğiliminden uzaklaşmasına katkı sunacaktır. Kauçuk veya benzeri bir maddeden yapılmış bir kase kaymaya ve devrilmeye daha dayanıklı olacaktır.

Sorunun çözümü için öncelikle su kasesi ile ilgili yöntemleri denemeniz faydalı olacaktır çünkü diğer çözüm yöntemleri kendilerine özgü başka problemler getirebilmektedir.

Merak duygusunu yönetin

kedilerde merak duygusu

Sevimli dostlarımız kimi zaman eğlenmek ve merak duygusunu bastırmak için patilerini su kaplarına daldırarak suyun sıçramasına neden olabilir. Bu senaryolar arasında en masum olanıdır ve dikkatlerini daha uygun bir oyun nesnesine yönlendirmek için bütçenizin bir kısmını en iyi kedi oyuncakları için ayırmanız güzel bir hamle olabilir.

Bir çeşme düşünün

kedi su çeşmesi

Hareketli su kediler için daha doğal bir su içme yoludur ve bazı kediler sadece hareketli su içmeyi tercih eder. Kedilerin musluktan su içmesi de bu şekilde açıklanabilir. Evcil hayvanlar için tasarlanmış olan su çeşmeleri, kedinizi daha fazla su içmeye teşvik etmek ve döktüğü su miktarını en aza indirmek için deneyebileceğiniz mükemmel yollardan biridir.

Çoğu kedi çeşmesi, suyun sıçramasını önleyecek şekilde tasarlamıştır ancak gene de su sıçramasını tamamen engelleme ihtimali düşüktür. Bazı kediler patilerini akan suya sokup daha sonra bu suyu yalamaktan hoşlandığı için bunun sonucunda su dışarı sıçrayabilir. Buna rağmen sıçrayan su miktarının kabul edilebilir düzeyde kaldığını söyleyebiliriz.

Bir kase tutucu deneyin

besleme istasyonu

Besleme istasyonu gibi başka isimlerle de adlandırılan kase tutucular da son dönemde kedi sahiplerinin evlerinde sıklıkla kullandığı materyaller arasında bulunuyor. Kedi kabını bu kase tutucuların içine yerleştirerek kedinizin su kabı için daha geniş ve sabit bir alan sağlarsınız. ve bu da suyun dökülmesini önlemeye yardımcı olur. Bu tutucular genellikle birden fazla göze sahiptir ve hem suyun hem de kedi mamasının aynı yerde olmasını sağlar.

Temiz su sağlayın

kediler için temiz su sağlayın

Kediler önlerine konulan suyun kalitesinden ve temizliğinden memnun kalmadıkları zamanlar, suyu dökme eğiliminde olabilmektedir. Bu nedenle günde en az bir kez kedinizin suyunu temiz suyla değiştirerek kedinizin çok daha mutlu ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Bazı kediler için günde birkaç kez su değişikliği gerekse de çoğu kedi için bir defa değiştirmek yeterli olacaktır.

Hijyene önem verin

su kabının temizliği çok önemlidir

Kediler doğası gereği hijyene dikkat eden canlılardır ve tüketmiş oldukları yiyecek ve içeceklerin temizliğine çok önem verirler. Suyun değiştirilmesinin yanı sıra kabın temizliği de çok önemlidir. Yosun ve küf gibi kedinizin hoşuna gitmeyecek şeylerin kapta oluşmasını önlemek ve oluşan pislikleri temizlemek için su kabını haftada en az bir defa bol köpüklü su ile temizleyin. Su musluğu kullansanız bile onlarında temiz olması ve düzgün çalışması için düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Ayrıca kediniz çöp kutusunun çok yakınında bulunan bir su kasesinden su içmek konusunda da son derece isteksiz olabilir. Bu da kedinizin su kabını devirmesi ile sonuçlanabilir. Bu nedenle kedinizin yeme içme ve tuvalet için iki farklı alana sahip olduğundan emin olmalısınız.

Kabı ağzına kadar doldurmayın

kedilerin su kabının dışına taşırması nasıl önlenir

Kedinizin su kabının bir kısmını doldurarak, onun suyu dökme ihtimalini azaltabilirsiniz. Tabi kısmi su doldurma işlemini tercih ediyorsanız kedinizin kabında yeterli miktar su olduğundan emin olmak için gün içinde sürekli olarak kabı kontrol etmeniz ve azaldıkça su takviyesi yapmanız gerekecektir.

Bir tepsi kullanın

Su tepsisi

Bazı kediler ne yaparsanız yapın, suyunu dökmekten vazgeçmeyebilir ve bu durumda zeminlerinizi hasardan korumak için çeşitli alternatifler bulmak yapacağınız en iyi şey olabilir.

Kedinizin su sıçratmasının önün bir türlü geçemiyorsanız, sıçrattığı suların halıları veya zemini ıslatmaması için, su kabını geniş bir tepsinin üzerine koyabilirsiniz. Özel olarak tasarlanmış bu tepsiler, silikon gibi temizlenmesi kolay ve suya dayanıklı malzemelerden yapıldığı için oldukça kullanışlıdır. Tepsiler suyun etrafa dağılmaması için kenarlarda bariyerlere sahiptir. Bu yöntem kedinizin suyu dökmesinin önüne geçmese de en azından evinizin ıslanmasının önüne geçmede çok etkilidir.

Emici bir ped kullanın

emici ped

Kedilerin döktüğü suyu emmek için özel olarak tasarlanmış pedler bulunuyor. Bununla birlikte emici özelliği yüksek olan yıkanabilir ya da tek kullanımlık farklı malzemeleri de kullanabilirsiniz. Bunun için bulaşık paspasları, mikrofiber havlular gibi evde de bulabileceğiniz malzemeleri değerlendirebilirsiniz. Tıpkı tepsiler gibi bu yöntem de kedinizin etrafa su sıçratmasının önüne geçmenizi sağlamasa da en azından su kabının etrafının kuru kalmasını sağlayacaktır.

Veterinerinize danışın

veterinere danışın

Kedilerin su kabını devirmesinin nedenleri arasında tıbbi müdahale gerektiren durumlar da olabilir. Bu nedenle kedinizin davranışlarında ve alışkanlıklarında olağandışı bir değişiklik gözlemlediğinizde veterinerinizle konuşmanız faydalı olabilir. Böylelikle kedinizin su sıçratmasına neden olacak tıbbi ya da davranışsal sorunları elemeniz de kolaylaşacaktır.

Sonuç

kedilerin su kabını devirmesi ya da su sıçratması can sıkıcı olsa da, çoğu zaman kediniz bunu sizi rahatsız etmek için yapmıyor. Bazıları için bu bir oyun olsa da çoğu kedi için bunun sebebi başka sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Davranışa kimi zamansa fiziksel ya da zihinsel problemler neden olabilir.

Tıbbi sorunları ekarte ettiyseniz bahsettiğimiz yöntemlerden bir ya da birkaçını uygulayarak kedinizin su kabını dökmesini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir ve sevimli kürklü dostunuzun günlük su ihtiyacını daha kolay ve sorunsuz bir şekilde gidermesini sağlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler sahiplerinin dikkatini çekmek için su kaplarını devirebildiği gibi suyun temiz olmaması, kabın uygun olmaması, patilerini temizlemek istemeleri ya da tıbbi sorunlar gibi çeşitli nedenlerle su sıçratma eğiliminde olabilmektedir.

Kediler sahiplerinin dikkatini çekmek için geceleri bir şeyler devirebilir. Bunun yanı sıra avlanma dürtülerini tatmin etmek için de geceleri su kabını devirmeyi tercih edebilir.

Kediler dar ve derin su kaynaklarından hoşlanmaz. Bu nedenle kediniz için geniş ve sığ bir su kabı tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Kayma konusunda dirençli bir su kabı ise kedinizin su kabından su sıçratma ihtimalini en aza indirecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.