Kediler için sağlıklı sebzeler nelerdir?

28 Ekim 2021
4357
Kediler için sağlıklı sebzeler nelerdir?

Kediler için sağlıklı sebzeler olduğunu biliyor muydunuz? Pek çok kedisever, sevimli dostlarına en iyi şekilde bakabilmek için onlara sebze veriyorlar. Evet, doğru okudunuz! Kediler sebze yiyebilirler. Ancak her sebzeyi değil! Kediler hangi sebzeleri yiyebilir, hangi miktarda sebze vermek doğrudur ve dahası yazımızda yer almaktadır.

Kedi sahibi olanlar da olmayanlar da onların etobur canlılar olduklarını bilirler. Çizgi filmlerde dahi yaramazlık yapıp balıkları avlamaya çalışır ve fareleri kovalarlar. Ayrıca onlara sebze verildiğinde genellikle kusarlar. Ancak gerçek hayatta kediler sebze yiyebilirler. Hatta bu onlar için oldukça faydalı olabilmektedir. Bu nedenle deneyimli kedi sahipleri sevimli dostlarının mamalarının içine sebze eklerler. Bununla birlikte bazı kediler sebzelerden hoşlandıkları için, sahipleri sebzeleri ödül atıştırmalıkları olarak sunabilir. Hangi sebeple olursa olsun, kedilere sebze vermek için birçok konuda araştırma yapmak gerekir. Çünkü her sebze onlar için sağlıklı değildir. Peki, kediler için sağlıklı sebzeler hangileridir? Hazırsanız, yanıtlamaya başlıyoruz.

Hangi sebzeler kediler için sağlıklıdır?

Kediler diğer insanlar ve canlılardan farklı şekilde beslenirler. Bizler için çok çeşitli ve sebze ağırlıklı olan bir diyet oldukça sağlıklıdır. Ancak kedilere büyük ölçüde sebze vermek, sağlıklı bir beslenmeye sahip oldukları anlamına gelmez. Bu nedenle et onların sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşamaları için oldukça önemlidir. Ayrıca beslenmelerinin çoğunda et yer almalıdır.

Kediler zeki ve yaramaz canlılardır. Bu nedenle onların her hareketini anlamak ya da neleri sevdiğini öğrenmek için onlarla zaman geçirmek ve onları dikkatlice gözlemlemek gerekir. Sevimli dostunuzun hangi sebzeleri sevdiğini öğrenmek için sizlere bir liste oluşturduk. Bu listeye göz atarak kedinize sebze verirken, nasıl davranmanız ve sebzeyi ne şekilde hazırlamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Havuç

kediler havuç sever mi

Havuç insanlar için çok faydalıdır. Bu faydalardan birçoğu kediler için de geçerlidir. Havuç beta karoten açısından oldukça zengin bir sebze olmasına rağmen, kediler A vitamini ön maddesi olan beta karoteni A vitaminine dönüştüremez. Dolayısıyla kedinizin A vitamini ihtiyacını bu sebze ile karşılamayı beklememelisiniz. Fakat kediniz kabızlık gibi sindirim problemleri yaşıyorsa, ona yüksek lif içeren havuç vererek problemlerinden kurtulması için destek olabilirsiniz. Ancak kedilerin bütün olarak havuç yemeleri doğru değildir. Çünkü çiğ ve bütün bir havuç kediler için sindirilmesi zor bir öğün olur.

Kedilere havucu en sağlıklı şekilde vermek için haşlamalısınız. Baharat ve tuz kullanmadan uygun bir şekilde dilimleyerek kedinize verebilirsiniz. Çiğ olarak havucu dilimleseniz de, kediniz boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler.

Yeşil fasulye

Yeşil fasulye veterinerler tarafından obez kedilerin yemesi için önerilir. Çünkü kilo vermeye yardımcı olur. Yüksek miktarda lif içerir. Bununla birlikte demir, magnezyum ve kalsiyum gibi vitaminler bakımından oldukça zengindir. Yeşil fasulyenin en iyi servis edilme şekli haşlanmasıdır.

Brokoli

Brokoli bizler için oldukça sağlıklıdır. Ancak kediler brokoli yer mi, sorusunun yanıtını her kedi sahibi bilmeyebilir. Biz yanıtlayalım. Evet, kediler brokoli yiyebilirler. Fakat sınırlı bir şekilde eklenmelidir. Diyetin %10’dan fazlasını oluşturmamalıdır, yoksa sindirim zorluğundan ölüme kadar yol açan yan etkileriyle karşılaşabilirsiniz. Kedilerin diyetlerine brokoli eklemenin en doğru yolu, brokoliyi buğulamak ya da haşlamaktır. Bu daha kolay sindirilmesini sağlayacaktır.

Kedilerin birçoğu brokoli yemeyi sevmezler. Ancak brokoli kediler için sağlıklı sebzeler arasında yer alır. Brokoli, C, K vitamini ve flavonoidlerle kaplıdır adeta, beslenme lifi açısından da çok zengindir ve kediniz için mükemmel bir antioksidan kaynağıdır Daha önce belirttiğimiz gibi brokoliyi, kedinize buharda pişirerek ya da çiğ olarak verebilirsiniz. Aşırı miktarda verilen brokoli sindirim bozukluklarına ve ölüme neden olabilir, bu nedenle yalnızca ölçülü olarak besleyin.

Brokoli kedilerin çiğneme isteklerinin karşılanmasına katkı sağlar. Bu nedenle sevimli dostunuza çok küçük bir parça brokoli verip onu çiğnemesini izleyebilirsiniz. Bunun oldukça keyifli olacağına eminiz. Özellikle ev bitkilerini kemiren kediler için brokoli önerilir. Hem sağlıklı bir besin yediğini görmek hem de kötü alışkanlıklarını önlemek, kediseverler için büyük önem taşır.

Bezelye

Demir ve potasyum bakımından oldukça zengin olan bezelye, kediler için sağlıklı sebzeler listesinde ilk sıralarda yer alır. Ancak bezelyeleri konserve olarak almamalısınız. Kediniz için en sağlıklı bezelye, haşlanmış bezelyedir. Bazı kedi sahipleri dondurulmuş bezelyenin kediler için çıtır bir atıştırmalık olduğunu söylüyor. Ancak çiğ, dondurulmuş bezelye kedilerin sindirim sisteminde gaz oluşumuna yol açabilmektedir bu yüzden yumuşak ve haşlanmış bir şekilde verilmesini tavsiye ederiz.

Bolca demir ve potasyum içermesinin yanı sıra B1, K ve C vitaminlerinde yüksek olmaları nedeniyle kediler için bezelyenin faydaları oldukça fazladır. Bezelye aynı zamanda yüksek lifli bir besindir, bu da sindirim sorunları yaşayabilecek bir kedinin diyetine faydalı bir katkı olabileceği anlamına gelir . Düşük kalorili bir sebze olduğu için obez kedilerin beslenmelerine dahil edilebilir. Ancak küçük miktarda olması oldukça önemlidir.

Balkabağı

kediler için sağlıklı sebzeler

Sonbahar mevsiminin en tatlı sebzelerinden biri olan balkabağı kediler için leziz bir atıştırmalıktır. Obez kedilerin kilo vermesine destek olan ve yüksek lif içeren balkabağını kediler çok severler. Bu nedenle kedinizin mamasına ekleyebilirsiniz. Ayrıca kedinizin sevmediği sağlıklı bir sebze varsa, onunla da karıştırabilirsiniz. Böylece diğer sebzeye de alışmaya başlayabilir. Taze balkabağını çiğ ya da pişirilmiş olarak yiyebilirler.

Ispanak

Ispanak birçok vitamin, mineral içerir ve mükemmel bir diyet lifi kaynağıdır. İnsanlar için çok faydalı olduğunu biliyoruz. Ancak kediler için de aynı durum geçerli midir, kediler ıspanak yiyebilir mi? Evet, kediler de bizler gibi ıspanak yiyebilirler. Hatta birçok kaliteli kedi mama markası olan firma kedi mamalarının bazılarına ıspanak ekler. Çünkü lif içeriği oldukça yüksektir. Düşük kalorilidir ve bol miktarda vitamin içerir.

Ispanak, mineraller ve vitaminler ile dolu olan bir sebzedir. Ayrıca kedilerin beslenmelerine harika bir katkı sağlar. Bu nedenle kediler için sağlıklı sebzeler arasında yer alır. Ancak kedinizin böbrek sorunları varsa, ona ıspanak vermemeniz gerekir. Bu gibi durumlarda herhangi bir meyve ya da sebzeyi kedinize vermeden önce veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Ispanaktan en yüksek verimi almak için kedinize buğulayarak hazırlamalısınız. Genel sağlık durumu iyi olan kedilerin diyetlerine ıspanak eklenmesi oldukça faydalıdır.

Dolmalık biber

Yeşil dolmalık biber kediler için sağlıklı bir sebzedir. Bu nedenle kedinizin mamasına ekleyebilirsiniz. Bunun için biberleri haşlayabilirsiniz. Ardından ezin ve mamaya ekleyin.

Brüksel lahanası

Kediler tarafından sevilmeyen sebzelerden biri olan Brüksel lahanası, kediler için sağlıklı sebzeler arasında yer alır. Lif oranı yüksektir. Bununla birlikte birçok vitamin ve mineral içerir. Kediler çoğunlukla bu sebze önüne konulduğunda mama kabını ittirip kaçar.

Kedilerin tümü bu sağlıklı sebzeden yararlanmalıdır. Bunun için kedi sahipleri, haşladıkları Brüksel lahanasını kedinin mamasına ekleyebilir.

Lahana

Kediler lahana yiyebilir ve çiğ veya pişmiş olarak verilmesi güvenlidir, ancak küçük miktarlarda. Kale, kedinizin sindirim sistemi için iyi olan yüksek lif içeriğine sahiptir. Ayrıca kedinizin eti daha iyi sindirmesine yardımcı olabilecek enzimler içerir.

Karnabahar

Karnabahar kediler için tamamen güvenlidir. Karnabaharın bir yararı, iltihabı azaltan ve artrit gibi rahatsızlıkları olan kedilere fayda sağlayabilecek antioksidanlar içermesidir. Veterinerler ayrıca bu sebzenin kanser önleyici özelliklere sahip olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, daha iyi sindirim ve bağırsak hareketi için lif oranı yüksektir. Kedinize brokoli ile birlikte biraz haşlanmış karnabahar vererek sağlık bombası niteliğinde bir öğün oluşturabilirsiniz.

Kediler için güvenli olan diğer sebzelerde olduğu gibi, fazlasının tamamen güvenli olmadığını unutmayın. Örneğin karnabahar da büyük porsiyonlar şeklinde verilirse şiddetli ishale neden olabilir. Çiğ haliyle verildiğinde kediler rahatsız olabilir, bu nedenle tüylü dostunuza sunmadan önce karnabaharı buharda pişirmek daha iyidir. Yaprakları ve sapları da çıkarmayı unutmayın.

Kereviz

Kereviz sulu bir sebzedir. Ayrıca vitamin ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Nefesi tazelemeye destek verir. Bizler kerevizi çok severiz. Peki, ya kediler? Kereviz kediler için çok lezzetli değildir. Ancak ölçülü bir şekilde yemeleri gerekir. Kedinize küçük miktarda kereviz vererek güvenli ve sağlıklı bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Su dışında kereviz lif açısından da zengindir. Ayrıca kedinize fayda sağlayabilecek birçok vitamin ve mineral içerir. Aşırı yeme mide tahrişine ve aşırı durumlarda şiddetli ishale neden olabileceğinden çok fazla vermemeyi unutmayın. Ayrıca, boğulma tehlikesi oluşturabileceğinden kerevizi dilimlemek şarttır.

Marul

kediler sebze sever mi

Kedilerin beslenmelerinde suyun önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle özellikle yaz aylarında çok fazla susarlar. Bunun için sokak kedileri için kapı önlerine su koyar ve susuz kalmamaları için elimizden geleni yaparız. Peki, su dışında kedilerin su ihtiyacını giderebilecek bir sebze olduğunu biliyor muydunuz? Evet, marul! En leziz ve en sağlıklı marul ise, kırmızı kıvırcık marul olarak geçen Akdeniz maruldur.

Marulu kedinizin beslenmesine eklemek için iyice yıkayıp temizleyin. Ardından kurumasını bekleyin ve ince ince doğrayın. Direkt olarak verdiğinizde yemezse maması ile karıştırabilirsiniz.

Marulun bir diğer faydası ise, düşük kalorili olmasıdır. Ayrıca bu yeşillik bol miktarda A, K vitamini ve folat içerir. Bununla birlikte iç mekan bitkilerini çiğnemeyi seven kedilerin bu kötü alışkanlıktan kurtulmaları için, onlara brokoli gibi marul verilir. İkisi de oldukça sağlıklı ve zararsızdır. Fazla olmadığı sürece 🙂

Salatalık

Salatalık yüksek miktarda su içerir. Ayrıca K vitamini bakımından oldukça zengindir. Ancak çok yüksek miktarda su içerdiği için miktarı abartmanın sonucunda, kediniz ishal olabilir. Soyulmuş bir iki dilim salatalık özellikle yaz aylarında kedinin sağlık dengesinin korunmasına katkı sağlar.

Kabak

Kabak kediler için lifli bir sebzedir. Ayrıca çok sağlıklıdır. Bu nedenle kedinizin beslenmesine kabak ekleyebilirsiniz. Kabakları direkt olarak mama kabına koyarsanız, bunu istemez ve mama kabını ittirebilir. Bu nedenle kabağı haşladıktan sonra ezip mamanın içerisine ekleyebilirsiniz.

Patates

Kediler için sağlıklı besinler arasında patates yer alır . Üstelik birçok kedi patatesin tadını sever. Ancak patatesin kabuksuz ve pişmiş olarak verilmesi gerekir. Kedinizin sindirim sistemine zarar vermemek adına çiğ patates vermemelisiniz. Çünkü çiğ patates ve kabuğu solanin içerir. Bu da kediler için zehirleyici etkide bulunan bir maddedir. Patatesin yaprak ve kökleri de aynı şekilde kedilere verilmez. Daha önce belirttiğimiz gibi iyi pişmiş ve kabuksuz olmalıdır. Ayrıca az miktarda mamasına eklemek en ideali olacaktır. Miktarı fazla tutarsanız, bir daha mama yemek istemeyebilirler. Sindirim problemi yaşayan kediler için patates yemeleri önemlidir. Pişmiş ve küçük parçalar hâlinde keserek veya püre haline getirip kedinizin yemeklerine katarak besleyebilirsiniz.

Kediler için zararlı olan sebzeler hangileridir?

Kedilerin soğan ve sarımsak yemesi onlar için oldukça zararlıdır. Ayrıca bu yiyecekleri ne şekilde olursa olsun yerlerse, kediler zehirlenebilir. Zehirlenme belirtileri arasında uyuşukluk, halsizlik, turuncu renkte idrar ve soluk diş eti yer alır. Bu gıdaların yeri, hayatımızda oldukça büyüktür. Bu nedenle oldukça meraklı ve yaramaz canlılar olan kedileri soğan ve sarımsaktan uzak tutmak için oldukça dikkatli olmak gerekir.

  • Soğan
  • Sarımsak
  • Pırasa

Ayrıca sokak kedilerine yemek vs. verirken içerisinde soğan ve sarımsak yer almaması gerektiğini unutmayın. Evcil kedi besleyen sevgili okurlarımız, sokak kedilerine yardımcı olmak için sokak kedileri ne yer, diye sorabilir. Bu ve bunun gibi soruların yanıtlarını öğrenmek ve daha fazla detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler, makalelerimize göz atabilirler.

Kedilere sebze verilirken dikkat edilmesi gerekenler

  1. Kedilere herhangi bir sebze ya da meyve vermeden önce veteriner hekime danışılması gerekir.
  2. Kediler sebzeleri görünce kaçar. Bu nedenle sebzeler mamanın içerisine eklenmelidir. Ancak kedilere küçük miktarlarda sebze verilmesi gerekir. Bunun nedeni, bir daha aynı mamayı yemek istemezler. Bir diğer nedeni ise kedilere aşırı miktarda sebze verilirse, ishal gibi rahatsızlıklara yola açması mümkündür.
  3. Kedinize sebze vermeden önce nasıl hazırlanması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
  4. Bazı sebzelerin hastalık sahibi kedilere verilmesi önerilmez.
  5. Sebzeler iyice yıkanmalıdır.
  6. Kabuksuz ve çekirdeksiz sebze her zaman kediler için en sağlıklısıdır.
  7. Kediler için sebzelerin pişmiş olması, en sağlıklısıdır.
  8. Kediniz ısrarla sebze yemekten kaçıyorsa, buna ihtiyacı olmadığı içindir. Ancak unutmayın ki, birçok kaliteli mama markası, mamalara sebze ekliyor. Bu nedenle ıspanaklı, brokolili ve kerevizli kedi maması alabilirsiniz.
  9. Kediler sebzeleri parçalamak için yeterli sindirim sistemine sahip değildir. Bu nedenle sebzelerin hazırlanması oldukça önemlidir.

Kedinizin beslenmesine hareket katmak ve sağlığına faydalı olan sebzelerden diyetine eklemek istiyorsanız, bunu denemeden öğrenemezsiniz. Öncelikle ek gıdaya yeni geçmiş olan bebekler gibi bir iki çay kaşığı ile sebze ekleyerek kedinizi mamaya kolayca alıştırabilirsiniz. Kedinizin tavsiye edilen günlük kalori alımının en az yüzde 90’ı yüksek kaliteli kedi maması yoluyla olmalıdır ve en fazla yüzde 10’u atıştırmalıklardan oluşmalıdır, ancak bu atıştırmalıklar sebzeler gibi sağlıklı besinler olmalıdır.

Yazımızda bahsettiğimiz bu sebzelerin kediler için olmazsa olmaz yiyecekler olmadığını tekrar hatırlatmak isteriz. Kediniz günlük olarak yeterli miktarda kaliteli kuru ve yaş mamasıyla besleniyorsa bu sebzeleri haşlayarak karıştırarak uğraşmanıza gerek yoktur. Fakat kedinizin diyetini kendiniz düzenliyorsanız bu saydığımız sebzelerden dengeli oranda karıştırarak ana maddesi tavuk veya kırmızı etten oluşan mamasına katabilirsiniz. Yine de böyle bir beslenme düzenine geçmeden önce kedinizin her hangi bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenmek ve bu tip beslenmeye uygun olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminize kedinizi muayene ettirmeniz gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedinize mama dışında yiyecekler vermek istiyorsanız, sebze ve meyve tüketmesi için ona destek olabilirsiniz. Havuç, brokoli, patates, salata, muz, elma ve daha birçok faydalı besin ile beslenebilirler. Ancak hangi kedilere hangi sebze verilebilir ve ne kadar verilmelidir, gibi soruların yanıtlarını öğrenmek gerekir.

Kedilere sebze ve meyve verilebilir. Ancak bazı yiyecekler onlar için zararlıdır. Bunlar çikolata, köpek maması, soğan ve sarımsaktır.

Kediler günlük taze suya sahip olmalıdır. Ayrıca öğünlerinin yüzde doksanı kedi maması ile tamamlanmalı iken yüzde onluk kısım içerisinde meyve ve sebze gibi sağlıklı yiyecekler yer almalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.